Çamurluk çok önemli, lastik basıncı düşük tutulmalı, giysilere zaten arkadaşlar değinmişler. 700x38C Marathon+ lastiklerle yağmurda sürdüm ama fren mesafesi düştü..
Lastik basıncı, lastik üzerinde yazan değerlere göre uygun olmalı. Aksi halde, jant kesmesi veya yılan ısırığı denilen patlak vakaları yaşanmaktadır. Yaz aylarında lastiğe fazla hava vurup, kış aylarında bu değerleri düşük tutmak, bence şehir efsanesinden başka bir şey değil.
Su tahliyesi her zaman gereklidir.
Paylaştığınız lastikte zaten yanlarda çok geniş kanallar (Lastiğin merkezinden dışa doğru açık) ve merkeze yakın iki küçük desen var. (Bunlar kanal değil, dışa doğru devam etmiyor. tutunma amaçlı desen)..
Teşekkürler hocam ilginiz için.
Konu basit bir konu değil.
Çoğumuzun duyduğu "aguaplanning" ile ilgili.(suda kızaklanma)
Bu konuda ADAC sitesinde çok detaylı bilgi ve araştırma var.
Maalesef almanca.
Müsait zamanda özet bilgi koyarım. Malum yoğun çalışıyorum.
Şimdilik sadece link paylaşayım.
(link)
@anti panik hocam ben auto motor sport test suruculugu yaptım bana bunları anlatmayım. Konu zaten kirlendikce kirlendi ama son kez yazayım. Yol bisikleti lastiği çok ince ve görece oto ve motosiklete göre yavaş dönüyor sonuçta suza kızaklama vs söz konusu değil.
Schwalbe durano bir 4 mevsim lastiği ve yagmurda çok iyi tutar ama bırakın kanalı deseni bile yok.
Profesyonellerin yağmurda kullandığı lastiklerde de kanal yok en fazla bazıları pütürlü desen kullanıyor...
Biraz araştırın bulacaksınız, mesela yol bisikleti lastiklerinin yuvarlanma direnci vs gibi özelliklerini test edip yayınlayan bir site var oradan başlayın derim...
Bu konuda size katılıyorum.
Bunlar 28 mm ve altı ince lastikler.
Su tahliye kanalı gerekmeyebilir. Doğru!!!
Off road deyince ben sadece toprak arazi değil..aynı zamanda ülkemiz asfalt yollarında yer yer gördümüz mıcır, kaldırım kenarından gelen çamurlu su da anlıyorum.
Bu nedenle bu başlık açısından "yağmurlu havada bisiklet" için ince lastiklerin daha riskli olduğu kanaatindeyim.
Bakın kendi paylaştığınız kaynakta içinde + olan kutucukları tıkladığınızda çıkan bölümler var, şunlar yazıyor:
Fahrgeschwindigkeit
Die Aufschwimmgeschwindigkeit wird im Rahmen des ADAC-Reifentests für jeden Testreifen gemessen und dient der Beurteilung der Aquaplaning-Eigenschaften des jeweiligen Reifenprofils. Die Tests werden bei einer Wassertiefe von 7 mm durchgeführt und ergeben für Reifen mit Ausgangsprofiltiefe (ca. 8 mm) Geschwindigkeitswerte von ca. 75 bis 85 km/h. Lediglich bei schmalen Neureifen (155 mm) kann die Aufschwimmgeschwindigkeit bei Werten über 90 km/h liegen. Besonders während und nach starken Regenfällen können sich Wassermassen auf der Straße sammeln, deren Tiefe oft deutlich über 7 mm liegt. Zudem fahren die wenigsten Fahrzeuge auf neuwertigen Reifen mit Ausgangsprofiltiefe. Aus diesen Gründen sollte man die Geschwindigkeiten unter diesen Bedingungen deutlich unter 80 km/h halten.
Reifenbreite
Das Wasser vor dem sich drehenden Reifen kann nicht ausreichend schnell seitlich um die Reifenkontur abfließen und staut sich als eine Art Bugwelle vor dem Reifen. Diese Zone wird auch Schwallgebiet genannt. Je breiter der Reifen ausgeführt ist, umso mehr Wasser muss verdrängt werden und umso weiter sind die Fließwege des Wassers. Das bedeutet, dass breitere Reifen unter sonst gleichen Bedingungen tendenziell niedrigere Aufschwimmgeschwindigkeiten aufweisen. Nur durch besondere Maßnahmen des Herstellers in Form ausgeklügelter Profil- und Konturgestaltung kann erreicht werden, dass auch breite Reifen eine akzeptable Unempfindlichkeit gegenüber Aquaplaning aufweisen
Aquaplaning'in 155mm genişliği olan lastiklerle 80km/h gibi hızlarda başladığından bahsedilmiş, ayrıca lastik genişliği arttıkça tahliye edilmesi gereken su miktarı arttığı için bu hızın düşebileceği de belirtilmiş. Elbette bunun tersi de geçerli, dar bir lastik ile aquaplaning olması için daha yüksek hızlar gerekli.
25mm genişliği olan yol bisikleti lastiğinin zemin ile temas eden bölümünün genişliği 10mm civarında, bu da otomobil lastiklerindeki tahliye kanalları arasındaki bölümden bile oldukça daha az.
Kısacası, yol bisikleti ile saatte 200-300km gibi hızlara ulaşmıyorsanız aquaplaningten korkmanıza gerek yok.
@Erdal YILMAZ
Benim lastikler 55 ile 85 psi arası kabul ediyor. Bisikleti aldığımdan beri öne 80,arkaya 85 basıyordum ve düz maşadan dolayı çok zorluk çekiyordum, yağmurda da kayıyordu. Şimdi öne 75,arkaya 80 basıyorum, sanki farklı bir bisiklet sürüyormuş gibi hissettim, yağmur tutuşu da baya değişti. Efsane değil bilimsel gerçek, az basınç=fazla sürtünme=fazla tutuş=az kayma
Dün yokuş aşağı yağmurda ana cadde de inerken 19-22km arası süratım vardı. Köpekten korkup yola fırlayan bir çocuğa vurmamak için arkaya yük verme, limon sıkma taktiği hepsini bir anda uygulamama rahmen ön lastik dahil kaymaya başladı. Ufaklığa vurmadık çok şükür ama en büyük şans arkadan gelen arabanın dikkatli olmasıydı yoksa ikimizide altına alabilirdi. Yağmurda aşırı temkinli gitmek lazım orası kesin boş yol diye güvenmemek lazım. Lastik konusundaki bilgi paylaşımlarınızı dikkatle takip ediyorum.
@Decsan İzmir'de de kış mı varmış? Şaka bir yana bence çok şanslısınız, kışın gelmesi sizi pek de engellemeyecek gibi. Şu an İstanbullular olarak donuyoruz, sonbahar mı kış mı belli değil.
@Kübra C.
Açıkçası ocak ayında bile öğle vakti nefis bir hava olabiliyor..
Güneşli 15-16 derece, oksijen yüksek, yollar boş, terleme yok..
Sadece Şubat ayında sabah akşam 1-2 dereceler olabiliyor..
Yukarıdakiler bu durumda yeterli geliyor..
Selam tekrar..
Bu saate kadar ince yol lastiklerini öven ve sataşan olmamış.
Merak ettiğim bir konu:
Araba kullanıyormusunuz ve kış lastiği takıyormusunuz?
Ben 1999 dan beri kış lastiği kullanırım. Başlama nedenim de yoldaki çamurdan dolayı kızaklanmam ve kırmızıda duramayıp bir "yayaya vurmaktan son anda" kurtulmam..
Burda takımı 500 tl lik özel hamurlu yol lastiklerini övmek o şartlarda da işe yaramaz..
Önümüz kış ve yağmur ..çamur..kar..vs.vs.
Hatta bugün bir saatlik turda asfalt kazmışlar mıcırlı kumla yolu örtmüler.
500 tl de versek 23 mm lik yol lastiğiyle kış geçmez.
isterseniz swalbenin en iyi lastiğini kullanın yağmurda ıslanmış tahta yolda bisikletle fren yapmayın bir kere gidonu yamulttum o kadar sert yere yapışıyorsunuz ki yağmurda ıslanmış tahtalı yolda herşey kayıyor. buzda kaymayan lastiğim kaymıştı
@anti panik
yol bisikletlilerin çoğu 500 değil 1500 verip trainer alıp evde biniyor tv karşısında yağmurda karda çamur yemekten soğuktan kaçıyorlar tranierda antrenmanlara devam ediyorlar
ben trainer yerine kışlık ekipmana veririm karda da binerim yol bisikletine o havayı solumak önemli olan trainer nedir abi spor salonundan farksız evde spor olmaz