Yol Bisikleti Dersi 101: Yarış Türleri ve Bisikletçi Disiplinleri/Rolleri

prokamikazae

Forum Bağımlısı
Kayıt
24 Mart 2014
Mesaj
766
Tepki
493
Yaş
25
Şehir
Karsiyaka, Izmir
İsim
Bio
Bisiklet
Carraro
~Giro'nun kosuldugu bugunlerde, LYS sinavi arasinda yapmaya calistigim bir ceviri, kisa basit ama etkili bir yazi... hatam varsa affola~

Yol bisikleti yarışları aslında çoğumuzun gerek televizyondan, gerek yerel bisiklet etkinlikleri, gerek ise bölgesel yarışlar aracılığı ile aşina olduğumuz, olimpiyatlarda 1896’da kabul edilmesine karşın tarihi 1800’lerin başına dayanan rekabeti bol bir bisiklet yarış turudur. Yol bisikletine aslında bir “geçiş uyuşturucusu” yani bir diğer değişle bisikletle ile ilgili herhangi bir yarışmaya duyulan hayranlığın başladığı spor dalı olarak da bakabiliriz. Bu yazı yeni performans bisikletçilere veya bisiklet hayranlarına yol bisikleti yarışlarının karmaşıklığı, çeşitli taktikler ve tarihi hakkında bilgi vermek ve öğretmek için hizmet verecek.

Ancak öncelikle tepeden başlayarak tırnağa kadar yavaş yavaş ilerleyelim…

Yol yarışlarının En Bilindik Alt Kategorileri

fba2e7a4d9a7661bcd2ec6bf7fb057f6.jpgTheSpringClassics_lc34c.jpg



  • Bir günlük yarışlar: Klasikler (the Classics) ve Caner, Sarper ve Berkem abilerin anlatımlarıyla Eurosport’un baharını dolduran, en önemlileri Paris-Roubaix, Tour of Flanders, Milan-San Remo, La Flache Wallonne, Liege-Bastogne-Liege ve Giro di Lobardia olan adı uzerinde tek günlük yarışlardır. Bu yarışlar genelde brutal ve ölümüne uzun, zorlu, taşlı, rüzgarlı yollar vede belçika patates kızartması içerirler (espriler ingilizce daha güzel duyuluyor emin olun). Tom Boonen ve Fabian Cancellara bu tur yarışlarin disiplinine uyan bisikletçilerdendir.
blog-chunkong-bikes.jpg
  • Çok etaplı turlar: “Büyük Tur (Grand Tour)” diye de adlandırılan, herkesin bildiği Tour de France, Giro d’Italia ve Vuelta a Espana’yi, bunun yanında daha az bilinen ancak en az onlar kadar heyecan verici elit turları -Tour Down Under, Paris-Nice, Criterium du Dauphine, ve Tour de Suisse- içeren yarış turudur. Bu tür turlar, özellikle büyük üçlü, bisiklet sporunun doruk noktası olarak nitelendirilirler ve bisiklet dünyasının en prestijli tırmanıcılarını, sprinterlerini, ve zamana karşıcılarının hünerlerini sergilediği yarışlardır. Bunun yanında Chris Froome gibi isinin duayeni insanları da yollarda görmemizi sağlarlar. Kilo başına böyle güç veren bir adam görmedim, yürü kral beya!!

  • Zamana Karsi (Takim / Bireysel):
    • Bireysel zamana karşı (ITT) aslında en iyilerin tek başlarına mücadele verdiği er meydani olarak görülebilir. Çünkü yarış boyunca seni destekleyen bir ekip arabası veya sana su ve jel getiren bir takim arkadaşınız yoktur. Sadece siz, bisikletiniz ve yol vardir. Mazoşistseniz bireysel zamana karşıi tam size gore. Bradley Wiggins, Chris Froome ve Rohan Dennis aerodinamik ve kadans disiplinleri ile bisiklet camiyasının tazıları olarak göruleblilir.
    • Takım Zamana Karşı (TTT), uzaylı gibi kaskları olan bir grup bisikletçiyi izlediğiniz için çok keyifli gözükebilir ancak içinde olmak tam bir kabustur. 40+km hız ile uzerinizde annenizin yanlışlıkla sıcak yıkadığı için çeken ama giymek zorunda olduğunuz donunuz gibi rahatsız bir kıyafet, uzerinizde essek yükü ile ekipman ve saçma sapan bir kask, önünüzdeki bisiklete elinizden geldiğince yakin ve frene ulaşmanız imkansız olan ve rahatsız bir pozisyonda ilerlediğinizi düşünün. En harikulade(!) kazaları TTT’de görmeniz mümkündür.
  • Diğer: Bunlar kendi benliğini ve izleyici kitlesini kazanmış, esi benzeri görülmeyen genellikle kısa etaplardan oluşan veya tek gunluk olan, kendi disiplini ile çalışılmadığı halde kazanılamayacak yarışlardır. Belirli başlı criterium’lar, ustun dayanıklılık yarışları (RAAM) ve bazı tırmanış yarışları bunlara orbek verilebilir.

Çeşitli Bisiklet Sporcusu Türleri ve Görevleri:

grandtourwinners-630x419.jpg
  • Sprinterler: Adında gözüktüğü gibi, sprint’e kalkmak için programlanmış bisikletci turudur. Tüm yarış boyunca takimin ona lokomotif gibi destek verirken onlar son 500 metre’ye girerken pelotondan çita misali etkileyici güçleri ve kadanslari ile atağa kalkıp etabı almaya çalıştıklarına şahit oluruz. Mark Cavendish, Andre Greipel ve Marcel Kittel bu isin duayenleri olarak görülebilir.
  • Tırmanışçılar: Ayni sekilde adi ile bir. Bu tür bisikletçiler aslında bir torba dolusu bol kaslı kemik ile modifiye edilmiş insana benzeyen yaratıklar olarak düşünülebilir. Bu kas yüklü kemikler genellikle zayıf fakat ağırlıklarına oranla muazzam derecede güç verebilen kondisyona sahiptir ve bu sayede daha az enerji harcarlar. Bu tur bisikletçiler tipik, büyük turları domine eden; Chris Froome, Nairo Quintana ve Alberto Contador gibi adı her yerde duyulmuş bisikletçilerdir.
  • Domestik: Berkem Ceylan her bahsettiğinde anlamına bakılan ancak sonraki etapta unutulan o terim terim. Bu bisikletler takımların işçi sınıfı olarak görülebilir. Bu bisikletçiler tur boyunca getir götür, yol açma, rüzgar kesme, gerektiğinde lastiğini hatta bisikletini verme gibi görevleri vardır. Bütün bu kahrı da bir adam yarışi kazansin diye çekerler. Nasıl gururlarına yedirirler bilinmez. Bunun yanında son zamanlarda piyasaya çıkan “Süper Domestik” diye bir terim de vardır. Bunlar aslında potansiyelde etabı veya turu kazanma yetkinliğine sahip olmasına rağmen takim kaptanına destek olan bisikletçilerdir. Richie Porte, Chris Froome ve Ivan Basso, takiminin kesin galibiyeti için kendini hırpalayan bisikletçilere örnek verilebilir.
  • Puncheur: Bu bisikletçiler genellikle zorlu koşullar altında yıkılmayan, kısa ama dik yokuşlarda performansın dibine vuran bisikletçilerdir. Peter Sagan, Philippe Gilbert, ve Simon Gerrans bu tur etapların vazgeçilmez isimlerindendir.
  • All-rounder: Hani onca domestiğin uzerine düştüğü bebegi gibi baktığı bisikletçi var ya, iste o bu… Asil olayın çevresinde döndüğü bisikletçilerdir, tüm takım turu onun kazanmasına oynar, hatta takımlar tüm sezonu bu yarışçı uzerine kurabilir. Chris Froome (her yerdesin be adam), Peter Sagan, Mark Cavendish, Marcel Kittel gibi muazzam bacaklar.
073-7.jpg

umarim bilmeyen birine yardimci olmustur, bol pedallar!

(link)
 
Scudo

cazci

Dört Mevsim Pedal...
Yönetici
Kayıt
25 Kasım 2015
Mesaj
4.067
Tepki
17.271
Yaş
55
Şehir
BURSA
İsim
MEHMET CEM SAYGI
Başlangıç
1974—75
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Çeviri için teşekkürler,bilgilenmek isteyenler için yararlı:harika:
 
  • Beğen
Tepkiler: prokamikazae

prokamikazae

Forum Bağımlısı
Kayıt
24 Mart 2014
Mesaj
766
Tepki
493
Yaş
25
Şehir
Karsiyaka, Izmir
İsim
Bio
Bisiklet
Carraro
@cazci

@neodammerung

@Lenny07

faydali olabildiysem ne mutlu bu yaşımda
 

prokamikazae

Forum Bağımlısı
Kayıt
24 Mart 2014
Mesaj
766
Tepki
493
Yaş
25
Şehir
Karsiyaka, Izmir
İsim
Bio
Bisiklet
Carraro
@Cenk Akbulut

bugun 10. etabi kosulacak giro'yu az bir sey daha bilgili izletebildiysem ne mutlu..
 

Groims

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Mayıs 2016
Mesaj
1.394
Tepki
1.511
Şehir
Ohrid
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@biozalp Güzel bilgilendirme. Teşekkürler.

----------
Ek Olarak Konu aslında sabit hale getirilip siteye üye olan kullanıcılara ilk giriş bilgisi olarak okutulması bilinçli bisiklet kültürünün artmasına yardımcı olabilir. @Serkan Mıstınoğlu
 
  • Beğen
Tepkiler: prokamikazae

prokamikazae

Forum Bağımlısı
Kayıt
24 Mart 2014
Mesaj
766
Tepki
493
Yaş
25
Şehir
Karsiyaka, Izmir
İsim
Bio
Bisiklet
Carraro
@Kerem Groims

eger ona layik gorurseniz onure olurum :)
 

memre

Üye
Kayıt
11 Temmuz 2006
Mesaj
91
Tepki
112
Şehir
İstanbul-Kadıköy
Bilgiler icin cok tesekkurler. Sabit konu olmasi bencede gayet yerinde olur. Yarislar oncesi hayirlamak isteyenlere...