Scudo Sports

Yeni başlayanlar için yardım...

Peki bu Speedster grubuna Aerobar takmak cayiz midir? :D Yani Bisikletin morfolojisine uygun mudur yoksa illa Aerobar'lar TimeTrail bisikletler için mi uygundur?

Scudo
@krushmut

Triathlonu bitirmek 1-2 sene gerektirmez. Vasat 1-2 aylık bir antremanla çok rahat bir şekilde triathlo bitirebilirsiniz.Ama zaman konsunda çok sıkıntı yaşarsınız yani bitirme zamanı 4-5 saatlere çıkabilir.

Başlangıçta da bisiklet alırken çok fazla araştırma yapmanıza gerek yok. Triathlon için özel ölçülü bir bisiklet aramayın.Boyunuza uygun normal geometride bir yol bisikleti işinizi fazlasıyla görecektir. Başladıktan 2-3 sene sonra daha özellikli bir bisikletle değiştirirsiniz. Ben 10 yaşında başladım 16 yaşına kadar yaklaşık 9 kiloluk campagnolo malzemeli bir italyan bianchi ile yarıştım. Daha sonra beni tatmin etmemeye başladı ve triathlondaki derecelerim tahminimden fazla olunca işimi görecek 7,5 kiloluk bir karbon trek aldım.

Başlangıçta 2. el de düşünebilirsiniz. 2. el deyince moraliniz bozulmasın. Bende trek imi sattım. Yani 2. el oldu :) Ama şuan triathlon camiasındaki en iyi bisikletten birkaçı içerisinde. Bisiklet çok çok önemli değil. Önemli olan bu işteki disiplin ve gayret.

Piyasada bütçenize uygun ve sizi idare edebilecek bir bisiklet çok çok rahat bulursunuz...

Ben Full-Distance Ironman demek istemiştim 1-2 senelik çaba için. Bilmiyorum 1-2 ay yeterli olur mu onun için de.
Çok teşekkür ederim verdiğin bilgiler için o zaman fazla zorlamadan daha uygun bir yarış bisikleti alıp zaman içerisinde ihtiyaçlarıma göre yeni birşey alırım.

Ben normal olimpik triathlon için konuştum. İron man de işler çok daha farklı. ironman bitirebilmek için çok ciddi bir spor geçmişi gerekli. En azından 5-6 sene çok çok ciddi bir olimpik triathlon geçmişinizin olması gerekli belki bu bile yetmez.

İronman de bisiklette çok farklı. Draft yasak ve 180 km sizi en az yoracak ekipmana sahip olmanız gerekiyor. Yani yukarıda yazdıklarımın hiçbirisi ironman ve half ironman yarışları için geçerli değil...

Açıkcası benim gözüm de Ironman'de yani benim için asıl challenge olan durum Ironman. Peki bunun için bir öneri yapman gerekirse önceki nerilerinden farklı olarak ne söylersin? Zira zamanım çok amacım da belli acelem de yok kesinlikle.

buradan önce sayın öksal beye seslenmek istiyorum her mesajınızda EĞER TRİAHTLON FUTBOL KADAR KOLAY OLSAYDI ADI FUTBOL OLURDU LAFI HİÇ HOŞ DEĞİL kimsenin kendi ilgilendiği veya ilgi duyduğu bir branş ile başka bir branşı bu şekil rencide etmesi doğru değil.her branşın kendine özgü teknik-taktik vb.zorlukları mevcut her branşın fizyolojik özellikleri yetenek şekli,kas-kardiovasküler,respiratör sistem gelişimide farklı,hiç kimse farklı branşlarda karşılaştırılamamsının nedenide budur.Ayrıca bu sayfadan bu siteden sorumlu kişiyede seslenmek istiyorum .Forum çok güzel hiç kötü bir durum yazı söz konusu değil ama bu tür farklı branşlarında forumun konusu ne olursa olsun basite alınmaması dileği ile bu tür yazılı mesajlara yer verilmemesi
saygılarımla

• Beğen
Tepkiler: evelent
@krushmut

İronman de yarışı gece 24.00 e kadar bitirmeniz gerekiyor. Yani belli bir zaman sınırı var. Elit yarışmacılar 8 saat civarında yarışı tamamlıyorlar.

İronman antremanları çok uzun süren antremanlar. Çıkıp bazan 200-250 km bisiklete binmeniz gerekiyor. 2 günde bir 7000-8000 m lik yüzme antremanları yapmanız gerekiyor. Koşu da ise yine 20 km yi bulan antremanlar gerekiyor ki yarışta 42 km koşacaksınız bazen bu mesafeyide antremanların içine almanız gerekiyor.

Ve bu dediğim antremanları yapabilmek için de antreman yapmak gerekiyor.

Yani normal bir insan çıkıp ta 250 km bisiklete binemez. Belki biner ama 10 saatte biner oda hiçbir işe yaramaz.

Dediğim gibi yukarıdaki antremanları yapabilmek için bile çok ciddi bir antreman gerekli.

Antreman yapabilmek için antreman yapmak diyorum ben buna.

Bisiklet konusunda da tüm söylediklerim değişiyor. İronman için , iyi hazırlanmış hafif aerodinamik özellikte bir bisiklet gerekli.

İllede time trial olmalı demiyorum fakat olsa iyi olur.

Onun dışında normal bir yarış bisikletinede aerodinamik özellikler kazandırmak mümkün.

Fakat sizi en az yoran malzemeye ihtiyacınız var. 180 km az değil. Hele birde 4000 m yüzmenin üzerine.

Bisikletten sonra da 42 km lik koşu etabı geliyor. Artık bisikletten sonra vücudunuzda ne kaldıysa koşacaksınız.

Bazı insanlar bitirmeye okadar odaklanıyorki vücutları bitmesine rağmen bitime 10km 15 km kala yuvarlanmaya başlıyorlar. Bunların videoları mevcut.

Bu adı üstünde ironman. İnsan üstü bir dayanıklılık disiplin ve yaşam tarzı...

• Beğen
Tepkiler: krushmut
@tria
Hocam mümkünse bu sitemlerinizi özeldenhalletmeye çalışabilir misiniz? Zira şimdi Oksal Bey'e cevap hakkı doğdu ve konunun gidişatı tamamen alakasız yönlere gidip yararlı olmaktan çok kitlenmesi gereken bir içeriğe dönüşebilir. Bu tam da başlıktan yarar sağlamaya başlamışken isteyeceğim son şey olur. Duyarlı davranacağını umarak şimdiden teşekkür ederim...

@tria

:) :) Ben foruma 1130 adet mesaj gönderdim. 1130 mesajın altındada bu ibare var. Neden??? Çünki bu yazı sonuna kadar doğru.

Hiç bir üyeden bu tarz bir mesaj almadım. Alsaydım yine problem değildi. Hala da değil.

Evet her sporun fizyolojik özellikler farklı , her spor için gereken yetenekler farklı , her spor için kullanılan enerji sistemleri farklı , her sporun yapıldığı yer farklı , her sporun tamamlanma zamanları farklı.

Bu farklara baktığımızda sonuç olarak triathlon'un futboldan çok çok kat zor olduğunu görüyoruz.

Saygılar...

@Oksal Özdöl

Kesinlikle katılıyorum dediklerine zaten Ironman de yarışmak istememin en büyük sebebi de bu. Tamamen insan üstü bir dayanıklılık ve disiplin işi. Zaten bunu istememde de en büyük sebep bu yarışı kendimi tanımak, sınırlarımı zorlamak ve bulabilmek için. Zaten tam da bu sebepten dolayı acelem yok. Söylediklerini hafife aldığım için değil bilakis ciddiye aldığım için seçimlerimde dikkatli olmak istiyorum.

Her halukarda şu anda sprint'e öncelikle hazırlanmam sonradan olympic yarışlara girip kendimi hazırlamam gerekiyor. En azından elimizdeki olanaklar da kısıtlı. Haliyle ülkemizde bu yarışlar çok daha geri düzeyde.

Yardımların ve açıklamaların için çok teşekkürler. Ben şu halde bisiklet seçimimi tekrar gözden geçiriyim ama söylediğim haırlık sürecinde sanırım yarış bisikletleri uygun olacaktır. Hele şu önümdeki engelleri aşayım o zaman alırım en güzelinden time trail bisilikleti.

Öncelikle sprintle başlamak en iyisi. Daha sonra olimpik.

Aslında şöyle bir yanlış yapılıyor. Sprint daha kısa olmasına rağmen ciddi anlamda basılırsa olimpikten daha zor. Çünki mesafe kısa ve yarışı bitirebilmek için çok daha yüksek tempoda koşuluyor.

Ama bu bizim ülkemizde böyle değil. Sprintede olimpik temposuyla gidiliyor. Yani mesafe kısa olduğu için tempoda olimpik temposu olduğu için yorgunluk çok daha az oluyor.

Dediğim gibi ironman için timetrial bisikletine gerek yok.

Çok yakın bir tanıdığım amerikada her sene 2 ironman yarışı koşuyor. Ama bisikleti timetrial değil. Çok çok iyi dizayn edilmiş trek madone 5.9 kullanıyor:) ve yaşı 47civarlarında olmasına rağmen 10 saatin altında dereceler çıkartabiliyor...

@tria

futbola spor mu diyorsunuz.futbolun size zarardan baska bir getirisi olmaz.2 3 sene oncesine kadar hayatim futboldu taki ayagim kirilana kadar.o da benim donum noktam oldu.simdi maraton kosuyorum

ben bu mesajı kimseye problem olsun diye göndermedim işim problem yaratmak değil çözmek.Ama neden dünyada yüzlerce branş varken futbolun adı geçiyor anlamadım!!!Kimse cevap vermemiş olabilir ben kimse değil ayrı bir bireyim bizler tüm profösyonelce yapılan işlerin yanındayız .Buda bu konu söyleyeceğim son nokta uzatmanın anlamı yok
saygılarımla

@krushmut

online coaching iligi bir bilgim yok sadece progrmı aldık eşim ve ben uyguluyoruz biraz bir birimizle rakabet ediyoruz o beni yüzmede geçiyor ben onu bisiklet biraz motive olmuş oluyoruz
+ ekstra olarak hafif fitness çalışmaları yapıyoruz

sayın krushmut daha bu kadar başta zaman karşı bisiklet sevdanı anlayamıyorum bu bisiklet ile türkiyede sprint veya olimpik yarışlara katılamazsın sadece ironman ve onun ayarı yarışlarda kullanılıyor.daha öncede hatırlatmıştım gidon yapıları ıtu nun standart gidon deyimine uymuyor ha sadece bar kullanacaksan dediğim gibi ucu kapalı türkçe söylersek jantın ortasındaki mili sıfır kabul edip en fazla 15 cm geçmesine izin veriliyor.
saygılarımla

@tria

Hocam bende böyle ekipman takıntısı herşey güzel ve yerinde olsun takıntısı var. İşlerimdeki başarımı da bu mükemmeliyetçiliğimden aldığımı düşünüyorum. Elektro gitara başlayacağım zaman da Amerika'dan Custom shop Fender Telecaster aldım. Farkı oldu mu dersen açıkcası her çalışımda farkını daha da iyi anlıyorum. O yüzden ekipmanın kalitesi benim için çok önemli. Yüzme ve koşma için gerekli olan ekipmanlar nispeten daha az seçicilik gerektiren şeyler olduğu için öncelikle bisikleti dile getirdim. Bir işe başladığımda herşey mükemmel olunca o işi yapmakla ilgili isteğim ve motivasyonum çok yüksek oluyor. İdarelik şeylerle ancak idarelik sonuçlar alıyorum. Türkiye'deki yarışlar elbette ki katılacağım yarışlar olacak onlar için de uygun bir bisiklet ayarlarım daha ileri dönemde. Ama dediğim gibi öncelikli hedefim Ironman'de başarılı olmak ki bu öncelikli olarak 9 saat seviyesinde bir sonuç almak. Bunun içinde planım programım antremanlarım ve ekipmanım mükemmel olmalı böyle ce ben de elimden gelenin son noktasında gayreti gösterip bu gayretten maksimum verimi elde edebileyim. Bu doğrudur yanlıştır tarşıabilirsiniz ama bu tartışmaları çok yaşadım ve kendi doğrumun bu olduğunu defalarca gördüm. O sebeple bence tartışmaya gerek yok...

@krushmut

açtığınız konuda geçen mesajlarınızı ve aldığınız yanıtları başından sonuna kadar okudum, bu sporun kaideleri üzerine bilgiler edindim;şunu görüyorum ki şu ana kadar azami koşu bandında 10 km yapmışlığınız var ve ironman olmak için kolları sıvadınız yaşınız kaç?

İsmail kardeş son mesaj geçen yıl Eylül de, sanırım arkadaş vazgeçti triatlon yapmaktan.

Geri