@ReşitÇağırgan
Sorun yaratacak bir şey değil . Akciğerlerdeki alveollerin hepsi açık değil , kimileri kanla dolu . Antremanlarda kendinizi zorladıkça bu kan dolu kesecikler boşalıyor ve akciğer kapasiteniz artıyor . Çıkan kan eser miktarda , ağzınıza anca kokusu gelir . Ayrıca hep aynı tempoda antreman yapılmaz arada kalp değerlerini zorlamak lazım . Yoksa gelişim olmaz . Tabii önce doktordan onay almak gerekiyor . Özellikle bir spor hekimine başvurun .
Milli takım antrenörü Luka Zele'ye sordum ; yaşım , kilom , bisiklet performansım hakkında bilgi verdim , nasıl bir antreman uygulayayım dedim .
Haftada birer kez , en az 30 dk ısınma sonrası
1. Mutlaka uzun yokuş tırmanmalısın ( 10 km civarı )
2. 20 dk x 2 tekrar ,kalp %80-85 Maksimum (bende 145-155 atım/dk) ; arada 20dk aktif dinlenme , kalp 130 civarı
3. 5 dk x 5 tekrar ,, kalp %85-90 kalp maksimum (bende 155-165 atım/dk) ; arada 5 dk aktif dinlenme , kalp 130 civarı
4. haftasonu en az 3-4 saat yol - grup (Mümkünse 10 tane 10 sn'lik sprint , tüm güçle arada 5 dk aktif dinlenme)
20-30 dk soğuma , bitiriş
Bunlara yapmaya çalış , bunları fartlek biçiminde yaparsan da olur dedi .Haftada 7-8 saat binmeye çalış dedi . Hız ve kilometre önemli değil . Antreman zamana ve kalbe göre yapılmalı dedi .(Tabii powermeter vs yoksa)
Ne kadar zorlayayım dedim . Kalbinde sorun yoksa zorlayabildiğin kadar zorla dedi . Haftada en az bir kez nabız cihazını yanına almadan antremana çık dedi . Nabız değerlerini devamlı kontrol etmek antremanı yavaşlatır , kendini zorlamana engel olur dedi . Haftada 1 yokuş kısmı dışında diğerlerini yapmaya çalışıyorum .