Scudo Sports

Watt'ına değil atına bakıp yarışanlar

hamlet2006

Cırbağa dedesi
Tepki
35.914
İsim
Süleyman
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
''Wattına değil atına bakıp yarışanları destekliyorum.'' Sarper Günsal

Gerçekten birçok yarışsever içgüdüsel ataklar yapan,atak modu hep açık, savaşçı ruha sahip, ele avuca sığmayan, öngörülemez, her zaman söyleyeceği son bir söz olan ya da elindeki havai fişeği patlatmadan teslim olmayan savaşçıları seviyor. Kim olduklarını hepimiz az çok biliyoruz ve hemen hemen hepimiz de bu yarışçılardan heyecan duyuyoruz. Birkaç örnek Greg van Avermaet @MehmetAliB.

tdf15st13-van-avermaet-sprint-920.jpg

Messinalı Camgöz Vincenzo Nibali

2017-05-12-gdi-100-s4-vnibali-bettiniphoto-jpg-1b9dbea1ec-4854.jpg

Romain Barder

GettyImages-1001883430.jpg

Alejandro Valverde

GettyImages-1025804332-630x420.jpg

Şimdi geldik asıl konumuza.

Tour de France yarış direktörü Christian Prudhomme, 2019'da powermetrelerin yasaklanmasını istiyor. Gerekçe olarak da yarışseverlerin daha az kontrollü,daha az öngörülebilir,sonucu tahmin edilemeyen yarışlar istiyor olmasını gösteriyor.Şu bir gerçek ki, yarışların esas oğlanı yarışçılardır. Sportif direktörler,ekipmanlar powermetreler vb değil.Powermetreleri agresif yarışlar önünde en büyük engel olarak gören birçok otorite ve Prudhomme gibi yöneticiler bulunuyor. Yarışçılar bir etapta powermetrelerine bakarak ne durumda olduklarını, ne zaman atak yapacağını, atak yaptığında gücünün yeterli gelip gelmeyeceğini, atak yapan rakibinin temposuna ayak uydurup uyduramayacağını anlayabiliyor.

Bay Froome yarışı kontröl ederken.

RTX1LDQZ.jpg

Peloton içerisinde powermetreyi en çok kullanan ve powermetreye en düşkün takım Team Sky.Team Sky senelerden beri bütün dağlık etapları kendi temposunda çıkarak ve bunu da powermetrelerinden görerek domine edip kontrol edebiliyor. Buradan anlayacağımız Prudhomme'un hedeflerinden biri de Team Sky'ın dominasyonunu kırmaya çalışmak olduğunu anlamamız zor olmuyor.

614479359_670.jpg

Greg van Avermaet gibi patlayıcı atakları ile ünlü klasikçiler; powermetrelerin olup olmamasının kendisini etkilemeyeceğini belirtiyor. Galiba powermetrelerin yokluğu kendi temposu ile yokuş çıkan ritimlerine güvenen sporcuları daha çok etkileyebilir: Tom Dumoulin, Chris Froome gibi. Sizler ne düşünüyorsunuz?Powermetrelerin yasaklanması daha açık yarışların olmasını sağlar mı? Team Sky'a dur denebilir mi?

Scudo
Bence de cihazlara gerek yok
Atalar guzel demis :
"Ah be güzelim ahhh ,ben seni üzerim ahhhb "

Takımlar antremanlarda kullanabilir ama yarışta kullanmasın. Ataklar bir noktada tahmin edilmez olabilmeli.

• Beğen
Tepkiler: hamlet2006
@hamlet2006

Power metre kullanmadım
Yanlız,,,,
Bu pazar km sayacım olacak mecburen saat tutacam,km 'ye göz ucu ile bakacağım,sonra finişe gelince saate bakacağım ortalamamı aynen hesap edeceğim,beni motive edecekmi valla esasında 3 yarışta kullanmadım,km sayacı neden kullanıyorum,çünki edirne yarışında çip yok,2016 ve 2017 yarışlarında çip vardı,bu çip olayı beni motive ediyor ,şu açıdan sonuçlar sağlıklı oluyor,ama işi bilenlerin eline verecen tabi,,,,,
Hissediyorum yarış sonu nerde patlayacağımida 2016 'da aynen hissettim sonda rüzgara karşı üçlü savunma yaptım atağa geçmek için ,
Genç dostlar tempoyu hızlandırdı,sonda onları bıraktım tek kalmamak için önden gözüme kestirdiğim ,Başka bir sürücüyü yakaladım ,rüzgar osmangazi köprüsünde kuzey doğudan çok sertti,nitekim arkadaş bitmişti çok az takıldım ona çünki tempomuz düştü 21rakip vardı,,son 500 metrede patlattım olayı,ikincilik böyle geldi,2017 'de 4 rakip vardı,rakipleri tarttım açıkça asılmadim yarışa ,sonda atakta yapmadım ,çünki rakipleri numaralarindan biliyordum. Sayı az Olunca numaralar aklımda Kaldı tabi,şampiyonluk böyle geldi,53 km 'de ortalamam 33.4. Olmuş idi,
Esas savaş bu pazar olacak. Çok sıkı. Georgi shengarov ve de jordan gavazova karşı,36 km 'de 35 ortalama yapmış olan, Burhan beyide dikkate almak şart

Valla açıkça hisseden adamlari severim,nerde ne zaman patlayacağını bilen adamlar ,bunlar bence sıkı adamlar

@Oğuzhan Y.
2009'da kulaklıklar yasaklanınca yarışçılar, güvenlik gerekçelerini öne sürerek pelotonu nötralize edip yavaşlatmıştı.

@hamlet2006

Bu protestoyu izlemedim ama zamanın patronu Armstrong organize etmiştir muhtemelen. Junior ve 23 yaş altı yarışlarda yarış radyosu kullanılmıyor. Ayrıca bu sene dünya şampiyonası yol yarışında da radyo yasaktı.

Hatta Bardet şöyle demiş: “Racing is far better without the radios, but I was quite lost there for a while as there were no bikes or cars and I only really knew for sure we were the lead group when Tom (Dumoulin) joined us,” he said.

Kaynak: (link)

Bence de yasaklanmasi daha guzel olur , bu haliyle onceden programlanmis klasik ve neredeyse sakin bir yaris oluyor resmen satranc turnuvasi haline geldi ,bence anlik beklenmedik hareketlerle kisilerin kendini daha fazla zorlamasi ve ongorulememesi izlemek acisindan daha guzel olacaktir

obi van.jpg

Kazanmak için herşeyi yapabilecek makyevelistlerle mücadele ederken herzaman daha ötesi düşünülmeli 2 hamle ötesi hesaplanmalı. Çünkü onlar her zaman 1 hamle ileride. Para, seyirciye verilen zafer sarhoşluğu , mek. kim. dope , etap organizasyonu ... daha bilin.eyen belki ileride ifşa olabilecek seyler. Sorun en başta profesyonellikten kaynaklanıyor sanırım. Önce ruh sonra vicdan ve diğerleri kayboluyor sanirim

Wattına bakmadan yarışanları seviyorsanız, cyclocross yarışlarını seyredin. Çoğu sporcunun yarış bisikletinde powermetre olmuyor, powermetreyi sadece antrenmanlarda kullanıyorlar. Yarışlarda da powermetre kullananlar ise ekrana bakarak gitmek için değil, yarış sonrası analiz için kullanıyorlar.

Bahar klasiklerinde de pm e baktıklarını zannetmiyorum,hızlı karmakarşık yarışlar.Tdf ve diğer büyük turlarda uzun tırmanış hariç yine dikkat ettikleri olmuyordur(tt ler pm olmadan kör gibidir).Ben de kullanıyorum,yarışlarda hiçbişey ifade etmiyo,önünüzde değişen rakamlara değil öndekinin tekerine odaklaıyosun ,yerini korumaya çalışıyosun(amatörüm).

benzer şeylerin durmadan yazılıp durulması sıkıcı (sky nefreti böyle birşey)
sky takımını kötüleyip diğerlerini yüceltmek allayıp destansı karakterlere dönüştürmek sonuçları değiştirmiyor
şuursuz ataklar büyük turlarda sporcuya pahalıya patlar (son tdf de bardet bir atak yapıp 2 3 dk. öne geçmişti sonra peloton yakalayıp geçip fark atmıştı hatırladınız mı ? hatta ağızından salyalar akıyordu,işte adam zamanında su besin takviyesini almamış ve krize girmiş ) o yüzden atakların nerede yapılacağı ne kadar güçle ne kadar süre devam ettirebileceği bellidir.pm o yüzden önemlidir taktiksel açıdan..diğer sporcu ve takımlar sky kadar kapsamlı düşünmüyorlar..sonrada sky şöyle sky böyle,adamlar etapları ve sporcularının limitlerini biliyorlar
sky dop kullanıyormuş diğerleri melek demekte komedi
pm yi süs şekil diye takmıyorlar,öyle olsa selenin altına sokarlar olmadı en ufağından kilometre sayacı takarlar bir tane (amatörlerin avutması)

nibali seneye sky takımına gidebilirmiş ( ozamanda sky şöyle böyle dermisiniz ? )

@QWEZXC hocam son karari ,yine maalesef para söyleyecek. Izleyici , dolayısıyla sponsor vb sebeplerden ilgiyi çekebilmek için yeni düzenlemeler gelir. Bkz.. F1 yarışları. Takımların aşırı avantajlarına yasak koyarlar. En son teknolojik bir sporda dahi , seyirci makine değil insan seyretmek istiyor. Ruh ve heyecan arıyor.

• Beğen
Tepkiler: hamlet2006
Sky ve benzeri takımlardan da hesaplı kitaplı tur kazanan yarışçılardan da nefret ediyorum. Bu müptezelleri engelleyecek her türlü uygulamaya sonuna kadar destek veriyorum. Yok strateji yok taktik falan derken sporun içine ettiler. Bir sporcu basıp kaçmak istiyorsa o gün kaçabilmeli. Ne o öyle aslanları bağlamışlar powermetreye takım radyosu sonra da kükre diyorlar. Profesyonel bisiklet artık tam bir saçmalık. Üç büyük turdan bir seyirci olarak hiçbir şekilde zevk almıyorum artık. Benim için sezon bahar klasikleri bitince bitiyor. İleride parayı vurup milyar dolarlık bir adam olursam eğer sadece çelik kadrolu bisikletler ve eski vites sistemleri ile koşulan, yarışçıların hiçbir teknolojik destek almadıkarı en az 300 km.lik bir yarış düzenleyeceğim. Sadece birinci bir milyon dolar ödül verilecek, diğerlerine bişi yok. Yemin ediyorum bu yarışın tüm maliyeti sadece televizyon gelirinden çıkar. Tüm dünyada tanıtımı iyi yapılsın yeter ki bu spora gönül veren milyonlarca dünyalı ekrana kilitlenir o gün.

• Beğen
Tepkiler: Berke Şahan
Powermetrelerin yasaklanmasının yarışların seyrini değiştireceğini düşünmüyorum..Haliyle Tour de France yarış direktörü Christian Prudhomme,abuk bir şeye girişmiş..
Niye böyle bir şey yaptığını anlayabiliyorum..2018'de Fransa bisiklet turu sönük geçti..Birşeyler yapıp,yarışa bir heyecan getirmek istiyorlar ama bu işler bu kadar basit değil..
Bir kere Froome'un powermetresi değil,salbutamolu sorun..Giro'da şu yaptığını bana kimse izah edemez..
Herif 80 km kendi başına kaçtı..Hem de yarış başında formsuz olarak gözüküyordu..

@ahlaksız

Froome yarışmayı bıraktıktan en fazla 5 sene sonra şebekesi çözülecektir. Tıpkı Armstrong'da olduğu gibi... Ne çeşit bir organize doping programı uyguladıkları o zaman ortaya çıkacak. Ve biz yine hayretler içinde kalarak kendi bedenlerine neler neler zerk ettiklerini kitaplardan okuyacağız muhtemelen.

Sky antrenörlerinin bilip de diğer takım antrenörlerinin hiç bilmediği taktikler ne olabilir acaba? Bütün iyiler Sky'da da bütün mallar hep diğer takımlarda mı? Hiç sanmıyorum.

Organize bir işler dönüyor yine galiba. Neye benzediğini öğrenmek isteyen Sky fanatiği dostlara Juliet Macur'un Tekerlekli Yalan kitabını şiddetle tavsiye ediyorum. Bu kitabı okuyup da anlayabilecek zekaya sahip bir insan evladı için profesyonel bisiklet denen spor çöp bile değildir artık. Çünkü kitapta anlatıldığına göre dönemin UCI başkanı bile biliyor Armstrong'un doping yaptığını fakat sırf bisiklet sporu zarar görmesin diye ses etmiyor. Bir ara buradan bu minvalde ayrıntılı bir doping g yazısı paylaştığımda ((link)) beni linç eden SKY fanatiği dostlarımıza bu kitabı özellikle öneriyorum.

@Ali Kılıç 35.5

Amatör olarak yarı pro bisikletciligim ile bu prolardan daha dürüstüm başta lens armstrong abd balonundan,kim doping yapmadiki,avrupa bisiklet doping tarihinde eddy bile,ama ne dedi contador gıbı ,yediğim ette doping oldugunu bilmiyordum dedi ,benim nezdimde gerçek baba bisikletci aynen fabian cancellara 'dır, buradan avrupanın yeni sivrilecek genç prolara tavsiyem var spartaküsü yani fabianî hatirlasinlar ,,,

@Ali Kılıç 35.5

Bisiklet sporu zarar görmesin diye susmak aynen yozlasmaktir zati iş artık yozlasmistir,cakallarin pisliklerin ya sonu gelecek ya gelecek biz amatör prolara düşen görev bu pislikleri açığa çıkarmak olmalı

Geri