Scudo Sports

--yokuşlar--

Paslı Bisiklet

Daimi Üye
Tepki
156
Başlangıç
2011—12
Bisiklet
Salcano
Bisiklet türü
Downhill-Freeride
Yokuşları çıkmakta çok zorlanıyorum. Bisikletim ng 650. Biraz daha rahat çıkabilmem için ne yapmam lazım.

Scudo
bol bol antreman yapın , yokuşlarda vınnnlayın. (kusura bakmasın adını unuttuğum bir forum dostunun imzasıdır) İyi yokuş çıkmaya çalışmadan önce bisikletinizin sele gidon vb ayarlarını işi bilen iyi bir ustaya en uygun şekilde yaptırın...Uzun turlar yapın seri çevirin ağır viteste kullanmayın...Belli bir kondusyon sağladıktan sonra yokuşlar vızzz gelir :) , iyi forumlar.

@sonEr´´

teşekkürler. birde benim lastikler dişli lastik-orjinal lastiği-

lastiği dişsiz yol lastiği ile değiştirsem biraz fark olurmu ?

Yokuşları rahat çıkıcam diye ısınmadan kendini yokuşlara vurma sakın. Öyle çok zorlu yokuşlara da baştan girişme. Yokuş antrenmanı yapmadan öncede düz yolda ısın, ondan sonra kendini zorlamadan yokuşları dene.

Kendini belli bir yere kadar zorla ama pilini bitirme sakın, bacakların hafif yanmaya başladı mı bırak.

Abim bunlara dikkat etmedi ve şu an ömür boyu sürecek diz problemi yaşıyor. Bisiklet hayatı bitti.

Antrenman yap bol bol ama aman diyeyim dikkatli ol...

@Oğuz Taş

Abiniz için çok üzüldüm. Allah şifa versin. Teşekkürler

Arkadaşların söylediği gibi rampaları çıktıkça alışırsın.Kilitli pedal kullanmıyorsan geçebilirsin rampalarda faydası tartışılmaz.Fazla kilon varsa kesinlikle kurtul rampada fazla kilo sana ekstra yük getirecektir.Ve en önemlisi rampa çıkmayı seveceksin :) ben mesela tırmandıkça hoşuma gidiyor bisiklete bindiğimi anca öyle hissediyorum.

valla 62 kiloyum çok atletik yapım var ng 650 le hiç durmadan çıkıyorum bütün yokuşları kilo çok fark ediyor geçen eymirde son yokuşu çıkarken bi abide yarı yolda indi kilosu fazlaydı bisikleti baya iyi bişeydi ama fayda etmedi kilodan ve kondisyondan kaynaklanıyo

• Beğen
Tepkiler: Paslı Bisiklet
Seleniz alçaktaysada sizi zorlar. Birde lastik basıncıda önemli dik bayırları çıkarken, özellikle arka lastik basıncı az ise eğim ve ağırlıkla birlikte balon gibi oluyor buda bayır çıkarken insanı zorluyor. Nabzınızıda zorlamayın fazla, en kötü ihtimalle 1. viteste normal bir tempoda çevirmeye çalışın.

benim yokuş çıkarken kendim uyguladıgım yöntem sabit nabız kendinize bir nabız saati alın ve devamlı sabit tutabildiginiz nabızınızı tesbit edin ve onu asla aşmadan en hızlı pedal çevirdiginiz viteste çıkın

• Beğen
Tepkiler: mustafa akman
@Oğuz Taş

Allah yardımcısı olsun... Içim burkuldu...
Acaba bahsettiğiniz eklem rahatsızlığının sebebi nedir? Yüksek vites seçiminden dolayı zorlanmama nabız ve güç sınırını zorlamaktan mı?

• Beğen
önce birkaç hafta düz ve uzun yollarda nefesinizi açın sonra yavaş yavaş ama zorlamadan rampalara başlayın gerisi kendiliğinden gelecektir zaten :D

• Beğen
@Mücahit Kıvrak

En başta ısınmadan direk yokuşları tırmanmaya başlaması. Evlerinin hemen ön tarafı yaklaşık 2km'lik bir yokuş. Ama baya dik bir yokuş. Evden çıktığı gibi orayı tırmanmaya başlaması ki çok fazla zorlanarakta çıkmıyordu. Ama bacak kaslarını belli ölçüde geliştirmeden böyle şeyler yapmak direk bütün yükü dizlere bindiriyor. İlk zamanlarda merdiven bile çıkamıyordu. Teşhiste eklem sıvısının hasar görmesi olması lazım. Şimdi spor salonuna giderek dizlere yük bindirmeden bacak kaslarını güçlendiriyor. Bu da bir nebze de olsa dizlere yük binmesini engelliyor. Ama uzun süre bisiklet kullanması eski haline geri getireceğinden girişmek istemiyor pek.

Tabi büyük ölçekte bu sorunu çözen fizik tedavileri var. Lakin sizde bilirsiniz ki ülkemizde parası olan iyileşir. Benim her zaman söylediğim birşey vardır; kanserin çözümü var ama zenginlere.

• Beğen
@ferhat köse

Kesinlikle katılıyorum.Eskiden rampa cıkmak banada eziyet geliyordu.Kilolardan kurtulup düzenli tırmanış antremanları yapınca rampadan keyif almaya basladım.Artık tırmanış yaparken bsiklete bindiğimi hissediyorum.Çok keyifli:)
Sonucta bu memleketin sahil yolundan başka düz biyeri yok.Bisiklete keyif alarak binmek isteniyorsa rampalara alışmak lazım:)

• Beğen
söylenenlere ilaveten, çok hızlı çıkıcam diye var gücünle yokuşa girişme,uygun vitesde belirlediğin normal bir tempoda çık süreklilik olsun hiç zorlanmadan çıkarsın,aksi takdirde yürüyerek çıkarsın.

@Ahmet Vehbi Aslantürk

diğer tavsiyelere ek olarak şunları ekliyeyim:sorduğun lastik meselesi önemli. düz yolda dişli lastik sürüş konforunu bozar, dişsiz lastik hem daha konforlu bir sürüş sağlar hem de yolu daha iyi kavradığı için pedala bastığın kuvveti daha verimli kullanılmış olursun.
antrenman meselesine gelince, amaca yönelik 2 tür idman yapılabilir.
1.tür idman: bacakları kuvvetlendirmek için kısa zamanlı yüksek tempolu pedallama. bu idman şeklinde pedal çevirme sayısı sizin seçtiğiniz vitesde sele üstünde zıplamadan gidebileceğiniz makimum devirdir. misal bende yaklaşık 95 devir dakikadan sonra sele üstünde zıplama olayı başlıyor. zıplama dengeyi bozacağı için ondan hemen önceki devir sizin maksimum devir sayınızdır. diyelimki siz kendi maksimum devirinizde farklı viteslerde 2 ile 5 dakikalık sürelerde depar atarsınız. daha sonra daha düşük devirde yine 2 ile 5 dakikalık bir sürüş ile dinlenirsiniz. her bir depar ve dinlenme süresine 1 set dersek ardı ardına 5-6 set bu şekilde depar atarsınız.ertesi gün dinlenme süreci ve her 3 idman gününden sonra 2 günlük dinlenme yapabilirsiniz. bu idman şeklini ilk başta düz yolda yaparsanız başlangıçta kolay ve verimli olacaktır. ayrıca çok kısa bir süre sonra bacaklarınızdaki kuvvetlenmeyi hissedeceksiniz.
özetlersek
1. gün 5X(2 dakika depar 2 dakika normal tempo) pedal basma kuvveti seçtiğiniz viteste kendinizi zorlamadan olacak şekilde. bu kısım önemli. mutlaka pedal basma kuvvetini vitese göre rahat bir kuvvet olarak ayarlamalısın. pedallarken zorlaştığında vites küçültmeli kolaylaştığında büyütmelisiniz. eğer buna uyulmazsa dizlere binen aşırı yük istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
2. bacakları dinlendirme (depar atmadan pedal basılabilir)
yukardaki programı ardı ardına 3 kez uyguladıktan sonra 2 gün dinlenme. bu program bacaklarınızda kuvvetlenmeyi sağlayacaktır.

daha detaylı bilgi için hakan yazman'nın yüksek kadans her derde deva imiş başlıklı yazısını okumanı tavsiye ederim.
https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=13391

2. tür idman ise uzun süreli tempolu pedallama. bu idman da bacakların dayanıklılığını arttırır. yine dizleri zorlamadan pedal basılmalıdır.
her zaman vucudunu dinlemek sana hangi idmanı ne kadar süre ve nekadar kuvvet harcayarak yapacağın konusunda son derece net şeyler söyleyecektir.

daha detaylı bilgi için sevgili cebrail şeker'in açmış olduğu yeni başlayanlar ve kendini güçlendirmek isteyenler başlıklı yazıyı okuyabilirsin.
https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=61197

zevk almayı es geçmeden ve zorluklardan yılmadan devam etmen dileğiyle...

cok guzel yazmııssınız bana soyleyecek pek birşey kalmıyor :)
ilk defa dik yokuslarda nefesim kesiliyordu (antreman 0 di ) bende
sigarayı azalttım
sele yuksekligini ayarladım
sebat göstgerdim binmeye devam ettim

en basta zorlandıgım yokuslardan tur dönüşü normal yolmuş gibi çıkıyorum :)

• Beğen
Geri