Scudo Sports

Yol bisikletlerinin çok pahalı olması

Dağ bisikletlerinin ucuz olduğunu da kim söyledi? Daha önceden de dendiği gibi deore sistemli bir dağ bisikletinin fiyatları bile uçmuş gidiyor. Benim yakın zamanda aldığım mtb 1350 TL ancak donanımı hala ortalamanın altında. Yol bisikletinin giriş seviyesi vites sistemi mtblerin orta/üst segmentine denk geliyor. Yani burada söz konusunu olan şey firmaların daha düşük bütçeye göre ürün üretmemesi. Bence bunda doların ve avronun alıp başını gitmesi en büyük etken. 500 dolar olan bisiklet oluyor sana 1000 lira. Hayır ülke iyiye gidiyor deniyor ama benim alım gücüm hep düşüyor. 4 sene önce aldığım delete sakız bile 2 tl iken şimdi 2,85 tl. Yurt dışında üretimi yaptırılan yada ithal edilen ürünlere de bu çok fena yansıyor. Kısacası kur farkı beni deli ediyor.

Scudo
Yol bisikletlerinin başlangıç fiyatı pahalı diyebiliriz o zaman. 500-600 liraya dağ bisikletleri varken en ucuz yol bisikleti 1300-1400 civarından başlıyor belki söylemek istediğiniz şey bu ama aynı ayarda bir dağ bisikleti ve bir yol bisikleti arasında çok yüksek farklar yok bir önceki mesajımda verdiğim örnekler bunu açıklıyor. Ben yol bisikletine test etmeden geçtim pişman değilim 1 hafta için alıştım.

salcanonun yol bisikletlerinden haberiniz yok sanırım 1.300 1.400 den çok daha düşük fiyatlara yol bisikletleri var tabi çelik kadrolu yol bisikleti olduklarından çift amortisörlü market mtbleriyle nerdeyse aynılar

Evet var biliyorum ama dediğiniz gibi market bisikletlerinden farkı olmadığı için ben onları yol bisikleti kategorisine koymuyorum.

@Murat T.

dolar 1.3 euro 2 civarı iken 2010 yılı sonlarına kadar durum böyleydi

dolar kesinlikle 1.5 altına euro 2.0 altına düşmeden euro ve dolara endeksli zorunlu ihtiyaç maddesi haricinde hiç bir şeyi sıfır olarak almıyacam.

@Berke Kazankaya

sonuçta daha düşük donanımlı olmasına rağmen yol bisikletleri mtblerden daha pahalı, daha iyi bir işçilik var onlarda daha hafifler hız için üretiliyorlar mtb gibi dağda taşta tarlada traktör gibi kullanılmak için değil...

Onların geometrisi bile yol bisikleti geometrisi değil yapmayın ya. :) 12-13 kg geliyormuş o iki ucuz model fiyatları 600-700 liraymış. 600-700 liralık Salcano dağ bisikletleri de 14 geliyor bu mu hafiflik? Başkasını bilmiyorum ama bana göre onlar yol bisikleti değil. Salcano XRS 700 veya XRS 300 ile XRS 040'ın kadrolarını karşılaştırın oradan bile çözersiniz işi.

bu sonuca neye göre ulaştınız? üst gurup setleri kullanarak mı geçişlerin hassas ve seriliği hakkında karar verdiniz ?

bir xt setli mtbden daha pahalı tiagra setli bir yol bisikleti

tabi kullanım amacına göre değilde parça bazında demek istedim yol bisikleti kadrolarının iyileri mtblerden daha pahalı

@İsa İhsan Akdoğan

Hangi XT setli bisikletten daha pahalı Tiagra setli yol bisikleti var?
Aynı marka içerisinde bir örnek verebilir misiniz?

@barış kartalmış

Benim eski dağ bisikletinde Tourney set vardı o setten Tiagra'ya geçtim olağanüstü farklar görmedim ikisininde ayarlarını yağlamasını vs. yaptığımda sorunsuz bir şekilde kullanıyorum.

Bunlar hep forum kafası!
Kondüsyon artırmadan, önce kendin zayıflayıp forma girmeden hafif bisiklet derdine düşmenin, ille de dura ace / ultegra / 105 olsun sevdasına düşmenin gereği yok.
Yarış koşmayacaksan, sora da pek tabi bir insana yeter

@barış kartalmış
Ben ultegrayı da tiagrayı da kullandım ki arada elma - armut vari bir fark yok, pek çok yol bisikleti sürenlerin gözünü bağlasanız önüne 2 seti de koysanız, hangisi ultegra deseniz adam bu işin kurdu değilse olay ooo piti piti...

@Oguz_

Bisikletimde ultegra 6800 kullanıyorum arkadaşımın bisikletinde ise tiagra 4600 var aralarındaki farkı anlamak için kurt,aslan olmaya gerek yok. Pedallara uyguladığınız kuvvetten tutunda,kollara uyguladığınız dirençler bile fark ediyor . Vites geçişlerinden bahsetmeye bile gerek yok.

@Cenk Yiğit

Arkadaşının tiagrası ayarsız demek ki... Yok öyle birşey...

burada ne olmuş :D yorumum silinmiş gibi
her yazdığım yanlış anlaşılıyor :D fiyat uygunda bence tam başlığın altına gelince reklam gibi oldu :D

@Oguz_

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanız açıkçası üzücü. Kullandığınız ultegra ve tiagra hangi seriye ait ? Kullandığınız bisikletlerde bütün 8 parça'da aynı seriye mi ait ?

Cenk Ultegra 6603 full grupset.

Tiagra'nın serisini hatırlamıyorum 10'lu

Sendeki 6800 Ultegra'nın 11 li olduğunu biliyorum ve 3'lü değil 2'li aynakol, ee ne değişti şimdi?

benim görüşüm iki ardışık seri arasında pek fark olmayacağı yönünde. ama mesela ben 2300 setten 105 5700 sete geçtim aradaki fark İNANILMAZdı :D bütün parçaları duraace ile değiştirsek biraz daha seri olur belki evet, fazladan 1 dişlim daha olur, bisikletim de biraz hafifler ama aradaki fiyat farkını veremem ve değmez de benim için. bazı spesifik parçalar için iki seri arasında daha çok farklılık olabilir gayet ama genel olarak çok fark olacağını zannetmiyorum. ama sora ile ultegra arasında çok fark yok demek büyük hata olur mesela

Ben tiağra veya benzeri gurup Set kullananlara, beğenenlere hiç bir lafım yok; kötü de diyemem, zamanında kullnmışlığım vardır. tercih edenlerin beklentilerini demek ki karşılıyor, tabiki maddiyat da önemli . Fakat alt gurup setleri veya malzemelerini, üst ve orta üst seviye malzemeleri arasında fark yok denirse bende sedona kadro ile S Works specialized kadro arasında fark yok derim.

@Oguz_
Arkadaş Tiagraya istediği kadar ayar yapsın, ultegra veya üstünü alışan adama zevk vermez.

grupsetler arasındaki farklar sadece hızlı ve hassas vites geçişinden ibaret değil. üst düzey grupsetlerde tüm parçalarda daha yüksek esnemezlik, dönen parçalardaki akıcılık, zor şartlara dayanıklılık, uzun ömürlülük, hafiflik, aerodinami gibi artılar da olur.
bir arkadaşımın sora setli yol bisikleti vardı. onunla 150 km'lik bol tırmanışlı bir tur yaptım. frenler, vites kolları, bisikletin akıcılığı falan çok tedirgin edici düzeydeydi. özellikle hızlı inişlerde sırf frenlerin verdiği güvensizlikten dolayı yüksek hızlara çıkamıyordum. vites değiştirirken kollar elimde kalacak gibi geliyordu.
şimdi kendi bisikletimde ultegra set var ve tüm bu saydığım olumsuzlukların hiçbirini yaşamıyorum. ve ortalama hızlarım sora setli bisiklete göre çok daha fazla, yani üst düzey grupset benim performansımı da gözle görülür biçimde arttırıyor.

sora setli bisiklete de geçenlerde 105 set aldık, jantlarını da daha iyi bir setle değiştirdik ve o arkadaşımın performansı da bariz bir şekilde arttı, kendi de bunu hep söylüyor.

tabii haftada bir 20-30 km. sürecek olanlar için bunlar çok önemli değil ama 100+ km. lik hızlı turlarda kaliteli donanımın ne demek olduğu daha iyi anlaşılıyor.

Geri