Ben de yazayım bildiklerimi...
-Turkiye'de sadece bu iş için el ile oluşturulmuş bir parkur yok bildigim kadarıyla. Binilen yollar genelde yuruyus patikaları, itfaiye için açılmış yollar vs oluyor. El yapımı parkurları (ozellikle de World Cup ayarında) yakın gelecekte görecegimizi zannetmiyorum.
-Nasıl yapılıyor? Tepeye cıkıp salıyorsunuz kendinizi. "Tepeye nasıl cıkarım?"; orası size kalmıs. Tasıtla cıkacaksanız o tasıtı kullanacak bir baskası olması her zaman tercih edilir. Bineceginiz yerler evinize uzaksa bisikleti bir tasıta koyup gitmeniz daha iyi olur. 20 30 km pedal cevirip, sonra daglara bayırlara cıkıp, sonra geri donmek cok yorucu olacaktır.
-Nasıl bir bisiklet almak gerekiyor? Bu sizin butcenizle alakalı ancak bence imkanınız el verdigi surece iyi ve kaliteli bir bisiklet almalısınız. Surus esnasında aklınızdan "bu bisiklet su yolda catlar kırılırsa ne olur" gibi birsey gecmemeli. Buna sebebiyet veren bir donanımınız varsa o isten zevk alamazsınız. Ayrıca iyi bir bisikletiniz varsa bilirsiniz ki yapamayan sizsiniz, bisikletiniz degil. Bu sekilde kendinizi daha da zorlayabilirsiniz. "Baslarken ucuz birseyle basla, begenirsen daha pahalı birsey alırsın" dusuncesine ben cok katılmıyorum. Fiyattan daha onemli bir husus da su tabi; DH icin yapılmıs bisikletlere bakın. Gidip de bir XC kadrosu alıp bununla DH yapmaya kalkmayın.
Bu sorularınızın dısında ben ekstra olarak sunu diyeyim. Tepeinişi yapabilmek için bir tepenizin olması gerekiyor. Bulundugunuz noktada bu tarz suruse imkan saglayan (veya saglama potansiyeli olan) alanlar var mı? Ankara'nın cografik yapısını tam olarak bilmiyorum. Kısaca dedigim su: dumduz bir yerdeyseniz, bu sporu yapamazsınız. Aynı sekilde zeminin nasıl oldugu da onemli. Heryer agac ise binecek yolunuz yok demektir. Olası mekanların ne ayarda oldugunu biliyor musunuz?
Elle bir tepeye cıkartacaksanız aleti, atıyorum cıkıs 1 saat suruyorsa, inis maksimum 4 dakika falan suruyor. Degiyor mu? Bence evet. Ama sizin icin aynısı gecerli olmayabilir. Bunu da hesaba katın.
Bineceginiz yerlere surekli bisiklet uzerinde gidecekseniz, ayrıca bu bisiklet sizin 'her amac için' kullanacagınız alet olacaksa, sele borusunun kesintisiz olmasına dikkat edin. Biryerlere pedal basarak giderken o selenin XC pozisyonuna yakın yuksekliklere cıkabiliyor olması cok cok isinize yarayacaktır emin olun. (Neden bahsediyorum merak ediyorsanız: (link) (kesintili) - (link) (kesintisiz))
Birşey alacaksanız, 100 defa dusunun, 1 defa alın. Arastırmanızı cok cok iyi yapın.
Turkiye'de distributoru olan bir firmadan bisiklet alın (Cannondale, Specialized, Giant, Scott, ??) Olası bir sorunda deniz aşırı işlerle ugraşmak zor olacaktır.
Son olarak da sunu diyeyim. Egimi olan bir yere şu 3 tekerlekli cocuk bisikletlerinden de koysanız, assagıya iner bir sekilde. Yavas olur, sarsıntılı olur, ama olur. Diyecegim su. Ne kadar agresif, hızlı vs inecekseniz, o kadar amacına uygun donanım alın. Yoksa pekala XC kadrosu ile de DH yapabilirsiniz evet.