Scudo Sports

Yokuş

Hakanuzun

Üye
Kayıt
17 Haziran 2012
Mesaj
8
Tepki
3
Şehir
Ankara
merhabalar, günlük 30+30 mesafede işe gitmeye başladım, gidiş rotam çok hoş zorlayıcı rampaların olmadığı bir yol ama dönüşte yolumun sonunda 2 km 'lik çok dik bir yokuş var...28 kilometre boyunca hiç zorlanmadan gidiyorum ama o yokuşa geldiğim zaman,,, kelimenin tam anlamıyla çıkana kadar anam ağlıyor :)
şöyle söyleyeyim 2 km'yi 30-35 dakikada çıkıyorum, zamanla kas yapısının güçlenmesi kondisyonun artmasıyla yüksek viteslerde daha kısa sürede o mesefeyi almam mümkün olacaktır diye umuyorum?? ama o zaman gelmeden önce yokuşun beni bıktırıp bisikletten soğutmasından korkuyorum, hızlı gelişim için öneriler antremanlar vs tavsiye edenler olursa çok müteşekkir olacağım.
 
Scudo
Merak etmeyin çok kısa zamanda performansınız iyileşir. Burada önemli olan bisikletinizin boyunun, sele yüksekliğinin size uygun olup olmadığı. Ve bisikletin kalitesi, amortisörsüz olması da önemli. Ön amortisörü yokuş çıkarken kilitleyin, bu da rahatlatır.
Bisikletiniz 200 liralık marketten alınma bir bisikletse değiştirin.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakanuzun
univega 7300 kullanıyorum donanım olarak oldukça iyi kadro boyu ve yükseklik bedenime uygun, umut verici yorum için teşekkürler sizce spd pedal gibi aksesuarlar yardımcı olur mu acaba?

bisikletimin özellikleri:
Frame: Univega Cross, Hydroforming Tubes, alloy
Fork: SR Suntour NEX-4610 MLO, Adjustable, Mechanical Lockout, 63mm
Derailleur: Shimano Deore
Shifters: Shimano Acera
Crankset: Suntour XCR 48/36/26
Cassette: 11-32
Handlebar: Concept EX Riserbar, alloy
Stem: Black Comp
Saddle: VL 1319
Seatpost: Black Comp
Brakes: Tektro Draco, hydraulic disc-brake
Hubs: Black Comp, disc
Rims: Rodi Wreeway 2
Tires: Schwalbe Silento
Pedals: MTB, alloy
Color: Smokesilver matt *
 
Güzel bir bisikletiniz var. Bence antreman yaparak bu sornu halledebilirsiniz... 3-4 km civarı düz bir yolu 3. vites (ön en küçük dişli arka en büyük 3. dişlide olacak şekilde çok pedal çevirerek kullanmaya alışın... Dakikda çevirdiğiniz pedal sayısı 90-100 civarı yaklaşık 15-20 dk. gitmeye bacaklarınızı alıştırdığınızda yokşlardaki performansınız bir miktar artmış olacak...
Yokuş yüzünden bisikletten soğuyacağınızı sanmıyorum... 2 sene evvel 4.2 km tutan bir rampada (deniz seviyesi 20 mt. den 400 mt. civarına çıkıyor) bir kaç mola vermek zorunda kalmıştım... Sonra hedefim orayı durmadan çıkmak oldu.. Bir miktar antreman sonucu ilk deneyişimde durmaksızın çıkmayı başardım... Bence siz yokuştan değil yokuşlar sizden korksun :)
Bu arada kondisyonunuz arttıkça vites sayısı da giderek büyüyor... Önceleri 1 le çıktığım yokuşları 3 ile çıkabiliyorum...Biraz daha fazla güç harcasam da daha az pedal çevirdiğim için sıkıntı yaratmıyor...
Kolay gelsin...
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakanuzun
teşekkür ederim, söylediğiniz antremanı uygulayacağım... biraz sabırdan sonra etkisini hissetmeye başlayınca yokuş korkusunu atlatırım inşallah :)
 
30+30 ve 2 km ciddi rampa... çok iyi bi antrenman :) ayrıca da çok da şanslıymışsınız, yokuş tam iyice ısındığınız, sürüşün sonuna yaklaştığınız zamana denk geliyo... ya tam tersi olsaydı ;)

geçenlerde bir dağ bisikleti videosu seyrettim, rampa çıkarken dakikada 90 kadansla pedal çevirin (fprumdaki yüksek kadans başlıklarını okumanızı öneririm), bütün gün bisiklete binebilirsiniz diyordu :) yani yokuşları dakikada 80-90 kadansla çıkabileceğimiz viteste tırmanmamız gerekiyo... tabi bizim kadans sabit kalırken, zamanla bu vites artıcak :)
dik yokuşlarda o kadar pedal tutturmak mümkün olmasa da, zamanla o da olacak :)

yokuş performansınız ne zaman artar sorusuna net bir cevap vermek zor ama tahmininizden çok daha çabuk yol alacaksınız,
içiniz rahat olsun... hele bir de fazla kilo varsa, hem bacaklardaki güçlenme hem fazla kiloların kaybı, daha da çabuk hızlanacaksınız... şu konuda da içiniz rahat olsun, bi süre sonra iş inada biniyo, bi an önce rampaya gelsem de çıksam moduna geçiyosunuz, gözünüz düz yol-iniş görmüyo, direkt rampa aramaya başlıyo.. ve bu duruma gelmek için öyle çok güçlenmeye, hızlanmaya da gerek olmuyo :)

iyi pedallamalar diliyorum... gelişmelerden haberdar edin olur mu :)
 
bir de, o seyrettiğim video'da, 'yokuş çıkmak statik değil dinamiktir, kollarınızı ellerinizi sıkmayın rahat bırakın... vücudunuzu sabit tutmayın, bisiklete uyum sağlamasına izin verin' gibi bi'şeyler diyordu...,

dün rampa çıkarken kendimi çok kastığımı fark edince, dirseklerimi parmaklarmı rahat bırakmayı denedim, gerçekten farkı fark ettim... kendimi rahat bırakınca da, sağ pedala basarken bisikletin sola doğru yattığını, solu basarken sağa yattığını vücudumun buna uyum sağladığını, bisikletin akar gibi gittiğini hissetmek güzeldi.. şu ana kadarki en keyifli yokuş çıkışım oldu (karşıdan esen rüzgara ve bozuk vites ayarıma rağmen hem de :) )

ben bu stili sevdim, belki siz de seversiniz :)
 
teşekkür ederim, ramazanda susuz şekersiz işe gidemem büyük ihtimalle (gitsem de dönemem:)) iftar sonrası antremanlarla ramazan sonunda yokuşların canına okuyacam inşallah :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Rüzgar20
Küçük bir öneri(benim uyguladığım birşey sadece),rampa çıkarken rampanın bitiş noktasına bakmayın,başınızı biraz öne eğip 10-20 metre ilerisini görecek şekilde sürerseniz yararlı olabilir.
 
işe gidip gelirken sırtınızda sırt çantası ..vb olmasın, daha farklı bir çözüm üretin.
 
Merhabalar, Artvin Borçka`da yaşıyorum. Artvin genel itibariyle sahil şeridini saymazsak ciddi rampaların olduğu,dağların sonunun olmadığı güzel bir şehir. Kron XC 150 ile başlangıç bir dağ bisikleti edindim, boyum 1,71 kilom ise 68-70 arası değişiyor. Rampaların eğimi en az 45 derece ve mesafeleri oldukça uzun olabiliyor kimi zaman, atletik ve çevik biriyim doğru vites kullanmaya çalışıyorum, forumda çoğu konuya göz attım ancak kafamda hala tereddütler var.. Eğimin bu denli fazla olduğu yerlerde kesintisiz bisiklet sürülebilir mi ? 60-70 metre rampa biraz düzlük şeklinde olsa epeyi çıkarım ama 100 metre 45-50 derece eğimi en düşük viteste ayakta ve gidona ağırlığı vererek gidiyorum, bisikleti sağa sola yatırma konusu Allah'ın emri zaten, aksi düşünülemez.. 100 metre gittikten sonra nefes değil diz üst bacaklarım beni götürmüyor inip yürüyerek çıkmak zorunda kalıyorum.

Birde çaylak bir forum üyesi olduğum için konu açamıyorum, rampa demişken ; aç veya tok bu ciddi rampalarda çıkarken 100 -150 metre kasınca yavaş tempoda da olsa direnip çıkınca artık bittiğim anlara doğru gelmeye yakın mide bulantısı başlıyor.. Açken de tok iken de denedim aynı bulantı devam ediyor. Zorlama ile mi alakalı nedir bilmiyorum. Ayrıca bisikletim ön amortisörlü maalesef kilit mekanizması da yok rampa çıkarken salına salına çıkmak zorunda kalıyorum :) Sanırım bizim emektar ile birkaç yıl geçirip üst düzey bir yol bisikletine döndüğüm vakit bisiklet sürme zevkimi daha da alevlendirecektir. ilginiz için minnettarım arkadaşlar ~
 
@Rehavet
29 yaşındayım,sigara kullanmıyorum nefes darlığım veya astım yok. Profil resmimde görüldüğü üzere Borçka ilçesinden köy yollarına nereye saparsanız sapın ciddi rampalar ve uzun rampalar söz konusu, düz yolda gitmek hafif eğimde gitmek bile mükemmel iken sorun 45 derece ve üzeri rampalar... Sanırım bulunduğum ili değiştirmem gerek o_O
 
  • Beğen
Tepkiler: mektupla
eminmisin ?
çünkü bende nefes darlığım olduğunu bunamaya yakın öğrendim. (astım değil astımın bir tık gerisi)
 
@Rehavet

nefes testi yaptırdım yakın zamanda, bunama belirtisi de yok şimdilik.. bu kadar sert eğimleri çıkamamak bir hastalık emaresi mi yoksa her sporcunun çektiği zulüm günleri mi bilmiyorum ~
 
  • Beğen
Tepkiler: mektupla
çok sert rampalar her insanı zorlar ama zamanla alışıyoruz.
benim ilk gün dayanamadığım rampadan şimdi yüksek viteste ayakta hiç durmadan çıkıyorum
oksijen yetersizliği mide bulantısı yapar bu da astım yada nefes darlığı olanlarda kendini çok daha çabuk gösterir
mesela nargileyi biraz fazla içsem bulantıdan kendimi kaybederim
insan alışır da zor olan terlemek
 
  • Beğen
Tepkiler: mektupla
Bisiklet vites aralığınız nedir? Bir de aynakol ve ruble ölçüleriniz nedir?
 
  • Beğen
Tepkiler: mektupla
@celikelhuseyin
21 Vites Kron XC 150, donanımlı bir bisiklet olduğunu söyleyemem, ölçüler hakkında fikrim yok maalesef Hüseyin Bey.. sorunun antrenman ile çözüleceği söz konusuysa bunu aşabilirim,ancak sorun ciddi engebeli şartlarda yaşıyormuşsunuz derseniz en azından içinde bulunduğum durum hakkında kanaat sahibi olurum ~
 
Bacak kasların yoruluyorsa fazla büyük viteste çok az kadansla gidiyorsun demektir. Pedalı hızlı çevirmeye bak. Nefes nefese kalman lazım.
Zaten en küçük vitesteysen Seleyi yeterince yukarı almıyor olabilirsin 2-3cm bile çok farkeder.
 
Geri