Scudo Sports

Yarışa katılacak dağ bisikleti için özellikler nedir?

ozgurgokalp

Daimi Üye
Tepki
638
Bisiklet
Cannondale
Herhangi bir dağ bisikleti yarışına öylesine kendi bisikletimle katılmak istiyorum. Bisikletim özel toplanmış, en az 25 yıllık çelik kadrolu, amortisörsüz, bana özel bir bisiklet. Zamanında Bisan bunu dağ bisikleti olarak üretmiş. Şimdi sorum şu: bu bisikletle yarışa katılacağım desem bana "hop, giremezsin" denebilir mi? Denirse dağ bisikleti nasıl olmalı, objektif kriter ve özellikleri nasıl olmalı. Açıkça böyle bir kural var mı? Veya bisikletin dağ bisikleti olup olmadığına neye göre karar veriliyor? Üzerinde MTB yazması yeterli mi? Değilse tam olarak teknik özellikleri ne olmalı? Lastiklee, jant, amortisör, vites sistemi, fren sistemi, geometri açıları vs vs vs...

Scudo
@ozgurgokalp mtb yazması yeterli olsaydı cyclocross a mtb yazar katılırdım

Ne olmalı peki? Hangi özellik bisikleti dağ bisikleti yapar? Sizin cyclo-cross bisiklet ile yarışmanız kime zarar verir? Bu durum ancak sizin ya parkuru tamamlayamamanıza ya da kötü derece yapmanıza neden olur. Kime ne?-

Ben bu teknik dokümandan hiç bir şey anlamadım. Mesela Alanya'daki yarışta bütün donanımların tek tek markalarını ya da sertifikalarını kontrol mü ediyorlar? Bu durumda özel ya da modifiye bir donanım kullanılamaz mı? Pedalından zincirine, lastiğinden gidon boğazına herkesin her donanımı kontrol mü ediliyor?

Sonuçta dağda kullanılamayacak bisikletle zaten dağda gidilemeyeceği için her türlü bisikletle katılınabilmesi lazım ki zaten kimse başka türlü bisikletle gidemez. E giderim diyen varsa buyursun. Mantıken böyle olmaz mı? Mesela yol yarışına dağ bisikletiyle katılmak istesen kim niye itiraz etsin? Kaybedeceksin zaten. Ee?

@ozgurgokalp redbulun dağ bisikleti yarışına şehir bisikletiyle gelenler de olmuştu. ama pro yarışların kurallarını bilmem mesela.
kendi güvencen açısından öyle bi bisikletle yarışa girmek pek mantıklı olmaz. fren yada vitesten bahsetmicem. ki gerçi vites kıranlar da oldu yarışta.
jantın o yarışı kaldırması zor açıkçası. 25 yıllık bir bisiklet ise tahmin ediyorum basit jant var. taşlı yollarda akord gitmesini bırak kaybolur teker bile yerinden çıkar :D
gerçi bisikletini sen tanıyorsun buna karar verecek sensin.
yeri geliyor bisiklet çok zorlanıyor. bisikletin bu şartları kaldırır dersen amatör yarışlara katılabilirsin tabiki.

Hiçbir sıkıntı olmaz. Belki gülerler bilemem. Önemli olan güncel sporcu lisansın ve kaskının bulunması.

En fazla derece yapamayabilirsin. Ben birçok arkadaşıma eğlenmesi ve sırf deneyim kazanması için yarışlara girmesini tavsiye ederim. Bisikletinle ilgili kimse bişey demez.

Dalaman'da yapılan amatör yarışa dağ bisikleti zorunluluğu var diye almadılar. Dağ bisikleti nasıl olmalı, benimki de dağ bisikleti dedim, cevap vereceklerine facebook grubundan engellediler. Bu durumun dayanağı var mı onu öğrenmeye çalışıyorum. Yoksa g.t.nden kural uydurma durumu var.

Dalaman sanırım Muğla ya bağlı. Yarışı düzenleyenler her kim ise bisiklet federasyonu muğla temsilcisinin de haberi vardır. İlgiliyle iletişime geçebilirsiniz. Ama sorun yaşadığınız kişi bisiklet federasyonu muğla temsilcisi ise spor il müdürlüğüne veya federasyona şikayet edebilirsiniz. Şikayetiniz sonuçsuz kalırsa gençlik ve spor bakanlığına şikayet edebilirsiniz. Yine sonuçsuz kalırsa BİMER deb şikayet edebilirsiniz.

Aynı durum bendede var benim bisikletim de 15 yıllık çelik kadrolu amörtisörsüz ama şuan dağ bisikleti denen bisikletlere taş çıkartan bi bisiklet. Babam zamanında parçalarını falan değiştirmiş.Neredeyse her parçası shimano.Baya canavar bişey.Şimdi ben bu bisikletle yarışa giremem mi?

Geri