Scudo Sports

Vandal Bisiklet Sürücüleri

Ben nispeten yeni sayılırım. Şansım; tüm kuralları sıkı sıkıya uygulayan arkadaşlarımla pedallamaya başlamış olmam. Doğru başlayınca da bir çok eksiği/yanlışı çok net görebiliyorsunuz. Konu başlığına katılarak, bende onlarca uyulması gereken trafik kuralına -en çok biz şikayet ettiğimiz halde- sıklıkla uyulmadığını görüyorum. Reflektör, kask, ışık kullanmayan, kırmızı ışık, yaya geçidi gibi temelde herkesin iyi bildiği basit temel kurallara bile ısrarla uymayan insanlarımız var ne yazık ki.
Uyarıya hakaretle dönüş olması da çok üzücü. Bu da medeniyet göstergesi bisiklet kullanımında profilinde ne kadar geriye gidebileceğini gösteriyor. Umarım bu mesajlarla farkındalıklar ve hassasiyet artar.

Scudo
Bu kuralları biz doğrudan koymadık, AB uyum süreci çalışmaları ile pek çok kuralı ithal ettik. Bu yüzden "adamlar koyduysa bi bildikleri vardır" diye düşünürüm. Elimden geldiğince kurallara uymaya çalışırım. En basitinden, bir kere diğer şeritteki araçlar kalkana kadar ben geçerim dedim ne oldu anlamadan ortada kaldım. Hiç bir sorun yoktu ve yolun ortasında zincir aktarıcıya sıkıştı kaldım araçların ortasında. O yüzden kurallara uyun. Başkası için değil kendiniz için uyun. Saygısızlık kısmına girmiyorum, hakaret etmek acizliktir. Derdin varsa konuşursun. Bu kadar net.

Maalesef bu tarz durumların iyi bir şekilde verilecek eğitimden başka çaresi yok. Özenerek tabiri caizse ağzımızın suyu aka aka baktığımız gelişmiş toplumlardaki saygı ve iletişimin temelinde iyi alınmış eğitim yatar. Kurallara uyulmuyor mu? Evet, bunun sebebi eğitimsizlik. Etik olmayan bir davranış mı sergileniyor? Evet, bu da eğitimsizlikten. Şu an düzeltmeye çalışsak belki onlarca yüzlerce sene sürecek bir mesele... Umarım düzelir deyim çok umudum olmadığının altını çizerek.

• Beğen
Tepkiler: er ai
Bisiklet form'un en faydalı başlıklarından birisi de bu başlık olmuş. Kendi öz eleştirilerimizi yapmamız, sorunlarımızın aşılmasında çok önem arz etmektedir. Dolayısı ile hep karşıdakileri suçlarken kendi eksikliklerimizi de görmüş oluruz. Arkadaşlarım yaşadıkları olumsuz olayları keşke yaşamamış olsalardı. Biz bisikletliler de gözünün önüne bakmalılar. Araçlar bizi yok sayıyorlar, görmüyorlar derken, bizimde, kendimizi göstermemiz gerekir. Bunu gerek giyimimizle, gerek kurallara uyarak sağlamalıyız... Zayıf olan kim? Bizleriz. O halde kurallara en çok uyanlarda yine bizler olmalıyız. Grup sürüşlerinde, ben sürekli grubu kaybederim. Özellikle de şehir içi ve trafiğin işlek olduğu yerlerde. Sebebi; benim trafik kurallarına riayet etmem ve arkadaşlarımında uymamaları. Uyarlarsa kendilerinde bir eksiklik hissetmeleri. Bir kaç ışıkta aramız açılıp gidiyor. Sonuçta bizler kurallara uymuyoruz (belki de bu kuralların neler olduğunu doğru dürüst bilmiyoruz). Kırmızı ışıkta geçmenin hiç bir bahanesi olamaz! Duyduğumuz kadarıyla bazı ülkelerde kırmızı ışıkta geçenlere psikolojik tedavi uyguluyorlarmış, maddi cezanın dışında. Her şeyin iyi olacağını umarak, bu başlığı açan ve bilgilerini paylaşan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum...

Bisiklet değil arabadan örnek vereyim kendi adıma.
Önümde seyreden aracı geçtikten hemen sonra daha fazla ilerleyemiyorsam dikiz aynasından göz teması kurmaya çalışıp özür dilerim manasında elimi kaldırıyorum ki genelde önümde ki aracı geçince ilerleyebileceksem solluyorum.
Bisiklette "kusura bakmayın, teşekkür ederim, özür dilerim" demek daha kolay.😊

Atladığınız nokta; kayıtlı bir aracı, kuralları çiğnediğinde şikayet edebilmek için elinizde plaka olması.

Bisiklet için ne yapacağız peki?! Eğitim vs... demeyin komik oluyor...

Yani bisikletliler de araçlarla ve yayalarla çok sorun yaşıyor ama bugüne kadar yayalara plaka takılsın da şikayet edebiliyim diye bir şey gelmedi aklıma.
Eğitimin size komik gelmesi ayrı bir sorun zaten ama sizin ‘şikayet edebileyim’ diye plaka takılmasını savunmanız çok daha naif ve komik. Bu azminizi hazır plakalı araçları şikayet etmeye yönlendirebilirsiniz. Bi sonuç alırsanız bizle de paylaşın. Zira ben hiç bir zaman alamadım.

Arkadaşa geçmiş olsun sorun plaka takmayla çözülmez maalesef ülkemizin kaliteli insan sorunu var bu sorunda kısa sürede düzelmez benim tahminimce eğitim sistemi hemen halledilse en az iki kuşak sonucunda insan kalitesi biraz düzelir.Son 20 senede her türlü kalitesizlik bu ülkede normal gösterildi eskiden bir kısım insanlar bir hata yapsa utanır başını eğerdi şimdi maalesef zeytinyağı gibi üste çıkıp kendi hatasına rağmen seni bastırmaya çalışıyorlar.

Bisiklet sürücülerinin plakası yoksa, TC kimlik numarası var. Cezai işlem de bu numara üzerinden yapılabiliniyor. İlla plakası olmasına gerek yok, plaka demek vergi demek :)

@sspl

Herkesin TC kimlik, sigorta, bireysel emeklilik, spor salonu üyeliği vs bir sürü numarası var ancak sürücü yanınızdan 30km üzeri hızda geçip giderken bu numaraların hangisini, nasıl almayı düşünüyorsunuz?

Yol bisikleti kullanıcılarının çok büyük bir bölümünde orta ve üstü seviyede yol bilgisayarı, hemen tamamında akıllı telefon ve aktif strava hesabı mevcut. O an kiminle etkileşime girildiği bu cihazlar vasıtasıyla daha rahat tespit edilebilir diye düşünüyorum. Bir çeşit dijital plaka gibi. Memlekette yasal yaptırım beklemek naiflik olur ancak sosyal medya gerçeği var. Uygunsuz davranışta bulunanları sosyal medya platformlarından ifşa edebilmek bile bir nebze caydırıcı etkiye sahip olabilir.

@sspl

Herkesin TC kimlik, sigorta, bireysel emeklilik, spor salonu üyeliği vs bir sürü numarası var ancak sürücü yanınızdan 30km üzeri hızda geçip giderken bu numaraların hangisini, nasıl almayı düşünüyorsunuz?

Yol bisikleti kullanıcılarının çok büyük bir bölümünde orta ve üstü seviyede yol bilgisayarı, hemen tamamında akıllı telefon ve aktif strava hesabı mevcut. O an kiminle etkileşime girildiği bu cihazlar vasıtasıyla daha rahat tespit edilebilir diye düşünüyorum. Bir çeşit dijital plaka gibi. Memlekette yasal yaptırım beklemek naiflik olur ancak sosyal medya gerçeği var. Uygunsuz davranışta bulunanları sosyal medya platformlarından ifşa edebilmek bile bir nebze caydırıcı etkiye sahip olabilir.
Saadettin Bey cezayı ben kesmeyeceğim için bu numaraları almayı şahsen düşünmüyorum. Polisimiz gerektiğinde 200km üzeri gidebilen motorsikletlerden alabiliyorsa bisikletlerden de alabilir. Sadece TC kimlik numarası yeterli bu arada spor salonu üyeliğine gerek yok :)

• Beğen
Tepkiler: utksn
Saadettin Bey cezayı ben kesmeyeceğim için bu numaraları almayı şahsen düşünmüyorum. Polisimiz gerektiğinde 200km üzeri gidebilen motorsikletlerden alabiliyorsa bisikletlerden de alabilir. Sadece TC kimlik numarası yeterli bu arada spor salonu üyeliğine gerek yok :)
200 km/sa hızla giden motoru bir şekilde yakalarsın da bir bisikletliye nasıl tesbit etmeyi düşünüyorsunuz Tanrı aşkına.
Gerçekçi olalım ve o şahsın insan olamayışına verelim.
Gerçi daha önce yazılmıştı, birde karşı tarafı dinlemek lazım.

• Beğen
Tepkiler: dursunerhan
Bende sadece bu var, dernek adresine şikayetinizi bildirin, sizinle ilgilenirler :)
karaa.jpg

200 km/sa hızla giden motoru bir şekilde yakalarsın da bir bisikletliye nasıl tesbit etmeyi düşünüyorsunuz Tanrı aşkına.
Gerçekçi olalım ve o şahsın insan olamayışına verelim.
Gerçi daha önce yazılmıştı, birde karşı tarafı dinlemek lazım.
200 ile giden motor yakalanıyorsa 30 ile giden bisikletliyi de yakalarsınız bence, en kötü ihtimalle mazotu bitince yakalarsınız :)

Yapılan hareketi savunmuyorum bu arada yanlış anlaşılmasın, yapılmış hareket insanlık dışı bir şey.

• Beğen
Tepkiler: _Madmexx _
Önümde seyreden aracı geçtikten hemen sonra daha fazla ilerleyemiyorsam dikiz aynasından göz teması kurmaya çalışıp özür dilerim manasında elimi kaldırıyorum ki genelde önümde ki aracı geçince ilerleyebileceksem solluyorum.

Ülkedeki tum sikintilara , kaosa ve kargaşaya rağmen insanların en azindan beraber barışçı şekilde yasayabilmesinin anahtarı bu : " Yaptığı hatanın farkına varmak ve özür dilemek " bu olmadığında ufak bir omuz çarpması hatta bir bakış bile kavga , cinayet sebebi oluyor.

Pinarello kullanıcısı olan meçhul kişi buralara giriyorsa olayı bir de ondan dinlemek isteriz. :srnsml:
Bencede söz hakkı doğuyor, ne olup bittiğini bilmeden önyargıyla yaklaşmamalı..Neden bir insan bir aileye küfrederki...Yani öncesinde olayın bir gelişimi olmuştur illaki..Asla küfrü tasvip etmiyorum, şiddetle kınıyorum ama karşı tarafıda dinlemek şart bence olup biteni anlamak için yoksa Halil Sezai vakasına döner...
Bisiklet pinarello olsa ya da pinokyo bence fark yok...Yaşın etkisi derseniz, olmalıydı evet...
Bisiklete plaka, peki..Ya kaykaycılar, patenciler vs..Onu bırakalım fit bir koşucuyla bile polemiğe girebilirsiniz, adam sizin yetişemeyeceğinizi bilip küfreder, kaçıp gider...Onu nasıl deşifre edeceğiz, koşucu numarası filanla mı?
Ben geçmiş olsun diyorum ama münferit bir olay, iyiki durmamış pinarellocu, kavga ederdiniz iş büyüyebilirdi..Ülkede "yan bakmak" tan insanlar birbirini öldürüyor..
Balık baştan kokar, Türkiye belki 50 yıl sonra çok daha medeni olacak (belki), ama şuan bu tip talihsizlikleri -ki hergün binlere insan arasında yaşanıyor emin olun- sabır ve "aklımda" larla geçiştirmek en akıllıcası...

Plakanın basımı para, plaka varsa ruhsat da olacak demektir o da para.
Ruhsatta markası modeli rengi yazar, rengini değiştirirken evrakları yenile yine para.
Satarken de devretmek için resmi işlem lazım, hoooop notere git para.
Oldu ya ruhsatı evde unuttun, polis sordu gösteremedin, hadi buyur bu da para.
Plakanın üzerine çanta vs geldi istemeyerek kapatmış oldun, polis çevirdi, aha bu da para.

"Yetmez ama evet!" diyerek birkaç ekleme de ben yapayım :)

Bisikleti kayıt altına aldık, e şimdi buna her sene M(otorsuz)T(aşıtlar)V(ergisi) ödemezsek, devletimizin hatırı kalır... Neyse, 2 taksitle ödeyebiliyoruz en azından.

Kayıtlı bisikletimizin her sene muayeneye de ihtiyacı var. Yok öyle aşınmış fren papuçlarıyla, ayarsız viteslerle, bitmiş disk fren balatalarıyla şehirde serseri mayın gibi dolaşmak. Her sene TüvTürk'ün yolunu tutup, 150-200 lira da Türk-Alman dostluğu için ateşlememiz lazım.

Bitti mi? Bitmedi... Sıkışık trafikte ya da trafik ışığını beklerken, yolun en sağına sıfırnoktabeş santimetre yanaşıp kaldırımın tozunu alan, bu sebeple bisikletimizle yanından usulca geçerken dikiz aynasına hafifçe sürttüğümüz BMW X5'li abimizin masrafını kim karşılayacak? Bir X5 dikiz aynası kaç para farkında mısınız? Şimdi bu abimiz masrafı kendi kaskosundan karşılarsa, olay tramer kaydına işlenecek ve abimiz muayyer aracını satarken 2. el değeri düşecek. O yüzden biz de bisikletimize kasko yaptırmalıyız ki, böyle nahoş olaylarda kadirşinas abilerimizin masrafını da biz ödeyelim.

Centilmen çocuk. :snzdglsn:

• Hahaha
Tepkiler: Cemal Ç.
@Mehmet Altuğ Para alabilmek için egzoz gazı ölçümü de yaparlarsa bi eksiğimiz kalmaz sanırım :ssrtcbya:

Ben maddi durumu motorlu taşıtları karşılayamayacak bir öğrenciyim. Şahsi bir araca sahip olmanın avantajlarına (sıkış tepiş gitmeme, saçında iki tel beyazlayınca "kalk lan ben yaşlıyım" diye trip atanlarla muhatap olmama, özellikle minibüslerde sırt çantası olunca çarpa çarpa geçenlerde muhatap olmama, salgın hastalık durumunda sosyal mesafeyi koruyabilme, herhangi bir yere giderken zaman kısıtlaması olmama, son otobüsü kaçırınca taxiye muhtaç olmama) ancak bisiklet ile sahip olabiliyorum. Bisikletlere plaka çıkarsa devlet boş geçmez, pedallı taşıt vergisi, zorunlu trafik sigortası, muayene (ücreti), sürücüye osturuk pulu (egzoz pulu) da peşinden gelir ki bu benim için ciddi ciddi %100 toplu taşıma araçlarına mahkumiyet olur bisikletlere plaka talebinde bulunurken bunu da göz önünde bulundurun lütfen.

Geri