Scudo Sports

Yol bisikleti vs. Dağ bisikleti

@Hüseyin Külcüoğlu

aynen katılıyorum. yolda da kullanılır diye çok hızlı gidilcek diye bişey yok. o birazda kişiye göre değişiyor.
dağ bisikletimle performans turu atarken gece 12 de bakırköy sahil de transit yolunda aşağı yukarı 35-40 la giden yol bisikleti grubunu yakalayıp geçmiştim. belkide onlar normal tur atıyolardı ben dağ bisikletli olduğum için performans turunda anca yakalamış olabilirim.
tabi uzun süre bu hız korunmuyor. transit yolun başlangıcından (yenikapıdan) bakırköye gelene kadar aynı hızda biraz yorulmuştum. dağ bisikletin artısı bana göre dağ da sürülmesi yeri gelince yolda da kendi çapında yol alması.

Scudo
Ütopik bir durum yok. Ben standartta o hızda gider demiyorum. Ulaşabileceği hızlar bunlar. Okuduğunuzu anlayın. Yol'un 80 yapması ütopik değil çünkü sizin için ;)

@Çağrı Fatih Yamalı

IMG-20140824-WA0001.jpg

Aynı zamanda sık sık Crp 690 kullanıyorum gördüğü max hız 63.1 aynı göstergeden onda da var ve yol bisikletimden çok daha dayanıksız sürekli lastiği batlar janltları akord ister.

@Burak Fidangül Kardeşim sende haklısın be. hep bi pro videosu koyup kendi amatör işlerinize pay çıkartıyorsunuz ya, sende haklısın. Bi bitmediniz :) Dur bende yol bisikletiyle stunt yapan abileri koyayım.

Şu dağ bisikleti her yerde gider yol bisikleti sadece yolda gider lafı da kendi içinde o kadar tutarsız ki. Tamam yol bisikletiyle gidemeyeceğiniz arazi var tabi ki ama zaten o araziye gireceğiniz dağ bisikletini yolda kullanıyorsanız paranıza yazık. Yol bisikleti ile çakıla toprağa girince de bisiklet ortadan ikiye ayrılmıyor. Yavaş yavaş gidiyorsunuz. Ben CX bisikletimle toprak çakıl yolda 20 25 ile gidebiliyorum. Alın bu da gittiğim arazilerden biri
"Performans 216 kış sezon topiği'' | Sayfa 3 - BisikletForum

Ayrıca

@Çağrı Fatih Yamalı

Altaki fotoğraf benim bisikletime ait o hız düz yolda yapıldı ek olarak batır aşağıya 63 ü geçemedi mtb. Daha önceki yorumlarımıda oku. Yok dayanıksız yok bilmem ne girip çıkmadığım yer kalmadı yol bisikletiyle karda bile kullandım. Carraromla kaç defa disk frenler yüzden takla tehlikesi geçirdim her yerde yolda bıraktı. Kendi hatam yüzünden iki bsikletlede kaç defa kaza geçirdim yol bisikletimde bi kaç cizik harici hiç bir şey yok. Tekrar söylüyorum araziye girilmeyecekse Mtb ile asfaltta hamalluğa gerek yok.
İki bisikletin performasın Mtb bayır aşağı kamyon kamyon arkası pedallar boşa dönerkenDSC_0035.JPG

Yol bisikleti kamyonun arkasından çıkıp kendimi sollarken

IMG-20140824-WA0001.jpg

Yani bir yol bisikletinin 80 yapması ütopik bir şey değil..

@Murat B.

karşıdan değil de, köprü benzeri bir yerden (dere üstünden) geçerken; yandan esme durumunda yaşamıştım. gerçi şanssızlık mıdır bilinmez, tam da o an şöyle bir ''yoklayacağı'' tuttu rüzgarın da. ben de yol bisikleti ile kendime ritmimi tutturmuş gidiyordum biraz tırstmıştım. hafiften bir denge kaybolur gibi oldu zira..

bu arada dediğiniz doğru, yandan esmesi halinde rüzgarın bisiklete temas noktalarında yüzey alanı arttıkça sallama etkisi de artar. aynı defterin iki sayfası koparılıp, biri buruşturulsa, buruşturulmamış olan daha bi uçar-gider rüzgarın önünde. ama bir buruşturulmuş kağıt ile bir de bir kg luk terazi ağırlığı konsa; 1 kg lik ağırlığın dahi rüzgar etkisine direncinin ne kadar önemli olduğu da belli olur. ağırlık etkisi yüzey etkisinden daha belirleyicidir sanki..

aslında şöyle bir durum var. benim mesela 5-6 yıldır yol bisikleti kullanan arkadaşlarla konuşuyoruz bazen; ya adam herşeyine o kadar alışmış ki, benim için eksi olan hiçbirşey, o adam için değil! :) o selede bile rahat etmeye alışmış. ama hani o da diyor ki, yahu bunda ''bile'' diyecek ne var, gayet rahat işte!? filan..

mesele alışma meselesi.. keşke her bisikletçide her türden birer adet test bisikleti olsa; bisiklet almaya giden her insan, bir yol, bir mtb, bir şehir denese.. üçünü de birer defa sürünce kararını verir zaten!! sürmekten zevk alamadıktan sonra bugatti olsa neye yarar..

bence en doğrusu bu ama bazısı bırak sürdürmeyi, almayacaksan kutusundan çıkarıp kurmuyor bile..

Yol lastiği patlama olasılığı bakımından mtb lastiğinden doğru hava basıldığında çok daha dayanıklıdır. Bunu sade yol ve mtb arasında lastik dayanıklığı yönünden iddia ediyorum. Yoksa elbette kadro yapıları bakımından bu daha sağlamdır iddiam yok. Dediğim gibi her ikisinin amacı kullanım alanı farklı. Lakin lastik dayanıklığı bakımından yol lastiği bariz daha dayanıklıdır. Eklediğim videoda ki lastiği 7 yıldır sürdüğüm yol bisikletlerimde kullanıyorum. 110-120 psı hava olduğu sürece patlatması neredeyse imkansız ben birebir şahidim. Konuyu başka yöne çekmeyelim ben sadece lastik yönünü ele aldım.

• Beğen
Tepkiler: Osman Yener
@Çağrı Fatih Yamalı
Teknolojinin gözünü seveyim Strava diye bir şey var artık, mtb ve yol bisikleti kullananları kaşılaştırın aradaki hız farkını görün. Aradaki hız farkı derken anlık ulaşılan hızlar değil, 50-100-150 hatta 200km lik turların ortalama hızlarını karşılaştırınca ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.
Mtb nin 60 yapması ne kadar ütopikse, yol bisikletinin de 80 yapması o kadar ütopik.
Söylemediğim kelimeler üzerine yorum yapmayın siz de okuduğunuzu anlayın lütfen.

Forum büyüklerinin konuya el atıp bilgilerini söylesinler :D bu arada mtb kullanıcısıyım dağa giriliyor elbet ama yolda işkence haline geliyor pedal kestinmi duruyor hayvan

• Beğen
Tepkiler: Nefer Seti
image.jpg

Sabit hızlardan söz etmiyoruz. Ulaşabileceği hızlardan bahsediyoruz. Crp 700 ile yaptığım Hız. 970 de atıcam nasipse.

@Ebubekir Güldürdün :)

@Çağrı Fatih Yamalı

Uçaktan atarsan da serbest düşüşle limit hızına kadar ulaşır. Ulaşabileceği hız odur ikisinin de.
Ne alakası var ki şu ekstrem örneklerin?
Yol bisikletleri bile kendi içinde farklılaşıyor. Aero olanlar hıza daha yatkın.
MTB ile sahilde rüzgara karşı 85'le mi gidiyorsunuz? Ulaşabileceği hızı orada görmek lazım ;)

@mehmet ulaş

Bu konuda okuduğum en güzel yorum :) .

Benim bisiklet seçim zamanım gibi kararsız kalmışsınız bence siz cyclocross tipi bir şey alın çünkü ilerde yola çevirmeniz sizin için daha kolay olacaktır.

@MustafaNR bu söylediğiniz yapılabilecek bir şey. başlık açarken başlığınıza uygun şu konular var, bunlardan biri olabilir mi aradıgınız şeklinde o başlıkları getiriyor kullanıcının önüne gereksiz yere baslık acılmasını onlemek için.

Geri