Scudo Sports

Yeni jant, frenleme de titreme sorunu.

MuratHan

Forum Bağımlısı
Tepki
2.209
Bisiklet
Scott
Yakın zaman da campagnolo scirocco jant seti aldım, Ramazan dolayısı ile deneme fırsatım olmamıştı, dün kısa bir tur atıp döndüm yalnız ön fren de gidonun aşırı titrediğini fark ettim. Bisikletten iyi anlayan bir arkadaş ile bayağı bir inceledik. Jantta, furç yatağında, kablolarda ve ayarda bir sorun gözükmüyor. Fren pedleri iyi durumda olduğu için değiştirmemiştim, yeni jant yüzeyinde eski fren pedleri bu tür bir uyum sorunu çıkartabilir mi. Akışına bıraksak bir süre sonra pedler janta uyum sağlayıp bu sorun ortadan kalkar mı? İşin açıkçası daha önce de yeni jant alıp eski fren pedleri ile kullanmışlığım var, sonuçta bu tür bir sorunla karşılaşmamıştım.

Scudo
Pedlerde dengesiz aşınma var mı?

Görünür de yok gibi. Jant yüzeyini ve pedleri alkol ile temizledim, olmadı pedlere ince bir zımpara çekeceğim. Şu an denenecek gibi değil, Alanya yanıyor.

@MuratHan Yaşadığınız problem "fork shuddder". Fren pabuçlarını değiştirmeden önce aşağıdaki kontrolleri yapmakta yarar var.

- Furşta boşluk olmadığına emin olun. Boşluk hissediyorsanız gidon boğazını gevşetip çektirme vidası ile boşluğu alın.
- Freni maşaya bağlayan pivot vidasının yeterince sıkı olup olmadığını kontrol edin (5-6 nm ile sıkabilirsiniz).

Kolay gelsin.

Fren sıkınca olan titreşim furç , akord ve ped kaynaklı olur. Jant tellerinde gevşeklik varmı jant esneme yapıyor mu acaba?

• Beğen
Tepkiler: MuratHan
Söylediklerinizin hepsini kontrol ettim. Hatta eski jantı tekrar takıp denemiştik titreşim olmuyor, furç da problem yok, bu janta geçince sıkıntı oldu. Jantın kenarlarını ve pedleri alkol ile iyice sildim, pedleri usulüne uygun basacak şekilde ayarladım. Akşam tekrar deneyeceğim, bu arada titreme sorunu çözülürse pedleri değiştireceğim,silince fark ettim arka jantta iz yapmış.

@Cem cm
Maalesef Jantlar karbon değil, olsa iyi olurdu. :) Sanırım izden yola çıkıp öyle düşündünüz, iyi ki karbon değilmiş yoksa az da olsa canım sıkılırdı.

@MuratHan yeni birer ped alin. Pedlerden biri her zaman daha az asinma egiliminde oluyor, yani jantin o anki donusune vs uyum saglamaya calisiyor ve neredeyse jant fren kanallarinin seklini aliyor.
Yeni ped alin problem kalmasin

@cempro hocam ben gidonu biraz yukarı kaldırmak istiyorum. Gidonun üst ortasında bir tane alyan vidası var oradan mı yapmam gerekir. Tesekkur ederim.

@Serkan Mıstınoğlu

Evet yeni fren pedleri alacağım, biraz araştırdım, Swiss Stop Fren Kartuşu Flash Pro Bxp pabuçları gözüme kestirdim. Keza ürün bxp diye belirtilse de siyah olması beni şüphelendirdi. bxp diye geçen modeli mavi sanırım. Burada satılan siyah flashpro orjinal diye geçen modeli, frenleme de bxp olanı biraz daha iyi sanırım.

Bisiklet sepeti, ürün rengini yanlış yazmış, koyu mavi BXP bileşenli modeliymiş, sonuçta pabuç işini halletmiş olduk.

(link)

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
@Seko88

Furş ile gidon boğazı arasında 1 cm.'lik veya 0.5 cm'lik pullar (2-3 adet spacer) vardır muhtemelen. Gidon boğaz kapağının üzerindeki tek vida furş çektirme vidasıdır. Önce bunu gevşetirsiniz. Ardından gidon boğazını maşaya tutturan vidaları (genelde 2 adet) gevşetip boğazı maşadan ayırırsınız. Pulları (spacer) alta veya üste alarak uygun yüksekliği belirlersiniz. Son olarak çektirme (boğaz kapağı) vidasını furşta oluşan boşluğu alacak kadar sıkıştırıp (1-2 nm) gidon boğazı vidalarını (4-5 nm) sıkarsınız. İşlem tamam.

Yok ben gidon boğazının yüksekliğini değil açısını değiştireceğim derseniz gidonu gidon boğazına tutturan 4 adet kapak vidasını (bazen 2 adettir) gevşetip uygun gidon açısını ayarlarsınız. Genelde dropbar'ın ucu arka göbek mandalını göstermelidir ya da dropbar'ın bitimi yere paralel gibi olmalıdır. Son olarak çapraz sırayla 4 vidayı birkaç seferde sıkar işlemi tamamlarsınız.

Yalnızca gidonu yükselteceğim derseniz en makul yöntem gidon boğazınızı söküp (-) negatif açı yerine yukarı doğru (+) pozitif açıyla takmak da olabilir (ters-düz etmek).

Yapması yazmasından daha kolay diyebilirim, kolay gelsin.

@cempro teşekkür ederim. Önce söylediğiniz kısımları bi inceleyim, sonra becerebilirsem yükseltiyim. Tur bisikleti olduğu için biraz yüksek olmasnda fayda var. Yol bisikleti olsa önemli değilde.

@Seko88

Gidonu öyle kaldıramazsınız. Gidon boğazı üzerinde spacer varsa üsttekileri alta kpyarak kaldırabilirsiniz sadece.

@Seko88 Bisikletiniz flatbar (düz gidon) veya risebar kullanıyorsa, gidon boğazı da negatif açıyla duruyorsa ucu yukarı gelecek şekilde boğazı ters çevirip takın. En pratik yöntem budur. Yok zaten bu pozisyonda ise örn. üzerinde -/+6 derece boğaz var ise -/+17 derece boğaz ile değiştirebilirsiniz ya da açı ayarlı yeni boğaz alabilirsiniz (bu biraz daha ağır olacaktır).

Yeni fren pedlerini taktım takalı ancak bu gün çıkıp deneyebildim. Titreme yok denecek kadar azaldı, hatta bir kaç kez üst üste fren yapıp akabinde hızlanıp yeniden frene bastığımda titreme olmuyor. Yeni jantın etkisi sanırım, yüzey alıştıkça problem kalmayacak gibi. Hadi bunu hallettik dedim eve geldim bir baktım bisikletin jantları, göbekler, kadro, çatal neresi var ise sakız bulaşmış. Öncelikle bu sakızı atan her kimse, beddua karışık iyi bir saydırdım, kulakları çınlıyordur. Önceden aracıma bulaşan sakızın ne zor çıktığını bildiğim için gidip uğraşmıyorum. Bisikletten soğuttu meret. Sanırım yaz bitene kadar binmemek en iyisi. Alanya eskisi gibi değil, Avrupalı turist kalmadı, maalesef turist kalitesi bakımından bu sene çok kötü durumdayız. Kaliteden kastım insana ve çevreye zerre saygısı olmayan bir zümre ile dolmuş olması. Sahiller çöplük içerisin de, yollar da hiç olmadığı kadar kırık içki ve soda şişeleri. En iyisi bu arkadaşlar Alanya yı terk edene kadar sabretmek.

@MuratHan Biz istanbulu terk edelim akdeniz ve egeye kaçalım derken sizdede problemler bol:) desenize (yeni jantlarınız hayırlı olsun bu arada).

@Gariban _turcu

İzmir de 4 yıl yaşadım, orada şişe ve cam kırıkları had safhadaydı. Asansör-Güzelbahçe arası gider gelirdim. Lastiklerin patlamaması ile her ne kadar övünsem de her yeri cam kesikleri ile dolu olurdu. Alanya ya yerleştiğim son 5 yıldır her şey iyiydi, ne hikmetse bu sene karıştı ortalık. İçki içip araç süren ve bunları yol kenarlarına atan, bağıran, geceleri son ses müzik açıp araçları ile dolaşan serserilerle doldu ilçe. Şu yaz bitse de kurtulsak dedirtiyorlar insana. Şu bir gerçek Avrupalı turistin el ayak çektiği turizm merkezlerinde kalite bir anda düşüyor, oteller mecburen fiyat kırıp bu zihniyete teslim olmak durumunda kalıyor ve böyle böyle ilçe cazibesini yitiriyor. Biz bile bu durum devam ederse Alanya dan çıkmayı dillendirmeye başladık.

• Beğen
Tepkiler: Yusuf !!WOW!!
Geri