Scudo Sports

Yeni istişare konumuz:Kilitler ve çalınan bisiklet

Çağatay Y.

Forum Demirbaşı
Tepki
98
Bisiklet
Salcano
Bildiğiniz üzere Süha Hocanın fuji marka bisikleti kilitli iken çalınmış Malatya'dada efsana meydan kapalıçarşının üzerinde bir arkadaşımınki çalındı kapalıçarşının Malatya'daki tanımı stunt yeri ucuz ve apaçi bisikletliden insomnialara cubelere bir sürü insan orda akrobatik hareketler yapıyor bu çalınma konusu hakkında görüşleri ve tavsiyeleri olan varmı?Varsa konuşalım :D Kilitler neden bu kadar çabuk kırılıyor bazı bisikletçi kardeşlerimizin zorla para biriktirip aldığı bisikletler kolayca çalınıyor herkes bir görüş bildirsin ve artık bisikletlerin çalınmasına birazda olsa dur diyelim.

Scudo
Kilitlerin tamamı açılır/kırılır, zincirler, tel halatlar kesilir kırılır koparılır. Hırsız geçirmez bir önlem henüz icat edilmedi malesef. İstanbulda bir arkadaş motorunu bir zincir ve asma kilitle bağlıyordu görmen lazım. Çelik alaşım özel bir zincir, çok özel çekiçle balyozla kırılmaz da bir kilit. O da çalındı. Elbette önlem almak lazım. Ama bana çok kalın kilit ile ince kilit arasında pek de ciddi bir güvenlik farkı yokmuş gibi geliyor.

Belki bisikletin iki farklı yerinden iki kilit caydırıcı olabilir. Üşenirde hırsız işe yarar o da. Bisikleti sevdiyse gene çare değil.

Dün Kanada'da bir arkadaşım Kryptonite kilidinin açılarak bisikletinin çalındığının fotoğrafını koymuş. Kanada'da bu oluyorsa her yerde olur :) Bu yüzden bisikletinizi dışarıda bırakmayın. Eğer markete gitmek falan için kullanacaksınız bunun için iyi bisikletinizi değil elden düşme 50 100 liralık başka bir bisiklet alın derim. Hem kötü bisikleti çalmakla uğraşmazlar.

Elinde kerpeten, demir kesme makası ile gezen birileri görürsek şikayet edelim :D Artık bende böyle düşünüyorum bu şahıslar takımla,aletle mi dolaşıyor diye.

Barselona, Amsterdam veya Riga gibi avrupa şehirlerinde bu hırsızlık olayı çok daha feci boyutta. Hatta uluslararası bisiklet hırsızlık çeteleri filan var. Biz yine daha henüz şehirlerarası takılıyoruz :)

@ArdaE

Dişe dokunur bisiklet yelpazesine ulaşabileceğini düşünse söz konusu beynelmilel hırsızlık çetesi emin olun radarlarına gireriz, ama bisiklet kullanan sayısı o kadar az ki, piyasaya girmeye gerek bile duymuyorlar, (bisiklet kullanımının yaygın olmayışına sevinebileceğimiz belki tek neden :) )

Hirsiz bir seyi kafaya koyarsa calar! En son alarm sistemli muzeden sanat eseri calar, lux villadan kasayi bosaltir, otobuste cuzdaninizi ceker. Otoparktan arabanizi olmadi tekerlerini kaldirir, bisikletinizin "en iyi" dediginiz ama saydiklarima gore uyduruk kalan kilidini mi aşamayacak?
Yurtdisinda ozellikle lux (daha dogrusu modern donanimli kalite) bisikletleri calan ve parca parca satan ceteler oldugunu okudum gecenlerde bir yerde. Icinde 100 TL cikip cikmayacagi belirsiz cuzdan icin riske giren hirsiz bisikletten anliyorsa 3 - 5 bin liralik bisiklet icin panelvan ile yanasip 2 dakkada alet edevatla da olsa kaldirir bisikleti kafaya koyarsa.
Kilitin yanisira kilitlenen yerde onemli diye bosuna demiyor cogu kisi. Ozellikle uzun sureli birakacaksaniz nereye kilitlediginiz onemlidir. Adam kendi bisikletiymis gibi yanasip anahtar kullaniyormus gibi 2 dakkada acarda keserde. Arabayla yanastiysa sorana da der "yav anahtari kaybetmisim arkadasin arabayla kesmeye geldik der" kimse gikini cikarmazsa alir gider...
Eski laftir "usta hirsiza kilit dayanmaz"

Ha birde hirsiza fikir verip isini kolaylastiriyorsunuz diyecek arkadaslar var; merak etmeyin onlar bizim bilmedigimiz daha ne numaralar biliyorlar ki burada okuyacaklarina hali hazirda vakıf olduklari icin gulup geciyorlardir :)

Adamlar satsan 5000 TL edecek arabalari caliyorlar, plakasi vb. polisin olayi ciddiye almasi cabasi!
10 - 15 bin TL lik ust model pro bisikleti calsa hirsiz, polise gitsen, polis laf olsun diye rapor tutup yolluyor seni. Eh bu durumda bisiklet isinden anlayan hirsizi gelde durdur...

Çalınma riskini sıfırlamak münkün değil.
Hırsız tarafından kolayca kesilse de, açılsa da, bisikleti mutlaka kilitlemek gerekiyor.
Henüz yaygın değil ancak hırsız alarmı kullanmak riskleri fazlasıyla düşürebilir.
Ve geldik en önemli mevzuya, yeni bir tartışma konusuna sebeb olmak istemem, bu tamamen benim kişisel görüşümdür, bir bisiklete 1000 tl den fazla para vermemek gerekir. Park ettiniz markete gittiniz, bisikletiniz çalınsa da, üzerinden silindir geçse de fark etmez, insana fazla dokunmaz. gider gene makul bir paraya yenisini alırız.

Daha önce bir konuda okumuştum. Satılan bir takip cihazı var. Bisikletin kadrosunda sele borusu yuvası içine konuluyor. Bisikletiniz çalınsa dahi cihazınızı uydu sinyalleri aracılığı ile buluyorsunuz. Özellikle pahalı bisiklet kullanan arkadaşlar için çözüm olur. Ama 1-2 hırsız yakalandıktan sonra ilk yapacakları iş o cihazı çıkartmak olur.
Neyse size tavsiyem, bisikletiniz hep yanınızda olsun. Siz üzerindeyken ya da yanındayken çalınabiliyorsa ona diyecek bir şeyim yok :)

arkadaş geçen bisikleti kitlemişler 3 bisiklet yan yana kitlenmiş tek kilitle, 8 bin euroluk bisiklette var içinde, ucuz bisiklette anahtarı kaybetmişler. gece de saat olmuş 12 hırsız aramışlar 4 saat sonunda kilidi uğraşa uğraşa eli kuvvetli bir kaç kişiye penseyle açtırmışlar arasan bulunmaz bu hırsızlar anahtarcılar. 1 dakika bırakırsın çalar giderler bisikleti...

@Berkant Öztürk

2 haftada 5 lira etmeyen 2 saatimi çaldılar bisikletimin yanından 5 metre yanındaydım düşünün hırsız parası ne kadardır ona bakmıyor bazılarında çalma hastalığı var hastalık bu ne görürlerse çalıyorlar 3 e 5 e bakmıyor çoğu hırsız...

@suat akman

isterse 100 binlik araba çalsın sanayıde parçalatır çoğu hırsız elıne yıne daha az para geçer 5 10 bıne bıle razıdır çoğu sanayıde tamırcıler de her turlu parça var çoğuda ya kazalı arabalardan yada çalıntı kayıp arabalardan toplanıyordur kesin ama bisiklet öylemı adam çalsa dediğiniz gibi anlayan biri ise parça parça satar istediği fiyata yalnız,

konusu vardı forumda bit pazarına nur yağmaya devam ediyor diye kocaelinde 2 3 bın lıralık bısıkletlerı 300 500 lıraya satanlar varmıi yepyenı bısıkletlerı onlar sanırım anlamayan hırsızlar orada yaşayıp o bısıkletlerı alanlar da ayrıca hıç bisikletten anlamıyanlar baya bır tartışma olmustu o konuda...

https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=116458 bit pazarına nur yağmaya başladı

https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=117033 Çalıntı! Bit pazarına nur yağmaya devam ediyor...

Arkadaşlar malum konuda da belirtildiği gibi benim bisikletim çalındı sonra da bulundu. Bence çare bisikleti eve sokmak ve dışarıda direkt gözünün önünde olmadığı sürece kilitlememek. Kahveye vs oturursun karşında durur ancak öyle. Ben artık 9. kata kadar omuzumda çıkarıp indiriyorum, satıp daha hafif yol bisikleti alacağım kolaylaşsın diye taşımam. Ayrıca katlanabilir bisikeltler de bir çare.

S.Paker bence nick başına bir prof yazsan fena olmaz :) fotoda bayağı bir akademisyen havası var :))

Çalmak isteyen çalıyor hele hele bizim gibi böyle hukuksuz adaletsiz bir ülke ise adam diyor ki kim beni yakalar neler gördüm ben 3 sene hukuk bürosunda çalıştım başıma da olaylar geldi zincir değil beton döksen çalarlar :))

Arkadaşlar en güzel kilit bisikletinizi yanınızdan ayırmamaktır. Gerisi hikayeden başka birşey değildir.

ben apartmanda , katıma sahte kamera almıştım.(baya ışıklı kafası harekete göre sağa sola dönüyor vs)
millet katta hazırola geçiyodu ;)

birde zincir ve normal bir asma kilit işimi görüyordu.

@Çağrı Soylu

Bende dışarıda bisiklet bırakmama taraftarıyım büyük bir bodrumum var orda saklıyorum çıkartıyorum kapıyı kilitleyip gidiyorum ama şimdi çalınan bisikletlerin çoğu bisikletle üniversiteye gidipte bağlayan spor salonuna gidipte bağlayan bisikletler keşke bisiklet asansörü gibi bir sistem yapsa belediyeler bir konuda görmüştüm koyuyorsun geldiğinde fiş veriyorsun herhalde bisikletin geliyor ne güzel değilmi?

@İsa İhsan Akdoğan
Ben zaten hırsız için ucuz alın demiyorum, kendiniz için ucuz alın ki başına bir şey geldiğinde, fazla üzülmezsiniz. Bu bisiklet olur çalınır, cep telefonu olur elinizden düşer v.b

@BF Okuru

Bende böyle düşünüyorum, son bisikletimi çalan hırsız apartman giriş kapısının kilidini açmış, kömürlüğe inen asma kilidi açmış, kömürlük kapısının kilidini açmış, bisikleti su borusuna bağlayan zinciri açmış ve ilginç olan asma kilit ve zincirlerle birlikte götürmüş bisikleti, 2 kişi gelmişler arabayla, araba herhalde demir makası taşımak için. Polise gittim aynı gün mahalleden elektrikli bisiklet aküleri, bisikletler vs. birçok hırsizlık ihbarı geldi dediler. Tahminimce 5-10 kişilik yaya bir ekip bir de araba ile gezip ne var ne yok mahalleden toplamışlar. Önceden keşif de yapmışlar muhtemelen.

Polis istese üzerine gidip cep telefonu sinyalleri ve çevredeki kameralardan tespit yapabilir ama bisiklet diyince ciddiye alınmıyor, plakası yok, ruhsatı yok, marketlerde 150-tl ye satılıyor git bi tane daha al demeye getiriyor neredeyse.

Son hırsızlık olayından sonra bisikleti güvenle bağlayabileceğim bir yer olmadığından (eve çıkaramıyorum) nasıl olsa bu da gider diye düşünerek uygun fiyatlı bir bisiklet aldım, 4 kg.lık Armor çelik zincir aldım, kadrosu beyaz desenli olduğundan dikkat çekmesin diye siyah kaplama yapıp bilerek kaplamayı çizip yırttım çirkinleştirdim.

Geri