@bisikletci
Ömer'ciğim, nerdeyse kullanmadığım suplement kalmadı (dopinge girenler hariç onlara hiç heves etmedim, kendimi ve başkalarını kandırmak istemedim asla) ve bu suplementlerin beni ilerleyen zamanlarda hep geriye götürdüğünü gördüm. Hazır vitaminlerinde (en iyilerinin bile) pek fazla emilimi olduğunu düşünmüyorum hatta bunların emilimini arttırmak için katkı maddeleri koyuluyor içine sıkça ona rağmen çok iyi sonuç alınamıyor . Açıkçası 15-20 senelik spor hayatım sonucunda suplementlere artık inanmıyorum. Bence vitamin ve mineral almanın en iyi yolu büyük güzel bol yeşillikli bir salatadır, benim artık kullacağım suplement en fazla yarış günü içeceğim bir kahvedir ve isostardır o da sadece yarışta veya peak yapacağım zamanlarda.
Bütün bu besin desteklerinin en büyük etkisi plasebo etkisidir yani kısacası etki edeceğine inanırsanız etki eder, buna plasebo deniyor ve bilimseldir, denek eğer yeterince inanırsa kendisine anlatılan aynı sonucu alıyor.
Tabii vücut geliştirme de kullanılabilir bunlar ama ben en iyi sonuçlarımı bunlardan uzak durduğumda aldım ve sağlıklı oldum, vücut geliştirme de yaptım ve protein kreatin vs kullanmadığım için son derece naturel görünen güzel bir vücuda sahip olmuştum. Tabii anlattığım kendi vücudum için geçerli her atlet kendisi için neyin iyi olduğunu kendi arayıp bulması lazım. Netice itibariyle suplement (besin desteği) dünyası büyük bir endüstri ve malını pazarlamak istiyor ama benim görüşümce biraz sağduyu ile bütün bu ürünlerin %90 oranında fazla bir işe yaramadığı veya suni geçici bir sıçrama yaratacağını herkes görebilir. Antrenörlük kursunda da bütün hocalarımız büyük oranda dopinge ve besin desteklerine pek inanmadıklarını belirtmişlerdi büyük ölçüde...
Benim görüşüme göre en iyi suplement iyi derin bir uyku, temiz hava, doğal (canlı) gıdalar, yeşillik, salata, iyi yağlar, tohumlar, tahıllardır ve tabii iyi planlanmış bir antrenman eşliğinde ve yine unutmadan düşüncelerimizinde vücut kimyamız üzerinde inanılmaz bir etkisi vardır, bir an durun ve düşünün çok iyi bir haber aldığınızda kendinizi nasıl hissedersiniz adeta kuş gibi olursunuz ve kendinizi çok iyi hissedersiniz, veya çok kötü bir haber aldığınızda nasıl hissedersiniz göğsünüz sıkışır, başınıza ağrı girer, boynunuz kasılır, hatta kalp krizi geçiren, inme inen insanlar vardır, aslında dışarıdan fiziksel hiçbir etki yoktur bu etkiyi sadece kafamızda düşünerek yaratırız bunun yanında bütün gün komedi filmi seyrederek ölümcül hastalıkları kahkaha ile yenen insanlar da vardır...
Netice itibariyle vücut çalışma sistemimiz çok karışık bir sisteme sahip, bir şeyi alıp üstünde yazan neticeyi almak o kadar basit bir olay değil zaten böyle olsaydı parası olan herkes bunları alıp istediği sonucu alırdı, vucudumuz bir makineden farklı olarak bir ruha ve inanç sistemine de sahip ve vücut zihin ilişkisi bugün kendini tanımak isteyen herkesin gözönüne alması gereken bir konudur...