Scudo Sports

Yol yaparken hızlı gitmek ve en az miktarda yorulmak nasıl olur?

@abdullahabdullah

Önerilerin güzel öneriler. Ancak doktorlar bile sigara kullananları tedavi etmiyorda ne demek?

Burada sigaranın kullanılmaması isteniyorsa sigara şirketlerinin kapatılması, sigara üretiminin durdurulması gerekiyor.

Biraz daha realistik yaklaşalım.

Sizce Sigara şirketlerinin kapatılması ve sigara üretiminin durdurulması olamaz dmi. O yuzden olası davalara karşı paketlerin uzerine Sigara sağlığı zararlıdır, sigara sizi kıvrandırır gibi şeyler yazıldı.

Devlet zaten tütünden ve alkolden o kadar büyük kar ediyorki zaten böyle birşeyin olmasını istemez yani :)

Neden? Uzerinde uyarı ibaresi olmadığı için amerikan hukuna göre bu sigara şirketlerir çok büyük tazminatlar ödediler.

Örneğin mc donalds ve burger king artık size ürünleri hakkında dha detaylı veriyor ve yanlarında urunlerin içeriklerinin listesini veriyor. Ben şunuda beklerdim hamburger sağlığa zararlıdır yazılsın.

Olası bir mahkeme durumunda kendilerini sağlama almak için.

Doktorların bu tepkiside yersiz cunku doktorlar çok stressli anlar yaşıyorlar ve bir çoğuda sigara içiyor zaten.

Önemli olan bir ürünün yasaklanması değil, zaten yasaklanan her şey insanlara cazip gelebiliyor. Zaten siz bir kısıma kullanmayın kardeşim şunu desenizde o kısım genede kullanıcaktır.

Türkiyede sigara üretimi durdurulsa bu sefer el altından kaçak bi şekilde gidecek zaten :))

Doktorların bu tepkisi sadece vatandaşı bilinçlendirmeye yönelik. Ben sanmıyorum sigara yüzünden ölüm döşeğinde olan yoğun bakımda olan bir insanı bir doktorun kardeşim bu sigara içmiş ben bunu tedavi etmicem demişştim demesini bekleyemessiniz.

saygılar.

• Beğen
Tepkiler: HarryBlade
Scudo
@gokhancan

Hocam çok güzel yazmışsınız ağzınıza sağlık.Yalnız ben bir şey eklemek istiyorum.
Demişsiniz ki;"Dahada önemlisi eğer ciddi ciddi 100 km den fazla eforlu bir sürüş ve vücudu yoracak tarzda antremanlar sonucu ertesi gün bacak kaslarınızı sıktıgınızda bir ağrı varsa o gun antreman yapmayın."
Bu şekilde değilde ertesi gün pasif dinlenme yerine aktif dinlenme yani 45dk.-1saat kadar çok hafif gezinti şeklinde yapılan antrenman bacaktaki laktik asidin dağılmasında önemli faktörlerden birisi.Laktik asidin dağılması yorgunluğun azalması demek.Canımız her ne kadar ağrıyan bir bacak ile sürüş yapmak istemesekte 45.dk gezinti idealdir.
Saygılar.

Hem yol, hem MTB kullanan biri olarak önerilerim şunlardır:
Eğer hızlı bir bisiklet kullanmak istiyorum derseniz; En kötü yol bisikleti bile MTB'den hızlıdır. Hız yapmak için 2. el bir yol alabilirsiniz derim.
Eğer konfor ve dağ,taş derseniz MTB öneririm.
Hem MTB hem hız derseniz şöyle bir yöntem önerebilirim:
Bisikleti en hafif vitese alın, ayaklarınız boş dönmeye başlayınca vites artırın. Ayaklarınızın pedalı çevirme hızı hiç değişmesin (Yüksek nefes gücü gerektirir)
Pedal boş dönmeye başlayınca ayak çevirme hızını değiştirmeden vites artırın. Pedal çevirme hızı azalırsa vites düşürün.
Yani; Başlangıçta kendinize bir kadans belirleyin bu kadansı değiştirmeden vitesle oynayın. Uzun mesafelerde tam devrinizi bulduğunuz ve hızınızı koruyabildiğiniz için ağır vites ile bisiklet kullananlardan daha avantajlı olacaksınız. Yerine göre 24. viteste bile yüksek kadans yapabilecek nefes gücüne ulaşınca göreceksiniz ki, yüksek kadans daima faydalıdır.
Bu şekilde kullanım kaslarınızı definisyon sahibi yapar, ciğerleriniz açılır. Yüksek kadans için en önemlisi ciğerleriniz ve nefes kontrolüdür.
1-2 km'lik kısa mesafelerde ağır vites az pedal kullanlar sizi geçselerde siz sürekli aynı hızı koruyabileceğinizden bir süre sonra atacağınız farka inanamayacaksınız. Hele birde yükse kadans-Yüksek vitese ulaşabilirseniz o zaman süper hızlı bir MTB'ci olursunuz.

• Beğen
Tepkiler: tuninger_haa
@suzunkopru

Bisiklette hız yerine sabit bir hızı tutturup uzun mesafe daha olumlu sonuçlar veriyor.

Örnek vermek gerekirse 20-22 km/sa ile 7-8 saat mesafede 130 km yol almak cok hızlı sürüş yapmaktan daha cok hosunuza gider.

Zaten ilerleyen zamanlarda performans arttıkça gunluk 10-12 saat pedal çevirme sürelerine ulaşılması olağandır.

20 km ile 10 saat pedal çevirmek mükemmel bir düşünce yapısı.

ortalama en kötü ihtimal bir 180 kmlik ultra maratondur bu :)

Nefes alırken diyaframı kullanmak sporcuya büyük avantaj sağlar.Diyafram nefesini oturtabilmek biraz zaman gerektirir.Fakat tam olarak uygulanınca büyük bir rahatlama yaşarsınız.

• Beğen
Tepkiler: ahmedseref
@Murat Çiftci

Hemen hemen her spor ile beraber yoga ve meditasyon uygulaması çok güzel sonuçlar getirir.

Hımm evet Gökhan hocam.Meditasyonun olumlu etkisini duymuştum.Nedir bunun etkisi?Sanırım psikolojik.Biraz bahseder misiniz?
Teşekkürler...

@Murat Çiftci

Meditasyon beynimizi arındırmaktır. Şimdi gözlerinizi kapatın gözünüzün önünden turlu turlu kareler geçecektir.

Meditasyon sayesinde zihninizi bu dusuncelerden arındırabilirsiniz.

Şöyle düşünelim. Bir bardağa surekli su dökmeye çalışın biraz sonra bardak taşacak ve su dışarı akmaya başlayacaktır.

işte beynimizde böyledir zamanla beyin yapımızı o kadar çok gerekli yada gereksiz bilgi ile dolarki.

Artık gözümüzü kapattığımızda bile gözümüzün önünden kareler geçmeye başlar.

Meditasyonun bu konuda size şöyle açıklayabilirim.

Zihni düşüncelerden arındırma veya zihinsel enerjiyi enerjiyi bir noktaya yoğunlaştırma gibi yöntemlerle, ruhsal sorunların çözülmesi, başarı oranının arttırılması ve konsantrasyonun yükseltilmesidir.

Kısaca benliğinizin huzuru yakalmanızı sağlar ve huzuru yakalamanıza elzemdir.

Uygulaması cok kolay gibi gözükür ama cokta zordur eğer gerçekten yapabilirseniz yoga hareketleri ile beraber bedenizin canlandığını sonsuz bir enerjiye sahip oldugunuzu hissedersiniz. Kısaca size zorluklarla savaşma gucunu ama huzuruda sağlayacak iki aktivitedir Yoga ve meditasyon.

Sporla beraber etkisi 2-3 katına çıkar. Zaten gerçekten uygulamaya başladıgınız an değişimler açıkça farkedilir.

saygılar.

Teşekürler hocam...
Peki başlangıç seviyesinde öenerebileceğiniz kaynak,kitap var mı?Evde uygulasak ne kadar başarılı olabiliriz?İlla kursa mı gitmek gerekir?

• Beğen
Tepkiler: Ali Hekimoğlu
@Murat Çiftci

Kursa gerek yok. İnternette guzel siteler var. Ve çeşitli kaynaklar var.

Önemli olan sessiz bir ortamda olmasıdır cunku konsantrasyonunuzu bozabilir.

• Beğen
Tepkiler: Murat Çiftci
Acaba 100 km uzaklıkta bir yayla var oraya gidebilir miyim diye düşünüyorum..
Hiç yokuş inilecek yer yok hep çıkıyorsunuz..Ama dönüş zevkli olacak.
Yanıma neler almalıyım?
Buzlu sular vs başka?

Buzlu su mu?Ne yaptınız efendim :)
O sıcak vücüda buzlu su olur mu hiç?
Eğer sırt çantası almayacaksanız 2 matara su şart.Her 15dk.da bir yudum yudum sıvı almak zorundasınız.
Bu sıcak günlerde bu konuya özen göstermeniz gerekmektedir.
Yiyecek bir şey almalısınız.Bunlar enerji verici,besleyici şeyler olması iyidir.Ne olabilir;2 adet muz olabilir.Çabuk kana karışıp hemen enerji verir.Vitamin ve mineral açısından zengindir.Onun haricinde kuru üzüm,kuru kayısı,kuru incir hem enerji verir hemde oldukça faydalıdır.
Bisküvi olabilir,elma olabilir.
Eğer ilk defa 100km.gidecekseniz oldukça yorulup,bitkin düşeceksiniz :) biraz moral bozucu oldu ama kendinizi buna hazırlayın.
Aklıma gelenler bunlar.Sormak istediğiniz başka şeyler varsa buyrun yardımcı olalım,şimdiden kolay gelsin...

Buzlu ve normal suda alıcam.Su ısınacak o bakımdan..
Ben her 15 dakikada bir durarsam ölürüm..Yokuşta her 200 metrede bir durar her çeşmede banyo yaparım..:D

Eğer yolda çeşme varsa sorun değil.
Fakat yinede soğuk su içmemenizi öneririm.

Tam olarak soğuk su değil..Normal sıcaklığına gelince içicem kaynar su içmek iyi olmaz..
Çeşme var baya 10 tane kadar..Olmadı bir 2.5 litrelik şişe götürür her çeşmede doldurur başımdan aşşağı boca ederim..

Ev çarşı arası 5 km , günde 10 kere gidip gelmeyi denesem hiç dinlenmeden bir alıştırma olarak 2 gün çalışssam uzun yol yapmış kadar olur muyum?

@HarryBlade

Uzun yol ah 1 ay önceki 115 km lik ilk dur duraksız yolum geldi aklıma.

bisikletle tanısıp cılgınca istanbulu pedallamam neticesinde 115 km mesafe almam.

akabinde 3 gun boyunca acı çekmem ama acıya rağmen pedal basmam :))

her neyse kısaca 4. uzun yolumu 140 km/8 saat ile toplam 1.30 saat mola süreleri olmak uzere aldım. bisikletin göbeğinide patlattım :)) yeşil dev gibi tırmanışları gerçekleştirdim.

Bu arada mola süreleri belirleyici unsurunuz olucak. En fazla 25 dakika mola zamanı. Besin alımlarınızı 200 kalori enerji ile sabit tutmaya calısın.

25 dakika bile cok fazla 10-15 dakikalık mola iyidir.

Yaylaya tırmanacaksın demek :)) Allah yardımcın olsun.(tabiki espriydi)

Dikkat etmen gereken unsur en az yayla yoluna benzeyen bir yolu seçme gerek antreman icin.

Burada 100 km mesafe olmasına gerek yok belirleyici unsur senın durmadan pedal çevirebileceğin bir mesafe olmassı gerekir.

örneğin 20 km ile başlarsın 25 olur 35 olur 50 olur bir gün bi bakmışsın hiç durmadan 80-90-100 km pedal basıon.

Merdiven basamaklarını teker teker tırmanmak lazım.

Sonuçta fizyolojimiz ile şaka yapılamaz

saygılar.

Ev-çarşı arası yaptığınız yolda temponuz önemli.Eğer çok düşük olmayacaksa ve canınız sıkılmayacaksa evet olabilir.Fakat bu şekilde 2 gün yani 200 km.yapmak sizi oldukça hırpalayabilir.Bir gün yaptıysanız diğer gün tekrar 100 km.değilde 1 saat kadar yumuşak tempoda dinlenme yani gezinti ant.yapın.
Bu şekilde kendinizi bir deneyin.

• Beğen
Tepkiler: gokhancan
bilmem gereken çok şey var bisikletimle yokuş çıkmak çok zor ama gözüm nedense korkmuyor. kararlıyım full yokuş olsada bi yer var oraya gidecem umarım kolay gelir ..

@samwolf722_downhıL

korkmamak guzel şeydir ama cahillerde çok cesur olur dostum.

kesinlikle yukarıdaki önerimi dikkatle oku.

Şahsen ben antreman yaparken bile temkinliyim.

üstelik şüphe içindeyim her zaman 7-8 yıldır sporla uğraşıyorum.

bu esnada çok ufak sorunlar yaşadım. incik kemiği sakatlığı, adale çekmesi gibi.

Ama asla antremansız yol almaya kalkma.

Önce kondusyon yuklenmeleri yapmak lazım. Beslenmeyi adam etmek kendine guvene almak şart.

saygılar.

Geri