Vites nedir ve nasıl kullanılır?

Serrchi

Daimi Üye
Kayıt
31 Ağustos 2015
Mesaj
372
Tepki
769
Şehir
Istanbul
İsim
Serhat Özcan
Başlangıç
1991—92
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Cyclocross
bahsedilen ayarlar için hemen hemen kadro hariç herşeyin değişmesi gerekebilir, şimdiki hali ile güzel güzel kullanılır. Hem zaten kullandıkça eskisi kadar zorlamadığını sizde farkedeceksiniz :)
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Scudo

ARMY

Üye
Kayıt
3 Şubat 2018
Mesaj
1
Tepki
0
Yaş
34
Şehir
Ankara
İsim
Mustafa C.
Bisiklet
Diğer
Merhaba arkadaşlar bugün bisikletime büyük heyecanla SL RS 36 vites kolu aldım.

Fakat ben bu vites kolunu nasıl kullanacağımı bilmiyorum. Çünkü 3x7 olarak aldığım halde solda 12 tane seçecenek var tire şeklinde h ve l. Sağda 7 ama solda neden böyle. Şimdi soldakinin hangisi 1 2 3 ?
 
Kayıt
7 Ocak 2018
Mesaj
1
Tepki
0
Şehir
İstanbul
İsim
Recep Turhan
Bisiklet
Claud Butler
Öncelikle s.a bisikletimin vites kollarını değiştirmeyi düşünüyorum alacağım vites kolu shımano st-ef 41 ama nasıl ürün olduğunu bilmiyorum kullanan arkadaşlar varsa vites geçişleri olsun sorun çıkartıp çıkarmadığı hakkında yorum yapabilecek var mı ?
 
Kayıt
26 Mart 2017
Mesaj
25
Tepki
3
Şehir
Düzce
İsim
Ömer Faruk Erdoğan
Bisiklet
Diğer
Ben Shimano SLX RD-M662 Arka aktarıcı 8li ruble tek dişlili (1 vites) aynakol kullanıyorum. Malzemeli yavaş yavaş topladığım için şuanda 3x10 vites uyumlu arka aktarıcıyı 1x8 olarak kullanıyorum. Amacım yavaş yavaş 1x11 yapabilmek. önce 1x11 uyumlu slx vites kolu alsam. (8li ruble, 10lu arka aktarıcı, 11li vites kolu ve 1li aynakol ile 1x8 vites kullanmak) Sorun olur mu? Daha sonra 11li dişli alıp 10 vites kullanacağım. Bu durumda da hem vites kolunun 11. vitesi kullanılmayacak hemde rublenin 11. dişlisi kullanılmayacak. Bunda sorun olur mu? En son da 11li arka vites aktarıcısı alacağım. Bu planımı yerine getirirken adımlarda sorun yaşar mıyım?Teşekkürler.
 

erso81

Üye
Kayıt
3 Nisan 2018
Mesaj
2
Tepki
1
Yaş
31
Şehir
Kocaeli
Bi sorum olacak,benim eski peugeot bisikletimin tüm vites sistemini değiştirmek istiyorum pek bilgim yok bu konularda,başlıca arka göbek,buna bağlı olarak jant lastik,dişli arka aktarıcı ön aktarıcı değişimi yapıldığında,bu aktarıcının kadroya bağlantısı,veya kadroya uyum gibi bir değişken var mıdır yani eski 7 arka dişlili göbeği yine 7 dişlili altına attırıcı sayısı eş (Shimano Tourney 6/7 Speed Rd-Ty300) uyum sıkıntısı oluşur mu?
 
Kayıt
6 Aralık 2010
Mesaj
15
Tepki
22
Şehir
Eskişehir
VİTES KULLANIMI
Bisiklet vites sistemi, kollar, attırıcılar ve dişlilerden olşur. Gidonun sol elciğindeki vites kolu ön, sağdaki arka vitesi kontrol eder. Bazı bisikletlerde önde, aynakolda vites sistemi bulunmaz.

Ön Vites
Bisikletin ön vites kolundaki sayı büyüdükçe, zincir aynakoldaki bir büyük dişliye geçer. Aynakol (ön) dişlilerinin çapları dışa doğru gittikçe büyür. En dışta en büyük aynakol (ön) dişlisi bulunur. Aynakoldaki (ön vitesteki) büyük dişliler daha hızlı ve daha çok yol alınmasını sağlar. Düz yolda ve inişlerde kullanıma uygundur. Aynakolun (ön) en küçük dişlisi ile bisiklette kuvvet kazancı en üst noktaya ulaşır. Küçük yaprak, yavaş hızlarda ilerleme şansı verir, alınan yol kısalır ama pedalları çevirmek kolaylaşır. Rampa tırmanışlarına uygundur.

Arka Vites
Bisikletin arka vites sisteminin işleyişi öndekinin tersinedir. Vites kolundaki sayılar büyüdükçe zincir küçük dişliye doğru ilerler. Ruble (arka) dişlilerinin çapı dışa doğru gittikçe küçülür. En dışta en küçük ruble (arka) dişlisi yer alır. Rublenin (arka) dişlileri küçüldükçe daha hızlı ve daha çok yol alınır. Rublenin (arka) küçük dişlileri, aynakolun (ön) büyük dişlileri ile birlikte düz ve iniş eğimli yollarda hızlı sürüşlerde kullanmak için elverişlidir. Tırmanışlarda rublenin (arka) büyük dişlisi işgörür. Bisiklette kuvvet kazancı en üst düzeye rublenin (arka) büyük dişlisi ile aynakolun (ön) küçük dişlisi birlikte kullanıldığında ulaşır.

Vites Kullanımı
Bisiklet vites kullanımındaki temel ilke ön ve arka dişlilerin birbirine paralel hareket etmesidir. Şöyle ki, aynakolun en küçük dişlisi...

bir de böyle bişey var ;)
 

emreogut

Üye
Kayıt
12 Nisan 2018
Mesaj
5
Tepki
5
Yaş
30
Şehir
Soma
Arkadaşlar ben bu bisiklet sürme işine yeni başladım. Benim sorunum vites 1-den 2 ye geçmiyor. 1 den 2 ye alıyorum zincir ses çıkarmaya başlıyor yani geçişi yapmıyor sonra 3 e alıyorum 3 e geçiyor ardından 2 ye alıyorum. Bu neden yapar acaba?
 

BerkEvren

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Şubat 2016
Mesaj
3.300
Tepki
13.190
Şehir
İstanbul
İsim
Berk Evren
Başlangıç
1983—84
Bisiklet
Diğer
@emreogut
Yardımcı olacaktır;

Bu da ön için;
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman
Kayıt
1 Mayıs 2018
Mesaj
8
Tepki
0
Yaş
20
Şehir
ESKİŞEHİR
İsim
ARDA YAĞIZ KANAT
Bisiklet
Bianchi
MERHABA.size bir konu hakkında soru soracağım.Biraz gereksiz ama tuhafıma gidiyo.yeni bihanchi markalı bisiklet aldım ama nedense soldaki vitesin sağdaki vitesin,vites düşürme yeri daha yukarda ama diğeri aynı hizada değil.sizce bu bir hasardan dolayımı yoksa zaten bisikletlerde böylemi? NOT: BİSİKLETİM DAĞ BİSİKLETİ
 

artvinli08

Üye
Kayıt
9 Ağustos 2016
Mesaj
5
Tepki
0
Yaş
25
Şehir
istanbul
İsim
mustafa yılmaz
Merhaba
uzun zamandır depoda duran bisikletimi yaz gelmesiye çıkardım. dişli zincir vites aktarıcıları ...balata spreyi ile temizledim ardından shımano ptfe lube ile yağladım bundan sonra onceden çalışan viteslerim şimdi çalışmamaya başladı arka dişli en buyuk ve en kucuge geçmiyor ön dişli ise vites atmıyor sizce sorun nedir ?
 
Kayıt
8 Nisan 2018
Mesaj
16
Tepki
10
Yaş
25
Şehir
TEKIRDAG
İsim
Abdullah
Bisiklet
Diğer
Merhaba Ats-517 bisikletimin var vites döndürürken çok zorlanıyorum ucuz kelebek vites alsam internetten monte etmesi zor olur mu bisikleti ne kadara yapar
 

panzrt

Üye
Kayıt
19 Mayıs 2018
Mesaj
1
Tepki
0
Yaş
28
Şehir
ankara
İsim
arda
bisikletimi alalı 1.5 saat oluyor . bisikleti sürmeden 2 defa vites değiştirdim . vites 4 iken küçük 2.ci çarkta oluyor arkadaşa sorduğumda 7 ve 6 boş çıkmıyor demişti korkuyorum ne yapmalıyım hızlı cevap verirmisiniz
 

mstf11

Üye
Kayıt
13 Haziran 2016
Mesaj
12
Tepki
15
Şehir
Bilecik
İsim
Mustafa
Bisiklet
Mosso
Selamlar. Bir bisiklet acemisi olarak bir şey danışmak istiyorum. 1. linkteki vites kolu 2. linkteki ön vitesi çalıştırır mı? Ayrıca ön vitesi, büyüğünde 42 tane dişi olan 3lü aynakola takmak istiyorum. Oğlumun bisikletini toparlamaya çalışıyorum. Küçük 21 vitesli bir bisiklet. Yardım ederseniz sevinirim.

(link)

(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: Kunget

Kunget

Forum Demirbaşı
Kayıt
9 Kasım 2017
Mesaj
461
Tepki
389
Yaş
27
Şehir
İzmir
İsim
Emre
Bisiklet
b'Twin
@artvinli08 vites ayarlarına bir bakarsan sorun çözülür gibi duruyor

@mstf11 Çalışır. Sonuçta vites kolları telleri gerdirip/gevşetmek için vardır. Bu sayede aktarıcıyı hareket ettirip vites geçisi sağlanır
 
Kayıt
8 Nisan 2018
Mesaj
16
Tepki
10
Yaş
25
Şehir
TEKIRDAG
İsim
Abdullah
Bisiklet
Diğer
Merhaba bisikletimim vites kolunda sıkıntı vardı 7 inerien zorlanıyordu ben de youtube den video açtım tamam dedim telim çok gergin oluyor benim de gücüm yetmiyor teli yumuşatmaya ve aktarıcı ayari yapmaya çalıştım fakat baktım beni ayarım çok bozuk yani vites 7 iken zincir 6. Dişlide oluyor ordan izledim burdan baktım fakat iyice gitti tel çok serbest vites kolu rahatlıkla oynuyor fakat aktarıcı da tık yok teli sıkmakya çalışıyorum olmuyor o zaman da tel oynamıyor sırf bunun içinde bisikletciye para vermek istemiyorum ne yapabilirim




ÖZET:
VITES KOLU OYNUYOR AKTARICI OYNAMIYOR
 

anlern58

Üye
Kayıt
10 Nisan 2018
Mesaj
60
Tepki
91
Yaş
34
Şehir
Sivas
İsim
Anıl
Arkadaşlar merhaba,geçen gün evden bisikletimle dönerken hatırladığım kadarıyla pedalı tam çevirmeden vites değiştirdim;ve geçişi yapamadı ses geliyor hiçbir vitese geçmiyor ya da geçiyor ama kullanamıyorum. Herhalde basit bir sorun yardımcı olabilir misiniz ?
 

lalolelilu

Üye
Kayıt
7 Temmuz 2018
Mesaj
1
Tepki
0
Yaş
27
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Ümit
Bisikleti kurdurdum ve kurdurduğum kişi vites ayarından çok anlayan biri değildi sanırım şimdi vites 2 ye atınca en büyük dişliye geçiyor 1 e atınca ise pedal takılıyor ve zincir atıyormuş gibi oluyor ne yapabilirim
 

Hakan38

hı garbon
Kayıt
6 Mayıs 2018
Mesaj
161
Tepki
204
Şehir
Kayseri
İsim
Hakan Atabay
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@BisikletciCocuh

Aktarıcının üstüne iki tane vida olur o vidalar zincirin çapraza düşmesini engeller onların ayarını tam yaparsanız (ki youtube de videoları var) sorununuz çözülecektir
 
  • Beğen
Tepkiler: musto388

Charles

Üye
Kayıt
20 Temmuz 2018
Mesaj
1
Tepki
0
Yaş
22
Şehir
İstanbul
İsim
Baran
Bisiklet
Salcano
Benzer konular hakkında daha önce çokça tartışılmış fakat kesin bir cevap bulamadım bu konu hakkında.Yokuş çıkarken vites nasıl değiştirilmeli veya değiştirilmeli mi ? Bazı arkadaşlar değiştirilmemesi gerektiğini bazı arkadaşlar ise doğru hamleleri yaparak değiştirilebileceğini söylemiş.Hem rampa çıkışları için hem de yaklaşık 30-40 derecelik yokuşlarda vites nasıl kullanılmalı ?

Dün gece eğimi çok olmayan bir rampa çıkarken ön vitesi arttırdığımda zincir aynakol ile kadro arasına sıkıştı ve kırmadan tekrar takacağım diye canım çıktı :) Muhtemelen hata bendeydi.Bu nedenle doğrusunu öğrenmek istedim.

Ufak bir sorum daha var.Dün zinciri takarken elimle zincirin yağını aldım biraz.Tekrar yağlamama gerek var mı yakın zamanda ?