Yokuş tekniği

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2004
Mesaj
1.387
Tepki
2.153
Şehir
İstanbul
Bisiklet, insan enerjisini harekete çeviren bir araçtır. Yani enerjinizi verimli kullandığınız ölçüde daha uzun mesafeleri daha kolaylıkla aşabilirsiniz. Enerjisini verimli kullanma yeteneğini geliştirmiş bir bisikletçi bunun en büyük yararını yokuş çıkarken görür. Uzun turların hemen hepsi önemli miktarlarda yokuş çıkmayı gerektirirler ki üstelerinden sadece güçlü olmakla değil, doğru teknikleri bilmek ve uygulamakla gelinebilir. İşte size püf noktalarından bazıları.

1- Bisikletinizi hafifletin
Tırmanma, esas olarak yerçekimine karşı verilen bir savaştır. Bisikletinizden ve ekipmanlarınızdan azaltabileceğiniz fazla ağırlıklar yokuşları daha kolay tırmanılır yapacaktır. Bisikletinizin herhangi bir parçasını değiştirirken veya yeni bir aksesuar satın alırken, “hafiflik” daima göz önünde tutmanız gereken bir özellik olmalıdır. Ve tabii, yokuşları bol olan bir turdan önce, size o turda gerekmeyecek her türlü ekipmanı ve aksesuarı bisikletinizden sökün. Benim notum: Bisikletinize taktığınız 1 kg. bisikleti 1 kg ağırlaştırır. Ama sırtınızdaki 3 kg, bisiklete sadece 1 kg olarak etki eder.Bu yüzden her türlü ağırlığı sırt çantalarına almaya çalışırız.

2- Kendinizi hafifletin
Eğer fazla kilolarınız varsa, bisikletle yokuş tırmanma yeteneğiniz olması gerekenden daha düşük demektir. Sadece sağlıklı kilonuza düşerek bile veriminizi tahmin edebileceğinizden daha fazla arttırabilirsiniz.

3- Lastiklerinizi duruma göre en üst basınç değerinde şişirin
İyi şişirilmiş bir lastiğin yol ile temas ettiği yüzey azalacağı için lastikle yol arasındaki sürtünmeden doğan direnç de en aza indirilmiş olur. Böylece tırmanma verimliliğiniz artar. Tabii ki bu öğüdümüz asfalt ya da benzeri sert zeminli yollarda yapılacak turlar için geçerlidir.(Toprak zeminde bu patinaja neden olabilir.)

4- Rüzgar direncinizi azaltın
Yokuş yukarıya oldukça düşük bir süratle tırmanırken bile aerodinamik bir sürüş pozisyonunun önemi vardır. Ayakta sürüş oturmaya, oturarak sürüş ise öne doğru eğilerek pedal çevirmeye göre daha az hava direnci yaratır. Aerodinamik bir pozisyonda pedal çeviren bisikletçi daha az enerji harcar, çünkü bisiklette ileriye hareketi engelleyen tüm etkenlerin içerisinde, vücudun oluşturduğu hava direncinin payı yaklaşık %70’dir. Rahat nefes alıp vermenizi de sağlayacak şekilde, seleye oturarak ve vücudunuzu iyice alçaltarak yokuş çıkın.

5- Yokuştan önce vites değiştirin
Zamanında vites değiştirerek pedal çevirme ritminizi bozmadan yol almaya devam ederken enerjinizi de en verimli şekilde kullanmış olursunuz. Vites değiştirmekte geç kalmanız ritminizi bozacak ve daha büyük bir arka dişliye geçmeye çalışırken, pedalın sertleşmesi yüzünden hızınızı önemli ölçüde düşüreceksiniz. Kullanmanız gereken vitesi önceden tahmin edip zamanında değiştirerek iniş-çıkışlı bir turda daha başarılı bir bisikletçi olursunuz.

6- Küçük vitesle başlayın
Tırmanmaya, ihtiyaç duyduğunuzdan daha küçük bir vitesle başlayın. Bu, özellikle uzun yokuşlarda çok daha önemlidir. Başlangıçta rahatça pedal çevirmenizi sağlayan bir vites, yokuşun ilerleyen metrelerinde kaslarınızın ihtiyaç duyacağı enerjiyi korumuş olur. Yokuşun sonuna kadar aynı viteste, aynı ritimde pedal çevirebileceğiniz gibi, bir üst vitese bile geçebilirsiniz. Başlangıçta büyük bir vitesle başlayanlar çabuk yorulup, vites küçültmek zorunda kaldıklarında, siz yanlarından geçip giderken onlar da sanki geri geri gidiyorlarmiş gibi görünürler.

7- Ayaktayken vites büyütüp, otururken küçültün
Ayaktayken, otururken olduğu kadar hızlı pedal çeviremeyeceğiniz için seleden kalkmadan hemen önce bir üst vitese (daha küçük bir arka dişliye) geçin. Pedal çevirme ritminizin yavaşlamasına rağmen hızınızda fazla bir değişiklik olmayacaktır. Aynı şekilde, oturduktan sonraki ilk pedalda vitesinizi küçültün (daha büyük bir arka dişliye geçin). Vites küçültmeyle birlikte hızlanan pedal çevirme ritminiz süratinizi koruyacaktır.

8- Ayaktayken bisikleti yanlara doğru sallayın
Pedala basmak üzere olan bacağınızın kuvvetini daha dik olarak uygulayabilmek için, ayaktayken bisikletinizi bir yandan diğer yana sallayın. Bir metronomun ritimsel hareketlerine benzeyen bu teknikle tırmanışı, daha doğal ve kolay bir hale getirebilirsiniz. Eğer uygun da bir vitesteyseniz, bu harekete neden “pedalların üzerinde koşmak” dendiğini daha iyi anlarsınız.

9- Gidonun üstünden tutun
Bu öğüdümüz, aşağı kıvrık gidonlu yol bisikleti kullananlar içindir. Diğer türlü öne doğru çok fazla eğileceğinizden diyaframınızı baskı altında kalıp derin nefes almanız zorlaşacaktır. Ayrıca bu pozisyonda başınızı yukarıya doğru kaldırıp yola bakmak da rahatsız edicidir. Ellerinizi birbirinden mümkün olduğunca uzak olacak şekilde gidonu üst kısmından kavrayın. Aerodinamik sürüş pozisyonunu dirseklerinizi kırıp vücudunuzu alçaltarak oluşturun.

10- İyi bisikletçilerle çalışın
Deneyimli bisikletçiler bütün bu yokuş çikma kurallarının uygulayıcısıdırlar. Grup turlarında iyi bisikletçileri izleyip, kullandıkları teknikleri tekrarlamaya çalışın. Deneyimli bir bisikletçiyle birlikte çalışma olanağınız ya da bisiklete binmeyle ilgili bir kursa katılma şansınız olursa bunu yapın.

11- Gülümseyin
Her ne kadar önünüzde uzanıp giden yokuş öyle pek de mutlu olunacak bir şey değilse de, somurtmak yerine gülümsemek size kendinizi daha iyi hissettirir. Basit bir yöntemdir ama her zaman işe yarar. Benim Eklemem: O yıllarda SPD pek yaygın olmadığı için burda bahsedilmemiş.

12- SPD pedal kullanın, bakın nasıl yokuş çıkılıyor!

Çeviri: Aziz ÖZMİNE
 
Scudo

basri

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Eylül 2006
Mesaj
575
Tepki
1.338
Yaş
58
Şehir
Antalya
İsim
Tuncay Özışık
Başlangıç
1973—74
Bisiklet
Look
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Merhaba Gürsel bey,

Bu güzel derleme için teşekkürler. Küçük bir ilave yapayım izin verirseniz:

- Yokuş çıkarken eğer oturuyorsanız kendinizi selede mümkün olduğu kadar geriye alın ve ellerinizi yaklaşık omuzunuz genişliğinizde direksiyon borusu üzerinde (yarış gidonları için üst düz kısım, MTB ler için mümkünse elciklerden biraz içte, yoksa elcikler) kavradıktan sonra ritmik olarak aynı anda iki elinizle gidonu ufak hareketlerle çekmeye çalışır gibi yapın. Her çekme hareketinizin başlangıcı, sağ ayağınızla pedala yüklenmeye başladığınız an ile yaklaşık olsun, yani bir "gidon çekme ritmi" yakalayın.

Bunu anlatmak oldukça zor ama umarım anlaşılır :)
 

celil.mayaoglu

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Nisan 2008
Mesaj
693
Tepki
409
Şehir
İstanbul (Sonunda)
Gürsel Bey;

Valla bisiklet almayı bırakın, gecen yıllardan daha bisiklet almaya karar vermeden önce bisiklete heveslenir gibi olduğum zamanlarda şu uzmantvdeki videoları izlerdim size ait :) valla güzel fikirler oldu hep, bir de sayfanızdaki fikirleri de okuyup bilinçli bir alışverişim oldu, bunun için teşekkür etme fırsatı olmamışken bunun üzerine bu okuduğumu da en kısa sürede uygulayacağım.

Teşekkür ederim paylaşım için, devamını kolluyor olucam :)
 

Ali AKTAŞ

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Mayıs 2007
Mesaj
825
Tepki
993
Şehir
Denizli
Bildiğim kadarı ile Türkiye'de ki ilk bisiklet dergisi ! O çok faydalı bilgiler veriliyormuş, çok güzel bir girişim.

Gürsel abi, Yeşil Bisiklet dergisi eski sayılarını pdf dosyası şeklinde yayınlamanız mümkün mü ?
 

bisikletseven

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2008
Mesaj
1.038
Tepki
1.577
Şehir
Ordu----Artvin
Bisiklet
Trek
Gürsel abi benzer bir yazınızı sanırım 3 ay önce okumuştum. Uyguladım ve sonuç aldım. Rampaları daha rahat çıkabiliyorum, her rampanın bitişinde kendimi toplayıp önümdeki rampaya aynı motivasyonla tırmanıyorum. :)

Verdiğiniz bilgiler sayesinde ve ekibimizin ustalarını da gözlemleyerek bayağı gelişme gösterdim. Ayrıca spd'ye geçmemim de bu uygulamada oldukça fazla olumlu etkisi oldu. :)

Tekrar tekrar teşekkür ederim
 
  • Beğen
Tepkiler: Gürsel A.

Ali AKTAŞ

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Mayıs 2007
Mesaj
825
Tepki
993
Şehir
Denizli
@gürsel

Tabi bunların da farkında olarak biraz tebessüm ile okumak eminim çok keyifli olacaktır. Umarım yayınlarsınız.
 

Emre Özhan

Forum Demirbaşı
Kayıt
20 Mayıs 2009
Mesaj
596
Tepki
877
Yaş
30
Şehir
Kocaeli
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Salcano
Bisiklet türü
Şehir - Tur

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2004
Mesaj
1.387
Tepki
2.153
Şehir
İstanbul
@bisikletseven
Merhaba.
Benim veya bu konuya hakim başka arkadaşların verdiği bilgilerin meyvesini görmek inanın beni çok mutlu ediyor..Benim amacım kafamdaki tüm bilgileri, deneyimleri çevreme aktarmak. Bilgiyi,(önemli ya da ayrıntı)bazılarınca meslek sırrı kabul edilecek herhangi bir şeyi hiç bir zaman kendime saklamam. Bu yanımda 2 gün çalışacak genç bir çırak da olsa. Paylaştıkça daha mutlu olurum çünkü..
Bol pedallı günler..

@emre yılmaz

Merhaba.
Malzeme derken bir kaç kilodan bahsediyoruz. 5-6 kilodan sonrası rahatsızlık verir tabii ki.. Bir de tabi sırta sıkı oturan kompakt bir çanta kullanmak lazım.Bu durumda sırttaki ağırlığın fazla etkisi olmaz.
 

celil.mayaoglu

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Nisan 2008
Mesaj
693
Tepki
409
Şehir
İstanbul (Sonunda)
5. 6. ve 8. madde anahtar öneriler, diğer maddedekileri hani okumadan az çok tahmin ediyorum ama, gücüme göre kestirdiğim vitese göre daha küçük vitesle sabit ritimle pedal çevirme fikrini tuttum uyguladıktan sonra.

son madde olarak da spd pedal alacak maddi imkanım ilerde olunca inşallah, üniversiteden yeni mezun oldum ancak daha iş bulucam bu krizde.