Scudo Sports

Yol Bisikleti Yarışlarına İlgi

Yol bisikleti yarışlarınıza ilginizin az olmasındaki sebep nedir?

• Terimlere hakim değilim

• Düzenlenen yarışların temel özellikleri hakkında bilgim kısıtlı

• İlgiliyim ancak zaman sıkıntım ya da yarışlara erişmemde sıkıntılar mevcut

• Yarışlar çok da ilgimi çekmiyor hatta sıkıcı ve saçma geliyor.

• Diğer, bunu konuya yazabilirsiniz.

• Zaten bir şekilde takip ediyorum

• Toplam katılım
    51

hamlet2006

Cırbağa dedesi
Tepki
35.937
İsim
Süleyman
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Merhaba değerli bisiklet tutkunları

Hepimizin ortak noktası bildiğiniz gibi ''bisiklet sporu''.Spor ve yarışma birbirini çağrıştıran iki kelimedir. Sporun özü yarışmadır. Yapıldığı amaca göre, ister sağlık için, ister boş zamanları değerlendirmek için, isterse performans için olsun içinde hep yarışma vardır. Spor yapan kişi ya da gruplar rakipleriyle, zamanla, doğa koşullarıyla veya en azından kendileriyle yarışırlar.Bir şekilde yarışlar.
Yarışların her sporda olduğu gibi bisiklet sporunda da önemli faydaları vardı.Bisiklet kültürünün oluşmasında yarışların etkisi yadsınamaz biliyorsunuz.Bunlardan bahsetmemize gerek yok.Yarışlar spora teşvik eder, hele bir de bisiklet sporu gibi pasif olmayan bir sporda.Çünkü siz de dışarıda ya da trainerınızın tepesinde bile bu keyfe ortak olabilirsiniz.Neyse çok döndürüp dolaştırmayacağım.
Forumda, Türkiyenin en büyük bisiklet platformunda farkettiğim bir durum var.Yol bisikleti yarışlarına ilgi forumda yok denecek kadar az.Dünyanın en önemli bisiklet organizasyonu Tour de France başladı, forumda konusu açıldı ama hep aynı forumdaşlar var.Konunun yıkılıyor olması gerekmez miydi?Tabii ki yarışları takip edip de forumdaki konulara girmeyi tercih etmiyor olabilirsiniz.Ona saygım sonsuz , yine de bu kadar talep düşük olmamalı.Yarışlara ilgi çok olsaydı forumdaki yarış konuları da daha fazla teveccüh görürdü diye düşünüyorum.Zaten yarışlara ilgi ile forumdaki ilgiyi paralel görebiliriz.Yol bisikleti dememden de lütfen rahatsız olmayınız, televizyondan takip edilmesi en kolay yarış türü yol yarışları.Sebep basit, sadece yol bisikleti yarışları yayınlanıyor bildiğiniz gibi.
Şimdi buradan öncelikle yarışları takip etmeyen arkadaşlara sormak ve öğrenmek istiyorum.Buradan çıkan yorumlara göre neler yapabileceğimizi nasıl daha fazla ilginin artırılabileceği yönünde birşeyler de yapabiliriz belki.
Sorum şu:
Neden forumdaki bisiklet yarışı konularına ilgimiz az?Yarışları sevmiyor muyuz,ilgimizi mi çekmiyor?Yarışlar saçma mı geliyor? Ya da yol bisikleti yarışlarındaki terimler, stratejiler size uzak mı geliyor?Terimleri, mantığını, yapılan yarışları bahar klasiklerini, büyük turları vb daha yakından tanıyor olsanız ilginiz artıp, alacağınız keyif artar mıydı?
Yorum yapmak isteyen forumdaşları dinlemek isteriz.
Ya da ne yapabiliriz onu konuşabiliriz.Belki elimizden gelir, belli mi olur.Terimleri açıklamaya çalışabiliriz,sporcuları sprinter, rouleur, genel klasmancı vb şeklinde önemli yıldızları ve domestikleri tanıtmaya çalışabiliriz.Önemli yarışları Paris Roubaix, Ronde , İl Lombardia, Vuelta,Tour, Paris Nice vb şeklinde ayrı ayrı anlatmayı düşünebiliriz.

Tour-bici-Pais-Roubaix.jpg

Scudo
Bisiklet kulturu dediginiz sey kolay olusan bisey degil,malesef ulkemizde giris seviye yol bisikletleri 500dolardan basliyor fiyatlari .Neredeyse asgari ucret kadar, Ulkemizde hobiler luks sinifina giriyor bu nedenle.Birak bisiklet yarisi izlemeyi yada bisiklet kulturunu. Insanlar bisiklete zor biniyor.Kultur apayri birsey . Dogru duzgun yol olmiyan, bisikletciye saygi olmiyan memlekette birakin kulturu, bisiklete binebildigimize dua edin.
Forum konusuna gelirsek , gordugum kadariyla burada bisikletden konusacagimiza, tartisacagimiza, daha cok ekipmandan , fiyatdan ,bisiklet tavsiyesi vermekden harciyoruz zamanimizi.
Diger bi dusuncem ; forumda neredeyse yeni konularda hic downhill, enduro tarzi alanlarda konulara veya mesajlara rastlamiyorum. Burasi bisikletforumdan cok yol bisikleti ve parca tavsiye foruma donmus.
her baslikda bisiklet tavsiyesi isteyenler, lastik tartismalari, fiyat tartismalari var. sizde kulturden , yarisdan bahsediyorsunuz .Umarim o seviyeye ulasiriz bir gun.

Son düzenleme:
Diger bi dusuncem forumda neredeyse yeni konularda hic downhill, enduro tarzi alanlarda konulara veya mesajlara rastlamiyorum.
Bu tür sporlarda maliyetin biraz daha fazla olmasından kaynaklanıyor sanırım. Yoksa ülkemizde çok güzel tepeler, orman yolları falan dolu.

Bisiklet kulturu dediginiz sey kolay olusan bisey degil,malesef ulkemizde giris seviye yol bisikletleri 500dolardan basliyor fiyatlari .Neredeyse asgari ucret kadar, Ulkemizde hobiler luks sinifina giriyor bu nedenle.Birak bisiklet yarisi izlemeyi yada bisiklet kulturunu. Insanlar bisiklete zor biniyor.Kultur apayri birsey . Dogru duzgun yol olmiyan, bisikletciye saygi olmiyan memlekette birakin kulturu, bisiklete binebildigimize dua edin.
Forum konusuna gelirsek , gordugum kadariyla burada bisikletden konusacagimiza, tartisacagimiza, daha cok ekipmandan , fiyatdan ,bisiklet tavsiyesi vermekden harciyoruz zamanimizi. Ek olarak kultur olarak.
Diger bi dusuncem forumda neredeyse yeni konularda hic downhill, enduro tarzi alanlarda konulara veya mesajlara rastlamiyorum. Burasi bisikletforumdan cok yolbisikleti ve parca tavsiye foruma donmus.
her baslikda bisiklet tavsiyesi isteyenler, lastik tartismalari, fiyat tartismalari var. sizde kulturden , yarisdan bahsediyorsunuz .Umarim o seviyeye ulasiriz bir gun.
Hocam aslında forumda daha önce yapılmış yarışlar olsun, yeni yapılacaklar olsun bir çok başlık altında paylaşılmış dünya tatlısı ve yarış dolu bilgiler var.
Anlatımlar , teknik detaylar ve analizler dahil bir çok şey gündeme alınmış. Sorun yarış sever sayımızın az olması veya sırtımıza yüklenen dünya meşakatlerinin bizleri yarış programlarından uzak tutması olabilir.
Kültür olayında haklısınız. Çok mesafe kat etmemiz lazım.
@hamlet2006 etkisiyle 3-5 yarış başlığı okumuşluğum var. Onun dışında erkekler ve kadınlar dünya MTB ve Downhill yarışlarını canlı olarak değilde youtube veya benzeri yerlerden takip ediyorum yıllardır. Bu aralar triathlon yarışlarına da bakıyorum.
Bazen tesadüf oluyor bilgiler bazen ise ihtiyaç. Sürekli takip etmeye çalıştığım Cumhurbaşkanlığı yarışıydı. Son 3-5 aydır eskiler denk gelirse videolarını izliyorum. Olayın popüler olması ancak ülkemizde sağlam 1 veya 2 şampiyonu dünya kategorisine göndermekle olur. İlerleyen 50 yıllık bir dönemde biz görmesek dahi çocuklarımız şahit olacaklardır. İlk olarak ülkemizde ve sonra dünyada Türk Bisikletçileri ve Bisikletçiliğimiz hak ettiği noktaya birgün gelir İnşallah diyelim.

hamlet2006
Öncelikle tebrik ederim bu konuyu açtığınız için,çok önemli bir mevzuya parmak basmışsınız,nacizhane bisiklet sever ve yarış sever biri olarak bende ilginin daha çok olmasını,daha çok konuşulmasını isterim. Bisiklet sporu ve yarışları özellikle maalesef ülkemiz gibi bisiklet kültürünün pek gelişmediği ülkelerde fazla ilgi duyulan bir spor dalı değil,bir futbol kadar ilgi duyulması sadece hayal bizler için,tv de spor haberi baktığınızda bültenin en sonunda 15 saniye haberi ya yapılır yada yapılmaz,forumumuzda yarışların fazla ilgi görmemesinin bence bir kaç sebebi var,bunlardan biri tür olarak yol bisikletini benimsemeyen arkadaşların çokluğuna bağlıyorum,biniş amaçlarını daha çok gezinti ve spor yapma amaçlı hareket olsun diye binilmesi olası bir durum,bir diğer sebeplerinden biride yol bisikleti binse bile olayı bir yarışmaya rekabete çevirmeyen kişilerin olduğunuda düşünüyorum,rekabet edeceğiniz veya beraber süreceğiniz bir grubunuz yok ise kendinizi bu konuda geliştirmeniz ve gelişiminizi tek başınıza gerçekleştirmeniz pek mümkün olmuyor,forumdaki ilgisizliğin belkide başka sebepleride vardır mesela,izlenme ve takip edilme konusunda yarış yayınlarının paralı diye tabir ettiğimiz belli platformlara bağlı kanallarda verilmeside olabilir,bu bahane olmamalı herkesin evinde cebinde artık internet mevcut,herhangi bir illegal kanaldada yarışı izlemeniz mümkün,ben mesela bugünkü etabı iş yerimde cep telefonunda rus kanalından izledim,akşamda eve gelince tekrarına denk gelince bir daha izledim,tabiki Türkçe yayını izlemek daha zevkli,Sarper bey,Berkem Bey ve Caner Bey bazen boş muhabbet yapıp geyiğe vursalarda,genel olarak sürükleyici ve bilgilendirici bir sunuma imza atıyorlar,gerek eski turlardan örneklemeler,gerek ekipmanlar hakkında bilgilendirmeler tatminkar,bölge coğrafyalarınada baya hakimler belliki derslerine iyi çalışıyorlar,forumda yarış konularına katılım daha çok olmalı bunun için daha çok paylaşım yapalım,sık sık videolar fotoğraflarla görselliği arttırıp zevkli hale getirelim. Yarışlarla yeni yeni ilgilenen arkadaşlara da şunu tavsiye edebilirim,bisiklet yarışları formula 1 yarışı gibi aynı pistte onlarca turlamak şeklinde değil dostlar,her etabın her yarışın kendine ait bir hikayesi var,takım içinde taktikler,yarış sonuna kadar pelaton içinde korunarak taşınan sprinterler,domestiklerin görevleri daha neler neler bunlar her biri ayrı mevzular,olaya birde bu gözle bakar bu şekilde izlerseniz ne kadar zevkli olduğunu görürsünüz.Bir gün ülkemizdende profesyonel bir bisiklet takımının bu platformda yer alması ümidiyle.Herkese iyi seyirler,sürçülisan eylediysek affola

Bence birçok kisi yol yarışlarını anlayamıyor. Kendimden örnek vermek istiyorum. Bisiklete olan ilgim 2014 yılında başladı (çok daha yeni) Yol yarışlarını bir türlü anlayamıyordum. Hiç etap kazanmayan biri genel klasman birincisi olurken 5 etap kazanan biri genel klasmanı kazanamıyordu Ara siprint kapılarından hızlıca geçip daha sonra yavaşlamaları, bir kişinin önde uzun süre gidip yarışı kendi kazanabilecekken arkadaki arkadaşına yol verip ona kazandırması bana anlamsız geliyordu. Dağ bisikleti yarışları özellıkle cross -country daha basit ve anlaşılır geldiği için dağ bisikleti almıştım o dönem. Ama daha sonra bol bol yol yarışı izledikçe, çeşitli bisiklet dergilerini okudukça araştırdıkça konuya hakim oldum. Şimdi yol yarışları benim için vazgeçilmez. Örneğin bazen bisiklet ile ilgisi olmayan arkadaşlarla yarışları seyrederken sürekli benim geçmişte anlam veremediğim soruları soruyorlar ve saçma diyorlar.
Ben de naçizane kendimce birkaç neden öne sürebilirim neden yol yarışlarının ilgi görmediği hakkında.
1.Kurallar bilinmiyor veya saçma geliyor.(haşa)
2. Kültür meselesi(futbol varken kim bisiklete tenezzül eder)
3. Yayınlara ulaşma zorluğu. Normal ulusal kanallrda pek yarış göremiyoruz.
4. Bisikletin orta ve üst sınıfa ait olan bir spor olması ve birazda masraflı olması diyebilirim.

Bence olay forum formatının yarış tartışmaya/takip etmeye uygun olmayışı. Sosyal medya (mesaj grupları ve twitter), bisiklet yarışları gibi 2 gün sonra eskiyecek konular için çok daha kullanışlı.

Bu arada, yol yarışları az da olsa bisikletforum'da yer bulabiliyor, diğer bisiklet yarışlarının (pist, MTB, CX) esamesi okunmuyor.

Bisiklet camiasında "yolcu" lara karşı hayranlık kadar ön yargılar da az değildir.
Yol bisikleti kullananların ; "Kendini beğenmiş, kibirli, kompleksi, pahalı ekipmanları ile hava atan" v.b. olduğunu düşünenlerin yüzdesinin sandığımızdan daha çok olduğunu yıllar içinde gözlemlediğimi sanıyorum.
Bu biraz da sevgi/nefret paradoksuna benziyor. Bir yandan sıra dışı ve fit görünüp rahat davrandıkları için hayranlık uyandıran, beri yandan topluma aykırı görünüş ve yüksek özgüvenli davranışları ile insanlarda "gıcık olma" dürtülerini uyardığı için de 'tu kaka' yapılan sporcu grubu...
Bu iki uç bakış açısı da son derece yaygın ve bir madalyonun iki yüzü gibi...
Olumsuz ön kabulle bakan kişiler arasında farklı bisiklet kullananlara baktığımızda ; "yarışmacı" ruhu ne kadar var, bisiklet yarışları için saatlerce ekran karşısında durabilecek ilgiye sahipler mi, bu zevki paylaşıp sohbet konusu yapabilecek arkadaşları var mı?, gibi sorular ilk aklıma gelenler..
Topluma yayılabilmek için herkesin ücretsiz izleyebildiği t.v. kanallarının canlı ve bant yayınlara yer vermesi, bakanlıktan ilçe belediyelerine kadar her coğrafi bölgede amatör yarış ve fondoların yaygınlaşması, bisiklet federasyonunun amatör ve pro ayrımı yapmadan herkesin kullanabileceği tesisler yapması da benim önerilerim...

Bisikletçilere olan ön yargı sadece ülkemizde değil tüm dünyada var.
Ben birazda bunun sebebini çevredeki insanlara değil, bisikletçilere bağlıyorum.
Bazı bisikletçilerin bu sporu kendileri için değil, başkaları için yaptığını düşünüyorum. (Bkz: (link))
Profesyonellerin sahip olduğu zayıf bir üst vucut gelişmiş bir alt vucut fit olsa bile estetikten çok uzak. Bu en azından benim için kıskanılacak değil acınacak bir durum.
Yarışlarda birinci gelmek için birbirlerini itip ağır yaralayan hatta öldüren bisikletçilerin olduğu sportmenlikten gayet uzak bir spor haliyle de ilgimi çekmiyor. (Bkz: (link))

Ayrıca bu videoyu eklemezsem olmaz.

@hamlet2006 Abi Ben ezelden beri bu tür spor dallarını severek takip etmeye çalışıyorum. özellikle Atletizm alanında ki spor müsabakalarına ilgim var. Lakin gel gelelim spor dalları içinde kullanılan terimler ve sporcu adlarına pek kafa yoramıyorum. Örn: Futbolda bile adam bilmem kaç yıl evvelki kadroyu sayıyor. Zerre aklımda kalmaz, başarılı dahi olsa o anki sevinci yaşar geçerim ve iki gün sonra unuturum . Haliyle sohbet konusunda açılıncada sınıfta kalıyorum.

@Eren Çalışkan Video çok başarılı olmuş, bazen trafikte araçları geçerken eğleniyorum ister istemez. 😀 Tabii güvenli ve kimseyi rahatsız etmeyecek şekilde.
Strava bisikletçisi ve diğer örneklerinizin maalesef yarışlara olan ilgiyi arttıracak ve ya azaltacak bir tutum sergilemediğini düşünüyorum ben. Bu örneklerin olmadığı spor dalı çok azdır maalesef.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Yol bisikleti yarışları ilk bakışta sıkıcı görünüyor. Gruplar halindeki bisikletciler saatlerce pedal ceviriyorlar. Aslında çok zor, uzun sureli sürüş boyunca güç rezervinizi kontrollü kullanmanız gereken, takım taktiklerine göre hareket ettiğiniz, belli noktalarda ve son etaplarda güç patlaması ataklari ile üstünlük sagladiğiniz bir spor. Yarışın, yarışçının, takımın geçmişi hakkında bilgi sahibi degilseniz hava cekimlerinde manzaraların içinde kayıp giden bisikletciler olarak algiliyorsunuz.
Ulkemiz bisiklet kulturu ve medyanın bu konudaki körlüğü nedeni ile ilgi görmemesi cok normal.
Forum üyeleri ise belli kategorilere bölünmüş durumda.
İlk katilanlar genellikle bisiklet almaya karar verdiginde kafasindaki soru işaretlerine cevap bulma arayışında iken veya yeni aldiklari bisikletlerde sorunlar ortaya ciktiginda araştırırken foruma üye oluyor.
Farklı dallardaki adrenalinin yuksek oldugu başka bisiklet sporları zaten cogunluk tarafından bilinmiyor ve takip edilmiyor.
Hal böyleyken forumda cok yer almaması normal bir durum bence. Meraklılari bireysel olarak youtube vb. kanallardan izlemeye ve organizasyonlarin official sitelerinden takip ederek bilgi edinmeye calisiyor zaten.

Yarışları izlerim, daha önce yarıştım, şimdi hakemlik de yapıyorum. Bir sporcu olsaydım klasikçi olurdum diye düşünüyorum. Aslında en sıkıcı bulduğumuz düz yol, otoban vs. sprint etaplarında bile müthiş bir sirkülasyon var. Yaşaması çok keyifli. Aslında keyif, isimleri, takımları, olabilecek muhtemel olayları, forma savaşlarını kısacası nelerin olabileceğini tahmin etmekle daha da artıyor. Hiç bilmeyen için sıkıcı olabilir.

Kendi adıma konusayım.

1. Endüstriyel sporlara mesafeli ve gıcığım. Amaç kazanmak ama para kazanmak. Firması, takımı, sporcusu,..... o yüzden spordan ziyade para akışı sağlamanın sadece bir yolu. Misal atı seven TJK yarışlarını mi izlemeli, tekneyi seven volvo yat yada süper tekne yarışlarını mi izlemeli?..... gibi gibi...
2. Basit anlamda oyna, yarış, mücadale et .. yerine bizans oyunları gibi başka hesaplar kitaplar , anlaşmalar olması...
3. Futbol kulübü, tenisçi yada bisikletçi ,.... eğer böyle bir yarış varsa kazanacaklarin zengin avrupalı yada amerikalı ülkeler olmasıni tercih ederim. ( once alman, norvecli, isvecli , fransiz, hollandali, isvecli, amerikali , ingiliz, japon... sonra italyan, ispanyol, portekizli , .. en son ise latin amerikalı, arnavut, boşnak, türk, sırp, arap, .....) Ekonomisi düşük seviyede olan ülkedeki insanlar önce karınlarını doyursun, eğitimle, ürettikleri ürünlerle donansinlar ondan sonra s.dik yarışına çıksınlar. Yoksa fakirin ağzına yalandan bal çalmakla olmuyor ki zaten kazanan da o fakir ülkenin bir kac sporcusu oluyor.
Kabul ediyorum biraz gıcık olabilirim.

Geri