Scudo Sports

Yokuş deneyimleriniz, rota bilgileri "video destekli"

Koray Gürel

caylakpedal
Tepki
231
İsim
Koray Gürel
Bisiklet
Canyon
Merhabalar,

İstanbul çevresindeki çeşitli güzel yokuşları tecrübe etmemiş ama merak edenler olabilir. Deneyimlediğiniz yokuş rotalarının detaylarını burada paylaşabilirsiniz. Videosu varsa güzel olur böylece Internet'te aradığımızda bulabileceğimiz bilgilere artı bir bilgi olur.

Yokuşlar tırmanış profillerine göre sınıflandırılıyor. Cat4-Cat3-Cat2-Cat1-HC şeklinde zorlaşmakta.
Yokuşun uzunluğu zorluk seviyesinin belirlenmesinde önemli bir etken gibi görünüyor. Tabi bu Strava sınıflandırması için. Yarışlarda aynı yokuşun yarışın başında veya sonunda olmasına göre sınıfı Cat3 den Cat1'e dönüşebiliyor, orası ayrı...

İlk örneğimiz Cat4 olarak seviyelendirilmiş. Bence güzel bir eğimi (ort %9) var ama toplam 1.3km olduğu için Cat4 olarak sınıflandırılmış sanırım.
Örneğin bu yokuş segmentini de içerisinde bulunduran ama ort eğimi %5 olan daha uzun bir segment "Strava=TMBRK-Sariyer - KocU (top)" Cat3 görünmekte çünkü sanıyorum kendisi toplam 4.1km olduğu için.

Ben bu yokuşa Taşkıran Yokuşu dedim ama daha bilinen bir ismi var ise onu bilmiyorum.

Yokuşun Strava'daki detayları:
(link)

1.3 km de 113m irtifa kazanabileceğiniz Cat4 bir rampa
Eğim ortalama olarak %9 olduğu, içerisinde duvar tipi bir çıkışın olmadığı, yer yer kısa da olsa soluklanma imkanı bulabileceğiniz bir çıkış. Şu aralar kendisi ile mücadele ediyorum. Zorlanmıyorum dersem yalan olur.

Merak edenler için videosu
Bu arada sürüş sırasında eğim olarak çok dik görünen rota videoda pek eğimli gibi durmuyor. Acaba psikolojik mi? :)

Scudo
@Koray Gürel Strava da yokuşun kategori kaç olduğu biryerlerde yazıyor mu acaba ?

Size sordum sonrasında buldum. (link) Ovayenice yokuşu cat3 müş mesela.

(link) meşhur Deve Bağırtan Cat 3.

@Koray Gürel Aynakol Ruble oranlarınız ne acaba. Video da ayakta sürüş yapıyorsunuz bu da nabzınızın yükselmesine sebep olabilir. Bol kadansla çıkmayı deneseniz daha rahat edersiniz gibi geldi. Pek fazla bir eğim gibi gözükmedi gözüme. Bu arada cat2 ye hiç tırmanmamışım sürüş yaptığım süre zarfında.

Yokuşa doyuran bir başlık olmuş teşekkürler :D

Strava yokuş sınıflandırmasını basit bir formülle hesaplıyor:
(link)

Yokuşun uzunluğu ile (metre cinsinden) yokuşun ortalama eğimi çarpılıyor. Eğer çıkan sayı 8000'den büyükse stravaya göre bu sağlam bir tırmanış segmentidir :harika:

• Cat 4 > 8000
  • Cat 3 > 16000
  • Cat 2 > 32000
  • Cat 1 > 48000
  • HC (Hors Categorie) > 64000

asd.png

Örneğin başlıkta bahsedilen yokuşun değerleri için:
1320 metre X %9 eğim = 11880 çıkıyor. Cat4'e denk geliyor :harika: Sağlamasını da yapmış olduk

@Serkan Mıstınoğlu
Bilgilendirme için teşekkürler.
Bence Strava;yokuşları kategorileme yaparken sadece yokuş uzunluğu ve ortalama eğim kullanarak çok az parametre kullanmış oluyor.Yokuşun irtifa değerini de hesaplamada kullanırsa çok daha tutarlı olabilir.Örneğin 0 metreden 200 metre irtifaya çıkılan 2000 metre uzunluğundaki %10 luk eğimli yokuş ile 1400 metre irtifadan 1600 metreye çıkılan 2000 metre uzunluğundaki %10 eğimli yokuşun etkisi birbirinden farklı olacaktır.Yüksek irtifalı yokuşun kategorisinin daha fazla olması bence daha mantıklı olurdu.Ancak stravaya göre kategorileri aynı oluyor.

Yokuşta hızlanma formülü gibi bir şey var mı acaba? %5 eğimli 3 km yokuşta ne kadar hıza ulaşırız gibi.

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
@Harun. bize fikir veren bir grafik var. Gayet güzel formülize edilmiş bize sadece değerleri girmek kalıyor :cool:
(link)

Düz yolda 30 km/h (154 watt) ile gittiğimizdeki gücün aynısını %5 eğimli yolda uygulayınca 11 km/h (154 watt) ile gidiyormuşuz mesela, sizin için baktım. Farklı eğimler için de bakılabilir, sağdan metric (km) seçmeyi unutmayın :harika: Hesaplamayı 74 kiloya göre yapıyor, daha gerçekçi değerler için kendi kilonuzu yazın.
Tahmini değerler tabiki, fakat yine de gerçeğe yakın değerler.

Geri