Scudo Sports

Yol bisikleti tavsiyeleri

@fırtına55

Yeni başlayanlar için üretilmiş bir bisiklet zaten. Kadro çok agresif değil. Sora grup seti gayet yeterli. Üçlü aynakol, yokuş çıkıyorsanız yardımcı olacaktır. Kadroda bagaj monte etmek için delikler olması da tur yapmayı düşünenler için çok iyi. Gidon'u baya beğendim ben, ellerim tam oturuyor, baya rahat. Açık konuşmak gerekirse daha 30km sürebildim, o yüzden çok emin konuşamıyorum.

Olumsuz bulduğum yanları; selesi hiç rahat değil, belki de daha alışamadığımdandır. Ayrıca ilk 30km'yi kot pantolonla yaptım ondan da olabilir, ama başkalarından da duydum sele pek rahat değil diye. Çok yokuşla alakam olmadığı için aynakol'un küçük dişlisi de gereksiz kaldı bana. 34/50'i tercih ederdim seçenek olsa, ama bu da olumsuz birşey değil, tercih meselesi. Bunun dışında da olumsuz bir şey gelmiyor aklıma, zorluyorum ama.

Decathlon'un müşteri hizmetleri de gayet iyi, o açıdan da bir pozitif. Ben tavsiye ederim bisikleti, oldukça memnunum şimdilik.

Başka sorunuz falan olursa memnuniyetle cevaplarım.

Scudo
Teorik olarak çok fazla anlamıyorum bisiklet vites sistemlerinden, basit bir dille şunu sormak istiyorum: Yokuşa, rampa'ya en rahat ve en az enerjiyle hangi sistemle çıkarım, 105 setli veya tiagra setli bir yol bisikleti ile mi? (mosso 735Tca) yoksa şehir bisikleti olan Carraro sportive 225 ile mi?

Bende sportive 225 var, yokuşlara normal çıkıyorum fazla zorlamıyor, marka ve vites modelini verdiğim yol bisikleti (mosso 735 Tca) ile daha mı zorlanırım daha mı kolay olur bu tırmanma? Benim akciğerler biraz problemli olduğu için kondüsyon konusunda sıkıntılıyım bu sebeple almayı düşündüğüm Mosso 735 Tca hakkında bu konuda sıkıntı yaşar mıyım diye sormak istedim.

Evet yol bisikletine yeni geçtim ve birçok yazı okuyup video izledim. Çok uzun zamandır klasik bisikletlerden kullanıyordum ama yol bisikletinin farklı olduğunu gördüm. Eski bisikletime göre konfor kaybı yaşayacağımı biliyordum ama bu kadar olacağını tahmin etmemiştim ki bu beni biraz hayal kırıklığına uğrattı.
Şöyle başlamak istiyorum bisikletin kadrosunun bana uygun olup olmadığından emin değilim. Oturduğum yerin çevresinde dolaşmaya çıktığımda 30 dk da yorulup dönüyorum. Yola bakarak süremiyorum boynum ağrıyor. Vites kavuçuğundan tuttuğumda kollarım dümdüz oluyor. Selesi çok rahatsız 15 dk sonra kıçım ve iki bacağımın tam orta noktası ağrımaya başlıyor, şimdiden ortası boşluklu orta fiyatlı bir sele almayı düşünüyorum. Bu ayarlamaları nasıl yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim, tavsiyelerinizi bekliyorum iyi günler :)

@Tolga67

Carraro'yla yokuşu ön vites en küçükteyken çıkabiliyorsanız, söylediğiniz yol bisikletinde o dişli yok. Eğer aynakolda (öndeki üç vites) ortadaki vitesdeyken yokuş tırmanabiliyorsanız, Mosso ile de çıkabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Tolga67
Yokuş çıkmakla ya da inişte istediğin düzeyde hızlanmakla 105 ya da tiagranın ilgisi yok. Dişli oranları ve kadans yani pedal çevirme sayısıyla bağlantılı bu konu.
Mesela ben dişlileri 53-39 olduğu için yani yokuşta pedal çevirmekte zorlanacağımı düşündüğüm için Mosso 735 tca almadım. 50-34 olan Carraro aldım. Ama inişte aynı pedal devrinde de bu sefer Mosso daha avantajlı ve daha hızlı gider.

• Beğen
Tepkiler: Tolga67
Sanırım bisikletin ağırlığı da bir etken olacaktır bu konuda, mesela Carraro 225 20kg civarındayken Mosso 735 9Kg civarında bu da dişli eşitsizliğini belli ölçülerde ekarte edebilir mi acaba? Yani yakın bir performans ile çıkabilir miyim yokuşa? Kondüsyonu iyi olmayan birisi olarak yokuş konusu beni Mosso 735 ile zorlayacaksa boşuna almak istemiyorum.

• Beğen
Tepkiler: iskender şerit
@Tolga67
Yokuşta ağırlık çok önemli..
Sanırım oranlar şöyle;53-39 aynakol,ruble 11-28..
Bu oranlarla yokuş çıkarsınız ama iyi durumdaysanız..
Bence başka bisiklete bakın..Size uygun oranlara örnek olsun diye,bir bisiklet göstereyim;
(link)
Aynakol 50-34
Ruble 11-32

Merhaba arkadaşlar
Yol bisikletine gecis yapacagim bende. Büyük oranda salcano xrs 035 e karar vermiş gibiyim. Cok uzun mesafeler yapmayacagim. 40-50 kmlik haftasonu turlari olur. Tanıdığım bi bisikletçi saglam indirim yaptı. 3450 liste fiyatı. %20den daha fazla indirim yapacak.
Bu bisilet hakkında görüşlerinizi alabilir miyim
Bide boyum 190. Bacak boyum 90. 57 kadro alacagim ki en buyuk kadrosu o zaten
Genel anlamda kadro kalitesi kullanisli olup olmadığı hakkinda fikitlerinizi istiyorum

TİPİYOL/YARIŞ
KADRO700C Hafif Alaşım Aluminyum
MAŞAKarbon
ARKA VİTESShimano ST-4700 / RD-4700 Tiagra 20 vites
KADRO ÖLÇÜLERİ510mm - 540mm - 570mm
ORTA GÖBEKAynakol ile birlikte
AYNAKOLShimano Tiagra FC-4700 52t/39t krank takımı
FREN TAKIMIShimano BR-CX77 mekanik disk fren sistemi
VİTES KOLLARIShimano TIAGRA ST-4700
RUBLEShimano Tiagra CS-4600 25t/11t kaset
ÖN DEĞİŞTİRİCİShimano TIAGRA FD-4700
GİDONRitchey Comp Alüminyum Gidon
BOĞAZRitchey 4-axis COMP Alüminyum Boğaz
SELE BORUSURitchey 2B Comp Alüminyum Sele Borusu
SELERitchey Streem V3 Comp Sele
FURŞ TAKIMIChin Haur CH-6502TBW
JANT SETİSalcanoXPRO Race Jant Seti
TEKER SETİContinental Grand Prix 4000 Lastik
images.jpeg

@ahlaksız

3 ile 5 bin arası Mosso, Merida, Scott, Lapierre gibi markalardan karbon maşalı yokuş çıkmada bahsettiğiniz özelliklere sahip mümkün olduğunca da yeni model vites setine sahip bir bisiklet önerebilir misiniz?

@Tolga67 şahsen mosso alacağıma, madem bütçeniz var, ben olsam bunu alırdım

(link)

hatta 2700 e Triban 520

İkside karbon maşa, vites sistemleri başarılı. Yeni giriş yapacaksanız 520 yeterli

@Tolga67
Size gösterdiğim bisiklet,tam aradığınız bisiklet sanki..Ben dişli açısından önünüze koydum ama bütçe olarakta size uyuyormuş..
Görüntü olarakta çok hoş..

@serkantaktuk
O kadro sana biraz küçük gelebilir bence, deneyip görmekte fayda var. Ayrıca kadro kalitesini soruyorsun, benim kendi tecrübem olmasa da Salcano'nun kadroları hakkında olumlu bir şey duymadım.

@ahlaksız

Bu bisiklet önerdiğiniz özelliğe sahip bir sisteme sahip değil mi?

Kadro : 735TCA - 7005 Triple Butted Frame
Maşa : 735TCA - Nano Carbon Fork
Aynakol : Shimano 105 FC-5800L
Ruble : Shimano 105 CS-5800
Vites Kolu : Shimano 105 ST-5800 11x2
Arka Aktarıcı : Shimano 105 RD-5800
Ön Aktarıcı : Shimano 105 FD-5800
Zincir : Shimano CN-HG600-11
Fren : Shimano 105 BL-5800
Orta Göbek : Shimano 105 SM-BBL60
Hazne : Shimano 105 HB-5800 / FH-5800
Jant : Mosso roadrims
Lastik : Maxxis Detonator 700x23
Gidon : Ritchey Comp Logic Curve
Gidon Boğazı : Ritchey Alloy
Sele : Rİtchey
Sele Borusu : Ritchey Alloy

Aynı set Carraro 062'de var onda, sizin önerdiğiniz dişli sayısını yazmışlar (50-34)
ARKA VİTESSHIMANO 105 5800
ÖN VİTESSHIMANO 105 5800
KRANK TAKIMISHIMANO 105 5800 50X34T

Eğer bahsettiğiniz özelliklerde ise bu bisikleti almayı düşünüyorum yok değilse sanırım biraz daha araştırmam gerekecek.

@Tolga67
Marka olarak,kadro olarak Scott,Carraro ve Mosso'dan iyidir..Benim izlenimim öyle..
Carraro'nın rublesi 12-28..Scoot'un 11-32..Arada bir dişli var ama bu önemli..Bende 12-32 ruble var..32'nin bir küçüğü 28'in yeterli olmadığı yokuşlara çıkıyorum..Ruble 32'deyken bile çok zorlanıyorum..
Bu 3 bisiklet arasından,size en uygunu Scott..Çünkü kondisyonum zayıf diyorsunuz..
Maksimum 5000 liranız varsa;
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
(Aynakolu yazmamışlar ama)
(link)
(link)
(link)

@hydrocon

Sen olduğunu bile bilmiyordum ki :D Görsellere google’dan ulaştım mosso diye aratınca onlar çıktı :)

@Tolga67

Rahat çıkmak = yavaş çıkmak demektir. Yavaş çıkmak için vitesinizi çok küçültliyor olmanız lazım ki kadans yüksek olsun, uyguladığınız güç düşük olsun. Bunun en basit çözümü üçlü aynakol. En küçük diş olan 30’a alıp rahat rahat çıkacaksınız.

Bir diğer etken de hafiflik. Yerçekimine karşı iş yaptığımızdan mantık olarak hafif olan kolay yükselir.

Daha sonra jant seti gelir. Ağır bir jant seti daha zor döner, profilsiz, hafif bir jant en iyi tırmanır.

Karbon bisiklet konusu:
Karbon kadro yokuşu daha iyi çıkar, iki temel sebebi var. 1- Daha hafif. 2- Kadro daha az esner. Yani pedala 300 watt bastığınızda o 300 watt sizin arka jantınıza 280 watt olarak geçer (sallıyorum tabiki değeri). Aluminyum kadroda gücünüzün bir kısmı kadroyu esnetmeye harcanır ve bastığınız 300 wattın anca 250’si tekere yansır (yine salladım sayıyı)
Gücü sadece kadro yemiyor tabi. Ayakkabı, pedal, grupset,hepsi 1er 2şer watt yiyorlar gücü. Zincirinizin temiz ve yağlı oluşu veya çamur gibi zift gibi oluşu bile onlarca watt kayıba sebep olur.

Tabi bu anlattıklarım performans antrenmanı için. Daha rahat yokuş çıkmak için karbon kadro alayım mı demişsiniz, ona cevaben yazdım bunları.

Eğer ciğerlerinizde bahsettiğiniz sorunu yaşıyorsanız performans odaklı bir kadroya para vermek pek mantıklı olmaz gibime geliyor. Yokuşta belirleyici olan şey zaten ciğer ve nabız. Bunu geliştirmenin yolu da %80 eforla yokuş antrenmanı yapmak. Ciğerler zaten büyüyor, hava kapasitesi artıyor siz yokuş çıktıkça.
Vücudunuz bisikletten daha önemli.
Altınızda karbon kadro olup sizin 80 kilo olmasındansa, altınızda aluminyum kadro olsun siz 75 kilo olun çok daha rahat çıkarsınız.

Çok uzattım ama performansı düşük kişilerin karbon kadro terfisi pek anlamlı değil yani.

@ahlaksız

İlginiz için çok teşekkür ederim. Scott Speedster 30 (2018) modeli çok hoşuma gitti, büyük ihtimal bunu alabilirim sanırım hız konusunda da iyidir.

@serkantaktuk yeni geçiş yapıyorsanız, kullanacağınız güzergahlarda eğim yüksek yada sık varsa buna ek kondisyonda eksik ise dişli oranları sizi üzebilir hatta bisikletten soğutur. 52*39---11*25 yerine seçenek sunuyorsa size 50*34-11*28 mantıklı olur

@Tolga67
Rica ederim..
Scott bisikletlerinin albenisi çok fena..Bu bisiklet size ömür boyu yeter..;)

Yalnız şunu da belirteyim..Bu bisikletin vites sistemi Sora..Mosso ve Carraro 105'di..105 Sora'dan iyi..Bildiğimden değil,forumdaki yorumlardan bunu çıkarıyorum..Ama bence buna takılmayın..

Ben microshift kullanıyorum..Çok olumsuz yorumlar okudum bu vites sistemi ile ilgili ama alakası yokmuş..Tıkır tıkır geçiyor..
Sora size yeter..Bu bisikletin dişli oranlarından da memnun kalırsınız..Yani sonradan bir değişiklik filan yapmazsınız..

Şunu da belirteyim,dikkat edin...Bu bisikletin lastikler 28 mm..Yani biraz kalın..Genelde 25 mm oluyor lastikler..Alacaksanız,25 veya 23 mm takılır mı diye bir sorun..

@ahlaksız

Tekrar baktığımda "2017 Cube Attain Pro Disk Bisiklet Beyaz" Çok daha cezbetti beni. Bunun lastikleri de dediğiniz gibi 25mm, ancak kadro boyu 53 diyor ben 52 kadronun bana uygun olacağını düşünüyorum, umarım bu bisikletin 50 yada 52 kadro olanını bulabilirim. Gerçekten bunu ve Scoot'u çok beğendim ancak ilk tercihim Cube olacak :)

Almak istediğiniz bisiklette maşanın yarı karbon mu yoksa tam karbon mu olduğuna bakın mümkünse tam karbon olan modelleri tercih edin

Geri