Scudo Sports

Vandal Bisiklet Sürücüleri

Spd-SL Terlik

Aktif Üye
Tepki
988
İsim
Osman Sarıkaya
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Mosso
Bisiklet türü
Cyclocross
Ölümlü bisiklet kazalarının arttığı bu dönemde maalesef böyle bir realitemiz var. Üstüne üstlük vandallığı gerçekleştiren bisiklet sürücüleri yoksul kesimden çocuklar değil aksine altlarında pahalı yol bisikleti olan ve belirli bir gelir sınıfında, buna paralel eğitim düzeyinde olan insanlar.

Özellikle bisikletlilerin trafiğin parçası sayılması gerektiğini, daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söylerken; bisiklet kullanıcılarının da trafik kurallarına dikkat etmeleri gerekmekte.

Bugün sabah eşim ve kızım ile Kartal sahile yürüyüşe çıktık. Dönüşte saat 13:30 civarında Kartal-Dragos arası bir noktada ışıklarda karşıya geçmek için beklerken yayalara yeşil ışık yandı ve yola adımımızı attık. iki bisikletli -ki birisi orta yaş üstünde, siyah Pinarello kullanıcısıydı, siması aklımda- kırmızı ışığa ve yolda olmamıza rağmen geçtiler ve biz de "siz de böyle yaparsanız!" cümlesi ile tepkimizi gösterdik. Tarafımızdan hiçbir hakaret, başka bir söz ya da bir el hareketi olmadı. Pinarello kullanıcısı elini kaldırıp, bize bir şeyler söyledi ve sonunda hakaret etti. Net duyduk.

Öncelikle şunu söyleyeyim kendisi ile bu konuyu yüz yüze konuşmayı çok isterim. Buraları okuyorsa mesaj atması yeterli. İkincisi giderken yanında ailesi olan bir erkeğe hakaret edilmez. Söyleyecek sözün varsa gelir söylersin. Son olarak o yörede oturuyorum sık sık sürüş ve yürüyüş yapıyorum. Dahası araç ile o rotadan geçiyorum. Kendisi ile tekrar karşılaşıp bunları konuşmayı çok istediğimi bilmesini isterim. Görüşmek dileğiyle.

Bisiklet kullanımının plakalı ve ehliyetli olması gerektiğine inanan bir insanım. Kayıt altına almadığınız hiçbir şeyi kontrol edemezsiniz. Çalınır da çalar da. Ulaşımdan ziyade spor olarak tempolu sürüş yapıyor olabilirsiniz, beyninize kan gitmiyor olabilir, kırmızı ışık da durduğunuzda üşüyüp zatüre olacağınızı düşünüyor olabilirsiniz... Bunlar bu sporu insan gibi yapmanıza, temel toplum kurallarına uymanıza engel oluyorsa; bu sporu yapmayın! Her gün daha geriye giden bir toplumdan yakınırken toplumun en mağdur kesimi bile vandallaşıyor... -orta doğuda sıradan bir gün-

Ailenizden; uzaklaşırken, yanında ailesi olan erkeğe hakaret edilmeyeceğini öğrenmediyseniz o da ailenizin suçu.

Konu dağılmasın; bisiklet çok keyif veren bir alet. İster ulaşım ister spor için kullanın çok keyifli ama siz mutlu olurken toplumun kalanını rahatsız etmemeniz gerekiyor. Temel ahlak ve trafik kurallarına uymak gerekiyor.

Son olarak kesinlikle bu aletleri plakalandırıp, sürücüleri ehliyetlendirmek gerekiyor.

Son düzenleme:
Scudo
Birine haklı olarak kızmışsınız, tamam. Ama kızgınlığınız yüzünden felsefesinde serbestlik olan bir araca plaka takılmasını ve denetim altına alınmasını istemeniz komik. Bu coğrafyanın bağlanma ve yönetilme sevdası bu ülkeyi yok ediyor. Keşke yok oluş sürecinde buraya denk gelmeseydim.

@portakallimon serbestlikten kastınız kural ve ahlak dışında davranış sergileyebilmekse sizden daha güçlü biri ile karşılaşana kadar serbest olursunuz.

Serbestlik yaklaşımınız hatalı.

@Osmın Hayır. Serbestlikten kastım 500 TL'ye bile sizi 10 km ötedeki işyerinize götürebilecek bir alet satın alabilmeniz.

Sizin yanlış anlayarak bana atfettiğiniz "serbestlik" tanımı hatalı, evet. Şunu okumanızı öneririm:
(link)

Birine haklı olarak kızmışsınız, tamam. Ama kızgınlığınız yüzünden felsefesinde serbestlik olan bir araca plaka takılmasını ve denetim altına alınmasını istemeniz komik. Bu coğrafyanın bağlanma ve yönetilme sevdası bu ülkeyi yok ediyor. Keşke yok oluş sürecinde buraya denk gelmeseydim.
Motorlu araclarin hepsinde plaka var ve hepsi kayitli. Ama bu hicbir sorunu cozmuyor. Demek ki cozum icin baska turlu onlemler ve calismalar gerekli. Bisiklet icin de durum hic farkli degil.

Son paragraf hariç hepsine katılıyorum.
Haklısınız ama son paragrafı gerçekten görmezden gelelim.😊

Motorlu araclarin hepsinde plaka var ve hepsi kayitli. Ama bu hicbir sorunu cozmuyor. Demek ki cozum icin baska turlu onlemler ve calismalar gerekli. Bisiklet icin de durum hic farkli degil.
Katılıyorum. Plakasız bisiklete de kırmızı ışıkta geçmek yasak. Bir plaka uygulaması da bu kişileri ve davranışları elemeyecek.

• Beğen
Tepkiler: _Madmexx _
Atladığınız nokta; kayıtlı bir aracı, kuralları çiğnediğinde şikayet edebilmek için elinizde plaka olması.

Bisiklet için ne yapacağız peki?! Eğitim vs... demeyin komik oluyor...

Yaninizdan 40km hizla gecen bisikletin avuc ici kadar plakasini okuyacaginiza mi inanıyorsunuz? Dunyanin bir çok yerinde bisikletin toplum icindeki onemini ve kullanim yogunlugunu biliyoruz. Kimse hadi plaka takip kayit altina alalim demiyordur.

Vatandaşlara kimlik çipleri takılırsa ve gerçek zamanlı olarak takip ve kayıt edilirlerse bu problemi çözebiliriz. Cep telefonu uygulamasından direkt şikayet etme özelliği de gelir. Hemen önünüzdeki kişiyi şikayet edersiniz.

"Geçici güvenlik uğruna temel özgürlüğünü feda eden insanlar ne özgürlüğe ne de güvenliğe layıktırlar."
-- Benjamin Franklin

Atladığınız nokta; kayıtlı bir aracı, kuralları çiğnediğinde şikayet edebilmek için elinizde plaka olması.

Eğitim ve adalet yerlerde sürünürken şikayet ettiğinizde olumlu sonuç alacağınızı mı sanıyorsunuz?

Merhaba,
Daha once de soylendigi gibi plakali, kayitli bir araci sikayet ettiginizde sorun cozulmuyor. Bu is icin devletin kolluk kuvveti, araclara ozel yol, bir suru trafik duzenlemesi, kamera vs. olmasina ragmen ustelik.
Bu durumda bisiklet sorununu cozebilecegini idda etmek bence gecerli bir onerme degil, sizin takdiriniz tabi ki.

Diger yandan belki size komik gelecek ama egitim vs. ile bu is tamamen cozulemese de kontrol altina alinabiliyor. Kendim, elimdeki telefonla ilgilenerek bisiklet surdugum icin polis tarafindan durduruldum ve ceza yedim, benim gibi bir suru insan da var ceza yiyen, ozellikle isigi olmadan karanlikta bisiklet kullananlar. Hic birimizin plakasi yok.

Eger Turkiye'de bu is egitim, kolluk kuvvetleri ve hukuk sistemi ile cozulemiyorsa bu temel kaidelerde yanlislik vardir belki de ( belki demek naiflik ama neyse ). Bu temel kaideler duzgun olmadan da hayatin akisinin duzgun sekilde islemesini beklemek pek gercekci gelmiyor bana. Egri cetvel ile duz cizgi cizmek mumkun olmuyor.

Son düzenleme:
Plakanın basımı para, plaka varsa ruhsat da olacak demektir o da para.

Ruhsatta markası modeli rengi yazar, rengini değiştirirken evrakları yenile yine para.

Satarken de devretmek için resmi işlem lazım, hoooop notere git para.

Oldu ya ruhsatı evde unuttun, polis sordu gösteremedin, hadi buyur bu da para.

Plakanın üzerine çanta vs geldi istemeyerek kapatmış oldun, polis çevirdi, aha bu da para.

Sorunun temelinin daha derinlerde olduğu çok açık, ancak benim eleştirim kendimin de mensubu olduğu yol bisikleti kullanıcıları özelinde.

Sahilde toplam 30km uzunluğundaki rotada sürüş yaparken, sanki Fransa turunda galibiyete gider edasıyla canhıraş şekilde pedala yüklenen, bu esnada trafiğin diğer unsurları olan araç ve yayaları yok sayıp yolu kendisine tahsis edilmiş zanneden, sayıları hiç de azımsanmayacak bir topluluk mevcut.

Bisiklet yollarının yol sürüşüne uygun olmadığı ortada. Yolu diğer araçlarla paylaşmamıza çoğu zaman kimsenin ses çıkardığı yok. Lakin stravada ortalama yapma uğruna başkalarını tehlikeye atma hakkını kendinde gören bu arkadaşlara trafikte yalnız olmadıklarının hatırlatılması gerekiyor.

Plaka konusu suistimal edilmeye çok müsait. Ancak yol bisikletini sorumsuzca kullananlara yaptırım uygulanmasını sağlamak için gerekirse dijital plaka veya HES uygulaması gibi kimlik tespitine yarayan çözümler araştırılmalı. Yeşilay'ın sigara içilmesi yasak olan yerlerde sigara içenleri şikayet etmek için benzer bir uygulaması vardı zannediyorum.

Bu haftaiçi geç bir saatte arabayla eve gelirken, ters yönden bir anda karşıma çıkıp beni korkutan bir bisikletli arkadaştan bahsedeyim ben de.

Hız limiti 70 km/h olan ve sokak aydınlatması yetersiz bir duble yolda, yokuş yukarı sakince sürüyordum.

Karşıdan gelenin gözünü almasın diye arabanın farlarını şehir içinde hep yere en yakın konumda ayarlı tutarım. Yanlış yapıyormuşum.

Koyu renk giysilerle gecenin bir vakti karşımda beliren bu kamikaze arkadaş beni ciddi strese soktu.

Foruma girdiğini sanmıyorum ama o an soramadığımı şimdi sorayım. Niye ters yönden geliyorsun? Haydi ters yöne girmeye mecbur kaldın diyelim. Kenarda bir buçuk metre emniyet şeridi varken sen niye yol çizgisinin iç kısmından geliyorsun?

Flaşör takmak falan aklına gelmemiş ama iyi ki önde ve pedallarında reflektörleri varmış ve iyi ki ben de yavaşmışım.

Plaka mevzusuna hiç girmeyelim .

Ülkemizde yolda görülen çoğu bisikletli kuralları hiç takmıyor.

Kuralları takmadığın peki ama trafiği okumuyorsun be dediklerimden nefret ediyorum.

Ne arkasına ne sağına ne soluna bakarlar. Ne de kurallara uyarlar . Kırmızıda geçecen tamam da gelen giden var mı yok mu bak ?
Sonra araç korna çalınca vay ben senin... Hak ettin oğlum sennn , kendini temize çıkartamazsın. Çarpılasan araç sürücü değil sen suçlusun (kusur oranı falan girme oraya)

Sağda araç durur (hiç sevmem) sol şeride geçmen gerekir , arkana hiç bakmadan geçmezsin değil mi ? Geçenler var , umurunda mı ? Arkadan gelen araç beklesin.

Sağa dönüş vardır ve düz devam ediyordum, dönüşe yaklaşırken arkamdan dönecek araç geliyor mu diye bakarım ? Varsa ya hızlanır ya da yavaşlarım.

Bisiklette görüş alanı problemin yok adamım (Kimse üstüne alınmasın). Senin problemin önünü arkanı sağını solunu takip etmemen . Araç geliyorsa gelsin , yaya geçiyorsa geçsin (belki çoğu zaman haberin bile yok) kafasında olduğundan dolayı bisikletliler kötü biliniyor. Kural tanımaz diye biliniyor.

Bisiklet dediğini araçlarla trafik içinde süreceksen , araç gibi hareket edeceksin. Ya araba gelmez diyerek dönemezsin şerit değiştiremezsin . Araç sürücüsü seni görmüyorsa sen göreceksin. Yola atlayan çocuğu da motorluyu da göreceksin vaziyetini alacaksın .

Yeşil lambada geçsen bile güvenmeyeceksin sağını solunu kontrol edeceksin.

Kısaca demem o ki , Trafiği oku , trafik akışına uyum sağla , trafik akışını bozacak hareketler yapma.

Pinarello kullanıcısı olan meçhul kişi buralara giriyorsa olayı bir de ondan dinlemek isteriz. :srnsml:

Geri