@muratokan
Ben bir seyi sivamiyorum. Sivama isini herkes kendisi ve eserleri ile yapar zaten. Ben sagci, solcu, Ataturkcu veya baska birsey oldugumu da dusunmuyorum. Su dunyada insan gibi yasayip gitmek istiyorum ama sistemler, yoneticiler, ekonomi dinamikleri, isveren ve isci haklari hicte buna izin verecek sekilde degil. Dogruya dogru, egriye egri demek, durust ve seffaf olmak, kendinin ve hizmet icin ortaya ciktiysan hizmet ettigin herkesin haklarini kollamak yeterli olmali. Ayristiricilik, boluculuk, ''benden-senden'' tercihi ve otelemesi olmamalı.
Herkes esitlik ilkesine uygun olarak temel haklardan faydalandirilsa; saglik, iyi egitim, adalet, yasam standartlari (barınma, doyunma, giyinme, ulasim, is guvencesi ve calisma kosullarinin islevselligi) konusunda sorun yasamasa...
Bu saglanirsa cumhuriyet, demokrasi, baskanlik, komunizm, krallik, parlamenter rejim vb. kimsenin umurunda olmaz emin olun!
Dunyada krallikla yonetilen ve parlamenter rejimlerle ic ice gecmis ulkeler var. Teokratik sistemlerle birarada yurutulen yonetim modelleri var. Ama gercekten bu saydigim temelleri, ozellikle esitlik ve adalet mekanizmasini bazi ulkeler oyle duzgun tesis etmisler ki halkin yuksek orani geleceginden endiselenmeden, is guvencesi ve gelir sorununu dert etmeden, guven duygusu icerisinde yasamina devam ediyor.
Neyse! Ne denirse densin, bizde doguya dogru denmedigi ve herkes bir tarafa ait olmak ve onu koru korune desteklemek zorunda oldugu icin genelde ilerleme kaydedilemiyor, biraz ileri, biraz geri gidilerek orta sularda calkalaniyoruz. O yuzden bogulanlar ve su ustunde kalanlar, luks yatlarda geride kalanlari gormezden gelenler seklinde yasayip gidiyoruz. Kimin destekcisi basa gectiyse onun taraftarlari baskin oluyor ve rahat yasam standartlarina kavusuyor. Bugun biri, yarin digeri...
Kisacasi olmasi gereken temel dinamikler sarsilmaz sekilde asla tesis edilmiyor ki bu durum kim gelirse onun isine yarasin...
Yazik bunca insana ve bu guzel ulkeye! Onlarca degil, yuzlerce yildir yazik...