Scudo Sports

Yol mu Dağ mı?

Scudo
@Burak Kuruoğlu

çok insan ikileme düşüyor yolmu dağmı diye,buna gerek yok,istanbul yolları malum ,yol için iyi yerler bulmak güç,
amaç eğer şehirde kalmak ise şehir bisikleti teker 700x35 olur ,su oluklu olur ıslak zeminde kayma riski olmaz,
dağ yolları amaç ise mtb ,yol bisikleti her yola gelmez ama cyclo cross yarış gidonlu bisikletler düz toprak zeminde stabil yollarda ve asfaltta gider 700x35 teker olur,sürat yapılır ,amaç ne is amaca uygun bisiklet ,
mtb ile 200 km sıkıntı 26 jant ile ,asfalt yollarda
200 km 'lik bir güzergah düşünün güzergah düz zemin toprak-stabil-ve asfalt olsun hızda ister iseniz cyclo.
ya da 200 km 'lik asfalt yol düşünün 23 hacim yol canavarı,
mtb ile 200 km diyelim ,orman yolları çok sert zemin yarık topraklar için ideal tabi .

@Murat B.

Abi aslında bu yolda bile bisikleti eline almadan yavaşça geçilebilir ama yol bisikletini bilmeyen kişiler bu tarz yollarda bisikletin paramparça olduğunu düşünüyor. :)

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
@Berke K.
Resimden anlaşılıyor mu bilmiyoruma ama "yol"un o bölümü yumruk büyüklüğünde taşlardan oluşuyor. Toprağa gömülü olup üzerinden geçerken oynamayanları büyük sıkıntı değil, ama sabit olmayanları hem kontrolü çok zorlaştırıyor hem de jant telleri için büyük risk. Düz yolsa gidilir ama eziyet olur; yokuşsa çıkmak zor, inmek çok sakat.

• Beğen
Tepkiler: Berke
@Murat B.

En sevdigim yollaarrr!
Insanin kafasi dagiliyor yola odaklanmaktan. Dertlerini unutuyorsun :)

• Beğen
Tepkiler: Berke ve Murat B.
bisiklete binmeyi öğreneli 32 yıl olmuş. ciddi ciddi baba parası ile başlayalı ise 23 yıl olmuş. hız yaparsın diye sponsorum olan babam yol bisikleti almadı. dağ bisikletleri imdadıma yetişti de rahat ettim yani bisiklet aldırabildim. 2 sene öncesine kadar da dağ bisikleti kullandım üstelik 26". bir farkettim ki evet yollar bozuk ama dağ bisikleti ile asfaltta sürmek resmen hamallık. lastikleri incelttim hatta schwalbe kojak önerecek kadar kafayı bu işe taktım olmadı. sonra sedona istanbul flatbar bir yol bisikleti-şehir bisikleti karışımı aldım. resmen uçuyor bisiklet; kanatları olmadığında havalanmıyor. ama tekerler ince ve yolardaki çukurlar çok can yakıcı. bisikletten nefret ettirecek şekilde trafiğin şekillediği ankarada bisiklete sık binemez oldum. hani neredeyse bisikleti bırakmak üzereyim ama param olsa ben (link) şuunda bir tane alırım. artık 28" ten küçük tekerlekli bisiklet sürmem ben diyorum. bu bisiklette de yok yok gibi birşey. aklınızda olsun. dağ bisikleti için 29" denemedim ama (link) bu varken pek dönüp bakmam artık dağ bisikletlerine. bu da bir seçenek olarak düşünülebilir (link)

@Burak Kuruoğlu
o yarışlarda kullanılan bisikletlerin ve bisiklet parçalarının tamamına yakın tamamen hafiflik ve hız kriteri baz alınarak üretilir ve sadece yarışın sonunu getirebilecek kadar dayanıklı olsalar kafidir. o yzüden bir kazada öyle büyük hasar alırlar.
ama normal son kullanıcı için satılan yol bisikletleri onlara nazaran daha ağır olur ama çok daha uzun ömürlü ve dayanıklı olur

• Beğen
Tepkiler: Burak Kuruoğlu
Rüyamda yol bisikletine geçmiştim. "Abi ne hamallık yapmışım ben yıllarca" diye yakınıyordum.. Belli ki kulağıma suyu kaçırmış buradaki yolcu arkadaşlar. Hayrolsun :)

Yol bisikleti ile sadece hız yapacaksınız, ne bir mtb kadar hızlı viraj alacaksınız , ne bir mtb kadar agresif hareketler yapacaksınız. Malum istanbul yollarında sadece "Düz" gitmek için tasarlanmış yolların sayısı çok fazla değil. Biz mtbciyiz ama düz yol hızımız o koca dağ lastiklerimizde 32km'nin altına düşmüyor. Azıcıkta yola eğimliyse değme keyfine. Hareket alanı kısıtlı bir bisiklet tavsiye etmem. Hem az öncede söylediğim gibi "SADECE HIZ" odaklı bir spor yapacaksanız yol bisikletini tercih edin. Ama şunu unutmayın, her yerde düzgün yol şansınız olmayacak. Mtb ile her yol sizindir . . .

@suat akman

Resmin çekildiği yer size çok yakın, sık sık gidiyorsunuzdur herhalde oralara...

@Murat B.

Konuyu dagitiyoruz ama sormadan edemeyecegim :)
Tam olarak neresi ya da ne taraf?
Ben daha cok yakin yerlere sabah veya aksam 1 saat takilabileceksem gidiyorum bu aralar...
Ama sirasiyla favorilerim Haremten Burnu, Bitez dere yataklari, Pedasa - Gokceler, gunluk tur tarzi olursa Ciftlik Mumcular taraflari. Gelgelelim cok uzaga gitmek istemiyorum cunku pek katilmak isteyen olmuyor. Tek basima sakatlanma riskide uzaklarda urkutuyor biraz...

@Gün A.

Şunu söylemek istedim, mtb ile sağdan sola, soldan sağa seri bir şekilde yatabilirsiniz (lastik genişliği ile alakalıdır).

@suat akman
Tam olarak Alazeytin. Haritalarda genelde gözükmediği için tarif de vereyim; Kızılağaç'ı geçtikten sonra Çiftlik'e giden iki yol var, birisi Yalı'dan geçen ana yol, diğeri taşocaklarının ordan geçen bu yol.
Adettendir, Strava kaydı da vereyim:
(link)

• Beğen
Tepkiler: suat akman
@Çağrı Fatih Yamalı

Videoyu izlediyseniz gidonu alttan kavrayarak yola nasıl eğildiğini görebilirsiniz, yol bisikletinde ağırlık merkezi ile alakalı olarak daha rahat bir şekilde yatmak mümkün...

Düz gidonla bu kadar eğilirken yere paralel hale gelmek, kapaklanmak işten bile değil...

çağrı şunu söylemek istedi bence.
anlık dönüşlerde mtb daha iyi. bende yolda giderken karşıma biri yada bişey çıktığında fazla hızlı değilsem ani dönüş manevrasıyla kurtuluyorum. gerçi yol bisikleti kullanmadım hiç. onda ani manevra nasıl bilmiorum.

@Çağrı Fatih Yamalı

Lastik genişliği ile sağa sola seri yatmanın nasıl bir alakası olduğunu açıklayabilir misiniz?

Hafif tekerle daha hızlı yatılır, çapı küçük tekerle daha hızlı yatılır (açısal momentum ile alakalıdır); ama pek de hissedilecek etkileri yoktur bunların...

• Beğen
Tepkiler: Berke ve Gün A.
@Gün A.
sakın denemeyin!!!

@Fırat Y.

denemeyin tabi ama deneyecekseniz de bari yol bisikleti ile deneyin :)

• Beğen
Tepkiler: Murat B. ve Berke
@Çağrı Fatih Yamalı

Yol bisikletiyle nasıl hareketler yapıldığını görmek için Youtube'a girip Martyn Ashton yazman yeterli buraya video eklemek istemiyorum milyonlarca kez paylaşıldığı için.
Düz gitmek için tasarlanmış yolların sayısı çok fazla değil diyorsun da yol bisikletleri zaten özellikle düz gitmek için tasarlanmıyor. Düz gitmek için ayrı bir kategori var time trial veya triathlon denen.
Sürüş alanı kısıtlı değil. Belki MTB gibi önüme bakmadan her yere atlamıyorum ama her çeşit yola giriyorum sıkıntısız bir şekilde.
Dağ bisikletinin yol bisikletinden daha iyi viraj aldığını da ilk kez senden duyuyorum.
MTB ile her yol sizin olabilir ama asfalttan dışarı çıkmayan adam yol bisikleti alır şehrin en kötü asfaltı bile arazi şartlarından daha iyi olacaktır kısacası şehirde sıkıntısız yol bisikleti kullanılabilir.

Geri