Yılların sineması Süreyya Kapanıyor !!! :(

Barbaros

Forum Demirbaşı
Kayıt
16 Eylül 2004
Mesaj
593
Tepki
193
Şehir
İstanbul
Merhaba dostlar,

İstanbulda benim en sevdiğim sinema süreyya sineması bu ay sonu ne yazıkkı kapanıyor. Natiliusun ve diğer sinemaların etkisi bunda büyük.

Gercekten cok uzuldum. Bunu bir mail ile sinemaya maıl attım. Mail atmak isteyenler
(link) dan bize ulasın kısmındakı yorum@sureyya.com a maıl atabılır...

Haberın devamı ve resimler :

Tarihi Süreyya sineması kapanıyor
Kadıköy’ün yaşayan tarihi olan Süreyya Sineması, yıllara meydan okuyarak 77 yıldır sinema severleri filmlerle buluşturuyordu. Korsan CD satışlarının artmasıyla günden güne seyirci sayısı azalan Süreyya Sineması, Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi’nin içerisine sinema salonlarının açılmasıyla birlikte daha da zor günler yaşamaya başladı. Bütün bunlar bir tarihin “Sahnede artık yokum” demesine neden oldu. Süreyya Sineması 30 Aralık tarihinde kapanacak.
Eğer hâlâ burada film seyretmenin zevkine erişememişseniz büyük bir kaybınız var demektir. Mutlaka kapanmadan gidip o büyülü ortamda film izlemenin keyfine varın. Yarın çok geç olabilir.

Kadıköy Belediyesi işletecek
Süreyya İlmen tarafından kurulan bir dernek vasıtası ile yapımına 1924 yılında başlanan o zamanki adı ile Süreyya Opereti Binası, 6 Mart 1927 yılında büyük bir törenle açılmıştı 1930’da sesli filmlerin gösterilmesi için gerekli teknik değişiklikler yapıldı ve sinemanın ilk müdürlüğüne Nâzım Hikmet’in babası Hikmet Nâzım getirilmişti. Süreyya İlmen daha sonra burayı Darüşşafaka’ya bağışladı. Torunları ise sinemanın işletmeciliğini yıllardır yürütüyordu. Ancak Kadıköy’ün en büyük salonuna sahip (700 kişilik) Süreyya Sineması, 1999 yılında ortaya çıkan korsan CD satışlarının artmasıyla birlikte kaybettiği sinema seyircisini, alışveriş merkezlerinde de sinema salonlarının açılmasıyla bir daha geri kazanamadı. Sonunda ise pes etti ve kapılarını kapatmak zorunda kaldı.
Sinemanın Sorumlusu Bige Aksel, “Korsan zaten sinema işletmecilerini çok zor duruma soktu. Artık insanlarımızın sinema sevkide değişti. Alışverişlerini yapıp, bir şeyler atıştırıp, aynı merkezlerdeki sinemalara gitmek istiyorlar. Çok salonlu sinemalar da daha avantajlı durumda. Bizde bir film tutmazsa, masraflar aynı oluyor, ancak çok salonlu sinemalarda diğer salonlarda gösterilen filmler onu finanse edebiliyor. Kadıköy’ün en büyük salonu bizde. Böyle olunca film şirketleriyle de sorunlar yaşıyorsunuz. Müşterilerimizden sinemanın kapanacağını duyanlar olmuş. Çok üzüldüklerini söylüyorlar. Ancak, sermaye gruplarına karşı bizim gibi salonların direnmesi çok güç” diye konuştu. Süreyya Sineması ile birlikte Kadıköy’de kapanan sinema sayısı da 4’e çıktı. Tansaş AFM, AS ve Ocak sinemalarının ardından şimdi de Süreyya Sineması kapanıyor.

Kadıköy Belediyesi kültür merkezi olarak kullanacak
Süreyya Sineması binası, bundan sonra Kadıköy Belediyesi tarafından kültür merkezi olarak değerlendirilecek.
Süreyya Opereti’ni eski günlerine kavuşturmak istediklerini söyleyen Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Mahmut Naibi, “Burada operalar, bale gösterileri, oda orkestrası konserleri, söyleşiler gibi etkinlikler olacak. Süreyya Opereti yeniden hayat bulacak. Yapılacak bir restorasyonla binanın görkemi de ortaya çıkacak” diye konuştu.
Apollon Tiyatrosu olmayınca Süreyya Operatörü yapıldı
Süreyya İlmen’in başkanı olduğu derneklerden “Kadıköy Tesisi Mekatip ve Terakkii Maarif”, İstanbul düşman işgali altında iken kapanmaya başlayan okullara destek vermek amacı ile kuruldu. Dernek, 1922 yılında Kadıköy’deki okulların yararına, Kadıköy Rum Kilisesi’nin malı olan Apollon Tiyatrosu’nda (Bugünkü Rexx Sineması) büyük bir müsamere düzenlemek ister. Ancak salon, derneğe verilmez. Bunun üzerine Süreyya Paşa, 1924 yılında Süreyya Opereti’nin inşaasına başlar. Süreyya İlmen, bu konuyla ilgili düşüncelerini “Teşebbüslerim ve Reisliklerim” adlı kitabında şöyle anlatıyor:
“.....Maksadım para kazanmak olsaydı, hiç şüphesiz ki aynı masrafla (yalnız arsa fiyatı farkı hariç olmak üzere) bu abideyi Beyoğlu’nda pek güzel inşa edebilirdim. Ben aynı zamanda Kadıköylülerimizin sinema ve tiyatro ihtiyacını temin etmekle beraber Kadıköy’ümüze bir şeref vermeyi düşündük, konser, konferans, dans, balo, çay, nişan, düğün merasimi gibi içtimai ve medeni birçok ihtiyaçlarımızı da nazarı itibare alarak büyük bir salonun da sinemamıza ilacesine karar vermiş ve ol veçhile planlarını hazırlamıştım”
Avrupa’daki modeller incelendi
Süreyya Sineması’nın yapımı aşamasında Süreyya İlmen, Avrupa’daki tiyatro modellerini inceler. Sinemanın hol kısmı Paris Champs Elysee Tiyatrosu’nun holünün benzeri şeklinde yapılır. İç kısmı ise Alman tiyatrolarından kopya edilir. O zamanlar henüz sesli sinemalar icat edilmediği için salon düzeni hem sinemaya, hem de tiyatroya uygun şekilde dizayn edilir. Süreyya İlmen, Akşam Gazetesi’ne sinemayla ilgili yaptığı bir açıklamada, elektrik ve kalorifer tesisatlarını Avrupa’dan sipariş ettiğini ve yaptıracağı bu tiyatronun Avrupa’daki tiyatrolardan farksız olacağını söyler. İşin enteresan yanı Süreyya Sineması’nın yapıldığı yıllarda Kadıköy’de henüz elektrik yoktur.
6 Mart 1927’de büyük açılış
Nihayet büyük gün gelip çatmıştır. Kadıköylülerin özlemle beklediği Süreyya Opereti’nin yapımı tamamlanmıştır. 6 Mart 1927 tarihinde Süreyya Opereti ihtişamlı bir açılışla Kadıköylüler’le buluşur. Artık Kadıköylülerin de bir tiyatrosu vardır. Haftanın belirli günlerinde Süreyya Opereti’nin salonları temsiller için açılır. 1930’da sesli filmlerin gösterilmesi için gerekli teknik değişiklikler yapılır. 1936 yılının Temmuz ayında da sinemanın yazlık bölümü açılır. Süreyya Paşa sinemanın işletmeciliği kendisi yapar. Sinemanın ilk müdürü ise Nâzım Hikmet’in babası Hikmet Nâzım olur. Süreyya İlmen 1950 yılında sinemayı, geliri kendisi ve eşi ölünceye kadar kendilerine ait olmak üzere Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlar. Süreyya İlmen’in ölümüne kadar 15 yıl süre ile sinemanın işletmeciliğini dönemin en profesyonel sinemacılarından Lale Film’in sahibi Cemil Filmer yapar. Süreyya İlmen 1955’de, eşi Adalet Hanım ise 1966 yılında hayata veda ederler. Sinemanın işletmeciliğini bugün Süreyya İlmen’in torunu yapıyor.
Son teknolojiyle donatıldı
1994 yılında tadilat dolayısıyla 3 hafta kapatılan Süreyya Sineması’nın salonunda İspanya’dan getirilen koltuklar, üç boyutlu gösterime uygun gümüşlü perdesi ve ses düzeni yerleştirildi. 2003 yılının yaz aylarında da ses düzeni ve teknik ekipmanları son teknolojiye göre yenilenen Süreyya Sineması’nın bina dış cephesi de Darüşşafaka tarafından aslına uygun olarak onarıldı. Bunun yanında son yıllarda sinemanın özellikle teknik alt yapısına yönelik yatırımlar yapıldı. Dolby ses sistemi güncellendi. 40 kişilik Cep Salonuna dolby sistemi kuruldu. Makine dairesi elden geçirildi. Bütün perdeler ve perde sistemleri değiştirildi. Yeni perdeler konulup, elektronik raylar döşendi. Beyaz projeksiyon ekranında siyah maske perdesi diye tanımlanan bir sistem yapıldı. Gişenin içi yenilendi. Bilet satışında bilgisayar sistemine geçildi.
Bütün bu yenilikler, tarihi Süreyya Sineması’nda film seyretme zevkine zevk kattı.

Alıntı : Kadıkoy gazetesi
 
Scudo

Önder Özdoğan

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Mayıs 2005
Mesaj
2.276
Tepki
1.167
Abii hakket üzücü bır durumm...belki calıstırılma ımkanı dogar...
Boyle buyuk bir yapıt kapatılamaz bencee...her zamanki gibi duyarsız ve teknolojiye yenik düşüyoruzz.ihtişamm akıyorr her yerdenn bakarmısınızz....
 

semrta

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Aralık 2005
Mesaj
617
Tepki
472
Şehir
kadıköy
öncelikle;
çok yazık güzelim 70-80 yıllık sinema iş yapamaz hale geliyor
alışveriş merkezlerine yapılan sinemaların hiçbirkeyfi olmaması biryana,insanların film öncesi ve film sonrası diye bir heyecandan mahrum kalması,izleyeceklerini düşünmeden,izlediklerini sindirmeden kendilerini bekleyen renkli vitrinlere kaptırması çok üzücü ..
ikinci olarak;
güzelim binayı ne hale getireceklerini düşünmek başka üzücü yanı olayın,
kütür merkezi olması insanın içini biraz olsun rahatlatıyor en azından gidip bi starbucks cafe yapmayacaklar ya da bi mescit..
ama o güzelim binayı restore ettiklerinde bina ne hale gelecek?ve malesef eminim ki bu binayı belediye restore edecek..
gerisini söylememe gerek yok..
eskici bir insan deilim,geriye dönüşlü binalar yapılması taraflı hiç deilim ama yapılmış güzel binaların da abuk bir şekilde restore edilip saçma işlevler verilmesi ne inanılmaz karşıyım,ki bu işi belediye yapıyorsa kaçınılmaz bir sonuç..(bknz:bjk vapur iskelesi..)
umarım işler bu kadar kötü yürümez işi adamakıllı birileri alır ve yine halka yönelik güzel bir restore çalışması yapılır..
kapanmadan gidip bisürü film izleyeceim ve bu gibi eski güzel sinemaların keyfini çıkarın derim,
beyoğlu sineması da bu sinemaya benzer güzel bir sinema,umarım beyoğlundaki süreyya gibi birsürü tarihi sinema da bu talihsizlie uğramaz:(
 
  • Beğen
Tepkiler: Barbaros

Goggo

Üye
Kayıt
2 Aralık 2005
Mesaj
3
Tepki
0
hay allah yaa hayatımda ilk defa film izlediğim(ghostbusters)ve daha bir çok filmi saatlerce önünde sıra bekleyerek(breaveheart mesela) izlediğim çocukluğumun ve gençliğimin koca süreyyası kapanıyor bir çınar daha devriliyor.heryerimiz alış-veriş merkezi oldu biri buna dur desin yahu :mad:
 

Barbaros

Forum Demirbaşı
Kayıt
16 Eylül 2004
Mesaj
593
Tepki
193
Şehir
İstanbul
Merhaba tekrar,

Ben sinemanın kapanacagını duydugumda cok uzuldum ve bir mail atmıstım süreyya sinemasından cevap geldi benim attıgım maılı ve cevabı sızlerle paylasıyorum :

Benim Mailim :

----- Original Message -----
From: Barbaros Demirkol
To: yorum@sureyya.com
Sent: Monday, December 05, 2005 9:15 PM
Subject: Kapanmayın!!!!


Kapanmayın demek isterdim size. Çılgınca bagırsamda faydası olmaz sanırım, diğer sinema salonlarının ve natılıusun sızın gelırlerınıze yaptıgı baskı karsısında.

Cocuklugumun ılk fılmlerını ızledıgım sureyya sınemasının kapanacagını okumak kadar uzuntulu bır haber almadım bu ay...

Bir film delisi olarak, nasıl anlatılmaz uzuntu ıcındeyım bılsenız.

Ilk kez tek basıma filme sızın sınemanızda gitmiştim ben...

İlk kız arkadasımın elını karanlıkta sızın sınemadakı bır fılmde tutmustum...

Alaska frıgoların tadı hala damaklarımda...

Aılemden aldıgım para ıle ust kat bekleme salonundan kosardım alt kata frıgo almaya...

Üst localar ve alt localarda yer bulmak ıcın yarısırdık yenı gelen vızyon fılmlerınde.

Baharıyede en cok sevdıgım sınema sizdiniz...

Bir cocuklugumdakı tahta sandalyelı acık hava sınemaları bırde sureyya sıneması gelır aklıma sınema denınce...

Cok üzgünüm.....

Barbaros Demirkol


SÜREYYA SİNEMASI CEVAP MAİLİ :

----- Original Message -----
From: Süreyya Sineması
To: Barbaros Demirkol
Sent: Tuesday, December 06, 2005 1:11 PM
Subject: Re: Kapanmayın!!!!


Sayın Barbaros Bey,

Güzel mailiniz ve ilginiz için teşekkür ederiz.

Süreyya Sineması kapanmıyor fakat işletmecisi değişiyor. Aralık 2005 sonunda sinema olarak kapanacak olan bu müessese gelecek yıldan itibaren Kadıköy Belediyesi tarafından çalıştırılacak ve tiyatro,sahne gösterileri ile ve belki bazı günler yine bir sinema olarak Kadıköy'de değerli bir Kültür Merkezi olarak hizmet vermeye devam edecektir.

Satışları engellenemeyen korsan CD'ler, son yıllarda sayısı artan alışveriş merkezlerinde bizden daha avantajlı konumda olan sinema komplekslerinin tercih edilmesi ve Film Dağıtım Şirketlerinin Süreyya Sineması'nın bizim gibi tek büyük salon işletmesinin film seçimini sınırlandıran katı ticari uygulamaları sonucunda rekabet gücü azalan bu tarihi sinemayı işletmeci olarak bırakma kararını vermemiz kaçınılmaz olmuştur.

Süreyya Sineması'nın değerli bir müşterisi olarak bugüne kadar bize vermiş olduğunuz desteğiniz için teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,

Süreyya Sineması