Scudo Sports

Yol bisikleti gidonunda lıkır lıkır ses

pilot

Forum Demirbaşı
Tepki
206
İsim
mehmet coşkun uzak
Bisiklet
Focus
Bisikletin gidonundan (furş deniyor sanırım) taşlı ve bozuk yollarda lıkır lıkır diye tabir edebileceğim bir ses geliyor. Boşluk varmış gibi geliyor. Üstteki alyenle sıkılan yeri iyice sıkıştırmama rağmen parke taşlı yollarda ses yapıyor. Düz yolda hiç bir sıkıntı hissetmiyorum. Problemin kaynağı ve çözüm yolları hakkında bilgi verebilecek deneyimli arkadaşlardan yorum bekliyorum.
Bir de 10 lu ruble kullanıyorum. Önde de 2 li aynakol mevcut. Zincir çaprazlama mevzuu burada da geçerli mi? Bütün vitesleri kullanabiliyor musunuz? Yoksa zinciri çapraz konumda kullanmıyor musunuz?

Scudo
Ayni sorun bazen bendede oluyor yokmu bunun cozumu? :D gidonla bisiklet ayri hareket ediyor gibi rahatsiz ediyor. Ozellikle hizlandigini dusununce huzursuz ediyor :D

• Beğen
Tepkiler: pilot
Boşluk var gibi gözüküyor, gidon gidon boğazı hepsini sıkıştırın biraz daha

Bu tür sorunlar üstten sıktığınız vida ile devreye giren çektirmenin sağlıklı şekilde maşayı yukarı çekmemesi sonucu olabiliyor. Araya spacer eklemenizi veya çıkarmanızı öneririm

Çapraz zincir burada da geçerli, aynı şekilde çapraz oluşturmamanız setin sağlığı açısından faydalı olacaktır.

Bende de ön freni sıkınca titreme oluyor gidonda.

• Beğen
Tepkiler: pilot
@Baki KAYAN cevap için teşekkürler. spacer dediğiniz tam olarak nedir?

@Tolga Çelebi aynen bu bahsettiğiniz ses. sizde biraz daha fazla sanırım.

@Baki KAYAN şimdi baktım pul anlamı varmış. yani 4-5 tane yüzük gibi bir parça var. onlardan bahsediyorsunuz sanırım. bunların sayısında mı problem var?

@Tolga Çelebi

jantın mandalarını birazcık daha fazla sıkın yada jant göbeğinde boşluk var bisikletçi 1 dk da de sıkar

@Yağız Gökmen

Bende QR'i çok fazla sıkmıyordum zor açılıyor diye ama sıkıcaz artık herhalde. Çünkü frene basınca arabalarda olur ya " tar tar tar" onun gibi titriyor gidon :)

@Tolga Çelebi

bisikleti komple söküp takıyorum QR de takılıyorum :D sorun çözülür umarım selamlar

• Beğen
Tepkiler: Tolga Çelebi
Maşanın, kadronun üstünde kalan kısmına, gidon boğazının hemen altına spacer dediğimiz halkalardan eklemeniz lazım gibi görünüyor... Maşayı daha sağlıklı şekilde çektirecek ve muhtemelen o lıkırtı kaybolacaktır :)

@pilot gidon Sıkma işini yanlış yapmış olabilirsiniz.
- gidonun yere paralel olan vidaları genelde iki adet olur gidon Boğaz'ını maşa şaftına bağlar bu vidaları gevşetin yukarıda yere dik olan tek vida ve şaft kapağının olduğu vidaları 4-5 nm sıkın 4-5 nm sadece Yüzük ve baş parmakla çevireceğiniz alyen ile sağlanabilir 5den daha fazla nm için diğer parmaklarda kullanılmalıdır. Daha sonra gidon boğazının vidaları sıkılmalıdır gidon boğazının vidaları sıkılıyken furuş vidası yada şaft Kapağı vidasınsıkılsada furuş gevşek kalır.
Senede bir furuş sökülüp bilyeler kontrol edilmeli. Sökülürken çok dikkatli şekilde bilye yüzüğünün o anda öne bakan yerlerine bir çizik bir işaret konmalı ve tekrar toplarken açtığınızda öne bakan bilyeler arkaya bakacak şekilde konmalı. Gidon hiç bir zaman tam tur dönmediğinden bilyeler 1-2 cm arasında gider gelir bu yüzden alttakı bilyeli üste üstteki bilyeli alta öne bakan kısımları arkaya bakacak şekilde değiştirmek bilyelerin Eşit aşınmasını sağlar sıkıldığında dengeleri bozulmaz.

@Tolga Çelebi freni sıkınca oluşan titreme büyük ölçüde düşük seviye jantların birleşim yerindeki eşitsizlikten olur.
Ayrıca çıkmadan önce jantların fren yüzeylerini bir kolonyalı pamuk ile silmek gerekir elinizden bulaşan parmak ileri bile yüzeyin Sürtünme katsayılarını değiştirir pabuçlar daha önce hava basarken elinizde. Bulaşan Yağlı Kışıma denk geldiğinde daha kolay kayarken temiz kısımlarda daha zor kayar bu titremeye sebep olur ama dediğim gibi alt Düzey jantlar akort kaymasından hatta akor düzgün olsada tellerin birinin sıkı birinin gevşek kalmasından bile titreme yapar.

@Tolga Çelebi stok janlar keşke hiç satılmasa yani bisikleti aldığımızda jantsız gelse fiyat düşük olsa yada Satıcı ile stok jant yerine seri jantlardan takarak almak için anlaşsak ne güzel olur. Benim stok lar duruyor kışın takarım gibi geliyor ama pekte düşünmüyorum.

• Beğen
Tepkiler: Tolga Çelebi
Benim gidondan da özellikle bozuk yolda hızlıysam çok fena ses geliyor. Sökmem gerekecek sanırım. :(

@Anonim
konudışı pardon...

geçenlerde teknik konularda da video çekeceğinizden bahsetmiştiniz. acaba bisikleti tamamen söküp, tekrar toplama üzerine de videolar çekmeniz mümkün müdür? özellikle gidon-maşa-göbekler gibi kapalı alanların sökümü, temizlenmesi, yağlanması vs. gibi

çünkü açıkta ve nasıl çalıştığı görülen yerleri iyi kötü yapabiliyoruz amatörler olarak, ama daha karmaşık olan, bilyaların pulların vs. işin içine girdiği konularda bisikletçiye gitmek zorunda kalabiliyoruz. umarım derdimi anlatabilmişimdir. teşekkürler...

@cumali55 Tabii olabilir aslında sıfırdan bi restorasyon projem var yakında önümüzdeki haftalarda çekimlerine başlayacağım ama ne zaman yayımlarım bişey diyemem orada zaten bu dediklerinizin tamamı olacak... :) Onların dışında diğer teknik konularla ilgili işte vites ayarıdır fren bakımıdır falan @Güncemden ile beraber ayrı ayrı iki kanalda da yayımlayacağız videoları hazır aslında :)

bekliyoruz bizi şu abuk sabuk bisikletçilerden (tamirci bozuntularından) kurtarırsanız sevineceğiz. yarım hoca dinden, yarım doktor candan, yarım tamirci insanı bisikletçi yapar.:) inşallah

@pilot Hocam ses kesilsin diye sıkayım derken furş içindeki somun ya da furş vidası diş sıyırmış olmasın? Bi bakmanızda fayda var.

Geri