Merhaba herkese. Ben de bu konuda yaşadığım tecrübeleri yazmak istedim. 2018 Eylül ayında tubeless lastikli bir yol bisikletim oldu. O zaman şu başlığı açmıştım.
Tubeless kullananların tecrübelerine ihtiyacım var
Bu başlığı açtıktan birkaç gün sonra ilk lastik patlağımı yolda yaşadım ve bu lastiklerin patlak önleyici sıvı olmadan kullanılamayacağını anladım. Bunun üzerine (link) ürününü aldım. Tabi o zaman 110₺ idi

. İçinden çıkan malzemelerle sıvıyı lastiklere uyguladım. (30 ar ml olarak öneriliyor 700x25 ebadındaki lastiklere. Ben bazen arka lastiğe biraz fazla koyuyorum.)
O günden bu yana lastik patlaklarımı hep evde fark ettim ve tamir ettim. Yolda lastik tamir etmek zorunda kalmadım hiç. Bu bence büyük bir konfor. Tabi yanımda her zaman yedek iç lastik, levye, pompa taşıyorum ne olur ne olmaz

Bu arada 13000 km civarında yol yaptım. Lastiğin patladığını, evde havasını kontrol ettiğimde anlıyorum. Sıvı genel olarak lastik patlaklarımı tamamen kapatıyor, kapatamadığı nadir hallerde ise havanın aniden inmesini önleyerek eve ulaştırıyor. Örneğin şöyle durumlar oluyor. Bakıyorum evde lastiğin havası inmiş. Havayı basıyorum, 30-40 km sürüşümü yapıp döndüğümde lastik olduğu gibi duruyor. Tabi akşama inmiş oluyor havası. Özellikle hafta içi günlerde hafta sonuna kadar beni kurtarıyor. Hafta sonu lastiği tamir edip normale geri dönüyoruz.
Tabi bu durum sıvıyı doldurma zamanı gelmediyse geçerli. 7 ay civarı etkin olduğu söyleniyor sıvının. Genelde bu süreyi bekleyemiyorum. Lastiğin birine bir şey oluyor. Hazır açmışken tezgahı diğerine de biraz sıvı ekliyorum. Ben 500 ml sıvıyı daha yeni bitirdim. 3 yılı geçti alalı.
Geçen gün yolda bir tık tık sesiyle durmak zorunda kaldım. Baktım arka lastiğe 4-5 cm lik kalın bir tel girmiş. Arka lastiğin sıvısını 1-2 hafta önce doldurmuştum. Sabahın o soğuğunda korkarak çektim teli, çevirdim lastiği. Sıvı patlağı kapattı, yola devam ettim. Hatta tamir bile etmeye gerek kalmadı sonrasında, lastiğin havası inmedi. Bunun gibi bir sürü patlağı sıvının kapattığına gözlerimle şahit oldum. Lastik olarak Giant stok lastikleri kullandım 5-6 bin km. Sonrasında Schwalbe One kullandım.
Benim yaşadıklarım da bunlar tubeless lastikler ve doc blue ile.
İyi forumlar.