@Behram BelekYaş, tecrübe, profesyonellik... bunlar bilimin, bilginin ve gerçeklerin önüne geçemiyorlar. Her dalda bazı profesyoneller alaylı oluyorlar. Ustasından kulaktan dolma öğrendiği şeyleri kendi sübjektif fikirleriyle yoğurup kendince bir bakış açısı sahibi olabiliyorlar. Ustasının o bilgileri nereden öğrendiği ise meçhul.
Gerçek profesyonel, işini bilimsel kriterlere uygun şekilde öğrenecek kadar ciddiye alır. Daima araştırma ve öğrenme modunda olur. Hiç olmazsa tartışma modunda olur. Bildiklerini dikte etmeye çalışan kişi öğrenmeyen kişidir, otomatikman geride kalmış kişidir. Amcaya olan tüm sempatim saklı kalmakla birlikte, amcamız iddialarını ne ile destekledi? Yaşı-başı, tecrübesi, etiketi ile mi, bilimsel anlamda değer taşıyan herhangi bir şeyle mi?
Ben sorardım amcaya:
- Amca uluslararası profesyonellerin kadansları bizimkilerden çok yüksek. Mesela Tour de France ortalaması 110 kadans imiş. Bu demektir ki normalde 120+ çeviriyorlar. Niye öyle yapıyorlar ki?
- Amca bizimkiler o kadar profesyonel, o kadar büyük ayna çeviriyorlar, ama yine de uluslararası yarışlarda çok zorlanıyorlar. Sebebi nedir acaba?
- Amca uluslar arası platformlarda dereceye girdiğin yarışları anlatmak ister misin?
- Amca bisikletçilerin dörtte biri dizinden sakat. Niye acaba, bir fikrin var mı?
Yüksek kadansı destekliyorum ama buradan büyük aynaya karşı olduğum mesajı çıkmasın. Tam tersine, eğer yarışçı olsaydım, bir yandan sürdürülebilir kadansımı antrenmanlarda daima yukarı doğru zorlarken, diğer yandan estetiğe aldırmadan sonuca odaklanır ve yarış bisikletimde üçlü aynakol kullanırdım. Bunun arka rüzgarı var, aşağı eğimi var. Kadans limitimin max hızımı engellemesine izin vermezdim. Diğerlerinin pedala yetişemediği yerlerde ben pedal basabilmek isterdim. Çünkü herkesle bir olan değil, bir adım önde olan yarışı kazanır. Mesela -atıyorum- %6 eğimde 40 km/s arka rüzgar alırken bile pedal çevirebileceğim bir top vites oranım olmasına çalışırdım. Cezası nedir? 300 gram.
Şimdi yarışçı değilim, ama yine de yarış bisikletinde üçlü aynakol gibi bir fikir yürütüyorum, çünkü kendimce bir mantık kuruyorum. Şimdi bütün dünya bana "olmaz öyle şey" dese bile, ortada tezimi çürütecek ağırlıkta somut bir bilgi yoksa ben fikrimden dönmem. Kadansta da durum aynı. Profesyonel amca ortaya bilimsel bir karşı tez koymamışsa, ne yaşına bakılır ne tecrübesine ne de (varsa) aldığı derecelere.