Scudo Sports

Yaya geçidinden geçen bisikletli yaya sayılır mı?

Tepki
8
Bisiklet
Sedona
yaya geçidlerinde yayaların önceliği vardır.
diğer araçlar yol vermek zorundadır.
peki yaya geçidinden karşıdan karşıya geçen bisikletlinin(yürüyerek değil ama, bisiklet üzerinde, bisiklet sürerek) de geçiş önceliği var mıdır?
yaay geçicinden bisiklet sürerek yolun karşısına geçen bisikletliye diğer araçlar yol verme zorunluluğu var mıdır?
teşekkürler.

Scudo
yönetmeliğe baktığımızda, sanki bu konu hakkında bazı tanımlar var. Ama mantık, güvenlik ve zorunluluk açısından düşünüldüğünde, sanki açıklar var.

ilk tanım : Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır.
ikinci tanım : Yaya Geçidi: Taşıt yolunda, yayaların güvenli geçebilmelerini sağlamak üzere, trafik işaretleri ile belirlenmiş alandır.

yani bu tanımlara bakarsak, bisikletli (taşıt) olarak yaya geçidini kullanamıyoruz. Ama yolda karşıdan karşıya geçmemiz gereken durumlarda ne yapabiliriz? Ya trafik akışına uygun bir şekilde yoldan/bisiklet yolundan gidip kavşaklardan dönerek karşıya geçmeliyiz ya da bisikletten inip yaya pozisyonuna geçerek karşıya geçmeliyiz. (Bu dediklerimi hiçbirimizin yaptığını sanmıyorum)

İş hukuki duruma gelirse, bisiklet üzerinde yaya geçidi kullanmak ile motorsiklet/otobomil ile geçmekten sanki bir farkı olmuyor.

Mevzuata göre yayanın tanımı şöyle:
Yaya: Araçlarda bulunmayan, karayolunda hareketsiz veya hareket halinde bulunan insandır.

Bisiklete binen kişi; yaya değil, taşıt sürücüsü olur. Kaldırımdan veya yaya geçidinden gidemez. Bisiklet ile yaya geçidinden geçmek istiyorsanız, doğrusu bisikletten inip, bisikleti iterek yürümenizdir. O zaman tekerlekli eşyayı iten yaya statüsünde olursunuz.

yarım inip tek ayakla ilerlersek ne oluyoz :)

yarım inip tek ayakla ilerlersek ne oluyoz :)

Bildiğiniz gibi yaya önceliği denilen bir şey var. Yani haklı olma şansımız yaya iken daha fazla iken , ben yarım ya da kritik koşullarda bisikletli hale geçerek olası kazada haksız kalmak istemem 😁 tabi bariz kural ihlali yapmadıkça..

• Beğen
Tepkiler: oscak41
Yaşadığım şehirde birçok trafik ışığı yayalar için kısa süre yanıyor. ve kontrollü geçişlerde araçların ezici çoğunluğu kontrolsüz geçiyor. işlek ancak dar caddelerde, kaldırım yanına park eden araçlar, arkadan gelen araçların sabırsızlığı-ki daima bir boşluk bulur yol veririm-, bisiklete alan bırakmadan çok yakından geçişleri gibi trafik ve saygı kültürünün eksikliği nedeniyle mevzuata uygun hareket etmek maalesef oldukça riskli olabiliyor ve kaza/yaralanma riski çok artıyor. Haliyle belli durumlarda kaldırımlar ve yaya geçitlerini kullanıyorum. Bu bölgelerde ilerlerken önümde yaya varsa asla zil çalmıyorum, geçebileceğim bir yer çıkana kadar yaya hızına düşüyorum.

Az önce bir yaya geçidinde yayalara yeşil yanarken, bir motorcu hızlı bir şekilde yaya geçidinin tam üzerine geldi ve ani fren yaptım, burun buruna girmek üzereydik. Durdum ve uyardım: "1 metre geride dursana be kardeşim, ne kadar zaman kazanacaksın yaya geçidinde bekleyince". Arkadaş alaycı bir şekilde güldü, "Kendi de yaya değil haaa. ha-ha!" dedi, o sırada yeşil yanınca basıp gitti. Sonuç, kendi kendine sinir harbi. Mevzuatı araştırırken bu gönderiyle karşılaştım. Ne yapacağız arkadaşlar?

Son düzenleme:
Yaşadığım şehirde birçok trafik ışığı yayalar için kısa süre yanıyor. ve kontrollü geçişlerde araçların ezici çoğunluğu kontrolsüz geçiyor. işlek ancak dar caddelerde, kaldırım yanına park eden araçlar, arkadan gelen araçların sabırsızlığı-ki daima bir boşluk bulur yol veririm-, bisiklete alan bırakmadan çok yakından geçişleri gibi trafik ve saygı kültürünün eksikliği nedeniyle mevzuata uygun hareket etmek maalesef oldukça riskli olabiliyor ve kaza/yaralanma riski çok artıyor. Haliyle belli durumlarda kaldırımlar ve yaya geçitlerini kullanıyorum. Bu bölgelerde ilerlerken önümde yaya varsa asla zil çalmıyorum, geçebileceğim bir yer çıkana kadar yaya hızına düşüyorum.

Az önce bir yaya geçidinde yayalara yeşil yanarken, bir motorcu hızlı bir şekilde yaya geçidinin tam üzerine geldi ve ani fren yaptım, burun buruna girmek üzereydik. Durdum ve uyardım: "1 metre geride dursana be kardeşim, ne kadar zaman kazanacaksın yaya geçidinde bekleyince". Arkadaş alaycı bir şekilde güldü, "Kendi de yaya değil haaa. ha-ha!" dedi, o sırada yeşil yanınca basıp gitti. Sonuç, kendi kendine sinir harbi. Mevzuatı araştırırken bu gönderiyle karşılaştım. Ne yapacağız arkadaşlar?
yaya geçidinden geçerken inip bisikletin yanında yürümeniz lazım, kurala uyayım derseniz

Yaya veya sürücü farketmez en güvenli geçiş kaza riski olmayandır. Şark kurnazlığı ile ucu ucuna kurtarırım kafasıyla kimse için sağlıklı bir trafik olamaz.

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
Ne yapacağız arkadaşlar?
Bence yaya geçidi ve kaldırımları yayalara bırakın. Destek tekerleriniz yoksa bisikletle yayaların arasında dolaşmak sıkıntılı olur.

Bence yaya geçidi ve kaldırımları yayalara bırakın. Destek tekerleriniz yoksa bisikletle yayaların arasında dolaşmak sıkıntılı olur.
Kesinlikle abi, pazarlara bisikletle giren mutantlar oluyor. Eline alsa bile bisikleti, insanların akışına büyük engel oluyorlar.. Aynı hesap..

.
Kesinlikle abi, pazarlara bisikletle giren mutantlar oluyor. Eline alsa bile bisikleti, insanların akışına büyük engel oluyorlar.. Aynı hesap..
Başka bir taşıtı yoksa hoşgörülebilir. 😌

Benim yolumun üzerine Pazar kurmuşlar mecbur geçiyorum 😃

.

Başka bir taşıtı yoksa hoşgörülebilir. 😌
Abi pazarda bisiklet sıkıntı .. eline alıp da kullanan da, eline almadan sürmeye çalışan da var.. kilit alsın pazara yakın bir yere kitlesin.. en makbulu.. hadi bisiklet bir yere kadar ama elektrikli motorları ya da direk motosikletleri nereye koyacağız ?
Benim yolumun üzerine Pazar kurmuşlar mecbur geçiyorum 😃
O da kabul ama bisikletle pazara girmek de, farklı alternatif varsa, bilmiyorum, diğerleri için de sizin için de eziyet olur.

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
O da kabul ama bisikletle pazara girmek de, farklı alternatif varsa, bilmiyorum, diğerleri için de sizin için de eziyet olur.
Var da ben pazar olduğunu unutup bir anda içinde buluyorum kendimi. Bı de biraz yokuşlu alternatif zor geliyor. Dediğiniz gibi zor oluyor maalesef

• Beğen
Tepkiler: SerdarCYCoo2Bursa
Geri