Scudo Sports

Yeni XTR'lar dayanıksız mı?

Scudo
@OmerKa
Dalga mi geciyosun sen benle bilader ? Sana mi soracam ne yazacagimı ne kullanacagimı. Hep ayni muhabet

Son düzenleme:
  • Hahaha
Tepkiler: OmerKa
@Oxsy

Öncelikle; hangi marka ve seviye olursa olsun, 11'li zincirin ömrü 8'li zincirinkinden az olacaktır. Bu 11'li zincirin daha ince ve daha çapraz kullanılabilecek şekilde daha "esnek" olmasından kaynaklanıyor. Pazarlama stratejisi, ağırlık kaygısı falan değil.

Grupsetin zincir ve dişliler gibi parçaları kullandıkça aşınır, vites gibi bazı parçaların ise doğru kullanıldıkları sürece kullanıcılarından daha uzun ömürlü olmalarına bir engel yok. Milyon kilometre dayanacağı veya yarışçılar için tek kullanımlık olarak üretildikleri (tartışmanın nedeni olan videoda geçiyor) gibi iddiaları olanlar bunları hangi parçalar için söylediklerini de belirtseler keşke...

"Bunun en büyük faktörü ağırlık kaygısı. Sen malzemeyi ne kadar hafifletirsen ömrünü okadar çabuk tamamlayacaktır." Demişsiniz, mesela arka aktarıcıların ağırlıklarına bakalım:

XTR RD-M952-SGS 1999 233 g Kaynak: (link)
XTR RD-M9000-SGS 2015 221 g Kaynak: (link)
XTR RD-M9100-SGS 2018 243 g Kaynak: (link)

20 sene önceki arka aktarıcı, M9000'den 12 gram daha ağır, M9100'den 10 gram daha hafif. Mantığınız doğru ise, en uzun ömürlünün M9100 olması gerek. 9100'ü tartışmanın dışında tutsak bile, %5 ağırlık azaltmak için dayanıklılıktan sıkıntısız milyon kilometre yapabilecek seviyeden her sene değiştirilmesi gereken seviyeye geliniyorsa Shimano bu işi bıraksın.

Ben , mevcut malzemeyi ne kadar hafifletirsen , dayanıklılığı okadar azalır dedim . daha ağır malzeme daha dayanıklıdır demedim . Birazdan birileri yazar , ozaman tourney çok dayanıklı diye.
Xtr arka aktarıcıları karşılaştırmışsın , güzel . Ama 3 aktarıcının fotoğraflarını yan yana koyup bir değerlendirme yapsaydın . Teknolojileri ve dizaynları aynımı diye . M952 deki malzeme miktarı ve cinsi, m9100 deki ile aynı mı ? m9100 , m 952 de kullanılan materyal ile yapılsa idi 243 gr olabilecekmiydi ?
11 li zincir 8 li zincire göre dayanıksız demişsin , evet doğrudur , dolayısı ile , malzemeler geliştikçe dayanıklılıkları aynı kalacak diye bir kaide yok .
1998 model bir zincir 2010 daki zincire göre daha dayanıklı.
Konuda yeni xtr setlerin , eski setlere göre daha dayanıksız olabileceğinden bahsediyor . Yukarıdaki örneklemeye göre bununda doğruluğu olabilir .
Ayrıca dayanımı neye göre ölçeklendiriyorsunuz ? Müsabık kullanıcı ile hobi kullanıcısı arasında uçurum var .

@Oxsy
Söylediğinizi kendi kullandığım xtr 972 arka aktarıcı için destekleyebilirim. Sadece 182 gr olan bu aktarıcıda karbon bacak var ve ben o bacağı pert ettim. Ama benden önce ne kadar kullanıldığı belli değil. Ben de 1.5 yıl kadar araziye vurdum. (15000km yapmışımdır. Telefon bozuk olduhu için tam kayıt tutamadım. Diğer yandan benimkinden daha eski bir seri olan @mariokaldato nun aktarıcısı tıkır tıkır çalışıyormuş ki bacak malzemesi farklı olduğu için normal.

@Mustafa Zeybek
kardeşim senin hoplayıp zıplamana demirden kazık olsa dayanmaz . garibim Shimano ne yapsın :)

Videodaki adamla cogu bisikletten ve parcalardan anlayan kisiler akraba olmuslardir, ben dahil.
Adam resmen mossonun hardtail bisikleti ile Downhill, freeride vs yapiyorum demis ne kadroymus be, bunuda mekanik disk frenlerle yapiyor. Adam resmen kiskanclikmi desem nedesem bilemedim ama sadece XTR degil tüm üst seviye parcalari gömmüs ve kendi bütcesine uygun parcalari yüceltmis.
Mesela HD fren icin pistonu nekadar temizlersen temizle 1 hafta sonra bir tarafin pistino yine calismiyor demis. Ama Mekanik diskte böyle degil bundan dolayi kesinlikle mekanik disk frenleri tavsiye ederim demis ve bunun gibi tam 28-29 dakika boyunca sacmalamis.

XTR arkada R harfi var diye racing oluyor demis ki bugüne kadar Shimanonun kisaltilislarini shimano dünya capinda aciklamamis sadece tahmin üzeri aciklamar var.
Gelelim Racing kismina... XTR leri yarsicilar sadece yarista kullanip sonra söküp atiyorlar demis ve Kaliteli olan serisi ise XT ve Slx demis. Ama XTR lerin XT ye karsilik dayaniklilik seviyesini anlatmamis cünkü bilmiyor. XT Bildginiz aluminyumdan üretilirken XTR ise Titanyum ve Carbon karisimi Malzemelerden üretiliyr. Ayrica Yeni nesil XTR setini nerdeyse ilk ciktigindan beri seri olarak kullaniyorum, ve bugüne kadar zinciri daha gecen sene degistirdim ondan haric hic bir sorunla karsilasmadim. Ben XTR setini tam olarak 4 tane MTB de kullaniyorum hepsi de tikir tikir calisiyor.
Söyle bir gercek de varki ben kesinlikle Sram markasini sevmiyorum ve hic sevemedimde ama benim hanim bisikletine Sram Eagle 12li gold sistemi takinca deneme yaptim ve kesinlikle XTR den daha cok begendim, ama henüz tabiki XTR in 12li sistemini denemedim.

9.JPG 5.JPG 7.JPG 14.JPG 15.JPG DSC_0580.JPG DSC_0585.JPG 6.JPG 7.JPG 8 (1).JPG 8 (4).JPG 9.JPG DSC_0206.JPG DSC_0205.JPG DSC_0203.JPG

Videodaki adama kalirsa Rocky Mountain vs kadrolar hep cöp tek mosso dünya kalitesi der gecer.

8li zincir ile 11li zincir arasida yipranma farki var demisler 8li 1liden daha dayanikli demisler, buda bir sacmalik bence. Ben sahsen YBN'nin Titaniyum 11li zinciri kullaniyorum ve kesinlikle ne mm yipranma var nede esneme en büyük özelligide zincir yagsiz kullanilyior yani kendi kendini yagliyor.

Yani demek istedigim burada Mühendisligi vs birakin ve tercübe edindiginiz setlerden örnek verin. 2-3 bisikletin B'sinden anlamayan adamlarin videolarini izleyip de burada yok su kötü su iyi demeyin.

Ben Sadece XTR kullandigim halde (Her serisini Kullandim ve kullanmayada devam ediyorum) yinede XTR'in eniyisi oldugunu söylemiyorum, cünkü bana XTR en iyisi olur baskasina Sram vs.

Ukalalık yapmaya gerek yok. Xtr performans amaçlıdır. Her zaman, her şartta randımanlı çalışması ve hafif olması düşünülmüştür. Uzun süre dayanması hedeflenmemiştir üretilirken. Tecrübeleri olan arkadaşlar isterse 30 yıl kullansın xtr’ı. Zaten sizin için üretilmiyor. Bilirkişi siz değilsiniz.

@tersderyar
:D o ne demek ki sevgili kardesim. Yorumun dogru ama isteyen kullansin , isteyen satin alsin diye uretiliyor bunlar .Paran varsa alirsin kime ne ki :D

• Beğen
Tepkiler: Emre Yönlüer
xtr kullanmadım ama bir alt serisi olan xt setli v-fren ve ön arka göbek dahil olmak üzere xc bir mtb sahibiyim. xt vites sistemime 11 yıl boyunca ayar yapılmadı halen cok seri ve kararlı şekilde çalışmakta.. xtr kim bilir ne seviyelerdedir..

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@Murat Cömez abi teşekkürler engin bilgilerini paylaştığın için.
@mariokaldato abi senin paylaşımlarını da takip ediyorum. İlk defa böyle gergin gördüm seni doğrusu. Bildiğinin hocası, bilmediğinin talebesi ol felsefesiyle arkadaşa anlatmak lazım. Hangimiz bisiklete XTR' ın ne olduğunu bilerek başladık? Ben iki-üç sene öncesine kadar XTR' ı görmemiştim bile.

• Beğen
@Berke Şahan
YOk gergin degilim .Ara ara ortaya cikip bize saldiranlar oluyor. Klavyede polat alemdar olmak kolay tabi

• Beğen
Tepkiler: Berke Şahan
@Knight Rider
Ben 7 sene kullandım arka attırıcının alt dişlisi bozuldu onu da 3 tl ye değiştirdim.

• Beğen
Murat abi açıklamayı çok iyi bir şekilde yapmış teşekkür ederim. Neyin ne oldugu aklımda daha net şimdi eyw abiler

@Murat Cömez
Hocam böyle attınız, evdeki ne ekmek veresim gelmiyor şu an.

@Murat Cömez

Abi biz bu videoyu yapan arkadaşı bence xtr 'li bisikletlerimizle dövelim(the is the irony ), hafif ama uzay teknolojisi kullanilan aktaricilari o boş beleş çenesine vuralım , xtr zincirle kirbaçliyalim. En son "yeter" diye bagirinca yeni nesil alivyo aynakolun saplarina baglayip Houston uzay merkezinden aya firlatalim.

Burada da bilmeden işkembeden atan genclere hayrina bi milyoncudan bisiklet zili alip çekilişle verelim. Boş beleş adamlar fazla cunku. Herseyi biliyorlar, her konu hakkinda ahkam kesebiliyorlar.

Marka fanatizmine karşiyim ama malesef xtr setli bisikletimle keyif turlari atiyorum.

Yarişci degilim ama malesef yarişcida olsam yine xtr kullanacaktim.

Ergenlere ergen gibi konusuyorum , sifir teknik terim, varsa tecrubemi soyluyorum ,yine hakarete ugruyorum.

Umurumda mi ? Tabi ki hayir. Kekoya kekoca konuşurum fakat yeri degil.

Mesele xtr nin dayanikligi da degil zaten, insanlarin kendinde olmayana karşi fesatligi, dayaniksizligi.

Mesele insanimizin artik genc-yaşli demeden gittikce karaktersizleşmesi.

Yapanida elestirmesi, yapamayani yada imkani olmayani hor görmesi.

Son olarak kimseye lafım yok. Ben kendi hayal dunyamda olusturdugum hayali karakterlere laf söyluyorum.

Nasil ki burada 30 tane farkli üyenin aslinda tek üye olup , pavyon kadini edasiyla durmadan makyajini degistirse de aslinda ayni bit yavrusu olmasi gibi.

Son düzenleme:
  • Muhteşem
Tepkiler: Murat Cömez
Tabi ki yeni XTR'lar daha dayanıklı. SIL-TECH kaplaması, Krom kaplaması, metallerde özellikte daha sert ve sağlam yapılacak teknolojilerin en üst sekmentteki setinde toplanması, arkadaşlar XTR Shimano firmasının vitrinidir. Kimse vitrinine kötü malı koymaz. Shimano mühendislerinin bir açıklaması var ; Shimano grup setlerinden herhangi bir parçadan üst düzey performans almak istiyorsanız, o parçayı aynı grup setin ekipmanları ile birlikte kullanın. Aktarıcılardan vites kollarına göbeklerden fren setine kadar hepsini M9100 serisi yapın o zaman uyum, performans ve sağlamlığı görün. MTB de XTR en sağlam dayanıklı settir. Yıllar geçtikçe teknoloji ile birlikte sağlamlığı ve performansı artar. Bu grup setler bizler gibi kullanıcılar için yapılır. Her gün beklentilerin giderek yükseldiği dünyamızda siz alt ve geçmiş serilerden daha kötü bir mal piyasaya süremezsiniz.
NOT: Ben bisiklet sürdüğüm müddetçe sadece Shimano ekipmaları kullanırım. Kalite, sağlamlık, dayanıklılık gibi hiç dertlerim olmadı. Onlar her zaman işlerini olduğu gibi yaparlar. Siz dert etmeyin sadece sürün.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
XTR Shimano firmasının vitrinidir. Kimse vitrinine kötü malı koymaz.

Bunu görünce aklıma sünnetçi fıkrası geldi :)

Sünnetçi, mahalledeki dükkanının vitrinine çalar saat koymuş. Adamın biri de dükkana girip sünnetçiye sormuş: Yahu sen sünnetçi değil misin? Ne diye vitrine çalar saat koydun ki?

Sünnetçi de adama sormuş: Ya ne koyaydım?

XTR, R takısından da anlaşılacağı üzere Yarış (Race) serisi. Bu sebeple XTR serisi ürünlerin tasarım ve üretiminde yer yer dayanıklılıktan çok hafiflik, basitlikten çok fonksiyonellik ön plana çıkabiliyor.

Shimano'nun Deore ve Deore XT serisi ürünleri, dayanıklılık ve kullanım ömrü söz konusu olduğunda XTR serisinden daha üstün diyebiliriz. Bugün uzun yol tur bisikletlerinin birçoğunda Deore/Deore XT serisi bileşenler görebilirsiniz. Rohloff, Pinion gibi niş ürünleri saymazsak, birçok uzun yol turcusu da fiyat açısından daha kolay erişilebilir olduğu, daha yaygın bulunabildiği ve uzun ömürlü olduğu için Deore/Deore XT serisi bileşenleri tercih ediyor.

Yarışlar işlevsellik ve dayanıklılık üzerine kurulur. Satış yapılan ikinci el sitelerinde insanlar bisikletlerini anlatmak için "Yarış koşmuş, hırpalanmış bir bisiklet değildir" açıklamalarını yapmayı tercih ediyorlar. Zaten kimse günlük hayatta bisikletini bir yarıştaki kadar zorlayamaz. Yarış ekipmanları dayanıklı olmak zorundadır. Her koşulda sizi hedefe lider olarak götürmek bilincinde üretilmişlerdir. XTR ürünleri Japonya'daki ana fabrikada ürelilirken, daha uzun ömürlü olduğu idda edilen diğer seriler Malezya ve Endonezya da üretilirler. Hafiflik ve sağlamlık esas alınarak üretilen bir set ile pazarda kalabilmek için alternatif olarak üretilen diğer setler karşılaştırılmamalıdır. Ben XTR setime bir ayar yaptığım zaman zincir/ruble değişimine kadar elimi sürmeden kullanabiliyorum. (Deore setli, XT setli bisikletlerimde oldu.) Param, maddi gücüm olduğu müddetçe XTR alabiliyorken diğer setlere bakmam. Diğerleri sadece alternatif olur. Üretici bile bunu diyor. XTR'a alternatif olsun diye üretilen alt seridir diye. Tercih kullanıcılarındır. Ben kendi tecrübelerimden yola çıkarak yazıyorum. XTR setin rublesi 5000km-7500km gider iken XT setin rublesi 15000km gitmiyor. Dediğim gibi tercih sizindir.

Yarışlar işlevsellik ve dayanıklılık üzerine kurulur. Satış yapılan ikinci el sitelerinde insanlar bisikletlerini anlatmak için "Yarış koşmuş, hırpalanmış bir bisiklet değildir" açıklamalarını yapmayı tercih ediyorlar. Zaten kimse günlük hayatta bisikletini bir yarıştaki kadar zorlayamaz. Yarış ekipmanları dayanıklı olmak zorundadır. Her koşulda sizi hedefe lider olarak götürmek bilincinde üretilmişlerdir. XTR ürünleri Japonya'daki ana fabrikada ürelilirken, daha uzun ömürlü olduğu idda edilen diğer seriler Malezya ve Endonezya da üretilirler. Hafiflik ve sağlamlık esas alınarak üretilen bir set ile pazarda kalabilmek için alternatif olarak üretilen diğer setler karşılaştırılmamalıdır. Ben XTR setime bir ayar yaptığım zaman zincir/ruble değişimine kadar elimi sürmeden kullanabiliyorum. (Deore setli, XT setli bisikletlerimde oldu.) Param, maddi gücüm olduğu müddetçe XTR alabiliyorken diğer setlere bakmam. Diğerleri sadece alternatif olur. Üretici bile bunu diyor. XTR'a alternatif olsun diye üretilen alt seridir diye. Tercih kullanıcılarındır. Ben kendi tecrübelerimden yola çıkarak yazıyorum. XTR setin rublesi 5000km-7500km gider iken XT setin rublesi 15000km gitmiyor. Dediğim gibi tercih sizindir.

XT'nin rublesi XTR'nin 2-3 katı mı dayanıyor, yazım hatası mı var?
Bir de üretici "XT, XTR'a alternatif olsun diye üretilen alt seridir" ifadesini nerede kullanmış?
Sitesinde (link)na baktım, göremedim. Shimano ürünleri hakkında bir şeyler öğrenmeyi severim, bir kaynak varsa çok faydası olur.

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
XT nin rublesi GİTMİYOR olarak yazmıştım. Yani kendi kullanımlarımdan yola çıkarak XTR haricindeki hiç bir serinin ekipmanlarının daha çok dayandığını, daha uzun ömürlü olduğu ben şahsen görmedim. Alternatif olarak üretildiği bilgisini Shimano'nun belgeselinden izlemiştim. XTR adına yapılan 5 bölümlük bir belgesel. Youtube üzerinden de izleyebilirsiniz. Çok basit bir örnek vereyim deneyin sizde görün. En basit ve en çok değiştirilen zincirden yola çıkalım. Bisikletinizin vites donanımına uygun bir XTR zincir alın kullanın. Ömrü bitince XT veya Deore yada SLX bir zincir alın. Deneyin. Hangisi daha uzun ömürlü. Korozyon, uzama, vs vs. Test edin. XTR ın daha sağlam ve uzun ömürlü olduğunu malzeme kalitesinden dolayı anlayacaksınız. İyi akşamlar.

Geri