Scudo Sports

Yol ıslatmanın cezası var mı?

Batuhan Köksal

Forum Bağımlısı
Tepki
744
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Peugeot
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bugün yola köpüklü su döken (bu nasıl bir zihniyetse) bir dükkan yüzünden arabanın altına giriyordum. Merak ettigim bu isin bir cezasi yok mu? Sikayet etsek bir ise yarar mi?

• Beğen
Tepkiler: Barış TURAN
Scudo
Nereye şikayet edilirki belediyeye söylesen gülüp geçer

Türk Ceza Kanunu'nda şöyle bir madde var:

Madde 180- (1) Deniz, hava veya demiryolu ulaşımında, kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir
tehlikeye taksirle neden olan kimseye üç aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

Şikayet ederseniz Cumhuriyet Savcısı dava açar mı onu bilmiyorum.

zaten 3-5 tane olan bisiklet yollarımızdaki cam kırıklarını bile temizlemeye üşenen belediyeler, yola su döken esnafla mı uğraşacak.. imkansızzz!

not: izmir belediyesine sürekli mail atıyorum, "şu yol bakım istiyor, şu yol cam kırıkları dolu" diye.. ama hep "ilgileniyoruz" diye cevap geliyor tabi birşey yaptıkları yok :uyku:

Altın Elbiseli ADAMI yani barkın bayoğlu bunu hep dile getirir.Motosikletler içintehlike yaratan yolun virajın sulanmasınından yakınır.Hatta bu sulama işlemelrinn bir kısmını parrklar ve bahçeler müdürlüğü yapar.Oradaki çimen sulanırken su açık bırakılır ve asfalta su akar.
Bununla ilgili belediyeye sormuştu ama cevabı hatırlamıyorum adamların.
şehir içinde dikkatli gitmekte yarar var.

@çağrı can
Bisikleti saticaktim, selede ve elcikte yirtilmalar oldu iyice fiyati dusurmem gerekicek. Arka gobek de arabaya carpinca sallanmaya basladi, daha yeni gelmisti servisten..
Zaten kokorec yemiyorum, harcliklarimdan artirip aldigim bisikletin böyle deger kaybetmesi ve bunun kimsenin umrunda olmamasi beni uzuyor :)

zannedersem atık su dışında cezası yok. Örnek klima suları yola veya kaldırıma yönlendirmiş düşüncesiz esnaf çok. Paspas kovasına gelince dükkanının önüne tek nokta döken esnaf diğer esnafların çamur olmasına yol açar. Bunun düşünceli hali kovayı geniş açarak döker diğer esnaflar çamur olmaz. Sizin durumunuz için gene düşüncesizlik yok gene ıslak. ancak bence belediyeyi şikayet etmeli : )))) gece bahçeleri sularken beraberinde yolları ıslatıyorlar. Belki keyfi gazlayan genç belki de acil durum için hızlı giden araç. kim bilir ambulans da olabilir. Net facia için gerekli şartlar hazır.

• Beğen
Tepkiler: Batuhan Köksal
Olayın belediyelik vs. Bir tarafı yok çünkü bu bir kabahat değil ki karşılığında kolluk ya da belediye tarafından idari para cezası kesilsin. Olayı size çok fazla teknik ayrıntıya girmeden açıklamak istiyorum. Esnafın yaptığı bu fiil tck kapsamında "taksirle yaralama" suçunu oluşturur. Fail yani esnaf "objektif dikkat ve özen yükümlülüğünü" ihlal ederek bu olayın oluşumuna taksirle sebebiyet vermiştir. Tırnak içinde söylediğim husus şunu ifade ediyor. Kanuna göre, ortalama zekâlı bir insan köpüklü suyu döktüğünde bunun üzerine basan bir kimsenin düşebilecegini öngörür ve döktükten sonra temizler veya tedbir olarak uyarıcı bir levha koyar. Esnaf kardeşimiz bunu yapmadığı için kanundaki ifadeyle dikkat ve özen yükümlülüğünü ihlâl etmiş ve sizin yaralanmanıza sebebiyet vermiştir. Bu kapsamda olayın meydana geldiği tarihten itibaren 6 aylık hak düşürücü süre içinde "şikayet" etmeniz gerekir. Çünkü soruşturması şikayete tabi bir suçtur. Süreyi gecirirseniz hukuken bir hak iddia edemezsiniz. Eğer iyi bir avukat yardımıyla bu işi yaparsanız kanaatimce fail tck 89 kapsamında taksirle yaralamadan sorumlu olur.

Murat beyin ifade ettiği TCK md. 180'in bu olayla uzaktan yakından bir alakası yoktur. Murat bey bunu sizin şahsınıza hitaben söylemiyorum ancak daha önce bir başka topikte de bu husustaki rahatsızlığımi ifade etmiştim. Hukuk teknik bir alandır ve bu gibi olaylarda hukuk adına konuşurken biraz daha dikkat edelim. Ben bir avukat olarak nasıl bir başka teknik alanda "teknik yorum" yapmıyorsam hukuk alanında da bir başkasında bu özeni beklerim.

Haklısınız, 180. maddedenin karayolunu kapsamadığını sizin yazınızdan sonra farkettim.

• Beğen
Tepkiler: Barış TURAN
Hukuksal yorum getirilmis. Pek anlamadigim bir konu. Ancak gecenlerde olan bir durumu aciklamak isterim. Arkadasimin kafeteryasında otururken gece gec vakit 2-3 dukkan ilerideki bir restoran, bir takim dolaplarini cikardi, hortumu cekti, deterjanlarla kaldirim ve yola dogru yag sokme - temizleme islemine basladi. 10 dakika sonra zabita geldi "hakkinizda ihbar yapildi. bu yaptiginiz eylem kurallara aykiridir. Herseyi geri toplayin ve deterjanli yagli su ile kirlettiginiz alani derhal temizleyin" diyerek isleme mudahale etti.
Ceza kesti mi, biri kaza gecirse tazminat odenir miydi bunu bilmiyorum. Ancak bu tip durumlarda ihbar ile zabıta mudahale ediyor onu gordum...

Bahsettiğiniz olay kabahatler kanunu md 38 kapsamında yer alan izinsiz olarak yayaların gelip geçtiği kaldırımın işgal edilmesi halidir ve bir suç değil kabahattir. İhbar üzerine gelen zabıta görevlileri komik bir rakam üzerinden idari para cezası kesecektir.

@Murat B.

Anlayışınız için teşekkür ederim Murat bey. Çünkü olumlu eleştiriyi dahi kendisine saldırı olarak gören insanlar var. Bahsettiğiniz madde ile ilgili ufak bir örnek vereyim. Mesela kendi iradesiyle alkol alan bir pilot bu sebeple bir kazaya sebep olursa ya da tren yolunda makas değişimi yapması gereken görevlinin bunu yapmaması sebebiyle bir kaza meydana gelirse dediğiniz madde uygulama alanı bulacaktır.

@türkay yılmaz
İzmir beledyesi kordondaki çöpleri temizlesin önce

Orta refüjlerde ve yol kenarındaki çimenliklerde yapılan sulamadan park ve bahçeler müdürlükleri sorumlu sanırım. Daha önce Eskişehir'de büyükşehir belediyesine e-posta atmıştım bana şikayetimi park ve bahçeler müdürlüğüne ilettiklerini söylediler.

Konuyla belediyeler ilgileniyor.Belediyelerin "Kabahatler talimatnamesi" nde yola kirli suların dökülemeyeceğine dair maddeler var.Normal şartlarda zabıta'nın ilgiliye ceza kesme yetkisi de bulunuyor.Kağıt üzerinde durum bu.

Hukuk bilgim yok ama emin olduğum birşey var oda bu tür olaylar kanunlarda vardır. Mesela kanunda yeri olması değil kanunlara toplumun uyup uymaması. Medeni toplumlarla bizi ayıran en önemli çizgide bu işte. Maalesef biz hala kanun yapanlardanız, kanuna uyanlardan değil :(

Cok tesekkur ederim herkese ilgisinden dolayi. Tekrar basima gelirse jandarmayi arayacağim, en azindan gelecege yatırım olur bir daha ordan korkmadan gecebilirim :)
Şoyle de resmi atayim, bir sebebi yok fakat paylasmak istiyorum yine de
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/10/11/1308e4885d48a507df5a63991f0c1fd0.jpg

@mehmet roy

Motosiklette böyle, bisiklet de ona benziyor;
Başkalarının hatalarını, yanlışlarını tolere edecek şekilde bisiklet kullanmamız gerekiyor. Dışarıda bisiklet kullanmak için mükemmel bir ortam yok, defansif kullanım şeklini geliştirmemizde fayda var. Yollardaki olumsuz durumlara da önceden kendimizi hazırlayarak, Sayın Reşat Arbaş'ın Motosiklet Teorisi notlarında anlattığı gibi Tara, Tanımla, Öngör, Karar ver ve Uygula formülüyle bisiklet kullanalım.
Önemli olan başımıza bir şey gelmesinin önüne geçmek. Başımıza bir şey geldikten sonra sebep olan haksızmış biz haklıymışız çok şey değişmiyor. Özellikle şehir içinde yüksek dikkatle kullanalım bisikletlerimizi. Herkese sevgiler, saygılar.

motosiklet kullandığım yıllarda kadıköyde dükkanının önünü bol su ile ıslatan (yazın ortalarıydı) bir esnaf yüzünden motorsiklet altımdan vıjt diye çıkmıştı. kimseyi bi yere şikayet etmemiştim. aslında kazaya sebep vermişti...
şimdi bağcılar mahmutbey civarında en az 3 metre genişliğinde küçük beton parçaları ile koruma altına alınmış bir kaldırım var. her sabah oradaki bazı firmalar o küçük betonları kırıp arabalarına giriş yolu açmışlar ve oraya münübüslerini park ediyorlar. bisikletle oraya her gelişimde kaldırımdan inip arabaların hizasını geçip tekrar çıkmam gerekiyor. sinir bozucu bir durum
bunu belediyeye yazmayı düşünüyorum ama ilgilenirlermi onları mı ilgilendirir bilemiyorum

@Rehavet

hiç sesimizi çıkarmadıkça daha çok saçmalıyorlar. yanlış olanı şikayet edin derim. hiçbirşey yapmazsa belediyenin ayıbı olur

Geri