Scudo Sports

Yol Bisikleti Kadro Boyu Hk.

Ugur MUTLU

Üye
Tepki
26
Merhaba ,

Uzun süredir bu konuda araştırma yapmaktayım.Gerek forum olsun gerek başka sıtelerde bır kaz tecrübe edındım.İlk defa yol bısıkletı kullanacağım.Boyum 1.73 bacak arası boyum 77-max80 arası
aşağıdaki ölçülere göre baktığımda bana uygun kadro boyu 53cm gözükmekte;

Yol Bisikleti - Road Bike

Boy Kadro Boyu (cm)
155 - 165 48 - 51 cm
165 - 170 51 - 53 cm
170 - 175 53 - 55 cm
175 - 180 55 - 57 cm
180 - 185 57 - 60 cm
185 - 190 60 - 62 cm
190 - 195 62 - 64 cm
195 - 200 64 - 999 cm

Yol bisikleti tercih ederken kullandığınız noktalar da önemlidir. Özellikle yokuşların çok olduğu yerlerde kullanıyorsanız küçük kadro seçmeniz sizi bu tip yollarda rahatlatacaktır.

Bu arada Fit Calculatorde çıkan sonuç su sekılde;

The Competitive Fit

The Eddy Fit

The French Fit

Seat tube range c-c 50.5 - 51.0 51.7 - 52.2 53.4 - 53.9
Seat tube range c-t 52.1 - 52.6 53.3 - 53.8 55.0 - 55.5
Top tube length 63.6 - 64.0 63.6 - 64.0 64.8 - 65.2
Stem Length 10.5 - 11.1 9.4 - 10.0 9.6 - 10.2
BB-Saddle Position 106.8 - 108.8 106.0 - 108.0 104.3 - 106.3
Saddle-Handlebar 49.9 - 50.5 50.7 - 51.3 52.4 - 53.0
Saddle Setback -4.7 - -4.3 -3.5 - -3.1 -4.0 - -3.6

Tabı 1-2 olcu farkları oladabılır,ne kadar doğru bılmıyorum...Tüm bunlar sonucunda;

Almayı düşündüğüm model sedona 601 bugun modelı ınceleme fırsatım oldu.Test sürüşüde yaptım.Bısıkletın kadro boyu 50cm'di.Yalnız ben sımdıye kadar kendımı 53 cm kadroya koşullandırdığım için biraz kaygıya düşüyorum.Benım boyuma ve bacak arası boyuma 50cm kadro problem yaratır mı?İlgilenen kişi 50cm kadronun problem yasatmayacagını rahatlıkla kullanabılecegımı soyledı.Hatta metre ile ölçerek ölçüde aldık.Sele borusu başlangıcı ıle gidon sütunu başlangıcı arasındaki ölçü 52.5cm.Kollarımın boyu biraz kısa bu sebeple bu ölçünün bana uyum saglayacagından bahsettı.İlgilenen kişinin söylediklerinede güveniyorum aslında.Fakat ıste 53 cm ye koşullandığım ıcın belkıde bana bu sekılde geliyor.Sonucta Tuncay beyin trekte yasadıgı sorunlar ortada.Bende o sekılde bır sorun yasamak ıstemem.

Sizce ben ne yapmalıyım.50cm kadroyu tercıh etmelımıyım?50 ve 53 arasında boyuma göre cok barız uçurum farklılıkları olur mu?Yoksa 53 kadroyumu secmelıyım?

Konu hakkında yardımınızı bekliyor,iyi forumlar dılıyorum...

Teşekkürler...

Scudo
Bence 51-53 arası uygundur, 52 daha yaygın bence sizde sıkıntı çıkartmaz (y)

uğur bey ,,
forumda gökan toros dostumuz hem yol kullanıyor hemde cyclo cross yol kullanıyor
kullandığı yol bisikletinde üst boru 56cm olmasına rağmen aynakol - sele borusu arası 53 cm gibi bir uzunluk var. Aynı şekilde cyclocross bisikletinde ise bu mesafe 48cm. Fakat üst boru yine 56cm civarı. Kısacası, ikinci bisiklet ona çok küçükmüş gibi görünmesine rağmen aslında hiç de öyle bir durum söz konusu olmadığını kendisi iletti,
buradan ne çıkar aşağıdaki sonuç çıkar..

Yol bisikletinde kadro boyu bacak boyuna göre değil, bütün açılara göre yapılıyor. O nedenle komple bisiklet açılarına göre kadro seçmek gerekiyor.

bu arada gökan toros un ,,
boyu 1.83 .......

Kudret Bey teşekkürler,fikirleriniz için,gökhan beye özelden de mesaj attım zaten konu hakkında.
Ama ınanın buyuk celıskıdeyım suan neye gore degerlendırmem gerektıgını bılemıyorum bacak arası boyunu es gectıgımızde 50cm kadaronun sele borusu gıdon sutunu başlangıcı arası neden 51.5-52 cm çıkıyor.Sizce benım ıcın en doğru secım ne olacaktır.Tecrubelerınıze dayanarak?

@Uğur MUTLU

aslında cevabı en iyi gökan dostum verebilir o yol bisikleti kullanmaktadır ben hibrit yaptım bisikleti ama kadro mtb gerçi 28 janta geçtim ama kadro mtb ne desem yalan olur ben sadece kendi mtb kadromda fikir verebilirim ...anca şunu diyebilirim ve mukayese yapabilirim gökan dostumuzun boyu 1.83 olduğuna göre ve 56 kadro kullandığına göre sizin boyunuz daha kısa buna göre bi mantık kurmaca yapabiliriz..boyunuz benden bir cm kısa ben 1.74 boydayım ..

kol uzunluğu ölçme,,

Anlıyorum,cok teşekkürler fıkırlerınız için...Umarım doğru karar verırım.

Eğer bir korkunuz olacaksa, bırakın küçük kadro seçmekten yana olsun. :)

Görünüşe göre kollarınız kısa. Bu sebeple daha dikkatli olmak lazım.

Aslında kadro seçmenin en kolay yolu, gidona erişip erişemediğinizi kontrol etmenizdir. Bir boy denersiniz, misal 51. Gidona yetişebiliyorsunuzdur. 53'te de yetişebiliyorsunuduzdur. Belki 54'e geçince farklılık hissedeceksiniz. Yada size esas büyük gelen 56 olacak.

İşte burada önemli olan önce hesaplamaları yapıp sonrada olabilecek kadroları denemek. Normalde sizin için 53 kadro ideal, ancak kollarınız kısa olduğu için 51 kadro da daha iyi uyum sağlayabilir.

Tabiki en iyisi tam uyanını seçmek, ama dediğim gibi küçük çıkacak diye korkmayın. Mesele büyük çıkmasında. Çünkü büyük kadronun telafisi çok zor.

Bence 51 ve 53'leri deneyin. Gidona erişim mesafesine bakın ve uzun süre bu şekilde süreceğinizi düşünün. Bunu yaparken ise fren/vites kollarından tutun.

benimde boyum 1.83, ancak kadrom 57.5, gidon boynum 12, ve sanırım sele borusuda 2 lik off set var. biraz uzanıyoum sanki ama hoşuma gidiyor :)
bu denk geldi bunu aldım denebilir ama sanıyorum rahatım.. haa bundan önceki kadromda 58 cm. slope kadro idi.

• Beğen
Tepkiler: Ugur MUTLU
@Kudret Kurtcebe

Kudret Bey;

64cm kol uzunluğu...

@Tuncay Üner

Tuncay kardeşim ,

Senin konunun üzülerek okudum zaten.Gerçekten talıhsız bır durum umarım tekrar bısıklettten keyıf almaya baslarsın.İşte bende aynı seylerı yasamak ıstemıyorum derdım o.İkisi arasında gidip gelmem o yanı.53 kadrosu yok olsa deneyecektim.sadece 50 kadro kalmış o sebeple kıyaslama yapamadım.Acaba 611 in 53 kadrosunu denesen cok farklılık varmı acaba 601 ıle onu merak ettım sımdı.Bılemıyorum artık hala endıselerım var.Dedıgın gıbı kucuk olması cok sorun yasatmaz büyükte sorun...Ama bılemıyorum ıste.Umarım doğru karar vermıs olurum...

Benimle aynı ölçülere sahipsin (1,73 boy ve 77-80 cm arası bacak boyu). Ben Bianchi SLR200 kullanıyorum. kadro boyu aynakol göbeğinden sele kelepçesine kadar 49 cm, üst boru ise 53 cm. Hakimiyet konusunda sıkıntım yok ve çok rahat kullanıyorum.

• Beğen
Tepkiler: Ugur MUTLU
@Hasan Kılınç

Evet aynı ölçülere sahibiz. Ölçüyü nasıl aldın,sahsen ben sele arka başlangıçtan gidon sütunu bitiş noktasına kadar ölçtüm 50cm lık kadro 51.5 ölçülüyor.Aynakoldan ölçü almadım tabi.Bilerimiyorum işte araştırıp doğru kararı vermeye calısıcam...

@Uğur MUTLU

Normal sele borusu ortasından maşa yatağının ortasına kadar sanırım. Şu an tam hatırlamıyorum. Zaten üst boru 53 cm olduğu için bana rahat oluyor. Eğer dediğiniz gibi üst boru birkaç cm kısa olsaydı rahat olmazdı

uğur bey..
evet benim kol verdiğim linge göre 64 cm geldi aynıyız boy 1.74 sizinki 1.73 idi..

@Kudret Kurtcebe

Evet :) Tek farkımız ben yol kullanmak ıstıyorum,siz mtb kullanıyorsunuz :)Gökhan beyinde fıkırlerını öğrenmek ısterdım aslında,gırmedı foruma...

Bu kadar kararsız kaldığımı hatırlamıyorum :)

Kısa süre önceye kadar ben de sizin durumunuzdaydım. İnanın içine düştüğünüz ikilyemi çok iyi anlıyorum. Ancak ben şunu belirtmeliyim ki bu konuda en son güveneceğiniz kişiler satıcılar olmalı. Bu işi gerçekten bilen, gerçek bisiklet satıcıları bile malesef ticari düşünüp etik davranmıyorlar. Tek amaçları para kazanmak.

Benim boyum 168 bacak arası 75 cm. Görüştüğüm onlarca satıcı arasından bazılarına göre bana uygun kadro boyu 48(!) Bazılarına göre ise 56 ya kadar gidiyor. Bu işle ilgili hiç fikriniz olmasa çok esnek bir aralıkmış diye düşünecek insan. Oysa satıcıların çoğu ellerinde olan kadroyu satma derdinde. Tabi tedarikçi firmalar da ne iş yaparlar anlamadım. Yaz ortasında ne zaman fabrikaya telefon edilse alınan cevap "sezon kapandı, istediğiniz kadroyu gelecek yıl tedarik edebiliyoruz." Gelecek yıl sil baştan. Yani siz ideal kadro boyunuzu kesin olarak bilseniz bile istediğiniz marka ve modeli bulmak tamamen şans işi.

Tüm bunlara rağmen artık bu işi çözmem gerekiyordu. Ben de sizin kullandığınız siteleri kullanarak tahmini ideal kadro boyunu belirledim. Benim için 50-51-52 olarak çıktı değerler. Bu arada 1 yıldır kullandığım bir flatbar yol bisikleti vardı. Onun kadro boyu 54 cm. O kadro üzerinde kendimi rahatsız hissetmediğimi de hesaba katarak 51 ya da 52 kadro boyunda karar kıldım. Tabi pek çok model elendi bu durumda. Hele arada çok uyguna bulduğum bir mosso race 722 vardı ful sora set. Hatta konuyu bu kategoride bulabilirsiniz. Ondan da vazgeçtim 54 olduğu için. Nihayetinde mecburiyetten bütçeyi (baya) zorladım ve 52 cm carraro race 032 aldım.

Eğer 50-51-52 değerlerinde bir model bulamasaydım bu yaz için vazgeçecektim. Size de tavsiyem ölçülerinize uygun olan kadroyu alın. Şimdi farkediyorum ki 54 cm kadroya bile binerdim. Ama 52 deki rahat kavrayış ve güven duygusu olmayacaktı. Ayrca sele yüksekliğini ayarlamak daha problemli olacaktı çünkü sadece sele değil gidon seviyesi de seçtiğiniz kadro boyuna göre değişiyor ve idealden uzaklaştıkça sorun çıkma ihtimali artıyor.

Nihai tavsiyem, eğer farklı kadroları kiralayıp günlük olarak deneme ve kıyaslama imkanınız varsa bunu yapmanız. Çünkü 5-10 dakikalık sürüşler ile değerlendirme olmuyor. Bırakın 5 dakika sürmeyi bazı satıcılar "ben bu sele borusunu sıkarsam çizilir sonra satamam" diyerek seleyi ayarlayıp denemenize bile müsade etmiyorlar. Ama siz ısrarcı olun pişman olmayın. Gerekirsen o satıcıdan vazgeçin. Donanım daha düşük bile olsa idealinize uygun kadro boyunu tercih edin. Ama illa ki ölçüler dışında bir tercih yapılacaksa 1-2 cm düşük olanı tercih edin. Çünkü sele ve gidon boğazını yükselterek bir nebze sorunu çözebilirsiniz. Lakin büyük boy kadronun geri dönüşü olmuyor.. nacizane tavsiyelerim bunlardır.

@erhan.d

Gerçekten naçizane tavsiyeleriniz için cok teşekkürler.Benı ne kadar ıyı anladığınızı fark edebılıyorum.Arada kalmamın sebebı 1-2 cmlerle anlsılıyor.Boyuma gore söylenen 53cm kadro.Cunkı 1.73 boy var yalnız bacak arası boyum 77-80 arası kol uzunluğum 64-67 cm arası olduğu ıcın kol ölcusunu dusundugumuzde yol bısıkletınde bıl hassa ust boru uzanma olcusude onemlı o zamanda seçmem gereken kadro 50cm.Dedıgınız gıbı 1-2 olayında kucuk kadro secılmesı gerekmekte,buyuge cozum yok cunkı.Bugun deneme fırsatım oldu 50cm kadroyu ve 611 53 cm yı 50cm kadroda kolları gıdona uzandığım zaman hafıf kırık 53te ıse dümdüz ve bıraz sürdükten sonra anladım 53te avuç ıclerıme uzandığımda cok yuk bındıgını anladım,kısa surede acı hıssettım.Bu durumda 50cm kadro daha mantıklı gıbı geldı bana düne gore bugun bu konuda bıraz daha net'ım sanırım.dıger bır konuda açtım onada goz at ıstersen.Tekrar teşekkürler...

Arkadaşlar benim boyum 1.59 carraro race 12 yi sürebilir miyim ? Boyum yeter mi ?

Carraro kadrolar üzerinde yazmıyor ancak farklı boylarda üretiyor. Sizin boyunuza göre 48-50 cm olabilir ama bulursanız. Carraro 50 cm üretiyor. Ayrıca size özel mesaj atıyorum.

selamlar. ben de henüz karar veremeyenlerdenim. 174 boyum . 77 cm bacak boyum. 52 cm. oluyor kadro boyu. yani 20 inch mi almalıyım. yoksa 19 ya da 18 uyar mı. denemem lazım sanırım.
ben şehir bisikleti alıcam bu arada.

Geri