Scudo Sports

Yol Bisikletimin kadrosu çatladı

atakan123

Üye
Tepki
15
İsim
Atakan
Bisiklet
Dahon
Herkese iyi günler
Arkadaşlar salcona marka bisikletimin kadrosunun altı çatladı ve çatlak iyice ilerliyor çözüm olarak bundan önce deneyimliyen kişiler var mi bana öneri de bulunabilir misiniz ?
Yakin zamanda fotoda eklerim

Scudo
alüminyum kadro bana farklı bir kaynaktan bahsettiler acaba kaynak işinden anlayan var mı acaba ne tarz kaynak böyle bir şeyi tutabilir?

@atakan123 argon kaynağı muhtemelen ancak pahalı diye biliyorum üzerine bir miktar daha eklenip arkadaşın dediği gibi yeni bir kadro almanızda fayda var diye düşünüyorum

bir arkadaşım şuanda pahalı olmadığını 20-30 liralık bir işlem olduğunu söyledi emin olamadım.Yanlış bilgilendirme yapmak istemem kaynaktan sonra kadronun işlevselliği-güvenliği ne kadar eksilir onuda bilemiyorum.Uygun fiyat ise eğer bu kaynak biçimi yaptırın düşük hızlarda biraz kullanın bisikletinizi çatlak tekrar oluşursa eğer değiştirebilirsiniz kadroyu.

ilginiz için teşekkür ederim. Akşam fotoğrafta yüklemek istiyorum çatlakla ilgili çok süratli olmasamda Manisa'nın kazık yolları ister istemez ilerlemesine sebep olabilir diye düşünüyorum :agla::uzgnm:

@atakan123 bu konu forumda defalarca tartışıldı sonuç: Işıl işlem görmüş olduğu için Bisiklet kadrolarına yapılan kaynak argon margon nükleer vs de olsa tutmuyor ve Allah korusun virajın ortasında birden bırakıyor. Sağlıklı işlem olmaz, bilinçsiz ustalar ben yaparım der, itibar etmeyiniz.

Alüminyum kadroya kaynak yapılabilir. Fakat dayanım kazanması için ısıl işleme girmesi gerekir. O yüzden o kadroyla hiç uğraşmayın, kesinlikle yeni bir kadro alın.

@atakan123 kullandınız müddetçe çatlak ilerleyecektir. En iyisi bir an önce kaynak yaptırmak . Bir müddet sonra kadro tamamen kırılıp sizi yaralayabilir. motorsiklet tamircisine gidip orda yaptırın. Onlar buna benzer işleri çok yapıyor

Kadronuzu sanayiye götürün, aluminyum kaynak makineleri var. kaynadığı yerden tekrar kırılması neredeyse imkansız

Brazerstan bir örnek(Tek z ile yazdım banlama)
maxresdefault.jpg

TIG-PULSED-GREAT.gif

Ben çok peg kırdığım için oradan biliyorum, çok sağlam olur

konuya açıklık getiriyorum:
Sorry, I'm a materials engineer and I can't help but to correct a couple things. Steel cannot be welded to it's original strength, there is always a heat effected zone. Post weld heat treatment is usually not required with steel, but the HAZ will have different structural properties than the parent metal.

Heat treating AL isn't as hard as some make it out to be, especially with a swing arm that can fit into a home oven. 6061 heat treatment can be done in the 320 to 350 degree F range, 7000 series AL can be done much lower (room temp if you give it enough time but it is accelerated with temp). You would want to bring the 6061 down to T4 or even T0 after welding to balance the microstructure of the entire swing arm as much as possible, then bring it up to T6. Everything can be done with your oven and a bathtub. If you are married just make sure your wife isn't around with you use the kitchen and bathroom to fix your bike.

Offf....

Bu konu her sene çıkıyor ve kimse önceki yazılanları okumadan yorum yapmaya devam ediyor. E o zaman forumun amacı nedir?

Aluminyuma kaynak yapılmaz demiyoruz. Isıl işlem görmüş boyanmış kadro catladiktan sonra artık istediğiniz kadar kaynaklayin hem çatlayan yüzeyin pürüzlü ve kirli olması hem mikro çatlaklar yüzünden kaynak tutmaz bir süre sonra atar. Siz Bisiklet sürerken atarsa hayatınız tehlikeye girer.

Bunları tig vs alüminyum kaynak yapmak için eğitim almış bir malzeme mühendisi söylüyor. Daha önce çok tartışıldı sonuçta yapılmasının sağlıksız olduğu vdw ortaya çıktı. Ama maalesef her sorulduğunda ilk başlarda herkes evet olur diye atlıyor. Biraz araştırın, canınızı sokakta bulamadınız.

@Ozan k. Ağzınıza sağlık. Çoğumuz müslümanız ama hala ilk emir olan "oku"yu yapmayan bir milletiz. Kimse okumuyor...

Alu kaynağı yapılır ama bu tarz riskli parçalarda tercih edilmez. İşin özeti bu. Adrenalini seviyorum diyorsanız kaynatın gitsin :harika:

nasıl oldu çok ağır yük mü vardı bisikletin üzerinde engebeye sert mi girdiniz kendi kendine mi oldu?

ayıca ne kadardır kullanıyrdunuz bisikleti?

Yukarıdaki İngilizce de yorumlarda yapılanın tam tersini yani AL kaynağın Çeliğe göre daha istikrarlı olacağı söyleniyor. Üstelik bir Malzeme Mühendisi söylüyor bunu :) Dahası arkadaş başına geleni yazmış, fotoğrafını da koymuş, ötesinde sorun ne anlayamadım :)

Hocam kaynak işlemi titiz yapılmazsa ki titiz yapacak olan çıkacağını sanmıyorum çatlak yürümeye devam edecektir. Ayrıca oluşan ısı girdisinden dolayı da malzemede sertleşme olacak. Diğer bir sıkıntı ise dikkatsiz kaynaktan dolayı kadronun yırtılması ki bunun çözümü sizi daha çok uğraştırır.

Kaynakla ilgili daha detaylı sormak isterseniz yardımcı olmaya çalışırım.

@halil halil

Hem alüminyum kaynak olur diyorsunuz hem de bu yazıyı paylaşıyorsunuz. Bakalım alıntı yaptığınız malzeme mühendisi arkadaş alüminyum kaynağıyla ilgili neler söylemiş.

"Malzeme mühendisiyim fakat üzülerek bazı şeyleri açıklığa kavuşturmak istiyorum. Çelik kaynaktan sonra orjinal dayanımına ulaşamaz, her zaman ısı tesiri altında kalan bir bölge vardır. Çelik kadrolarda genellikle sonradan kaynak gerekmiyor fakat ısı tesiri altındaki bölge yine de farklı yapı özelliklerine sahip olacaktır.

Alüminyum kaynağı yapmak o kadar da zor değil, özellikle evde fırınınız varsa. 6061'e 160-177 santigrat derece sıcaklıkta, 7000 serisine de daha düşük sıcaklıklarda(eğer yeterince zamanınız varsa oda sıcaklığında da yapay yaşlandırılabilir fakat sıcaklık bu işlemi hızlandırıyor) ısıl işlem yapılabilir. 6061'e T4 hatta T0 işlemleri yapılarak mikroyapıdaki denge sağlanır, ardından T6 uygulanır. Bunların hepsi küvetinizde yapılabilir. Eğer evliyseniz eşinizin ortalıkta dolanmadığına emin olun ve mutfak ile banyonuzu bisikletinizi tamir etmek için kullanın."

Şimdi bu arkadaş malzeme mühendisiymiş ve eğer ısıl işlem yapabilirseniz kaynak yapın diyor. Peki konuyu açan arkadaşın böyle bir imkanı var mı? Üstte kaynağı basın geçin bende daha önce yaptırdım birşey olmaz diyorsunuz, altta bir malzeme mühendisinin yazısını alıntı yapıyorsunuz ama adam sonradan yapılan kaynak işlemlerinde ısıl işlemin gerekli olduğunu söylüyor. Demek ki ne demek istediğini anlamamışsınız ve kendinizle çelişmişsiniz.

Alıntı yaptığınız malzeme mühendisi arkadaş gibi, bende malzeme mühendisliği alanında yüksek lisans tezi veren biri olarak size ısıl işlem olmadan kaynağın eski dayanımına ulaşamayacağını daha önceden izah etmeye çalıştım. Aynı şekilde @Ozan k. 'da bir malzeme mühendisi arkadaşının bu işe kesinlikle sıcak bakmadığını söylemiş.

Biz söyleyelim de, tercih yine de sizin. İster kaynak yaptırın, ister japonla yapıştırın...

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
@uguryilmaz144
Valla çok ta güzel anlarım ingilizcem sizinkinden oldukça iyi.
Konuya gelirsek çok ta güzel olur bu konuyu yabancı forumlarda bolca konuşuyorlar.
Ayrıca sanayide de olaya oldukça hakimimdir bi de yılların mühendisiyim.
(link)
(link)

selamlar saygılar bol pedallar

@halil halil

Madem sanayide olaya hakimsiniz ve uzun yıllardır tecrübeniz var öyleyse sonradan kaynak yapılmış alüminyum parçalara sağlam demeden önce ısı tesiri altında kalan bölgenin çekme, sertlik ve çentik darbe testlerini gerçekleştirip mikroyapı ve mekanik özeliklerini incelemeniz gerektiğini, bütün değerler uygunsa o parça için maruz kalacağı yükleri de hesaba katarak "tamam bu parça sağlamdır" demeniz gerektiğini de bir mühendis olarak biliyorsunuzdur herhalde.

Mühendislik yaptık oldu, sağlam bu demek değildir. Sizin yaptığınız işi ustalar da yapıyor. Üzgünüm ama hesap yapmıyorsanız okuduğunuz okulu boşuna okumuşsunuz, övündüğünüz yıllar da size pek birşey katmamış demektir. Kaldı ki burada bir insanın canı söz konusu. O yüzden nasıl bu kadar şekilde sağlam olur bişey olmaz diyebiliyorsunuz hayret ediyorum. Marmara depreminde domino taşı gibi yıkılan binalar için de "sağlam bu, birşey olmaz" demişlerdi.

• Beğen
Tepkiler: Ozan k.
@Boran06 burada kırılan ve daha önce isil işlem görmüş bir malzemeye tekrar kaynak yapmaktan mı bahsediliyor?

Biz aluminyuma kaynak yapılmaz demiyoruz, zaten kadrolar kaynakla üretiliyor.
Biz çatlayan isil işlem görmüş alüminyum alaşım Bisiklet kadrosunu kaynakla tamir sağlıklı ve uzun ömürlü bir yöntem değil diyoruz. Anlamak neden zor gerçekten hayret ediyorum.

Yılların mühendisi, yaşım kadar otomobil değiştirenler vs neler neler gördük :)

• Beğen
Tepkiler: uguryilmaz144
Merak eden arkadaşlar içinde fotoğraf bu farklı tespit ve sonuçla alakalı beklenti var hafta sonuna kadar gidip en azından fiyatını sorup yaptırmaya çalışacağım buradan paylasirim
1ea955c1fa61cdc5278a6742df71b513.jpg
00d66f78e6ad7bacf6a84819360abbb2.jpg
f6231567a3bb1cc6430daaf9226db0be.jpg
c3e009e5f94a2a9e9df799572a6765ac.jpg

ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Salcano fabrikasını arayın böyle böyle eğer kasıtlı bir çatlama yoksa yardımcı olacaklardır.

• Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06
Geri