Yalama olan vida nasıl sökülür?

Erhan_Yılmaz

Daimi Üye
Kayıt
29 Nisan 2009
Mesaj
314
Tepki
477
Şehir
Frankfurt am Main_Bursa
arkadaslar gidon bogazindaki bir vida yalama oldu alüminyum cikaramiyorum :(
alyan disleri tutmuyor bu konuda pratik bilgisi olan varmi ? paylasirsaniz sevinirim..;)
 
Scudo

M.Burak KARADAĞ

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
2.643
Tepki
1.894
Yaş
30
Şehir
İstanbul, tatil dönemlerinde Ankara
Bisiklet
Carraro
Abi vida dişleri mi yalama oldu yoksa vidayı açmak içijn kullnadığımız boşulmu yalama ;:?
 
  • Beğen
Tepkiler: Erhan_Yılmaz

Mustafa Volkan Koca

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
1.018
Tepki
513
Şehir
İzmir
Alyan vidan çok ufak değil ise bir demir çubuğu içine sokup ufak bir kaynak attırabilirsin demir cubuğun ucunu bükerek çevire çevire çıkartırsın veya tornacıya git o halleder;)

4mm den ufak olmamak kaydıyla bu işemleri yaptırabilirsin daha önce başıma gelmişti 3mm alyanı yalama yaptırdım:( kaynak gircek yer olmadığı için kaynak atamadık tornacıda çok ufak olduğu için yapamadı kolay gelsin.
 
  • Beğen
Tepkiler: Erhan_Yılmaz

Sabri Atalay

Daimi Üye
Kayıt
23 Temmuz 2010
Mesaj
398
Tepki
245
Şehir
Eyüp - Fatih
Bisiklet
Trek
Merhaba,
Bir tornacıya gidin.
Uygulama şöyle Vidayı önce tam merkezinde delip sonra ters diş açıcak,yani sola çevrilince sıkmalı.Açtığı bu ters dişe uygun vida monte edicek. Vida sıkma işlemini sola doğru yapacağı için bir noktadan sonra sizin başı yalama olan vida gevşeyecektir.Zamanında kafası kopan çelik civata için yaptırmıştım.Sizin vida aluminyum daha yumuşaktır. İyi bir ustaya denk gelin derim.
Kolay gelsin.
 

Ferhat Köse

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Şubat 2010
Mesaj
6.263
Tepki
8.464
Yaş
48
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Bisan
Arkadaş gidon boğazında ki civata demiş yukarıda söylenenlerin bir çoğu o bölgede yapılamıyor.Yani tornavida ağızı açamazsın oraya açmaya çalışırsan boğazı cok çizersin.Kaynak ile başka civata kaynattıramazsın o kısım aliminyum oldugu ıcın yuksek ısıya dayanamaz erir ve boğaz yine zarar görür.Sırasıyla yapman gerekenler bana göre:ilk olarak daha kaliteli bir alyan takımı ile tekrar dene bu arada 5 alyan mı civatan yoksa t25 fransız alyanı mı? t 25 ise bır büyüğü ıle deneme şansın yok.Bu şekilde cıkaramaz isen diğer yöntemleri uygulayamazsın gerekli alet edevat anca bir tornacıda olur.Ortasına cok ince bir delik açıp yukarıda bır arkadaşın bahsettiği ters kılavuz ıle cıkarabılırsın.Çok sıkıldıysa eger civata o incelikteki ters kılavuzun gücü yetmez yine cıkmaz.Son ve kesin çözüm ise o civata yanılmıyorsam 4 metrik civata yada 5 metriktir.Bire bir matkap ucuyla civatayı komple delip geçmektir dişlere zarar vermeden o da ustalık işi yine bır tornacı lazım.Benım başıma daha önce gelmişti yarım saat uğraştırmıştı en son yöntem ile aldık cıvatayı en sonunda.
 

mustafa gökce

Aktif Üye
Kayıt
12 Temmuz 2010
Mesaj
105
Tepki
35
Şehir
kayseri
bence en güzeli ufak bir yige ile sadece vidaya bi oluk ac sorada düz torna vida ile sök
 

Gökhan BİROL

Forum Demirbaşı
Kayıt
16 Mayıs 2014
Mesaj
473
Tepki
794
Şehir
İstanbul
İsim
Gökhan Birol
Bisiklet
Lapierre
Arkadaşlar dün aynı olay başıma geldi, civatadaki alyanın gireceği yuva aşındı ve çeviremez olduk. Önce bir eğe ile tornavida için bir girinti açtık, denedik, sıkışmış vidayı açamadık. Sonra vidanın üzerine çekiçle sert bir şekilde bir kaç sefer vurunca biraz yerinden oynatabildik ama hala çok sertti. Bu sefer alyan başı tornavida ile de aşınınca mecburen matkaba ince bir uç takıp, alyanın dönüş (sökülüş) istikametininde (saat yönünün tersine) dikkatlice ufak ufak zorlamaya başladık. Sonra nihayetinde açıldı ama çok uğraştık, çok dikkat gerektiren bir konu bu. Lakin boğaza zarar verebilirsiniz ki gidon boğazındaki boya epey bir rezil oldu. (neyse ki siyah oje ile boyadık)

Arkadaş ayrıca şu konuya da değineceğim, bunları neden böyle hamur gibi malzemeden yaparlar hiç anlayamam. Alyanı takıyorsun, biraz zorluyorsun, hop vida erimiş, yalama olmuş. Vidanın sıkışıp açılmaması durumu bir arkadaşımın başına da gelmişti, hiç yalama olmadan, vahşice bir güç uygulayarak açabilmiştik. Neden çünkü vida kaliteliydi. Maalesef kalite bir çok alanda yerlerde...
 
Kayıt
20 Temmuz 2014
Mesaj
7
Tepki
4
Şehir
Ankara
benzer bir olay da dün benim başıma geldi. arka fren ayağının kadroya tuttuğu allen vidanın başı yalama oldu. bir büyük anahtar da döndermiyor? çok sert. düz tornavidanın açabileceğini sanmıyorum açıkçası. sizce ne yapmalıyım?
 

aeneskral

Allah için NAMAZ'a dur ey müslüman!
Kayıt
11 Ocak 2015
Mesaj
680
Tepki
839
Yaş
36
Şehir
Gaziosmanpaşa, İstanbul
İsim
Abdulkadir Enes KIRAL
Bisiklet
Giant
@M. Kemal G.
rc hobide bu gibi olaylar çok başımıza gelir. bir kaç yöntem var. açıklayayım;
-öncelikle dremel gibi bir aletiniz varsa düz bir çizik atın ve normal tüz tornavida ile döndürmeye çalışın.
-vida nasıl olsa çöp olduğundan tornavidanın ucuna pattex sürün ve kuruyuncaya kadar yalama olmuş vidanın üzerinde tutun. kuruduğundan emin olduğunuzda baskılı ve hızlı bir şekilde açmaya çalışın. bir hakkınız var unutmayın.
-eğer vida yuvasına yani dış çepere zarar vermeyecekse elinizden geliyorsa ince matkap ucu ile vidayı çıkartabilirsiniz. bu biraz risklidir. çepere zarar verirseniz çıkarsanız bile sonraki temiz vidayı takamazsınız.
bunlardan birini veya bir kaçını deneyebilirsiniz. birisi mutlaka etkili olacaktır diye düşünüyorum, kolay gelsin.
 

Yağız Gökmen

Forum Bağımlısı
Kayıt
23 Temmuz 2014
Mesaj
815
Tepki
1.854
Şehir
İstanbul
İsim
Yağız GÖKMEN
Bisiklet
Focus
@aeneskral

valla bende nasiplendim yardımdan :)
 

Murat.Bagci

Forum Demirbaşı
Kayıt
13 Mayıs 2010
Mesaj
482
Tepki
299
Şehir
oslo
Bisiklet
Scott
kimse dememis cok daha basit bi iki yontem var . vidanin ustune japon yapistirici dokun ve tornavidayi yapistirin sonra rahatca cikarabilirsiniz :) ya da oncelikle bi plastik bant gibi bi seyi vidanin ustune koyup tornavidayla iyice bastirarak cevrimeye calisin once terse cevirip sonra normal yonde cevirince cikacaktir.

Hayirli gunler.

edit: Konu 2010 da acilmis gormemisim :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Evde matkap ve çok ince uçlu aparatı varsa vida ortadan delerek yalama vida sökülebilir, bende gidon boğazında öyle halletmiştim.
 
Kayıt
20 Temmuz 2014
Mesaj
7
Tepki
4
Şehir
Ankara
arkadaşlar, ben problemi hallettim. benim sıkışan ve kafası yalama olduğu için açılmayan allen vidam arka fren ayaklarından birini kadroya tutturandı. daha önce söylediğim gibi. dolayısıyla vidanın yeri uygundu. önce bolca wd40 sıktım ve iyice içine sızmasını bekledim. bir 10 dk sonra da tesisatçıların kullandığı ayarlı boru anahtarı vasıtasıyla söktüm. normal pensenin sapı yeterli gücü vermeye yetmedi. daha uzun saplı olduğu ve daha iyi kavradığı için onu kullandım.

yöntemleri yazalım ki okuyanlar da faydalansın tecrübelerden.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek

Yusuf Ziya Aktaş

Katip el-Bayburdî
Kayıt
26 Mayıs 2011
Mesaj
260
Tepki
270
Yaş
34
Şehir
İstanbul
İsim
Yusuf Ziya AKTAŞ
Bisiklet
Focus
Yeni konu açmaktansa bu konuya yazmak daha makul geldi:) Arkadaşlar benim B'twin Fit5 bisikletimde arka fren ayağında fren ayarının yapıldığı incecik alyan vida alyan anahtarın oturduğu yerden yalama olmuş. Her ne kadar sıfır pabuç alınca sorun çözülecek olsa da o vidayı çıkartmak istiyorum. Vida 2'lik alyanla açılıyor sanırım. Cidden çok ince.. ne gibi çözümler önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler..
 

Hamid Asım

Daimi Üye
Kayıt
27 Aralık 2011
Mesaj
203
Tepki
257
Şehir
SAKARYA
Bisiklet
Lapierre
Yalama vidanın başının alt kısmınından yukarı kastırmanız ve yalama olan bölümün altındaki sağlam dişleri kullanarak vidayı normal allen anahtarla sökme yönüne çevirerek çıkartmanız lazım.
Bunun için ağzı açık anahtar şeklinde bir aparata ihtiyacınız var ancak kargaburun vb ince uçlu bir aletle de vida başını yukarı doğru kastırarak çıkartabilirsiniz. Bunlardan sonuç alınamaz ise özel bir aparat yapmak gerekebilir 1.5-2mm kalınlığında 1cm eninde bir lamanın uç kısmını sökmek istediğiniz vidanın diş çapından 1mm fazla bir matkap ucuyla lamanın uç kısmına yakın delip sonra taşlama ile deliği yarım ay şekline getireceksiniz ve bu aparatla vidayı yukarı kastırıp sökeceksiniz kesin çözüm budur. Eğer allen vida başı altıgen formunu tamamen kaybetmiş ise ince bir elmas eğe ile düz bir çizik atıp sonrasında düz tornavida ile çıkartabilirsiniz. fotoğraf atarsanız daha rahat yardımcı olabilirim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Yusuf Ziya Aktaş

kasapogluu

Daimi Üye
Kayıt
10 Nisan 2015
Mesaj
230
Tepki
154
Şehir
alanya/istanbul
İsim
onat
Bisiklet
Carraro
Bogazi sıkan 2 vida olması gerekiyor, diğer vidayı sikabildiginiz kadar sıkın(yalama yaptirmamakta ve aşırı zorlamamakta fayda var) bu islem yalama yapan vidayi bi nebze boşa çıkaracaktır, daha sonra yeni ve kaliteli bir alyani cekicin ufak darbeleriyle iceri sokun ve yavaş ve dikkatlice deneyin buyuk ihtimal bir veya iki şansınız var. Kolay bi islem bence mutlaka deneyin aklima bu geldi. Kolay gelsin
 
  • Beğen
Tepkiler: Yusuf Ziya Aktaş

ismail.yüksel

Forum Demirbaşı
Kayıt
4 Nisan 2012
Mesaj
534
Tepki
276
Yaş
33
Şehir
Denizli
2 mm allen ile açılanlar çok hassas oluyor arkadaşlar aman dikkat en ufak tork fazlasında yalama yapar.