Scudo Sports

Vücut ağırlığı yokuş çıkma hızınızı ne kadar etkiler?

Yukarıda sayın @MutluGezgin gayett güzel yazmış. Kiloyu nereden ve nasıl verdiğiniz önemli. Gücünüz azaldı ise siz kaslardan vermişsiniz. Amatör olma ile alakası yok, profesyonelde olsan kasları eritirsen öncekine göre gücün çok zayıflar.

Bu konuyu Gökhan (Uzuntaş)abiye sordum, kilo verdiğimde yokuşum arttı ama sprintlerim inanılmaz düştü demişti... Optimumluk halimizi ya da biyolojik saatimizi biraz ayarlamak gerekiyor...

Scudo
Hangi antrenmani yaparsaniz yapin, kac kilo verirseniz verin, dunyanin en iyi ekipmanlarini da kullansaniz eger genlerinizde yoksa asla bir pro atlet kadar olamazsiniz :)
Pro atletler Allah vergisi bir vucuda sahipler ve dogru antrenman ile o seviyelere geliyorlar.
Kafanizi boyle seylere yorup paranizi israf etmek yerine spor yaparken keyif almaya bakin :)

Bunu yakın zamanda deneyimlemek istiyorum.(sanırım bayramdan sonra olur)
Şuan diyetimin 5. haftasındayım ve 86 kg dan 79 a indim. Devam ediyorum bakalım bayrama nerelerde olurum. Akşamları evde z2 çeviriyorum kondisyon bisikleti ile. Dış ortamda ki performansımı merak ediyorum.

Bunu yakın zamanda deneyimlemek istiyorum.(sanırım bayramdan sonra olur)
Şuan diyetimin 5. haftasındayım ve 86 kg dan 79 a indim. Devam ediyorum bakalım bayrama nerelerde olurum. Akşamları evde z2 çeviriyorum kondisyon bisikleti ile. Dış ortamda ki performansımı merak ediyorum.
Böyle devam.
Dışarıda ki performansın Artmaması için hiçbir sebep yok..

• Beğen
Tepkiler: RmzBurak
Böyle devam.
Dışarıda ki performansın Artmaması için hiçbir sebep yok..
Bisikletci insanın ve sağlıklı insan boyu 180 ise min 70 kğ diyelim.
- 10 aşağısı olacak aralık şeklinde kilosu olması lazım ki patlama gücü, rampa sürüşü, gruba sadakat karışımını iyi yapabilsin.

Bisiklet sporunda ağırlık hiçbir şeydir.
Bisiklet sporunda ağırlık her şeydir.
Bu iki laf da doğru arkadaşlar. Birçok konuda olduğu gibi burada da cevap duruma göre değişir.

1 saatlik %9 civarı bir tırmanışta tam gaz (5-5.5 w/kg) giden bir sporcu için 1kg eksik olmak 30-50 saniye farkeder.
Kaybedilen kilo ağırlıkla orantılı olarak avantaj sağlar. Yani ağır sporcu 1kg verdiğinde hafif sporcunun 1kg vermesi kadar fayda görmez. Ama fark azdır, 75kg-60kg iki sporcu 5.5 w/kg giderken hafif olan eleman 1kg için 1 saatte 5-6sn daha fazla avantaj sağlar.
Ürettiği güç az olan sporcular ağırlık kaybından daha fazla fayda sağlar. 60kg olan eleman 5.5w/kg yerine 4w/kg gidiyor olsaydı 1 saatte 4-5sn daha fazla zaman kazanacaktı. Güç az olduğundan yokuş da uzun sürecek ve bu avantaj artacaktır.

Şu linkte bu tip hesaplamalar için kullanabileceğiniz hesap aracı var: (link)

Peki ne anladık bu işten? 1kg için bir dağda 1dk farketse 3 dağ çıktığım büyük bir etapta 3dk ediyor. Rezillik.

Ehem.
3 büyük dağ çıkılan bir bisiklet yarışını 3dk önde bitirmek demek rakipleri sadece yenmek değil emekli etmek demektir. Tek bir dağda 1dk fark geceyle gündüz gibi fark eder. Eğer bu farkın anlamlı olduğu pozisyondaysanız.
Nereden mi biliyorum?
toplam 90dk falan süren ve yaklaşık 70dk tam gaz tırmanış olan yarıştan:

2023: podyum 16 saniye ile kaçtı:

2022: 1 saniye ile 3.lük. Neyse ki podyum kaçmadı.

2019: 43 saniye ile podyum kaçtı
1711637330865.png

2018: 14 saniye ile 2. ve 3. lük birden kaçtı

1kg daha hafif olsaydım hepsinde ya podyum ya 1.lik alırdım. 500gr daha hafif olsaydım 2019 hariç podyum hepsinde garantiydi.

Merhaba arkadaşlar , şunu asla unutmamak lazım ki bisiklet bir dayanıklılık sporudur. Bizim gibi amatör yarışlarda başarı sağlamak gibi ufak amaçları olan insanlar için , watt/kg kadar bu gücü ne kadar uzun sürdürebileceğimiz çok daha önemlidir. Optimum sağlıklı görünümünüzü bozmayacak şekilde kalın. Zira bu işin beslemesini , takviyelerini ve dinlenmesini yapamayacaksınız yüzünüz vs çöker ve gücünüz de azalır. O yüzden kitle endeksiniz 22-25 arasında ise yapmanız gereken. Güçte dayanıklılığınız arttırmak olacaktır. 40 yaşından sonra giro koşmayacağız. Ve uzun tırmanma yapacaksanız size uygun dişli seçminife çok önemlidir

Geri