Scudo Sports

Warmshowers röportajları / Dünya turcuları ile altyazılı röportajlar

sccetin

SCC
Yönetici
Tepki
5.716
İsim
Serhat C
Onlarca turcu ağırlamamıza rağmen (bkz: Evimizde Kalan Gezginler'den Manzaralar ) YouTube kanalım olmadığı için daha önce aklıma böyle bir şey gelmemişti. Bu fikir beynimde bir anda cereyan etti; bu cesur ve kararlı insanların düşüncelerini ve tecrübelerini daha fazla insanla altyazı desteğiyle buluşturabilme fikri çok hoşuma gitti.

Pandemi dönemindeki ilk misafirimiz, 24 yaşındaki Yeni Zelandalı Peter, gelince ilk röportajı tek çekimde yaptık. İlk sefer olduğu için plansız programsız gelişti. Sizlerin de sayesinde gittikçe gelişebilir diye düşünüyorum. Lütfen röportajda geçmeyen, aklınıza gelen, merak ettiğiniz soruları buradan iletin ve bir dahaki röportajda sormaya çalışalım :)

Kendisi, kardeşiyle beraber 1 yıl önce 29" çelik dağ bisikleti ile Londra'dan yola çıkmış. 15.000 kilometredir yolda. Portekiz'den sonra yalnız devam etmiş. Pandemiden dolayı 2 ay kadar Fransa'da mahsur kalmış; son 2 aydır ise Türkiye'de. Asıl amacı evine, Yeni Zelanda'ya kadar gitmek olsa da sınırlar kapalı olduğu için planlarını değiştirmek zorunda kalmış.

WhatsApp Image 2020-10-03 at 10.14.56.jpeg

Vizesinin bitmek üzere olmasından, geçen hafta çok oyalanmasından ve Gerze'de tanıştığı Adanalı 2 yerli turcumuzla yola devam etmek istemesinden dolayı kendisini yalnızca bir gece misafir edebildik (forumdaysanız selamlar arkadaşlar). Gürcistan'a kadar neyle karşılacağını ve gezip görülmesi gereken yerleri ve yol üzerinde meşhur ne yiyip içmesi gerektiği hakkında konuştuk.

WhatsApp Image 2020-10-03 at 10.14.55.jpeg

Röportaj genelde merak edilen ne iş yaptığı, hangi ülkelerden ve şehirlerden geçtiği, bisikleti, ekipmanları, bütçesi ve gelecek planları gibi konulardan oluşuyor.
Buyrunuz efenim:

Bu arada, Peter tavsiye ettiğimiz D915 Derebaşı virajlarına da gitmiş ve çok hoşuna gittiğini aşağıdaki mesajla geçtiğimiz günlerde bildirdi :)

IMG_2296.PNG

Scudo
Önce acı kısımdan başlamak isterim , kimse söylemek istemez böyle şeyleri veya anlamsız bir tartışma başlatmaktan korkar benim gibi. Ama herkes şahane olmuş süper harika derse insanlık ileri gitmeyi bırakır diye affedici bir özür ile teknik eleştiri yapmak isterim. Videonun alt hizadan çekilmesi ile ekranın yuzde25 inde güzelim bisikletçi bacaklarınız tüm video boyunca ana sahnede yer almak istiyor gibi. Tüm kurgu montaj paşa gönlünüze tabi ama ana fikri "konu başlığından" çalarak bu alakasız eleştiriyi yapıyorum.20 dk hareketsiz loş bir video sıkıcı olmaya adaydır, ama olmamış akıcı güzel ,bisiklet ve turu seven biri sonuna kadar dinleyebiliyor. Bir işin ilk seferi ile atıyorum yüzüncü videoya geldiğinizde aradaki cazibe/profesyonellik vs kat kat artıyor. Kedi seven biri olarak kedi ile uzun uzun oynamanız da zoraki sorular soruyormuş havası katmış gibi . Muhtemelen sorduğunuz soruların bir coğunun cevabını biliyordunuz ve video için tekrar sordunuz , belki yorgun argın bir anda bu çekimi yaptınız ama biraz daha enerjik olsa mıydı? Video başına 2-3 sn lik bir jenerik ve 10-15dk süre ,mümkünse farklı açıdan iki kamera (biri telefonda olur niye olmasın ) azıcık montaj. Aramızda yabancı yok diye biraz serbest acılık yapmış olabilirim . İngilizce olması çok iyi bence .Her konuğun anadili ingilizce olmayacaktır ,onlar için kendi dilinde altyazı ekletebilirsin belki (otomatik tercümeyi kontrol edip düzeltmek te yeterli olabilir ) Böylece konuğun ülkesi içinde (konuğun kendisi içinde bir hatıra belki) ufak bir jest olabilir .

Neden tartışma başlasın sayın @waafy
Aksine, bu eleştiriniz gelişim açısından olmazsa olmaz ve çok değerli. Dürüstlüğünüz, dikkatli gözlemleriniz ve önerileriniz için teşekkür ederim.

Bu geri bildiriminiz detaylı bir cevabı hak ediyor. İzninizle biraz arkaplan bilgisi vereyim. Sakın bahane olarak algılamayın:

2 Ekim Cuma akşamı uzun zamandır alışık olmadığım, o hafta 60 saat ayakta ve gürültülü bir ortamda yaptığım işten sonra akşam 7'de misafirimiz geldi.
Dışarıda beraber yaklaşık 1 saat yemek yerken, son derece iyi bir gözlemle tespit ettiğiniz gibi, soruların çoğunun cevabını sohbet sırasında öğrenmiştim.
Cumartesi sabahı 6'da tekrar işe gideceğim için akşam 10'da gözlerim kapanmaya başlamasına rağmen "aynı şeyleri tekrar edeceğiz ama" diyip bu mini projeyi sunup onay alınca aslında daha da loş olan salonun ortasına, tam karşımıza, ayaklı çalışma ışığını bize dönük şekilde koydum; zira bundan önce video kapkaranlık görünüyordu. Yetmedi; editlerken renkleri biraz daha açtım :) Fakat loşluğun önüne geçemedim; gönül isterdi ki misafirimiz bir gün daha kalsın, daha aydınlık bir yerde veya Pazar günü beraber MTB sürüp öyle video çekelim fakat arkadaş o gece kalıp yoluna devam etmek zorunda kaldı.

Kameranın açısında da haklısınız. GoPro'nun yazılımsal olarak açısından verebildiğim tek ayar bu olabildi; yoksa geniş açısından dolayı zemini ve tavanı daha fazla çekiyordu. Kamerayı TV ünitesinin üstüne koyup geçtim; bir tripod edinmem gerekiyor.

Altyazı konusu işin en can alıcı bölümüydü. 20 dk video, 1 saat montaj, 2 saat altyazıyı hazırlaması sürdü. Zaten, altyazının amacı Türk bisikletçilerle bu hikâyeri paylaşmak olduğu kadar, sizin de dediğiniz gibi turculara da bir hatıra bırakmak. Bu yüzden, anadili İngilizce olmayan turcuların eş dost akrabası için kendi dillerinde altyazı önermenizi çok mantıklı buluyorum ve aklıma uzun bir süre de gelmezdi fakat nasıl uygulanacağı konusunda bir fikrim yok. Örneğin, Fransız bir turcu geldi; İngilizce konuştuk. Fransızca altyazıyı kendim yapmadığım veya yaptırmadığım sürece nasıl eklerim bilemiyorum. Kısa bir yolu varsa özelden yazabilirseniz sevinirim.

Aslında bu konuyu açmamın sebebi sadece söyleşi yapıp video çekip buraya koyup "yaptım oldu" demek değil tabii ki :) ilk mesajda da belirttiğim gibi amaçlarımdan biri de bu işin içeriğini, kalitesini geliştirmek ve herkesin azami fayda almasını sağlamak. Bu yüzden, memleketimizde değeri pek bilinmese de her türlü eleştiri ve öneriye açığım. Bunun öncülüğünü yapan @waafy'e tekrar teşekkürler.
Sayenizde bir sonraki röportajın kalitesi, imkânlar dahilinde daha yüksek olacak.

gayet guzel olmus yok kamera acısı yok rengı vs takılmanın anlamı yok sınematık bır ıs degıl ılgı alanında olan bır konu konusuluyor burda drone ıle 4k manzara degıl kı sohbettın akıcılıgı ve samımılıgı ılgı alanı olması cekıyor ınsanı gayet begendım arkadasım devamını serı halınde beklıyoruz

ıngılızcesı olmayanlar ıcın tektek o altyazıyı doldurmak ölümdür reıs vallaha sasırdım altyazı eklemıs otomatk google ıle de degıl hem de :D
emegıne saglık

• Beğen
Tepkiler: seko35.50
@sccetin Ben çok beğendim. Tam tersine arada jenerik geçişleri daha rahatsız edici oluyor benim açımdan. Bu şekilde daha samimi. Takipteyiz.

• Beğen
Tepkiler: sccetin
ben turda karşılaştığımda 10 dk kadar sohbet edebilmiştim Peter ile. Sanki kaldığım yerden devam etmişim gibi oldu. Emeğinize sağlık

• Beğen
Tepkiler: sccetin
Geri