Scudo Sports

Whistle bisiklet çalındı ve ertesi gün yakalandılar

Tepki
29
İsim
Kadirhan
Başlangıç
2001—02
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Downhill-Freeride
Merhabalar herkese. Sizlere hem başımdan geçen olayı anlatarak yardımcı olmak, hem de bundan sonraki süreçte olabilecekler hakkında bilgi almak için bu başlığı açtım. Bisikletim Whistle Nakado 1681(idi), 07-11-2018 tarihinde aldım, yani olaydan 10 gün kadar önce, şimdiye kadar birden fazla bisikleti olan bir arkadaşımdan ödünç aldığım bir bisikleti kullanmaktaydım.

Bisiklet ile ilk defa İstanbul sahil yolunda tur yaparken su almak üzere Samatya Devlet hastanesinin karşısında bulunan bakkala girmeye karar verdim. Bir market gibi bisikleti kapının önünde bırakıp gittiğimi sanmayın 4mt2'lik bir bakkaldı ve bağlayacak yer yoktu. Hemen su alıp çıkacağım ve bisikletle sadece aramda 1 adım mesafe olduğu için içeri girdim. Kamera kayıtlarına göre ben içeri girdikten 11-12 sn sonra bisikletim çalındı. Bakkal yokuş üzerinde olduğu için yetişemedim. O anki panikle taksiye atlayarak takip etmekte aklıma gelmedi.
Biraz sankinledikten sonra ;

1- 155'i arayarak olay yerini ve olayı bildirdim, 15 dk kadar sonra bir ekip geldi. Bisikletin resmini ve ne tarafa gittiğini gösterdikten sonra bakacaklarını söyleyerek o yönde gittiler.

2- Ekipler gittikten sonra karakola gittim, şikayetçi oldum ve ifade verdim. İfade verdiğim memur ile birlikte olayın olduğu yere gittik ve kamera görüntüsü aldık. Sakın ilgilenmezler demeyin, hem sizin anayasal hakkınız hem de ilgilenmek ve resmi olarak yapılan her şikayeti savcılığa bildirmek zorundalar.

3- Ertesi gün akşam benimle görüntü almaya giden polis memuru tarafından arandım. Bisikleti çalan şahsın yakalandığını ve ifadesi alındıktan sonra serbet bırakıldığını belirtti. İfadesine göre bisikletimi tanımadığı bir adama 200 TL karşılığında satmış.

4- Bir umut bisikletin çalındığı gün Küçükpazar'a gitti bir arkadaşım, buluruz belki diye. Maalesef bulamadık ama orada olamayacak kadar pahalı bisikletlerin olduğunu belirtti. Başınıza gelirse bakmakta fayda var. Çalıntı bisikletlerin bolca götürülerek satıldığı bir bölge.

5- Bütün internet satış sitelerini takip etmeme rağmen bisikletime denk gelemedim.

Olay özet olarak bu şekilde. 10 günlük bisikletin çalındığına mı üzüleyim, yoksa adamın 200 TL'ye sattığına mı bilemiyorum, bir de serbest bırakılması tuz biber oldu. Daha önce forumdan okuduğum kadarıyla dava sonucu parasını pek alabilen yok. Aklıma takılan sorular ise şöyle;

1-Savcının dava açması ne kadar sürüyor? Benim takipçisi olmam gereken bir durum var mı yoksa sadece duruşma kağıdını mı beklemeliyim. E-Devletten kontrol ettiğimde müdafisi olduğum bir dava henüz görünmüyor.
2- Şahsın tutuklu yargılanmasını talep edebilir miyim?
3- Bisikletin götürülmüş olabileceği başka bir yer var mı?

Sizler de aynı durumu yaşamak istemiyorsanı 1 dk dahi olsa bisikletinizi bağlamadan bırakmayın :)
Teşekkürler,

Dosyalar

• whistle.jpg
    whistle.jpg
    2,3 MB · Okunma: 150
Scudo
Geçmiş olsun.

1-Savcının dava açması ne kadar sürüyor? Benim takipçisi olmam gereken bir durum var mı yoksa sadece duruşma kağıdını mı beklemeliyim. E-Devletten kontrol ettiğimde müdafisi olduğum bir dava henüz görünmüyor.
2- Şahsın tutuklu yargılanmasını talep edebilir miyim?
3- Bisikletin götürülmüş olabileceği başka bir yer var mı?

1. Çok bilgim yok, ama davaya müdahil olmak istiyorsanız başvurmanız gerekiyor diye biliyorum. Bu arada, "müdafi" savunan demek, açılacak olan ceza davasının müdafisi siz değil, polisin yakaladığı zanlı olacak.
2. Tutuklu yargılanmayı savcı talep eder bildiğim kadarıyla. Bisikletinizin anlattığınız şekilde çalınması "basit hırsızlık" tanımına girdiği için tutuklu yargılanmayı bırakın, genelde hükümden sonra bile yatarı olmuyor maalesef.
3. Benim de bisikletim (İstanbul'da) çalınmıştı ve Kocaeli'de satılmış. İstanbul'da çalınan bisikletler, İstanbul'da da, Kocaeli, Bursa, Sakarya gibi çevre illerde de satılabiliyor.

• Beğen
Tepkiler: Afyon35
Çalan yakalanıp serbest bırakıldığına göre adamın eşkali vardır bir yerlerde çevreye eşkalini dağıtın daha sonra da bulup anladığı dilden laf anlatın bence
bir de aklıma takılan şu 10 saniye içinde çaldığına göre sizin orada olduğunuzu yüksek muhtemel biliyordur buna rağmen 10 saniye içinde düşünüp harakete geçtiyse bu onun ilk suçu değildir nasıl hemen serbest bıraktılar ki?

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
@Afyon35 Hırsızlığın gerçekleştiği yer aslında Aksaray. Afedersiniz İstanbul'un bok çukuru. O yüzden bulabileceğimi de pek sanmıyorum adamı.
Kamera kayıtları şöyle,
Ben yokuşun aşağısında yukarı doğru çıkıp, bisikleti kapıya dayadıktan sonra içeri giriyorum.
Hırsız ise yokuş aşağı yürüyor. Ben de ilk başta acaba takip mi edildim diye düşündüm ama alakası yok.
Resmen aa bisiklet, hem de bağlı değil diyip hiç tereddüt etmeden alıp gidiyor, 1 sn bile düşünme yok.
Bildiğim kadarıyla basit hırsızlık eylemlerinde, yani bir yere zorla girme ya da gasp gibi tehdit olmayan tutuklu yargılama yapılmıyor. Kamera kayıtları çok açık olsada maalesef hukuk sistemimiz bu.

Hayır ben şunu anla(ya)madım. Polisler gerçekten ilgilenmişler sizinle,olay yerine gelmeler tekrar aramalar vs bunlar güzel,hırsızı yakalamaları da güzel. Nasıl serbest bırakılıyor bisikletinizi çalan hırsız??

@ahmet1905 Polisler serbest bırakmamış. Gözaltına alınmış ve savcı tarafından sorgulanmış. Sorgusunda 200 TL'ye tanımadığı bir şahısa sattığını söylemiş. Sanırım bu tür vakalarda tutuklu yargılama gerçekleşmiyor. Savcı dava açacak ve yargılama sonucunda hapis cezasına çarptırılırsa o zaman içeri girecek.

Bu arada polisler gerçekten ilgilendiler, hatta evime yakın bir yere kadar da memur bey bıraktı. Nasıl olur demeyin ben de çok şaşırdım :)

Bisikletin akıbeti ne oldu ?

Ben anlam veremiyorum. Nasıl oluyorda suçunu itiraf eden, hırsızlık yapan bir adi serbest bırakılıyor? Adam suçunu da kabul etmiş adalet nerede arkadaş? Yarından tezi yok biz de hırsızlığa başlayalım o vakit.

• Beğen
Tepkiler: ahmet1914
@Serkan Mıstınoğlu valla cezalar böyleyse çok mantıklı

@Umtdgny bisiklet yok hocam. Henüz dava açılmadığı için tam ifade metnini göremiyorum ama sattığı kişiyi söylememiş. Artık Kocaeli bit pazarından mı çıkar nereye götürmüşlerdir bilmiyorum.

@CeRKeZ Beni üzen şeylerden biri de bu oldu. Suç sabit, kanıt var, itiraf var ama adam serbest. Bu resmen sen hırsızlık yap gönlünce demek. Yanına kar kaldığını gördükçe devam edecekler.

• Beğen
Tepkiler: Afyon35 ve Umtdgny
Geçmiş olsun. Umarım kısa sürede bulunur.

Geçmiş olsun Hocam.. forum da bu bisiklet çalınmaya benzer bir konu vardı. İlerleyen saatler de bulabilirsem paylaşacağım.

geçmiş olsun hocam bisikletiniz de gerçekten güzelmiş inşallah bulabilirsiniz. bir de belirtmeden geçemeyeceğim hırsızın 200 liraya sattım ifadesi yalan bile olabilir. sonuçta böyle bir bisikletin 200 lira olmayacağını en saf bile tahmin eder. sadece geçiştirme amaçlı olduğunu düşünüyorum. eğer hırsızı bulursanız belki bisikleti de bulabilirsiniz.

Arkadaş nasıl bir sistem bu
bisikletin çalınıyor. Kamera kayıtları ortada . Hırsız yakalanıyor. Suçunu itiraf edip evet çaldım ve sattım diyor . Eee hangi mantıkla serbest bırakılıyor. Ufak hırsızlıklar suç sayılamıyorsa günlük 2-3 yürüt 4 gün yat . Amele gibi çalışandan daha fazla kazanirsin. Üstelik yasal ! ( serbest bırakıldığına göre hırsızın yaptığı yasal bir şey ) iyi bari sana şey dememisler çaldirmasaydin kardeşim

Şahsin serbest kalması ceza almayacaği anlamina gelmez. Asıl sıkınti; hırsızın sucunu itiraf ettiği ve somut kanitların olduģu basit bir olayı " Yüce Türk adaletinin" kaç ay sonra karara bağlayacaği.

• Beğen
Tepkiler: Özcan
Ben bu konuyu açalı yaklaşık 17 ay geçmiş.
Olur da biri denk gelirse ve sürecin nasıl işlediğini (daha doğrusu işlemediğini) öğrenmek isterse diye sonrasında olanları paylaşmak istiyorum.
Yukarıda da okuduysanız, bisikletim çalındıktan 1 gün sonra çalan şahıs yakalandı ve ifadesinde çaldığını itiraf ettikten sonra serbest bırakıldı.
Dosysa savcılığa iletildikten sonra 4 ay boyunca herhangi bir işlem gerçekleşmedi.
Ardından arabulucu tarafından arandım ve adliyede arabulucu ile görüştüm. Şahıs arabuluculuk görüşmesine katılmadı. Kendisine ulaşılamadı dahi. Arabulucu ailesinden bazı fertler ile görüştüğünü ve şahısla ailesinin yıllardır görüşmediğini belirtti.
Şahıs arabuluculuğa gelmediği için dosya dava açılmak üzere savcılığa iade edildi. Duruşma tarihi 2 ay sonra belli oldu. Toplamda 6 ay sonra işlediği suçu itiraf etmiş birine karşı sadece duruşma tarihi alabilecek kadar yol katedilebildi.
Dava tarihi 6 ay sonrasına verilmişti. Kasım 2018'de çalınan bisiklet için Kasım 2019'a duruşma tarihi alabildim.
Duruşmaya bisikletin faturası ile gittim. Şahıs duruşmaya gelmedi, tebligatların belirtilen adrese ulaşmadığı ve bilinen diğer adreslere tebligat yapılması gerektiği ara karara eklendi. Ayrıca bir sonraki duruşma için zorla getirme kararı çıkartıldı. Hakim zararımın karşılanması durumunda şikayetimden vazgeçip, geçmeyeceğimi sordu. Bütün yasal faizleri ile zararımın tamamının karşılanmasını ve şikayetimden vazgeçmediğimi belirttim.
Bir sonraki duruşma tarihi Mart - 2020 oldu ve benim gelmemin gerek olmadığı belirtildi. O duruşma da e-devletten takip ettiğim kadarıyla COVID-19 nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

Yaani özetlemek gerekirse muhteşem adalet sistemimiz sağolsun, çalınan bisikletin üzerine bir soğuk su için çünkü peşinden koşmanın hiç bir faydası yok.

Çok geçmiş olsun yine , o yüzden bisikleti evde biryere (balkon gibi) çıkarın diyorum herkese tavsiye olarak. İnşallah bir daha sizin ve kimsenin başına gelmez.

Geçmiş olsun, gerçekten sinir bozucu....

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Ahhhhh ahh. Bana eski günleri hatırlattı. Kabuk bağlayan bir yarayı deşti bir tuhaf oldum. Bisiklet forumda açtığım ilk başlıklardan biridir aynı zamanda whistle guipago bisikletimin çalınışı. Bak aradan 9 yıl geçmiş ve hala kayıp. Sen şanslıymışsın.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Bu tip suçlar zaman aşımına uğruyor mu yasal olarak? Hukukçu var mı aramızda?

Geri