Scudo Sports

Yağ yakımı - nabız ilişkisi

Tepki
10
4 aydır koşuyorum. Kondisyonum kısa sürede güzel seviyelere geldi, önceden iki adım koşsam tıkanırdım. 650 km'yi devirdim.

İki gündür bisikletle antrenman yapıyorum. Yine koştuğum süre, hemen hemen aynı nabız aralığı. Ortalama olarak 145 - 170 arası oluyor.

Fakat bisiklet üzerinde koşuya göre çok daha az yoruluyorum. Koştuktan sonra çok fazla terler, bacaklarım taş gibi olur ama bisiklette bunları pek yaşayamıyorum.

Harcadığım kalori koşuda daha yüksek, o belli ama yağ yakımımı merak ediyorum.

Bilgisi olanlar, söz sizde.

Scudo
Benim bildiğim 220 den yaşını çıkardıktan sonra kalan rakamın %60 ı minimum %70 i maksimum yağ yakım nabız sayısını gösteriyor.
Yaşınızı 30 olarak baz alırsak 220-30= 190 %60=114 %70=133 yani 114 ile 133 arası nabız atışı en ideal yağ yakım nabız aralığı oluyor.

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
koşu ile bisiklet tabiki ayrı dallar,bisiklet ve koşuda yaşadığınız fizyolojik tepkiler de normal,eğer sadece sağlık için bisiklete binen veya spor yapan biriyseniz,bisiklet ile yavaş,uzun ve inişli çıkışlı yollarda kullanmanızı tavsiye ederim,biraz beslenme düzeni ile nabzınız ne olursa olsun,tabiki tavan dan bahsetmiyorum kiloda verirsiniz,kalp ,dolaşım ,solunum,sindirim sisteminizde gelişir,bunların formulleri mevcut,zaten çok dikkat etmedim ama paylaşılmış,bunları öğrenip kendinize uygulayın,ilk başlarda var olan caloriyi yakarsınız,zaman içinde yağ da gider,ama önemli olan kilo değil yağ kaybıdır,yanlış antrenman ve beslenme ile yağ yerine kas kaybedip,kilo düşersiniz ama iyi olmaz,sürekli kilo ve vucut ölçümü ile analizi yaparak bunu kontrol edin,bisiklet yanına mutlaka arada yüzme,fitness,koşu,trekking ekleyin.

Kelin ilacı olsa başına sürermiş ama ben çok bilgim olmasa da cevap vermek istedim.
Yağ yakımı 40-45 dakikadan sonra başlar diye biliyorum. Kilo vermek için koştuğunuzda bu sürelere çıkmak çok kolay değildir. Fakat bisiklet fazlalıklarınızı taşıdığı için çok daha uzun süre sürebilirsiniz. Bir çok sağlık problemininden de korur bisiklet.

Tabi ki 30 dakika koşu eşit değildir 30 dakika bisiklete. Lakin 30 dakika kolu yerine 90 dakika bisiklet bence koşudan daha etkili olur. Tabi bunu bilenler daha iyi açıklar... Kilo vermek için en etkili yöntemlerden birisi de şüphesiz yüzme. Ben Şu an 115 kiloyum. Doğduğundan beri kiloluyum ama sporla da iç içe sayılırım. Yemeye içmeye ve spora dikkat etmediğim için böyle...

Öncelikle yağ yakımı sanılan gibi değil. Başlıca yağı düşünelim: vücudumuzun enerji deposu, izolasyon malzemesi, kolesterol dengesi sağlayıcı. Enerji gerekince parçalanır. Temeli bu.
HR monitörlerine gelince, gösterilen rakam yaklaşık doğru evet; ancak bu sayı pek çok şeyden etkileniyor. Yorgunluk, kondüsyon, spor geçmişi, genetik vb hatta kafein oranı bile.
Kısacası yağ yakmak istiyorsan öncelikle spor temeli edinmeli, teknik olsun tekrar sayısı olsun yoğunluk olsun. Ondan sonra yaptığın sporda interval çalışmaları yapmalısın, mesela endurance seviyende gidiyorsan vo2/max seviyene çıkman gibi. Yağı asıl bu ani enerji istekleri azaltır.

İdeal yağ yakma oranı %60-70 HR olarak bilinse de HIIT antrenmanlar sonrasında da vücudun yağ yakmaya devam ettiği söyleniyor ve gün sonunda HIIT antrenmanlar ile daha fazla yağ yakmış oluyoruz.
Benim işe giderken bisiklet sürdüğüm için zamanım kısıtlıydı. O yüzden maksimum efor ile sürmeye çalıştım. Bu sayede hem HIIT antrenmanı yapmış oldum hemde daha hızlı bir şekilde gelişmiş oldum.

%60-70 HR de sürdüğüm zaman bisiklet bana sıkıcı gelmeye başlıyor. %60-70 HR de bisiklet sürmek yürümekten çok daha kolay.

Bu arada kendinizi zorladığınız zaman beslenmeniz de doğru ise daha fazla kas yaparsınız.
Kasların da hiçbir şey yapmadan kalori harcadığını unutmamak lazım.

Birde vücut ... dakikadan sonra yağ yakar terimleri o kadar tutarsız ki. Birisi 5 dakika diyor birisi 1 saat. Herkes bir şey sallamış ortaya yani.
En iyisi bunu düşünmektense en garanti yol olan kalori hesabı yapmaktır.

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
Merhaba, belli bir dakikadan sonra yağ yakmaya başlar mantığı kişiye göre değişiklik gösterir, Bir bireyin %30 yağ oranı var ise farklı zaman diliminde %15 var iken farklı zaman diliminde yağ yakımı başlar fakat dünya sağlık örgütünün ortalama olarak 30 ile 45 dakika aralığında olduğunu biliyorum.
-Fazla terlemek fazla kilo vermek anlamına gelmez öncelikle bunu belirtmek istiyorum. Terlemek vücudumuzun ısı dengesini ayarlaması için oluşan bir tepkimedir. Çok fazla terledim çok fazla kilo verdim düşüncesine kesinlikle kapılmayın.
-Koşu ve bisiklet farklı kas grupları çalışır. Koşarken yorulmaya etken olan birkaç hususta vardır örneğin, koşu ayakkabısı, zemin v.s. Bisiklette ise tüm tepkimeyi lastikler emdiği için yerle teması direk olarak onlar alır bu şekilde yer çekimininde etkisiyle vücuttaki yorulma olayı gecikir.
-Polar saatler mevcut harcadığın kaloriyi nabza göre hesaplayarak ortalama bir kalori miktarını belirtecektir. Eğer amacınız yağ yakımı ve kilo kaybı ise size interval antrenmanlar yapmanızı öneririm. Bu şekilde vücut sürekli aynı nabza alışmadan yağ yakımı ve enerji sarfiyatını maksimuma yükseltebilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: tandemir
Bisiklet kullandıkça nabzını kontrol etmeyi öğreneceksin. Bisiklet kullanırken bilinçli olarak nabzını yükseltmenin yolları vardır:

- Rampa çıkabilirsin
- Rampa çıkarken ayağa kalkabilirsin (bu yöntemle eklemlerine yük bindirmeden koşudan daha fazla nabzını arttırabilirsin)
- Düz yolda yüksek kadans kullanabilirsin.

Yağ yakmak için düzenli spor yapmak lazım.

Geri