@halil halil
Hem alüminyum kaynak olur diyorsunuz hem de bu yazıyı paylaşıyorsunuz. Bakalım alıntı yaptığınız malzeme mühendisi arkadaş alüminyum kaynağıyla ilgili neler söylemiş.
"Malzeme mühendisiyim fakat üzülerek bazı şeyleri açıklığa kavuşturmak istiyorum. Çelik kaynaktan sonra orjinal dayanımına ulaşamaz, her zaman ısı tesiri altında kalan bir bölge vardır. Çelik kadrolarda genellikle sonradan kaynak gerekmiyor fakat ısı tesiri altındaki bölge yine de farklı yapı özelliklerine sahip olacaktır.
Alüminyum kaynağı yapmak o kadar da zor değil, özellikle evde fırınınız varsa. 6061'e 160-177 santigrat derece sıcaklıkta, 7000 serisine de daha düşük sıcaklıklarda(eğer yeterince zamanınız varsa oda sıcaklığında da yapay yaşlandırılabilir fakat sıcaklık bu işlemi hızlandırıyor) ısıl işlem yapılabilir. 6061'e T4 hatta T0 işlemleri yapılarak mikroyapıdaki denge sağlanır, ardından T6 uygulanır. Bunların hepsi küvetinizde yapılabilir. Eğer evliyseniz eşinizin ortalıkta dolanmadığına emin olun ve mutfak ile banyonuzu bisikletinizi tamir etmek için kullanın."
Şimdi bu arkadaş malzeme mühendisiymiş ve eğer ısıl işlem yapabilirseniz kaynak yapın diyor. Peki konuyu açan arkadaşın böyle bir imkanı var mı? Üstte kaynağı basın geçin bende daha önce yaptırdım birşey olmaz diyorsunuz, altta bir malzeme mühendisinin yazısını alıntı yapıyorsunuz ama adam sonradan yapılan kaynak işlemlerinde ısıl işlemin gerekli olduğunu söylüyor. Demek ki ne demek istediğini anlamamışsınız ve kendinizle çelişmişsiniz.
Alıntı yaptığınız malzeme mühendisi arkadaş gibi, bende malzeme mühendisliği alanında yüksek lisans tezi veren biri olarak size ısıl işlem olmadan kaynağın eski dayanımına ulaşamayacağını daha önceden izah etmeye çalıştım. Aynı şekilde
@Ozan k. 'da bir malzeme mühendisi arkadaşının bu işe kesinlikle sıcak bakmadığını söylemiş.
Biz söyleyelim de, tercih yine de sizin. İster kaynak yaptırın, ister japonla yapıştırın...