@mehmet roy
Daha sonra bulunan bir şeyin, öncekini çürütmesinden daha doğal ne var ki? Çok normal değil mi sizce de bu? Bilim bir dogma değil en nihayetinde.
Bilimsel hiçbir şey ebedi değildir zaten. Eldeki veriler ışında şöyledir diye aktarır makaleler bulgularını. Bilimsel olduğu iddia edilen bir konuda etki faktörü yüksek, hakemli bir dergide yayınlanmış makale ararım ben. Makaleyi okur ve buna göre değerlendiririm durumu. Burada iki tarafın sunduğu makalelerin sonuç bölümlerinde de araştırmacılar açıkça belirtmiş zaten; daha fazla araştırma gereklidir, demiş.
Ben bilim ile deneyimin iç içe olmaması mevzusuna takıldım sadece. Hayatta deneyimler ile elde ettiğimiz bilgilerin çoğu aslında kişiseldir. Yani siz paça çorbasına abanırken, bisikleti haftada ikiye düşürmüşsünüzdür ve yürümeye başlamışsınızdır. İyileşince de, paça çorbasından oldu dersiniz. Belki de yürüyüşten oldu? İşte bu gibi sorular yerine kontrollü deneyler yapılır.
Bilimsel veriler, kontrollü deneylerin sonucudur, deneyimle yeteri kadar harmanlanmıştır zaten.