Vergi iadesi hakkında

H.Can DEMİREL

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Temmuz 2006
Mesaj
1.232
Tepki
950
Şehir
Muğla
Vatandaş fişi unuttu

Gelir İdaresi Başkanlığı, belge düzenine dönük arayışlarını sürdürürken, alışverişlerde fiş almama alışkanlığı giderek yaygınlaşıyor. Gelir İdaresi yaptığı kampanyayla, en az 100 fiş getiren öğrenciye hediyeler verecek.

ANKARA - Çeşitli vergi dairesi başkanlıklarının yaptığı anketler, vatandaşların da, satıcıların da, fatura-fiş konusunda hiç duyarlı davranmadığını ortaya koydu. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nın gerçekleştirdiği “Alışverişlerden Sonra Belge İsteme Alışkanlığı” araştırmasına göre, eğitim seviyesinin yüksek olduğu, memur şehri Ankara’da bile her 100 vatandaştan sadece 54’ü alışverişlerde düzenli şekilde fiş istiyor.

Yüzde 26’lık grup zaman zaman fiş talebinde bulunurken, alışverişlerin yüzde 19’unda vatandaşlar, satıcı verirse ancak fişini alıyor.

Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı’nca yürütülen bir başka anket çalışmasında ise satıcıların fişe yaklaşımları irdeleniyor. Bu araştırmaya göre, alışverişlerin yüzde 83’ünde satıcı, müşteri istemedikçe fiş vermiyor. Satıcıların yüzde 7’si alışverişlerde fiş yerine indirim yaparken, sadece yüzde 5’lik bir kesim düzenli olarak fiş kesiyor.

Ankete katılan vatandaşların yüzde 3’ü de alışverişlerde fiş almayı unuttuğunu beyan ediyor. Geri kalan yüzde 2’lik grup da net bir tavır sergilemiyor.

FİŞ REKLAMINDA YER ALACAK İSİM BELLİ DEĞİL
Gelir İdaresi Başkanlığı, vatandaşların alışverişlerde fatura-fiş almalarını teşvik etmek ve onları vergi konusunda bilinçlendirmek amacıyla hazırlanacak reklam filmlerinde yer alacak ismi henüz netleştiremedi.

Daha önce Avrupa Yakası adlı dizide Gaffur tiplemesiyle yer alan Peker Açıkalın’ı reklam filminde oynatmak isteyen Gelir İdaresi, diğer bazı dizi yıldızları ve tiyatrocuları da listeye aldı. Ancak, bu konudaki görüşmeler, 19-23 Şubat tarihleri arasında kutlanacak Vergi Haftasının sonrasına bırakıldı.

DİZİLERE VERGİ SLOGANI
Gelir İdaresi Başkanlığı, televizyon dizilerinde vatandaşlara vergi sorumluluklarını hatırlatan mesajlar verilmesi için de harekete geçti. Bu amaçla Yabancı Damat, Avrupa Yakası ve Selena gibi dizilerin yapımcı ve senaristleriyle görüşmelerde bulunuldu.

100 FİŞ GETİREN ÖĞRENCİYE HEDİYE
Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi dairesi başkanlıklarına da bir yazı göndererek, çocuklara yönelik “Ülkemi Seviyorum, Belgemi Alıyorum” kampanyaları düzenlenmesini istedi. Yazıda, 2 kategoride gerçekleştirilecek kampanyaya il merkezi ve ilçelerdeki ilköğretim okullarında eğitim görmekte olan öğrencilerin katılabileceği belirtildi.

Gelir İdaresi bu kapsamda, belirli tutarın üzerinde fiş getiren öğrencilere hediye kampanyası başlatıyor. En az 100 adet fatura-fiş getiren öğrencilere dizüstü ve masa üstü bilgisayar ile bisiklet ve fotoğraf makinaları verilecek.

Kampanya kapsamında 1 Ocak-11 Şubat 2007 tarih aralığını içeren harcama belgeleri, 12-16 Şubat tarihleri arasında ilgili birimlere bizzat ya da veliler aracılığı ile elden ibraz edilecek.

Kaynak:(link)
 
Scudo

ultegra

Aktif Üye
Kayıt
9 Eylül 2006
Mesaj
118
Tepki
7
Şehir
istanbul
O haberi başka bir yerde okudum. Sadece bursa vergi idaresi yapıyor bu işi. Okuduğum kadarı ile de hediyeler sadece bisiklet ve dijital fotğraf makinesi.
 

H.Can DEMİREL

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Temmuz 2006
Mesaj
1.232
Tepki
950
Şehir
Muğla
Şükrü KIZILOT

Demedim mi nazlı Maliyem ben sana

ÇOCUKLUK dönemimizde söylenen "Ham meyvayı kopardılar dalından" diye bir türkü, devamında bir yerde de "Demedim mi nazlı yarim ben sana" sözleri vardı. Bir okuyucumuz, dünkü gazetelerde, vergi iadesinin kaldırılması ile ilgili haberi yorumlarken, bu şarkıdan esinlenmiş. Okumayanlar için önce haberi özetleyelim.

Gazetelerde; "Fiş alma alışkanlığı kayboluyor", "Vergi iadesi gitti, fiş toplayan bitti", "Fişi çabuk unuttuk" gibi başlıklarla yayınlanan haberde; ücretlilere vergi iadesinin kaldırılıp, yerine asgari geçim indiriminin getirilmesini öngören tasarı henüz yasalaşmadan, fiş ve fatura alma oranının yarı yarıya düştüğü belirtiliyordu.

Haberle ilgili olarak, Hürriyet’in internet sayfasına gelen, çok sayıda okuyucu yorumu vardı. Naim Tiner adlı bir Hürriyet okuru da şöyle yazmıştı;

"Demedim mi nazlı maliyem ben sana, vergi iadesini kaldırırsan kimse fiş almaz diye..."

DİĞER YORUMLAR

Hürriyet’in internet sayfasında yer alan, çok sayıda okuyucu yorumundan, birkaçı aşağıdaki gibi;

"Alış-verişten sonra fiş istesen ne olacak ki? ’Vergi iadesinde geçmiyor. Yine de fiş istiyor musun?’ diyorlar." / Okan Güler

"İnsanların 3 kuruş ek gelirine göz dikmenin sonu budur." / Hakan Ünsal

"Sen iktidar olarak insana dürüst davranmazsan, ben de fiş almam." / Hasan Kocaman

"Kusura bakmayın beyler, ben artık fiş almıyorum. Almam kardeşim. Pazarlık yaparım, indirim yaptırırım. Devlete gideceğine cebime kalsın."/ Ömer Osman Özpürçüklü

"Ortalama 346 YTL kaybım olacak. Bunun acısını, 346 milyon kez çıkartacağız." / Özgür Kaya

"Vergi iadesi kalktı. Asgari geçim indirimi işçinin değil patronun cebine..." / Engin Güngör

"Vergi iadesi desteğini kaldırırsan, vatandaş da bu gönüllü desteği yapmaz." / Ümit Bilgiçataç

Okuyucu yorumları uzayıp gidiyor...

VATANDAŞ KIZGIN
Vatandaşın yorumlarını okuduğumuzda, vergi iadesinin kaldırılmasına kızdıkları daha ötesi, belli bir tavır aldıkları fark ediliyor. Nitekim, dünkü Hürriyet’te yer alan Maliye yetkililerinin tespitleri de bunu doğruluyordu...

Peki... Vatandaş niye kızgın?

Çok sayıda nedeni var.

1) 2007 yılı vergi iadesi güme gitti. Emeklilere vergi iadesi kaldırıldığında, hemen izleyen aydan itibaren, yüzde 4’lük vergi iadesi karşılığı ödeme yapılmıştı. Ücretlilerde, bu yapılmıyor. Asgari geçim indirimi 2008 yılından itibaren başlatılıyor.

2) Özel sektörde, işçi ile "net ücret" üzerinden anlaşmaya varıldığı için asgari geçim indirimi, işverenin cebine gidecek.

3) Asgari geçim indirimi, asgari ücret düzeyinde geliri olanlara avantaj sağlıyor. 504 YTL’nin üzerinde geliri olan bekar bir ücretlinin, kaybı oluyor. Genel bir anlatımla, orta ve yüksek ücretlilerde, vergi iadesinin kaldırılması, gelir kaybı yaratıyor.

İYİ ANLATILAMADI

Emeklilere vergi iadesi kaldırılırken Başbakan’ın "Emeklileri fiş toplama eziyetinden kurtardık" şeklindeki açıklaması, ücretlilere vergi iadesi kaldırılırken de Maliye Bakanı’nın "Fiş toplama zulmüne son veriyoruz" açıklamaları ön plana çıktı.

"Eziyet" ve "zulüm" şeklindeki benzetmeler de fiş ve fatura almayı olumsuz etkiledi.

Oysa fiş ve fatura almak, herşeyden önce bir vatandaşlık görevi. Alınmayan fiş ya da faturanın KDV’si satıcının cebine gidiyor, kayıtdışılık artıyor.

Bu aşamada, bir önlem olarak, Çin’deki gibi fiş ve faturalara "kazı-kazan" konulması, çocuklara ve TV dizilerine yönelik kampanyadan daha etkili olur.

kaynak:hurriyet.com.tr
 

H.Can DEMİREL

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Temmuz 2006
Mesaj
1.232
Tepki
950
Şehir
Muğla
Fiş almaya devam biriktirmeye son

RADİKAL - ANKARA - Vergi iadesini kaldırarak, yerine asgari geçim indirimini getiren yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Ücretlilerin alışveriş fişi biriktirmesine gerek kalmadı. Ancak yurttaşlık görevi olarak herkesin fiş almayı sürdürmesi gerekli. Gelir Vergisi Kanunu'nun yanı sıra çok sayıda kanunda değişiklik yapan yasayla vergi iadesi 1 Ocak 2007'den itibaren kaldırıldı.
Vergi iadesinin yerine 1 Ocak 2008'den itibaren asgari geçim indirimi uygulanacak. Maaşın, brüt asgari ücretin yüzde 50'si tutarındaki kısmı, vergi matrahından düşülecek. Böylece ücretlilerin ödeyeceği aylık vergi 44 YTL azalacak. Eşi çalışmayan ve yedi çocuklu ücretlilerin maaşlarının asgari ücret tutarındaki bölümü vergiden muaf olacak. Ancak, asgari geçim indiriminin maaşlara yansıması, işverenlerin insafına bırakıldı. İşverenlerin 2008'deki ücret artışlarını düşük tutması halinde, asgari geçim indiriminin çalışanlara hiçbir yararı olmayacak.
İkinci el araç satış sözleşmelerinde damga vergisi binde 7.5'ten 1.5'e düşürüldü. Böylelikle 10 bin YTL'lik satış sözleşmesinde ödenen 75 TL'lik damga vergisi 15 YTL'ye, noter harcı ise 22,5 YTL'den 4,5 YTL'ye inecek.

Kaynak:(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: bedo

Ercan Bayram

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Ocak 2006
Mesaj
2.064
Tepki
1.518
Şehir
İstanbul
Aksine ben Vergi iadesine ayrılan oranın artması taraftarıyım aksi halde
Fişli alsam ne kadar fişsiz ne kadar şeklinde insanlar alışverişlerinde bile bu şekilde bir tavır sergiliyorlar...

Kaç kişi toplu taşıma aracına bindiğinde fiş istedi?
öğrenci - emekli - öğretmen vs .. Paso göstermek mecburi
eeeeeee orda fişinizi de alın yazıyor ...
kaçınız aldınız acaba???

örnek çok say say bitmez bu biriktirmenin karşılığında verilecek pay arttıkça insanlar daha da çok ciddiye alacaklar ve dolayısı ile vergi veren kişi sayısı çok hızlı artacaktır...

Sonuçta ne olacak?
kira kontratını vergi iadesine yazdırmayan ev sahibi olmayacak
o da vergisini verecek. Neden kirayı direkt örnek verdin derseniz de 3 sene önce kira 100 lira cıvarında iken şimdi herkes Ev sahibi oldu bir şekilde şuan kiralar Antalyada 350-500 ve daha da üstü civarında ama bildirilen tutarı görmeyin vah vah vah...

sonuçta faturalı giren mal faturalı çıkacak!

aksi halde geçmişe dönüş hayat standartları geri gelecek gibi görünüyor...
(kazan kazanma vergisi)

Ercan bunları nerden bilir :)
*Not: Abim ve Babam Mali Müşavir :)
 

murattaner

Aktif Üye
Kayıt
14 Eylül 2004
Mesaj
126
Tepki
83
Şehir
İçerenköy/Ataşehir
Bisiklet
Trek
Yurttaş nasıl kızmasın.Vergi iadesi kaldırılacak,tahmini vergi iadesi belli oranda maaşlara yansıtılacaktı.Evet vergi iadesi kaldırıldı lakin maaşlara yansıtılma 2008 yılına kaldı.Yani devlet 2007 yılında vergi iadesi vermeyeceği gibi,maaşlardada herhangi bir değişiklik olmayacak.Sağolsun Devlet-i Aliye her fırsatta vatandaşını öpüyor.Eee konunun başında sayın Maliye Bakanımız Unakıtan gibi bir duayen var.Yatıp kalkıp bizi düşünüyor.Allah razı olsun.