yapay zekanın içine daldığınızda, teknoloji olgunlaşana kadar epey canlar yanacak görüyorsunuz. yukarıdaki örnek, yapay zeka iyi bir şeydir bakın adamın hayatı kurtuldu şeklinde. bu habere göre, bizim de başımıza gelir, biz de ölümden dönebiliriz o zaman olsun yapay zeka diye kamuoyu oluşturmak amacı güdüyor. nasıl olgunlaşacak bu teknoloji, çok canlar yakarak elbette. bu kobay canlar muhtemelen bizim gibi üçüncü dünya ülkelerinden seçilecek. yıllardır, bilgisayar ağları teknisyenliği yapıyorum. bizim ülkemizde, yabancı üreticilerin en yeni modelleri satılır hem de eşek yükü paraya. bu cihazlar kurulur ve olmadık yerde anlamsız hatalar verir. saatler hatta günler harcarız burada biz neler olduğunu anlamak için ve sorunu olgunlaştırdığımızda, elimizdeki veriler ile yurtdışına böyle bir sorun var hayrola yanlış birşey mi yaptık diye sorunu iletiriz. bazen gönderdiğimiz veriler yetersiz ise, yurt dışındaki firma bize bir de bunu şunu ve de şunları gönderin der. kapalı kapılar ardında sorunu çözer ve bize güncelleme adı altında yeni versiyonu gönderir. ürün olgunlaştığında ise, yeni olgun ürünü yepyeni bir isimle bize yeniden satar. bizleri ve bizim kıymetsiz yaşamlarımızı ve de onlara göre değersiz saatlerimizi kendi çıkarına kullanır.
son zamanlarda, dahil olduğum linkedin gruplarında 5G gsm altyapısı için güzellemeler yapılıyor. işte şöyle iyi, 4G ye göre bilmem kaç kat daha hızlı diyerek hem 5 sene evvel yere göğe sığdıramadıkları 4G yi gömüyor aynı adamlar hem de 5G yi her derde deva bir mucize ilaç gibi reklam ediyorlar. ben de dalga geçiyorum, 5G yi bu kadar övmeyin 6G çıkınca onu da gömeceksiniz diye. bunlar olurken, medeni isviçreden 5G istemiyoruz diye bir haber okudum. 5G şakşakçılarına laf itelemek adına, isviçre bak paranız yoksa biz verek, teknolojide geri kalmayın sonra ağlarsınız diye goygoy da yazdım. isviçre neden istemiyor peki 5G yi? çünkü elektromanyetik kirliliği bir kaç katına çıkaracağı, insan sağlığına ne ölçüde zarar vereceğini kestiremediği için.
gelelim yapay zekaya. büyük bir veri, büyük bir hesaplama gücü, düzgün algoritmalar ve neredeyse kesintisiz bir veri ağı istiyor yapay zeka. hepsi hazır mı? değil. veri, veri iletişimi hazır olsa bile, süper bilgisayarlarda hesaplama yapılsa bile, yazılan algoritmalar ne kadar sağlıklı? bu tartışma çok su götürür.
reklam amaçlı, ama gerçek ama sahte bu haberlerin altına bir bakmakta yarar var. hepsine, mal bulmuş mağribi gibi atlamamak lazım.