Yaşlı adama çarpan bisikletli.. Sizce kim haklı?

Kim Haklı?


  • Toplam katılım
    62

ph0

Üye
Kayıt
2 Mayıs 2017
Mesaj
61
Tepki
115
Şehir
İstanbul
İsim
Mustafa
Bu olayda sizce kim haklı? Frene basmayan bisikletli mi yoksa bisikletin önüne kendini atan yaşlı adam mı?
Ben bisikletli tam haksız diyemem ama biraz yavaşlayabilirdi diye düşünüyorum.

(link)
 
Scudo

Snr U

Forum Demirbaşı
Kayıt
12 Temmuz 2013
Mesaj
447
Tepki
1.229
Şehir
Ankara
Bisiklet
Mosso
Hayır neyin tartışması bu biz bisikletliler olarak trafikte bizde olalım diyoruz saygı bekliyoruz, ama ne kendimize ne diğer araç sürücülerine veya yayalara saygı göstermiyoruz.
Kim haklı kim haksız tartışmasına gelirsek yaya trafiğinin olduğu yerde süren kişi kendini ve aracını yaya trafiğine göre kullanmalı.
 

ndhakara

Forum Demirbaşı
Kayıt
2 Haziran 2018
Mesaj
512
Tepki
967
Yaş
40
Şehir
Ankara
İsim
Cihat
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Yol bisikleti
İkisi de hatalı bence; bisikletli üzgünüm ama her an bu tür durumlara hazırlıklı olacak. Yayalar da karşıdan karşıya geçerken yolu kontrol edecekler ama üzgünüm ikincisi genelde temenni de kalıyor. Telefonu kurcalayarak salına salına karşıdan karşıya geçen mi dersin yaşlılardaki genel bir rahatlıktan olacak herhalde yolu kontrol etmeden elleri arkada karşıdan karşıya geçenler mi... Örnek çok ama önemli olan kazadan olabildiğince korunmak, eh burada sorumluluk ortak!
Bir de o yol eğer araç trafiğine kapalıysa bisikletli motorsuz da olsa bir araç olduğunu unutmayacak; yavaş gitmek içine sinmiyorsa bisikletten inip yürüyerek karşıdan karşıya geçecek. Kurallara önce biz uyacağız!
Ha bir de bisiklet yolu yapmayan, yapılanın ardında durmayan zihniyet var ki al sana suça 3. ortak :)
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Hayır kesinlikle bisikletli suçlu , yüzde yüz oran vermeleri gerek ,
bakın bu videodaki de suçlu (!) (link)
 

katabasis

Üye
Kayıt
20 Temmuz 2018
Mesaj
24
Tepki
32
Şehir
istanbul
İsim
Cihat
Açıkçası yayanın olduğu her yerde fazlasıyla dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Ne kadar yayada hata olursa olsun suçlu yine araçla trafikte seyir halinde olanda olacaktır.
Bu araç bisiklet,otobüs, kamyon fark etmemeli.

Yayalarında sorumsuz davrandığı yerler var tabii, ancak bunun bilincinde olarak trafiğe çıkmak ve her zaman tetikte olması gerekenlerde trafikteki insanlar.
Ayrıca aniden önüne çıksa bile frenleme yapamayacağı bir hızla gitmek risk.
Bu durum için her zaman tetikte olmakta fayda var.
 
  • Beğen
Tepkiler: NoCycling

NoCycling

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Nisan 2017
Mesaj
787
Tepki
1.751
Yaş
39
Şehir
Kırıkkale
İsim
Mustafa K.
Başlangıç
2017—18
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Trafikte hız limitlerine uymak bu yüzden önemli. Bisikletli birinin de şehir icinde belli bir hızın üstünde sürmemesi gerekiyor bence. Sonuçta araç yayaya göre tedbir almak durumundadır her zaman. Yaşlı, çocuk, sağır veya kör olabilir yaya. Bisikletli duruma uygun hareket etmek zorunda bence. Her ne kadar aktif olarak bisiklet kullanan biri olsam da (otomatik olarak bisikletli ile empati kuruyorum) yaya kusurlu olsa da bisikletliyi daha çok kusurlu buluyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: edo ve katabasis

-Skynet-

Forum Bağımlısı
Kayıt
23 Eylül 2017
Mesaj
1.805
Tepki
2.140
Şehir
Giresun
Başlangıç
1992—93
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Asıl suçlu cnnturk, nedir bu ya milyon tane reklam almış:hihi:
Bence ikiside geri çekilmeyi karşıdakinden beklediği için çarpışmışlar, sorun burada. Yaya anlayışlı olup biraz daha bekleyebilirdi veya bisikletli anlayışlı olup onun geçmesi için biraz daha zaman tanıyabilirdi. İlla suçlu birisi olması gerekiyorsa bisikletli aracın geldiğini göre göre yolan çıkan dayıdadır diye düşünüyorum. Orası yaya geçidir değil. Dİğer türlü yolunda giden aracın önüne atlayalım neden bize çarptın duramadın diye dert yanalım ne kadar doğru? Sinir olduğum şey, olay nedir görmeden bilemeden hemen bisikletliye cephe alan kadın. Onlar orada baya tartışmıştır tahminime göre. Benim görüşüme göre böyle, kanuna göre bakarsak yaya çarpansan, önüne atlasa bile kusur sendedir. O yüzden araç olarak yaya karşı daima geri vites yapacaksın...
 
  • Beğen
Tepkiler: Kaancan

Triban

Forum Bağımlısı
Kayıt
26 Ekim 2017
Mesaj
2.357
Tepki
4.348
Yaş
45
Bisikletli haksız/suçlu..%100..
Ben her sürüşümde kaza atlatıyorum..Dün de dedenin biriyle öpüşecektik..Yolun sağında bisikletiyle sallana sallana giden bir dede,bir anda sola dönmeye karar verdi ama ben bu dedenin yolda dans ettiğini çok geriden fark etmiştim.. :D
Tam da dedeyi solluyordum o anda..Bir anda bana doğru gelince,ben de ''dedeeeee'' diye seslendim tabi..Dede beni görünce,korktu:krktm:

Ben yolda gidiyordum,ben antreman yapıyordum da olmaz bu işler..Nerede basacağınızı,nerede yavaş ilerleyeceğinizi bileceksiniz..Trafikte ''deneyim'' çok önemli..Bu videodaki gibi deneyimsiz sürücüler,kaza sonrası kuraldan filan bahsederler işte..Oğlum ne kuralı?Dayının yola seni görmeden atlayacağını hesap ettin mi?Yooo..Frene bastın mı?Yooo..Gittin adama bodoslama daldın işte..
 

Özcan

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Nisan 2015
Mesaj
2.084
Tepki
6.862
Yaş
50
Şehir
Bursa
İsim
Özcan
Başlangıç
1978—79
Bisiklet
Specialized
Bence de bisikletlide hata var. Yaya da hatalı, canını tehlikeye atıyor ama orası onun problemi, biz bisikletliyi inceleyelim.
Sağında solunda sana doğru hareket eden cisimler görüyorsan ona göre önlemini alacaksın. Aynı şekilde yandan gelen eğer bir kamyon olsaydı üzerine sürmeye devam eder miydin?
Eder eder isen zaten yakın zamanda rahmetli olacaksın. Trafikte her konumdayken; ister yaya, ister bisikletli, ister motorlu taşıt kullanırken, etraftaki tehlikelere karşı hep uyanık olmak zorundayız.

Park etmiş aracın yanından silme geçip kapı çarptı diye ağlamaya hakkınız yok. Veya hızla gelen bir araba gördüğünüz halde inadına yaya kaldırımına çıkıp araca kafa tutmaya lüksümüz yok.
Kaza olduğunda eğer ben zarar göreceksem, diğer tarafın suçlu olup olmamasının ne önemi var, ben sakat kaldıktan veya öldükten sonra? Her zaman uyanık olacaksınız arkadaşlar. Başka çaresi yok.
 

cember3454

Kendi halinde...
Kayıt
3 Ocak 2018
Mesaj
245
Tepki
891
Şehir
Ankara
İsim
Berke Uslu
Başlangıç
2017—18
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Tramvay yolunda bisiklet sürmek başlı başına yanlış bir durum zaten. Yoruma gerek yok, bisikletli arkadaşta hatasının farkında dayıya yardımcı oluyor.
 

ph0

Üye
Kayıt
2 Mayıs 2017
Mesaj
61
Tepki
115
Şehir
İstanbul
İsim
Mustafa
@cember3454
Tramvay yolu boşken pek ala bisiklet sürülebilir. Tramvay çok sık geçen ve çok hız yapan bir taşıt olmadığı için onun yokluğunda o yol kullanışlı olabilir. eminönü sirkeci tramvayı buna örnek
 

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.097
Tepki
12.203
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
Bisikletlinin gittiği yol; tramvay, iett otobüsü ve dolmuş dışında trafiğe kapalı. Kazanın oluşu ile doğrudan ilgisi yok ama bisiklet orada olmamalı öncelikle.

Video çok geç başladığı için kazanın nasıl olduğunu göremiyoruz aslında. Olayın olduğu Söğütlüçeşme Caddesi, bisikletin gittiği yönün tersine 3 şerit. Amcanın yolun ortasına ışınlanmış olması mümkün olmadığına göre; ya video kaydından önce göstere göstere 3 şerit yolu geçti, bisiklet sürücüsü "nasıl olsa durur" diye aymazlık etti ve hız kesmediği için çarpışma oldu, ya da yaşlı adam sığır gibi davrandığı için (yolun ortasında bekliyordu ve bir anda atladı, veya kameranın görüş açısına göre sağdan sola gittikten sonra geri döndü) bisikletli bunu öngöremedi ve çarptı.

Yere düşmüş adamı karga tulumba kaldırmaya çalışmak da büyük hata. Adamın beli, kalçası falan kırılmış olsa durumu çok daha kötü bir hale gelecek...
 

cember3454

Kendi halinde...
Kayıt
3 Ocak 2018
Mesaj
245
Tepki
891
Şehir
Ankara
İsim
Berke Uslu
Başlangıç
2017—18
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Mustafa42
Tramvay yolunun bisiklet sürmek için kullanışlı olması, o yolda bisiklet sürmenin yasak olduğu gerçeğini değiştirmiyor maalesef.
 

brky1905

Cycle to stay alive
Kayıt
5 Mart 2016
Mesaj
582
Tepki
594
Yaş
31
Şehir
Konya
İsim
Berkay A
Başlangıç
1999—00
Bisiklet
Sedona
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Tren yolundan gitmek nedir ya bisikletli haksız.
 

sirrunu

Daimi Üye
Kayıt
19 Ağustos 2017
Mesaj
369
Tepki
570
Şehir
Türkistan
İsim
Runner
Başlangıç
2011—12
Bisiklet
Peugeot
bisikletli arkadaş sakin ve saygılı davranmış, bu yönünü takdir ettim. ama biraz daha yavaş sürebilirmiş. yaşlı amca da etrafına bakıpta kontrollü geçmeliydi. ikisinde de hata var
 

Taygun Kon

Forum Demirbaşı
Kayıt
12 Temmuz 2018
Mesaj
590
Tepki
1.522
Şehir
istanbul
İsim
Taygun K.
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Çok benzeri bir olay aynı yerde başıma geldi. Evet tam olarak aynı yerde. Sol dizimin iç yan bağını kopardım, Ön çapraz bağımda da yırtık oluştu.

Benimkinin tek farkı adamın bana bakarak üzerime yürümesi ve kasten vurarak beni düşürmesiydi.

O bölgede trafik ışığı var. Trafik ışığının rengine göre suçlunun kim olduğu değişir ancak net bir gerçek varsa o da adamın trafiğin aktığı yöne rağmen sağına soluna bakmamış olması. Çünkü tam orada şerit yön değiştiriyor ve adamın durup bakması gerekiyor.

Son olarak o yol gerçekten tehlikeli ince lastikli bisikletler için. Çünkü hızla giderken lastik raylaragirse şerit çok çok terkesin arkadan gelen araç çarpar...

@cember3454
@cember3454
Hemen bu tümüne açıklık getireyim.
O bölgede tramvay yolu o yöne giden tek şerit. Yani arabalar, minibüsler hatta otobüsler bile tramvayla beraber orayı kullanıyor. Hatta bazen tramvayın araya sıkıştığı oluyor. İşın bisikletiyle alakası yok çünkü başka yol yok. Hatta o yol o kadar dar ki otobus gecerken diger seride geciyoruz aynası başimiza carpmasın filan diye yaya olarak, keza karşı taraftaki kaldirimda yurürken de iceri doğru kayıyoruz, o kadar dar yani. Bisikletli için tehlike arz eden durumu rayların arasına lastiğin sıkışıp kaza riski dogurmasi. Bu yuzden o yolu kullanmanın bu açıdn bir yasağı yok, sadece riski var.
Ben kullanmıyorum mesela alıp bisikleti arka sokaktan yürüyerek çıkıyorum.

Ha bu arada orada strava segmenti de var ?
Tehlikeli olarak işaretlemeli.
 
Son düzenleme:

Burak byrm

Üye
Kayıt
29 Ağustos 2018
Mesaj
17
Tepki
39
Şehir
İstanbul
İsim
kutupayısı
Başlangıç
2000—01
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bisikletli haksız diyen arkadaşlara şöyle söyleyeyim. Ben istanbulda hiçbir bisiklet grubunun(özellikle caddebostan sahil yolunda ki bende yıllardır o yolda sürerim) kırmızı ışığa riayet ettiğini görmedim. Araç olmasa dahi durmaları gerekirken hiçbir bisiklet nasıl olsa araba yok kim takar kırmızıyı mantığı ile durmuyor. Yine aynı şekilde bostancı adalar vapur iskelesinin ordaki kaldırım bisiklete yasaktır. Tabela var çünkü. Ama hiçbir bisikletli bu kurala uymuyor. O kaldırımdan bebek arabalarıda geçiyor. zaten daracık yol ne hakkınız var insanları tehlikeye atmaya.önce biz saygılı olacağız topluma ondan sonra saygı bekliyeceğiz. Bunlarada cevap verilsin lütfen.
 
  • Beğen
Tepkiler: MamiForum

fbyram

Üye
Kayıt
27 Mart 2015
Mesaj
69
Tepki
39
Yaş
37
Şehir
ESKİŞEHİR
İsim
B.Emeksiz
Bisiklet
Salcano
bisikletli hatalı tamam ama şehirlerde bisikletler için kullanıma açık bir bisiklet yolu var mı?
 

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.097
Tepki
12.203
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
@Taygun Kon

Yanlış biliyorsunuz; o yol, bisikletten tıra kadar hususi araç trafiğine kapalı. Kazanın olduğu yerden yaklaşık 150 metre aşağısı şu şekilde:
202601




Kaynak: (link)