Yararlı Bilgiler

Selim Çam

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.849
Tepki
457
Şehir
İstanbul
Hepimiz kilo vermek, daha zayıf olmak, mağazalarda gördüğümüz küçük bedenlere sığabilmek istiyoruz. Öte yandan diyet ve egzersiz yapma fikri de gayet zorlayıcı ve can sıkıcı. Oysa bir yerden başlamak gerekiyor. Nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, işte size fazla kalorilerden kurtulmanın 30 yolu...

1. Atıştırmalık bir şeylere el atacağınıza, su için. Su, açlığı bastırmak açısından en ucuz ve en güvenli seçenektir.

2. Dolapları abur cuburla doldurmayın. Böylece hem paradan tasarruf etmiş, hem de bunların çekiciliğine kapılıp yemeye başlamamış olursunuz. Zaten bu tür besinleri azalttıkça, abur cubur yemeye olan düşkünlüğünüz de azalacaktır.

3. Sizi motive edecek bir şeyler yapın. Bunlar içinde en bilinen ve en ucuz olanı, çok beğendiğiniz ama içine giremediğiniz bir elbisenin fotoğrafını sıkça göreceğiniz bir yerlere asın. Daha cesur olanlar göbek piercingini düşünebilirler.

4. Bol bol baharat kullanın. Zencefil, arnavutbiberi, kırmızı pul biber hem yemeklerinize lezet katar, hem de metabolizmanızı hızlandırır.

5. Kilo vermek için uyuyun. Şikago Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, kadınların metabolizmaları, yeterli miktarda uyuduklarından yüzde 40 oranında hızlanıyor.

6. Alışveriş yaparken akıllı olun. Markete giderken mutlaka bir liste yapın ki, ne alacağınızı tam olarak bilin ve aniden orada görünce aklınıza gelen şeylri almamış olun.

7. Bu işi bilenlere kulak verin. Kısa zamanda forma girmek için mankenlerin metodunu deneyin: Alkol, ekmek ve karmaşık karbonhidratları kesin ya da azaltın.

8. Gece atıştırmasını bırakın. Yapılan araştırmalar, karanlık odaların ve karanlığın yeme arzusunu artırdığını gösteriyor. Yatma saatinizi bir saat önceye alın ve daha parlak ampulleri tercih edin.

9. Asla kahvaltıyı atlamayın. Hem size güne hazırlar, hem de öğlene kadar aşırı acıkmanızı engellemiş olur.

10. Atıştırın ama doğru bir şekilde. Sert bir şeker yaklaşık 20 kaloridir ve ağızda erimesi de yaklaşık 20 dakikayı bulabilir. Öte yandan 400 kalorilik bir külah dondurmayı tüketmek 10 dakikadan fazla zaman almaz. Şu seçenekleri de deneyebilirsiniz: McDonald's'ın külah dondurması, Mavi-Yeşil, Otacı ve Eti'nin diyet bisküvileri, meyvalı yoğurt.. vs gibi.

11. Kendinizi yemeklere saldıracak gibi hissettiğinizde, kendinizi iyi hissettirecek bir müzik koyun. Araştırmacılar, bunun beyindeki, sevdiğiniz yiyeceklerin uyardığı ve mutluluk duygusu yaratan merkezi aynen uyardığını bulmuşlar.

12. Asla ayaküstü atıştırmayın, masada yiyin.

13. Yeşil çay için. İsviçre Üniversitesi'nin yaptığı bir çalışmaya göre, yeşil çay vücudun yaktığı kalori miktarını artırıyor. Günde 3 fincan içmeye çalışın.

14. Yediklerinize konsantre olun. Televizyon seyrederken, kitap okurken, çalışırken, ya da bilgisayarda e-postalarınıza cevap verirken göz önünde yiyecek bulundurmayın.

15. Dışarı çıkın. Günde en az 20 dakikanızı dışarda yürüyerek, ya da güneşli bir yerde oturarak geçirin. Gün ışığı atıştırma krizlerini kontrol etmede yardımcı olur.

16. Alışverişe gittiğinizde, sağlıklı bir şeyler yemeye çalışın. Limonlu salata yiyebilirsiniz. Bu tarz şeyler yoksa, çocuk menüsü alın. Yoğurt da iyi bir seçenek olabilir.

17. Diş macununu yabana atmayın. Tadı hoşunuza en çok giden diş fırçasıyla dişlerinizi ve dilinizi fırçalayın. Bu bir şey yememenize, ya da abur cubur arzusunu öldürmeye yarayabilir.

18. Porsiyonlara dikkat edin. Yavaş yiyin ve doyduğunuzu hissedin, asla fazlasını yemeyin. Tabağınızda yemek bırakmaktan korkmayın.

19. Kötü yeme alışkanlıklarınızdan birinden kurtulun. Örneğin televizyon önünde yiyorsanız, mutfak masasını tercih etmeye başlamanın tam sırası.

20. Kendinize çok sert davranmayın. Eğer kilonuza ve enerji seviyenize oranla çok düşük kalorili bir diyet uygulamaya çalışıyorsanız, vücudunuz kıtlık krizine girdiğini düşündüğünden metabolizmanız yavaşlar ve vücut kilo tutmaya başlar. Asla günde 1200 kalorinin altına düşmeyin ve hafta 1 kilodan fazla vermeyi hedeflemeyin.

21. Asansör yerine merdivenleri kullanın.

22. Arabada dans edin. Kulağa salakça geliyor ama, trafikte takıldığınızda karın kaslarınızı çalıştırabilirsiniz. Göğüs kafesinize odaklanıp bel ve karın bölgenizi çevirin. Bir süre sonra belinizin inceldiğini, karın kaslarınızın sıkılaştığını ve sırtınızın alt kısmının rahatladığını göreceksiniz.

23. Atlamak için ip alın. İp atlamak harika bir egzersizdir. Hem kalbi çalıştırır, hem de vücuttaki tüm kas gruplarını.

24. Poponuzu çalıştıtın. Arabadayken, ya da kuyruk beklerken, 15 saniyelik aralarla pop kaslarınızı sıkıp bırakın. Nefes alırken kasları sıkın ve verirken de bırakın. Bu poponuzu sıkılaştırır.

25. Şapşal görünmeyi göze alın. Spor salonuna gidemiyorsanız, ayağınıza bir çift çorap geçirip evde paten kayıyormuş gibi kayarak ilerleyin. 10 dakikada 150 kalori yakacaksınız.

26. Dambıl edinip, ağırlık çalışabilirsiniz. Unutmayın kas kütlenizin artması demek, metabolizmanızın hızlanması ve incelmeniz demektir.

27. Merdiven çıkarken, basmakları ikişer ikişer çıkın. Bu, bacaklarınızı ve poponuzu daha çok çalıştırmaya yarar. Ayrıca bu endorfinleri harekete geçirdiğinden kendinizi mutlu hissedeceksiniz.

28. Bahçeniz varsa bahçede çalışın. Yoksa evi temizleyin. İşin ucunda kalori yakmak var!

29. Egzersiz video ya da dvd'leri alın.

30. Seksi azımsamayın. Hem iyi bir kardiyovasküler egzersiz, hem de kalori yakmada etkili bir yöntemdir!

Aerobik Egzersiz gençleştirir.

Düzenli aerobik egzersiz alışkanlığı genç ve genç yaşlanmanın garantisi gibidir. Yaşlılık; hastalıkların ve hızlı yaşlanmayı tetikleyen pek çok sağlık sorununun çözümünde düzenli egzersiz alışkanlığı her kapıyı açan sihirli bir anahtar gibidir. Egzersizin bu 'master key' etkisi özellikle damarlarınız üzerinde yoğunlaşır. Hipertansiyonu ve şeker hastalığını önleyip faydalı HDL kolesterolü artıran, zararlı LDL kolesterolü düşürüp daha iyi uykuyu ve daha az stresi garanti eden, pozitif bakışın ve iyilik hissinin mucize ilacı egzersiz bütün bu etkileriyle sağlıklı ve genç damarların güvenli bekçisidir. Ilımlı düzeyde ve düzenli yapılan aerobik egzersizler, HDL kolesterol düzeyini yüzde 5-15 artırır. Orta düzeyde egzersiz yapıldığında, yükselen zararlı kolesterol seviyeleriniz de (LDL kolesterol) azalma eğilimi gösterir.. Haftada 3-4 kez 30-35 dakikalık bir egzersizle bu etkiyi sağlayabilirsiniz. Aerobik egzersizler kan basıncınızın kontrolünü kolaylaştırıp hipertansiyonla mücadelede de önemli yararlar sağlar. Egzersizin kalp hastalığı riskini düşürmesİnın başlıca nedeni, kolesterol seviyenizi kontrol altında tutmasıdır.

Sayısız yararı var

-Kilo vermenize yardımcı olur, tekrar almanızı engeller
-Vücudunuzu şekle sokar
-Kaliteli bir uyku sağlar, stresi azaltır
-Soğuk alğınlığına yakalanma riskinizi azaltır
-Enerjik olmanıza yardım eder
-Prostat, meme ve kalın bağırsak kanserine
karşı koruyucu etki sağlar
-Sırt ağrılarınızın azalmasına yardımcı olur
-Kan basıncınızı düşürür
-Şeker hastalığı riskinizi azaltır
-Kendinize olan güveni pekiştirir
-Belleğinizi güçlendirir, baş ağrılarınızı azaltır
-Koroner kalp hastalıklarından korunmanızı sağlar
-Menopoz belirtilerini azaltır
-İş performansınızı geliştirir, görüş açınızı değiştirir
-Felç geçirme riskinizi azaltır
-İyilik hissini destekler, güven sağlar
-Aileniz ile daha fazla vakit geçirmenize yardım eder
-Kolesterolünüzü düşürür
-Yaratıcılığınızı geliştirir, grup çalışmasını destekler
-Depresyonu engeller.
-Kendinizi daha genç hissetmenizi sağlar
-Vücudunuzu daha yakından tanımanızı sağlar
-Nefes alışlarınızı düzenler, astım belirtilerini azaltır
-Varis oluşumuna karşı koruyucudur
-Kemiklerinizi güçlendirir, kemik kırılganlığını önler
-Kanınızı inceltir, pıhtılaşma sorununu azaltır
-Daha kolay doğum yapmanızı sağlar
-Sigarayı daha kolay bırakabilirsiniz
-Safa kesesi hastalıklarından korur
-Artirit ağrılarınızı engeller
-Son olarak; hayattan aldığınız keyfi ve
mutluluğu çoğaltır.

Mineraller

Doğanın mükemmel bir parçası olan insan vücudu kimyasal dengesini kendi içinde ve olağanüstü bir düzende sürdürür. Bu denge, vücutta farklı minerallerin düzeylerine ve bu minerallerin diğerine oranına dayanır.
Vücutta her bir mineralin önemli pek çok görevi ve diğeri üzerine etkisi var. Birinin dengesi bozulursa diğerlerinin seviyesi de etkilenir. Bu dengesizlik süratle düzeltilemezse hastalığa kadar giden zincirleme pek çok reaksiyon başlar.

Mineraller vücut sıvılanmzın, kan ve kemikIerinizin oluşumunda, sağlıklı sinir fonksiyonlarımızın devamı, kalp-damar sistemi kaslarımız da dahil olmak üzere kas gücünüzün düzenlenmesinde görev alan çok önemli yapı taşlarıdır. Vitaminler gibi mineraller de vücut fonksiyonlarının ve biyokimyasal reaksiyonların pek çoğunu kolaylaştıran yardımcı elementlerdir. Bedenimizin enerji üretimi, büyüme ve gelişme gibi çok önemli fonksiyonlarında görev alırlar. Ancak mineraller, vitaminlerin aksine inorganik maddelerdir ve vücut tarafından metabolize edilemezler.

MİNERALLER NEDİR?

Mineraller doğal elementlerdir. Mineral tuzları taş ve kaya parçalarının yıpranması
ile milyonlarca yıl süren bir evrim içinde toz ve kum haline gelerek toprağa karışır, .
bitkilere geçer. Bu bitkilerle ve bun1arı yiyen hayvanlar aracılığıyla da bedeninize ulaşırlar.
İki ana gruba aynlırlar:
Vücudumuzda yüksek miktarda bulunan mineraller ve çok düşük miktarda etkili olanlar. Yüksek miktarda bulunanlar kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum ve fosfordur. Çok düşük miktarda etkili olanlar ise bor, bromür, bakır, germanyum, iyot, demir, manganez, molibden, selenyum, silikon, sülfür, vanadyum ve çinko gibi elementlerdir.
Mineraller en çok kemik ve kas dokusunda depolandığından, aşırı miktarlarda alınırlarsa mineral toksisitesi (zehirlenmesi-yüklenmesi) olabilir. Ancak bu nadir olarak
görülür. Sadece uzun süre ve çok fazla miktarlarda alınırsa toksik seviyeler meydana gelebilir.

ONLARI ÖNEMSEYİN

Bedeniniz hiçbir minerali üretemez. Bu nedenle onlan su ve besinlerle almak zorundasınız. Mineraller alınır alınmaz hücrelere ulaşır. Bazı mineraller depolanır, idrar ve terle kaybettiklerinizin yerine geçmek üzere rezerve edilir. Eğer mineralleri kaybettiğiniz hızla yerine koyamazsanız demir eksikliği kansızlığı veya kemik kırılganlığı artışı (osteoporoz) gibi hastalıklara yakalanma riskiniz artar. Mineraller vücuda girdikten sonra diğer minerallerle yarışmaya girerek birbirlerinin emilimini etkileyebilir. Etkileşim olmaması için daima dengeli miktarlarda almalısınız. Minerallerin emilimi posa tüketiminden de etkilenir, fazla posa minerallerin emilimlerini azaltır. Bu nedenle posa ve mineralleri farklı zamanlarda tüketmelisiniz.
Sağlıklı yaşam için gereken mineral miktarlanın tek başına besinlerle almanız imkansız değil ama güç olabilir .Mineral destekleri vücudunuzun gereksinimi olan tüm mineralleri almanıza yardımcı olur. Bunlar genellikle multimineral şeklindedir ama her bir minerali tek
başına formda da almanız daha doğrudur

DEMİR KAN YAPICIDIR

Kanda en yüksek miktarlarda bulunan mineraldir. Büyüme, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin
devamı ve enerji üretimi için önemlidir. Demir yetersizliği, çoğunlukla alımındaki
eksiklikle ilişkilidir. Ayrıca herhangi bir rahatsızlıktan dolayı bağırsaklarınızda kanama varsa, periyotlarınız çok fazla kan kaybıyla geçiyorsa, yetersiz ve dengesiz demir alıyorsunuz demektir. Fosfordan zengin bir diyet tüketiyorsanız, uzun süredir anti-asit kullanıyorsanız, aşın çay ve kahve içiyorsanız demir eksikliği olabilir. Yoğun egzersiz de vücut demirini azaltır. Demir eksikliğinde kansızlık, saç kınlması ve dökülmesi, tırnaklann kaşık şeklini alması, yutma güçlüğü, sindirim bozuklukları, yorgunluk, sinirlilik, sersemlik hissi, şişmanlık, zihinsel işlevlerde zayıflama olur. Demir vücutta depolandığından, aşırı almak problem yaratabilir.
Demir yumurta, balık, et, karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler ve hububatlarda bulunur. Aynca badem, bira mayası, böbrek, mercimek, avokado, anmut, şeftali, balkabağı, soya fasulyesi, pirinç, kuru üzüm, kuru erik gibi gıdalar da demirden zengindir. Bitkilerden papatya, rezene, çemen otu, meyan kökü, ısırgan otu, yulaf sapı, maydanoz, nane, kuşburnu ve buğday zengin demir kaynaklarıdır. Enfeksiyonu olanlar destek olarak demir almamalıdır, çünkü fazladan demir alımı vücutta bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırır. Demir içeren multivitamin-multimineral ürünleri rasgele kullanmanız çok tehlikelidir. Ek demir desteğini mutlaka doktor tavsiyesiyle almalısınız.
 
Scudo

nuriaktürk

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Şubat 2005
Mesaj
2.507
Tepki
1.394
Şehir
cappadocia ürgüp
bilğile riçin teşekkürler bende zayıflamayı çok isteyenlerdenim ama burdada yazdıgın gibi aklıma veya gözümün önüne bir sey geldiği zaman hemen saldırırm ama yaz geliyor artık burdaki tekniklerdende faydalanıp biraz kilo vermenin zamanı geldi kilo yüzünden sid leri kaçırıyoruz hep rebaya takıldık kaldık.
 

d.berkay

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Ekim 2006
Mesaj
3.863
Tepki
3.046
Şehir
Ankara
İsim
Demir Berkay
Bisiklet
Marin
teşekkürler yazı için...

Bu aralar bende acaip kilo aldım 80+ oldum :(
biraz dikkat etmem lazım başlayayım yavaştan...
şöle 75 yeter:)
 

Ozan Güven

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Ekim 2006
Mesaj
669
Tepki
201
Şehir
Avrupayakası
Çok güzel bir yazı paylaşım için ,teşekürler ama böyle yazıların ardından referans gösterilmesi , istenildiğinde daha çok bilgiye ulaşılmasında oldukça işlevsel olur;
sizin yazmadınığınızı öngördüm eğer öyleylse bağışlayın...
 

bora_jb

Forum Demirbaşı
Kayıt
6 Ocak 2007
Mesaj
465
Tepki
106
Şehir
izmir
cok guzel bır yazı ama bıraz uzun geldı :) hepsını okumadım ama okumadıım yerlere baktım bıldıgım seylerdı galıba:p:p tekrar saolun
 

H.Can DEMİREL

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Temmuz 2006
Mesaj
1.232
Tepki
950
Şehir
Muğla
Selim merhaba verdiğin bilgiler ve paylaşım için teşekkür ederim.