Scudo Sports

Vuelta a España 2025

Umur Bora

Forum Bağımlısı
Tepki
4.263
İsim
Bora
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Yav yazıktır günahtır, bisiklet dünyasının 3 büyük turundan 1'i, 80. kez düzenlenen koskoca bir tura bi başlığı çok görmeyelim ey ahali. 1 hafta ve 2 günü geçmiş olabilir ama olsun, geç olsun güç olmasın.

İlk hafta neredeyse hiç takip edemedim ama kabaca şöyle ufak bi değerlendirme yapayım, ki bu değerlendirme de internetten takip ettiğim değerlendirmelerden bir derlemedir.

İlk etap, İtalya'da sprint finişinde Pedersen'in zaferiyle bitmişti. 2. etaptaysa sonlara doğru Vingegaard'ın da karıştığı bi kaza meydana gelmiş, Vingegaard ordan toparlanıp tırmanışla biten etabı ufak bi sprintle kazanmayı başarmış ve kırmızı mayoyu giymişti. Sonrasında David Gaudu 3. etapta Pedersen'in de dahil olduğu sprintte zaferi almış, Vingegaard da 3.'lük bonus saniyeleri sayesinde mayoyu Gaudu'ya kaptırmadan bitirmişti. İtalya'daki 3 etaptan sonra 4. etap için Fransa'ya (?) dönmüştük ve bol tırmanışlı bir etap olmasına rağmen sprint finişinde ilk büyük tur zaferine ulaşan Ben Turner muvaffak olmuştu. Bu etabın sonunda aynı zamanda Vingegaard kırmızı mayoyu pozisyon farkıyla Gaudu'ya vermişti. 5. etap yine en son 2023'te İspanya'da bi örneğini gördüğümüz takım zamana karşı olarak UAE'nin Visma ve Trek önünde zaferiyle geçilmişti. Bu etabın ardından da genel klasman Vingegaard, Ayuso, Almeida ve Soler ilk 4'ü haline gelmişti. Etabı İsrail takımı protestocular tarafından engellenerek 54 saniye geride tamamlasa da 15 saniye bonus verilerek 19.'luktan 14.'lüğe yükselerek tamamlamıştı, rahatsız edici. 6. etapta yine İspanya'ya varamadık tam, bu sefer de Andora'daydık. Bu etapta Ayuso su kaynatmıştı ve günün bi diğer büyük haberi de Torstein Traen'in kırmızı mayoyu ele geçirmesi olmuştu. 6 ve 7. etaplar dağlık etaplardı ve bu sefer dün kaybettiği 7 küsür dakikanın üstüne ve belki de UAE'yle ipleri kopardıktan sonra bi rahatlama gelmesiyle etabı Ayuso kazanmıştı. Gerçi bu etapta da yine ne kadar takım oyuncusu olmadığını gösterdikten sonra UAE de salıvermiş olabilir Ayuso'nun ipini. 8. etap yine sprinterler için çizilmiş ve Philipsen'in bu seneki 2. etap zaferini kazanmasıyla sonuçlanmıştı. Haftanın son etabı yine dağlık bi etaptı ve Visma'dan Jorgenson Vingegaard'ı taşıyarak etabı kazanmasına yardımcı olmuştu. Tabi Ciccone'nin uzun süre Vingegaard'ı takip etmesi ama sonunda patlaması önemliydi, "bi Pogacar değiliz belki ama yine de sana rahat etap yok Jonas!" dedi Vingegaard'a Ciccone. Bu etapta Pidcock 2. olarak bi takım sinyaller vermeye başlamıştı. Bu arada haftayı Traen kırmızı mayoyla kapatmıştı. 2. haftanın ilk etabı yine tepelikti ve Jay Vine zaferiyle sonuçlanmıştı ama Traen'in zaman kaybetmesiyle Vingegaard tekrar kırmızı mayoyu giymişti. 11. etap, yani dünkü etap malumunuz, Pidcock'un Vingegaard'ı 2 defa düşüreyazdığı ve sonunda kimsenin kazanmadığı bir etap oldu. Son 3 kilometreye Vingegaard ve Pidcock birlikte, diğer genel klasmancılar da bi 10 saniye kadar geride girdiler ve zamanlar da o şekilde yazıldı sanırım. Ya da hiç zaman farkı yazılmamış da olabilir, ne yalan söyleyim onu tam anlamadım ve araştıramadım.

Mayolarda son durum şu şekilde; kırmızı Vingegaard'da. Maşallah çıkarıp çıkarıp yeniden giyiyor, 3. kez aldı kırmızı mayoyu en son. Puan mayosu Pedersen'de. Dağların kralı Jay Vine, en iyi genç de Giulio Pelizzari olarak 12. etaba başlayacağız. Umarım bu protestocular tekrar saçma sapan triplere girmez, durduk yere etabı lider götürürken adamın kariyerini bitirecek sakatlıklara yol açarlar valla. O kadar insan bi araya toplanıp toplam 3 beyin hücresiyle protesto yapmaya çalıştıkları için ne olacağını kestirmek zor. Günün menüsünde bir adet 2. bir adet de 1. kategoriden tırmanışlı ve toplam 2.400 metre gibi bi irtifa kazanımı olan 145 kilometrelik etabımız var, Laredo'dan Los Corrales de Buelna'ya gideceğiz. Ben ciddi ciddi Visma'nın bu protesto durumlarını falan takip etmek maksadıyla bugün öyle bi atak yapacağını düşünmüyorum. Umarım sorunsuz sıkıntısız güzel bi etap olur.

Yayın 15:45-19:00 aralığında görünüyor.

Scudo
İspanya Gençlik Bakanı, Vuelta'nın Genel Direktöründen İsrail takımını yarıştan çıkarmasını ve İsrail karşı gösterilere izin vermesini istemiş.Ayrıca bakan "İspanyolların, Gazze'de sistematik şiddet uygulayan İsrail'i protesto ettiğini ve göstericileri durdurmak için şiddet uygulayan polis memurları hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını" belirtti.

Bisiklet de bir yere kadar, yarış da bir yere kadar demiş İspanyol bakan. Çok mu önemliymiş İsrail bilmem ne takımının spora katkısı, olmayıversinler.

İspanya Gençlik Bakanı, Vuelta'nın Genel Direktöründen İsrail takımını yarıştan çıkarmasını ve İsrail karşı gösterilere izin vermesini istemiş.Ayrıca bakan "İspanyolların, Gazze'de sistematik şiddet uygulayan İsrail'i protesto ettiğini ve göstericileri durdurmak için şiddet uygulayan polis memurları hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını" belirtti.

Bisiklet de bir yere kadar, yarış da bir yere kadar demiş İspanyol bakan. Çok mu önemliymiş İsrail bilmem ne takımının spora katkısı, olmayıversinler.
Yarışın güvenliği için belki de olması gereken budur ama bu şekilde bu beyinsiz protestocuların kendilerinin bile farkında olmadıklarından emin olduğum hedeflerine ulaşmış olacaklarından dolayı hangisi doğru karar olur bilemedim.

Bugünkü etapta yine pek bi olay olmadı. Ayuso kazandı, Vingegaard kırmızı mayoda..

Yarınki etap 200 kilometreye 4.000 metre irtifa kazanımlı, meşhur L’Angliru tırmanışıyla zirvede bitecek. Özellikle Angliru tırmanışı izlenir, ataklar beklenir..

Kapalı kapılar arkasında organizasyon direktörü de yarıştan çekişmelerini söylüyormuş ama ne kadar doğru bir haber bilemiyorum. Ayrıca gelecek sezon takım isminden israil yazısını kaldırıp sadece Premier Tech olarak yoluna devam edecekmiş.

• Beğen
Tepkiler: Umur Bora
Vingegaard 2 gündür savunmada, Almeida ve UAE sıkı bastırıyor ama şimdilik 40 saniye gibi bi farkla işler standart gidiyor. Yarın direkt 16 kilometre %5,1 ortalama eğimli bi tırmanışla başlayan bi etap var, gerisi pek sert değil. UAE takım olarak sürekli etap kazanıyor, çok aktifler ve iyi bi taktikle yarın zaman bile çalabilecek şansları olabilir. Diğer tarafta da pek kendini göstermemiş ama çok da yıpranmamış bi Visma var. Hala hiç bişey garanti değil.

Protestocular Vueltanın resmi iletişim radyosunu hackleyip, slogan atıp şarkılar söylemişler. :komik:

Pro-Palestine activists emit slogans and songs over official race radio at Vuelta a España after hacking communication systems​

(link)

• Hahaha
Tepkiler: Fatih AYTAÇ
Protestocular Vueltanın resmi iletişim radyosunu hackleyip, slogan atıp şarkılar söylemişler. :komik:
Yapabilecekleri en tehlikeli protesto bu olabilir. Frekansları bozduklarında bir sporcu kaza yaparsa daha da kötüsü farkedemezlerse çok büyük sıkıntı olabilir. Düşünsene sporcu, dağlık etapta düştü yuvarlandı haber de veremiyor. O zaman kötü olur.

• Beğen
Diyorum abi işte bu protestocularda toplam 3 beyin hücresi ya var ya yok.

Yapabilecekleri en tehlikeli protesto bu olabilir. Frekansları bozduklarında bir sporcu kaza yaparsa daha da kötüsü farkedemezlerse çok büyük sıkıntı olabilir. Düşünsene sporcu, dağlık etapta düştü yuvarlandı haber de veremiyor. O zaman kötü olur.
Takım radyolarını değil, Vueltanın kendi radyosunu hacklemişler. Takımların ve organizasyonun radyoları farklı.

Gavur diyoruz ama Gazze'yi ve orada yaşananları lafta bizim gibi dindaşlarından daha çok sahipleniyor ve gündemde tutuyorlar. Bencilleştik, dutarsızlaştık, insanlığımızı kaybettik be. Yuh bize...

Gavur diyoruz ama Gazze'yi ve orada yaşananları lafta bizim gibi dindaşlarından daha çok sahipleniyor ve gündemde tutuyorlar. Bencilleştik, dutarsızlaştık, insanlığımızı kaybettik be. Yuh bize...
Kalben buğz ediyor muyuz, orası bile şüpheli!

2. hafta etaplarda ne kadar hareketlilik bol olsa da genel klasmanda sakin geçti diyebiliriz sanırım. Vingegaard kırmızıya rahat tutunuyor, UAE takım halinde etaplara saldırıyor ama Almeida'yla genel klasmandan da kopmak istemeden ilerliyor. Ayuso UAE'yle yolları ayırınca belki de son zamanlardaki en 'takım oyuncusu' görüntüsüne kavuşmuş durumda.

Genel klasmancılar için son haftada bi Perşembe günkü 27 kilometrelik düz bireysel zamana karşı ve Cumartesi günkü bu yıl Vuelta'nın kraliçe etabı hariç önemli bi sıkıntı yaratacak etap kalmadı. Zaten bu etaplardan kraliçe etap dediğimiz öyle ortalığı kırıp geçirecek kadar vahşi görünmüyor, zamana karşıda da ortalama bi Vingegaard'ın zafer için koşan bir Almeida'dan daha iyi bir zaman çıkaracağı kanısındayım. Vingegaard savunmada kalırsa mevcut durumdaki fark dolaylarında zafere yakın olan taraf, tabi UAE'nin son etaba takım olarak ne kadar dinç gelebileceği burada önemli soru ama şu ana kadar takım olarak kendini yoran taraf da UAE'ydi, haliyle son haftaya girerken Visma ve Vingegaard benim favorim.

Bir de şunu ekleyeyim, farazi bi yaklaşım olacak tabi ama şu an Vingegaard yerinde Pogacar olsaydı muhtemelen 18. etap zamana karşıyla birlikte 16, 17 ve 20. etapları son tırmanışlarda yapacağı ataklarla kazanmak için yardırırdı. Şu an Vingegaard'ın bu 4 etaptan hangisi için saldıracağını çok merak ediyorum. 2 etap aldı ama şu 4 etaptan en az 2 tanesi bir genel klasmancı tarafından kazanılması gereken etaplar.

Ağustos sonu Tüylü kurabiyem kansere yenik düştü. Onun ızdırabı nihayet son bulsa da, 12 yılın sonunda onsuz kalmak bana çok ağır geldi. Günüm geceme karıştı, etrafımı göremedim hafta boyunca.

Dün ilk defa açıp Vuelta izledim. Geçmiş bölümlerin özetlerine baktım. İçinde bulunduğum ruh halinden midir bilmem, tat vermedi hiç. Vingegaard'ın Angliru etabında destan yazmasını beklerken Almeida'nın trenine vagon olması bir garip geldi.

UAE'nin başlarında bölüm sonu canavarı olmadan da turu domine edebildiğini, Ayuso'dan haz etmeyişimin boşuna olmadığını, Vuelta'nın İtalya'dan da başlasa bir Giro etmediğini gördüm.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: irfanyazicitunc
2. hafta etaplarda ne kadar hareketlilik bol olsa da genel klasmanda sakin geçti diyebiliriz sanırım. Vingegaard kırmızıya rahat tutunuyor, UAE takım halinde etaplara saldırıyor ama Almeida'yla genel klasmandan da kopmak istemeden ilerliyor. Ayuso UAE'yle yolları ayırınca belki de son zamanlardaki en 'takım oyuncusu' görüntüsüne kavuşmuş durumda.

Genel klasmancılar için son haftada bi Perşembe günkü 27 kilometrelik düz bireysel zamana karşı ve Cumartesi günkü bu yıl Vuelta'nın kraliçe etabı hariç önemli bi sıkıntı yaratacak etap kalmadı. Zaten bu etaplardan kraliçe etap dediğimiz öyle ortalığı kırıp geçirecek kadar vahşi görünmüyor, zamana karşıda da ortalama bi Vingegaard'ın zafer için koşan bir Almeida'dan daha iyi bir zaman çıkaracağı kanısındayım. Vingegaard savunmada kalırsa mevcut durumdaki fark dolaylarında zafere yakın olan taraf, tabi UAE'nin son etaba takım olarak ne kadar dinç gelebileceği burada önemli soru ama şu ana kadar takım olarak kendini yoran taraf da UAE'ydi, haliyle son haftaya girerken Visma ve Vingegaard benim favorim.

Bir de şunu ekleyeyim, farazi bi yaklaşım olacak tabi ama şu an Vingegaard yerinde Pogacar olsaydı muhtemelen 18. etap zamana karşıyla birlikte 16, 17 ve 20. etapları son tırmanışlarda yapacağı ataklarla kazanmak için yardırırdı. Şu an Vingegaard'ın bu 4 etaptan hangisi için saldıracağını çok merak ediyorum. 2 etap aldı ama şu 4 etaptan en az 2 tanesi bir genel klasmancı tarafından kazanılması gereken etaplar.
Jonas bayağı yorgun, ayaklarımın dinlenmeye ihtiyacı var diyordu son etap röportajında. Sonuçta adam TdF'de koştu bu sene normal yorulması.

Zamana karşı etabında, ben tam aksine Almeida'nın zaman kazanacağını düşünüyorum, zira Vuelta geneline bakılırsa Almeida daha dinç duruyor ve istatistiklere göre zamana karşıda bir tık Jonas'tan daha iyi durumda.

• Beğen
Jonas bayağı yorgun, ayaklarımın dinlenmeye ihtiyacı var diyordu son etap röportajında. Sonuçta adam TdF'de koştu bu sene normal yorulması.

Zamana karşı etabında, ben tam aksine Almeida'nın zaman kazanacağını düşünüyorum, zira Vuelta geneline bakılırsa Almeida daha dinç duruyor ve istatistiklere göre zamana karşıda bir tık Jonas'tan daha iyi durumda.
Vingegaard son iki yıldır -genelde olumsuz yönde olmak üzere- şaşırtıyor sürekli, o yüzden şu an kalkıp etabı da alsa Almeida’dan dakika da yese şaşırmam :)

• Beğen
Tepkiler: Semih Cavdar
Doğru yanlış bir şey diyemem ama ispanyadan böyle bi protesto asla beklemezdim, duyarlılık çok yüksek seviyede

• Beğen
Tepkiler: MUSA Ç.
İsrail Premier Tech, sporcularının güvenliği için son haftada mavi renk üzerinde sadece P harfi ve yıldız bulunan forma ile yarışacakmış.

• Beğen
Dünkü etabın sonundaki 8,2 km'lik 2. kategori yokuş iptal edilip finiş 8 km öne çekildi, sebebi malum protestolar. Belki son tırmanışta dökülebilecekken eline geçen fırsatları iyi değerlendirmesi gerektiğini bilen Egan Bernal kendinden çok daha yaşlı Mikel Landa'yı yakalamışken hafif tepelik sprinti bırakmadı ve etabı kazanmış oldu.

Bu arada dün Vingegaard'ın röportajlarında hoş bi yaklaşımı dikkatimi çekti, yani bu protestolar mrotestolar derken üstelik de yarışın en önemli genel klasman galibiyeti adayıyken sivri açıklamalar yapmasını da bekleyebilirsin sporcuların, aksine Vingegaard bu protestoları gerçekleştirenlerin de bunu bir sebepten dolayı yaptığını, orada yaşananların gerçek olduğunu ve görmezden gelinmemesi gerektiğini, tabi yine de hoş olmayacak şekilde bu protestoların sporculara da zarar verdiğini falan söylemiş. Fiziki kuvvet kullanarak protestocuları engellemeye çalışmak ve etap bitişlerini öne çekmekten başka elle tutulur bişey yapmayan yarış yönetimine nazaran çok daha değerli bi iş yapmış bence.

Bizim balıkçı kral olmuş..

• Beğen
Tepkiler: Sadettin Z.
Geri