Bisiklet sporunda ağırlık hiçbir şeydir.
Bisiklet sporunda ağırlık her şeydir.
Bu iki laf da doğru arkadaşlar. Birçok konuda olduğu gibi burada da cevap duruma göre değişir.
1 saatlik %9 civarı bir tırmanışta tam gaz
(5-5.5 w/kg) giden bir sporcu için
1kg eksik olmak
30-50 saniye farkeder.
Kaybedilen kilo ağırlıkla orantılı olarak avantaj sağlar. Yani ağır sporcu 1kg verdiğinde hafif sporcunun 1kg vermesi kadar fayda görmez. Ama fark azdır, 75kg-60kg iki sporcu 5.5 w/kg giderken hafif olan eleman 1kg için 1 saatte 5-6sn daha fazla avantaj sağlar.
Ürettiği güç az olan sporcular ağırlık kaybından daha fazla fayda sağlar. 60kg olan eleman 5.5w/kg yerine 4w/kg gidiyor olsaydı 1 saatte 4-5sn daha fazla zaman kazanacaktı. Güç az olduğundan yokuş da uzun sürecek ve bu avantaj artacaktır.
Şu linkte bu tip hesaplamalar için kullanabileceğiniz hesap aracı var: (link)
Peki ne anladık bu işten? 1kg için bir dağda 1dk farketse 3 dağ çıktığım büyük bir etapta 3dk ediyor. Rezillik.
Ehem.
3 büyük dağ çıkılan bir bisiklet yarışını 3dk önde bitirmek demek rakipleri sadece yenmek değil emekli etmek demektir. Tek bir dağda 1dk fark geceyle gündüz gibi fark eder. Eğer bu farkın anlamlı olduğu pozisyondaysanız.
Nereden mi biliyorum?
toplam 90dk falan süren ve yaklaşık 70dk tam gaz tırmanış olan yarıştan:
2023: podyum
16 saniye ile kaçtı:
2022:
1 saniye ile 3.lük. Neyse ki podyum kaçmadı.
2019:
43 saniye ile podyum kaçtı
2018:
14 saniye ile 2. ve 3. lük birden kaçtı
1kg daha hafif olsaydım hepsinde ya podyum ya 1.lik alırdım. 500gr daha hafif olsaydım 2019 hariç podyum hepsinde garantiydi.