Zincir bakım vs:
Ben zinciri her yağmurlu sürüş sonrası wd40-gazyağı-mazot vs ile temizliyorum. Maalesef yağmur yağmur değil çamur ve kum deryası... Su sorun değil ama toz ve kum parçacıkları vites sistemini çerez gibi yer dolayısıyla ben yağmurda zincirini temirlerim. Bunun yanında furç takımı, ana göbek jant göbekleri gibi yerlerin genel baımını da kış başlangıcı veya ortalarında yaparım ki bütün kışı hiç kontrol edilmeden geçirmesinler. Ayrıca frenlerimin pabuçlarına gelmeyecek şekilde mafsalları ve yağları gress ile korumaya alırım.
Fren pabuçlarını da sık sık kontrol ederim, kumlu topraklı pabuçlar jantları çizer ve ömrünü kısaltır fren performansını da hissedilir şekilde düşürür.
lastik olarak ben yol bisikleti kullandığımdan conti 4 seasons kullanıyordum ve çok memnundum. Şimdi michelin v4 endurance aldım, sonuçları yazarım.
Sürüş:
Yağmur, toz, kar vs farketez. Lastiğin yere tutunma kabiliyeti azaldığında prensipler çok benzer. Ani durmayacak ani yön değişimi yapmayacak ve bisikleti çok fazla yatırmamaya çalışacaksınız.
Viraja yaklaşırken daha erken ama daha yumuşak fren yapacaksınız, virajda vücudunuzu daha fazla yatırıp bisikleti görece biraz daha az yatırmaya uğraşacaksınız, viraj çizginiz daha yumuşak olacak, yokuşta ayağa kalkarken arka tekerin pati çekme ihtimalini hep göz önünde bulunduracaksınız. Yokuş aşağı inerken arka lastiğe binen ağırlık ciddi oranda azalır ve arka tekerin yol tutuşu hissedilir şekilde düşer, böylece zaten yol tutuşun azaldığı bir ortamda ön tekeriniz tek başına mücadele etmek zorunda kalır, özellikle yokuş aşağı inerken viraja yaklaşıyorsanız çok çok önceden frene basıp virajı döneceğiniz hıza düşmeniz lazım, bir yandan fren bir yandan viraja girerseniz yeri öpneniz işten bile değil. Her gün 35kms ile döndüğüm virajda ıslakken 20kms ile kaydığımı bilirim. Sonuç olarak herşey daha yavaş ve yumuşak olmalı. Bir de ben yağmurda vs lastiğimin ne kadar tuttuğunu anlamak için düz giderken arka frenimi bilerek kilitlerim. Bakalım ne kadar kolay kayıyor...
Kıyafet:Yağmur ve rüzgar bisikletçinin düşmanı. Günlük hayatta yanımıza alacağımız basit bir yağmurluk veya şemsiye bizi kurtarabilir ama bisiklette asla. Hele ki performans yapıyorsanız kesinlikle çok spesifik ve size özel ürünler kullanmanız lazım.
Size özel olmayan ve her bisikletçinin ihtiyacı olan şey kesinnnlikle fileli bir içlik. Bakın içlik demiyorum fileli içlik diyorum.
Bisikletçi yokuşta yavaş gider 2 katı efor sarfeder, inişte hiç efor sarfetmez düz yola göre çok daha hızlı gidip rüzgar yer. Dolayısıyla terleyeceksiniz bu kaçınılmaz. Fileli içlikler teri emmez ve içliğin üzerine giydiğiniz kıyafet ile arada bir hava katmanı oluşturur. İşte böylece ter kolayca buharlaşır dışarı atılır. Her kış veya bahar bisikletçisi fileli içlik kullanmalıdır. Markası modelini siz seçin burada önemli olan fileli olması. (link)
Bizim forumda, sahibinden’de vs vs bu tür içlikler satılıyor.
İçlik konusunu geçtiysek işin en zor kısmına geldik demektir. Rüzgar almayacak, su geçirmeyecek ama terletmeyecek bir ürün lazım. Üzgünüm ama böyle bir ürün yok... Az terleten var çok terleten var. Siz az terleteni bulup fileli içlik, yokuşta fermuar açmak, rotaya uygun şekilde giyinmek gibi yöntemlerle bu terleme olayını azaltmaya bakacaksınız.
Peki az terleteni nasıl bulacaksınız? Bol bol açıklamaları okuyup kullanıcı yorumlarını takip edeceksiniz. Anahtar kelimeler değişkenlik, windstopper vs vs
Rüzgarı kesen su geçirmeyen ürünler terlettiği için( goretex vs hepsi terletiyor ama görece daha az terletiyor) ben kışlık ceketimin ön kısmında rüzgar geçirmez kumaşı olan arka kısmında ise rüzgar geçiren hava alan kumaşı olan bir ceket tercih ettim. (Sportful Flash jersey) bu ceketin castelli versiyonu da var. Önemlli olan göğüs ve kollarınızı rüzgardan korusun ama koltuk altı, sırt gibi yerler de hava alsın.
Elbette bir de çok ince, katlanınca arka cebinize sığacak bir yağmurluk/rüzgarlık edinmek şart. Ben dechatlondan 60tl’ye aldım. Çok memnunum, evet terletiyor ama zaten amaç yağmura yakalandığımda beni anlık olarak kurtarması. Veya yazın-baharda çıktığım yokuştan sonra uzun inişlerde kendimi korumak için 10 dakikalığına giyip kendimi kurtaracağım bir ürün. Yoksa tüm gün yağmurlu geçecekse daha kaliteli ve düzgün bir yağmurluk edinmek gerekli.
Bir de elbette overshoe var. Ayakkabınıza su girmemesi rüzgarın işlememesi için mutlaka almanız şart. Bacaklarınız islansın sorun değil ama ayakkabıya su girerse emin olun o gün sizin için bir kabus olacak. Dolasıyısla bir tane almak şart. Baharlık olanı var kışlık olanı var. Dikkat edilmesi gereken su geçirmeyen cins olması( bazı ucuz versiyonları ayakkabı üzerine giyilen çorap mantığında oluyor, bunları tavsiye etmem) su dışında elbette rüzgar geçirmemesi ve ayağı sıcak tutması çok çok çok önemli. Bisiklette kısa tayt ile çıksam da bazen overshoe ihtiyacım oluyor. Bacak üşümüyor ama ayak inanılmaz üşüyor...
Eldiven de elbette önemli, ancak bir önerim yok, herkesin eli ve kullandığı bisiklet farklı, mağazalara gidip tek tek denemenizi tavsiye ederim. Beğendiğiniz eldiveni sonrai nternetten ucuza alabilirsiniz J
Kaskınız delikli yazlık kask ise( ben kış için kapalı şehir kaskı kullanıyorum) kaskın altına su geçirmeyen bir kep takmanız lazım. Goretex veya türevi hede hödö tex ürünü olursa daha az terletir. Mutlaka bir tane edinin.
Bu malzemeleri aldık ama nasıl kullanacağız? Öncelikle bisikleti sürerken kıyafetlerimiz durduğumuzda bizi üşütmeli. Eğer durduğumuzda üşümüyorsak fazla kalın giyinmişiz demektir. Dolayısıyla dışarı ince çıkın. Kendinizi rüzgardan koruyun yeter. Bir fileli içlik ve bir ince rüzgarlıkla üşüyorsanız içinize fileli içliğin üzerine bir ince içlik daha giyin. Hemen polarlı ceketler giymeyin. Terlemektense üşümek daha iyidir, çok az üşüyorsanız bir şeyler giyeceğinize tempoyu artırın.
Yağmurda sürmek için bu kadar şey alınır mı demeyin. Baharda veya kışın bisiklet sürmek harika bir duygu. Kıyafet uygunsa alınan keyif yazdan çok daha fazla. Çünkü bunalmıyorsunuz, hava oksijen dolu, kuru, güneşten yanmıyorsunuz gözlerinizi kısmıyorsunuz, terlemiyorsunuz. Benim için sezon yeni başladı, kıyafetlerimin hepsi tamam. Bu haftasonu yağış yok ama arka cebime bir rüzgarlık alıp çıkacağım size de tavsiye ederim...