Scudo Sports

Vücut ağırlığı yokuş çıkma hızınızı ne kadar etkiler?

Sadettin Z.

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Haziran 2014
Mesaj
2.509
Tepki
12.773
Şehir
İstanbul
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Yine bir GCN Does Science çevirisi ile karşınızdayım. Bu seferki konumuz başlangıç düzeyindeki bisiklet kullanıcılarının korkulu rüyası yokuşlar ve vücut ağırlığımızın tırmanma hızına etkisi.

Önce ilgili video :


Eski profesyonel yarışçılar olan GCN yapımcıları Dan Lloyd ve Matt Stephens vücut ağırlığının tırmanma hızına etkisini test edebilmek için 5 km'lik bir tırmanış parkurunu kullanıyorlar.

Test iki aşamadan oluşuyor. İlk aşamada vücut ağırlıklarına ilave olarak 5 kg ağırlıkta sırt çantaları ile yokuşu tırmanıyorlar. İkinci aşamada ise aynı tırmanışı dinlenip sırt çantası olmadan yapıyorlar.

Dan Lloyd'un kullandığı Canyon dolu matara ile beraber 8.1 kg geliyor. 5.1 kg sırt çantası ve 74.4 kg ekipmanlı kendi ağırlığı ile toplam 87.635 ağırlığa sahip. Matt Stephens ise 8.385 kg ağırlıkta bir Orbea kullanıyor. 5.04 kg ağırlıkta çanta ve 75.1 kg ekipmanlı kendi ağırlığı ile toplam 88.525 kg ile 5 km'lik parkuru tamamlamak durumunda.

İlk aşamayı Dan 25.56 dakikalık bir zaman ve 230W güç ortalaması ile tamamlıyor. Matt ise aynı parkuru 21.41 dakika ve 278W ortalama ile bitiriyor.

Ekstra ağırlığın kullanılmadığı ikinci aşamayı ise Dan 1.16 dk farkla 24.40 ile, Matt ise 1.33 dk farkla 20.08 dakika ile bitiriyor.

Sonuç :

Vücut ağırlığınız diğer tüm değişkenler arasında tırmanış performansı üzerinde en büyük etkiye sahip faktör.

Amatör bir hobi kullanıcısı ya da 150 km'lik Grandfondo koşan bir yarışçı da olsanız vücut ağırlığınızı 5 kg hafiflettiğinizde 50 km'lik bir tırmanışta ortalama 15 dakikalık bir avantaj elde edebiliyorsunuz.

200 gr hafif bir jant setine fazladan para vermeden önce (varsa) fazla kilolarınızdan kurtulmanın hem daha ekonomik, hem daha etkili olduğu ortaya çıkıyor.
 
Scudo
@Sadettin Z. çok değerli bilgiler için emeğine sağlık. Paylaşım için teşekkürler. Beğeniyle takip ediyorum
 
  • Beğen
Tepkiler: Sadettin Z.
Evet ekmegi biraktim diyebilirim. Gunde ortalama 2 ekmegi tuketirken artik 2 haftadir ortalama 1/2 ekmege dusurdum. Kilo olarak 1 kg ye yakin farketti simdiden. Ustelik beyaz ekmek beyin fonksiyonlarina da zararli acik degisle aptal hale getiriyor. Vaz gecemiyorsaniz en azindan tam bugday tuketin.
Gecmis mesajlarda da yazmistim bisikleti 500 gram hafifletmek icin 1000 tl harcamak yerine kendinizi 5 kg hafifletin hem daha ucuz hem daha saglikli sonuc elde edersiniz. 200 gram hafif olsun diye tonlarla para odemek kucuk parcalara hic akil kari degil.
 
Ekmeği bıraktım 4-5 yıldır bu seferde 1 tabak yemekle 2 tabak pilava başladım :D Ama zayıfım 172 boy 60 kiloyum ,belki 60 bile değilimdir ramazanda düşmüştür.20 liraya sele borusu alacağınıza 3 ay salona gidip 250 gram hafifleme yerine 10 kg hafifleyebilirsiniz.
 
güzel paylaşım spor şart teşekkürler
 
bence paylaşım güzel ama önemli bir nokta atlanmış bence. peki benim 5 kilo fazlam olsun ve bununda 2 kilosu kas 3 kilosu da yağ olsun bu durumda işler nasıl değişecek kas kütlesi yokuşta avantaj mı dezavantaj mı sağlayacak.
 
Kesinlikle katılıyorum...Yaz öncesi 101 kg'ya ulaşmıştım şu anda ise 92kg 'yum ve bisiklet üzerinde kendimi oldukça rahat hissediyorum...Bu arada boyum 193cm...Tırmanış performansı olarakta istenilen güç ve hıza vücut daha iyi tepkime verip devamlılık artıyor...
 
@gokberk88
Kas fazlaniz olmaz. Eger agir spor yapip yeterince beslenmezseniz vucut kendi enerji depolarini kullanmaya baslar seker, yag ve sonunda kas yikimi. Eger yag biterse ve yeterli beslenirseniz kaslariniz harcanmaz ve kaslar SIKIlasir yani yogunlasir. Tonusu artar. Hacmi daralir. Tabi calisan yerlerde, gerekirse de kaslar artar.
 
  • Beğen
Tepkiler: İlker_Yılmaz
üstümüze agırlık alarak test etmek çok mantıklı değil. bugun 85 kg olan birinde 20 kg kas varsa 100 kg oldugunda 30 kg a yakın kas kütlesi olacaktır bu teste göre oran çok değişmeyecektir.
 
  • Beğen
Tepkiler: EnesKlf07
@Clients

Test parametrelerin arasında güç ölçümünün de yer alıyor oluşu temel olarak kg başına watt dengesini belirtmek için.

Birbirine çok yakın ağırlıktaki Dan Lloyd ve Matt Stephens arasında %20 ortama güç farkı çıkmış olması, bunun da sonuçlara yine yaklaşık %20 oranında (~4dk) etki ediyor olması tesadüf değil.

Zaten test iki ayrı kullanıcı için ağırlık farkı ile süre arasında doğrudan bir ilişki bulunduğu iddiasında da değil. Aynı kullanıcının vücudundaki fazla kilolardan kurtulması üzerine kurgulanmış bir çalışma. Birden fazla kullanıcı için kıyas söz konusu olduğunda "watt per kg" değeri daha ön plana çıkar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Dış ağırlık denemesi bence uygun olmuş çünkü gerçekten etkiliyor. En barizinden ayaklığı söküp atıyorsun o bile fark ediyor. Bir kişinin performansını en çok etkileyen şey, en başta ağır olmasıdır diye düşünüyorum ki, son zamanlarda epey tecrübe edindim. Yani iç-dış ağırlık fark etmez. Dediğim gibi bir aksesuar söksen o bile fark ediyor. Hele şu ayaklık, ağırlıkta adeta bir başyapıt diye düşünmüyor değilim.

Şöyle bir analiz yapalım ağırlığın hıza etkisi konusunda. İki insan düşünün kilosu 90 kilo ağırlığında olan. Bu iki insanın birisinin kasları güçsüz, diğerinin güçlü diyelim. Kasları güçsüz olan sürekli ağrı yaşar ve performans sıkıntısı baş gösterir. Ama kasları güçlü olan bir şekilde o kiloyu taşıyabilir kasları güçlü olmasından dolayı. Yani kasları güçlü olan kilolu veya ağırlığı olsa da rapma çıkışlarında bir şekilde performansını dengede tutabilir ama kasları güçsüz olan yarıya gelmeden pert perişan olur.

Kilo vb. ağırlık her zaman için sıkıntıdır yani bu bir gerçektir. Ben şu son 10 gün içerisinde bacak kaslarımı az da olsa güçlendirdim ama güçlendirene kadar vücut çok yıprandı. Kilo gerçekten etkiliyor. Dış ağırlık yaparak test etmek de başarılı olmuş. Teşekkürler. Yaz mevsiminin sonuna kadar fazla kilolardan kurtulmakta fayda var. Aslında kışın gece gündüz Trainer ile bu kilolardan kurtulup, yaz ayına mis gibi bir vücut bırakacaksın en iyisi bu herhalde.
 
bisiklette yokuşçu, sprinter, zamana karşıcı diye neye göre ayrılıyor acaba ? kiloylamı ilgili kas yoğunluğuyla yada başkabirşeyle mi ilgili ? kasları nasıl daha fazla sıkılaştırabiliriz nasıl antremanlar yapmak gerekir acaba ? 80 kilo kaslı birisi mi yokuşu daha kolay çıkar yoksa 70 kilo kaslı birisi mi? biliyorum çok soru sordum kusura bakmayın :)

@SOZUAK birde şunu söylemem gerek yeterli besin almayıp ağır antreman yaptığınızda şeker yağ kas diye gitmiyor sıralama bizzat kendim denedim şeker kas yağ oluyor :D özellikle spordan sonra proteine ve karbonhidrata önem verilmeli yoksa benim gibi 2 haftada 1.5 kilo kas yakarsınız :D
 
@gokberk88

Evet calisan kaslar beslenemeyip surantrenman denilen kisma sokulursa rejenerasyon olmuyor. O kadar agir calismak icin ya cok bilincsiz yada hirsli pro olmak lazim. O nedenle bahsetmedim. Cok detay var tabi bu iste o nedenle biraz yuzeysel yazip genelleme yapmistim. Yani duzenli spor bile sart degil bir kasi uzun sureli cok zorlarsaniz yaglardan protein alip kendini onaranayacagindan beslenme ile gereken besinler sart. Tesekkurler
 
Hocam ben 76 kiloyum 1.84 boyum var. Sirtimda yaklasik 4-6 kiloluk bi canta tasiyorum okula gidip gelirken. O kadar zorluyor, o kadar yoruyor ki beni o canta anlatamam. Birakin yokusu duz yolda bile boynumda agrilar olmaya basliyor :(

@gokberk88
Hocam ilk bastaki sorularinizi bende cok merak ettim acikcasi ancak son kisimda yazdiginiz seker kas yag kismi zor. Yani profosyonel sporcularin yemek yeme sekillerinde yag olmuyor hic. Yag yakmasi kolay degil hele gobekteki yaglari :D Karbonhidrati ekmek yerine pirinc gibi gidalardan almak cok cok daha faydali ayrica ve katiliyorum karbonhidrat alinmak zorunda:harika:.
 
Geri