Scudo Sports

V Fren de pabuc sürtmesi.

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
1
Yeni aldığım bisikletin ayarlarını yapan arkadaş pabucları çok yakın ayarlamıştı.Sonrasında ters çevirip tekeri çevirdişimde yer yer sürtme sesi geliyor.Tekerlekte çok bariz bir yalpalama yok,belli belirsiz.Pabuc ayarı yapsam yeterli olur gibi.Pabucların arasını nasıl açarım ?

Scudo
1) Fren bacaklarına bağlı olan telin üzerindeki vidayı alyan aracılığı ile açın.
2) Fren kolunuzda, kablonun çıktığı yerde bir ayar vidası olması lazım. Onu da çıkmasına çeyrek tur kalana kadar gevşetin.
3) Fren pabuçları janta yapışacak şekilde fren ayaklarından bastırın ve alyan aracılığı ile çıkardığınız teli, pabuçlar janta yapışık haldeyken, boşluk bırakmayacak -veya çok az bir boşluk bırakacak şekilde- çekin ve yine alyan kullanarak vida ile teli sabitleyin.
4) Fren kolunda gevşettiğiniz ayar vidasını tekrar sıkın.

Eğer istediğiniz aralığa ulaşmazsa 3. adımdaki tel gerginliğini biraz daha boşluk bırakarak ayarlayabilirsiniz..
Hatta bir yerlerde videosu da olması lazım bunun. Hemen bulayım.

Aha da buldum :)

Edip bey teşekkürler.Dediklerinizi uygulamaya çalışacağım.Ben kendimce pabucların arkalarındaki vidaları sıkarak yapmaya çalıştım ama bu bilgiler daha kesin sonuca götürecek sanırım.

Aynı marka ve model bisikletimde aynı problem :) Bugün bisikletimle en uzun yolumu yaptım, 35 Km. Yol inişli çıkışlı oldukça yorucu, hiç düzlük yok desem yalan olmaz. Ve az önce farkettim ki arka fren çok hafif sürtünüyor, yani tekeri havaya kaldırıp çevirdiğimde, serbest dönmüyor hızlıca duruyor. Bu şekilde bunca yol... Neyse yarın Edip beyin anlatımına göre düzenleme yapacağım.

Levent Bey, pabucların hemen yanında yıldız tornavida ile ayarlanan vidalar var sağlı sollu.Onları kısıp gevşeterek iki pabucun janta uzaklığını ayarlayabilirsin.Ben öyle yapmaya çalıştım.

Tufan bey yarın bu bahsettiğinizi de deneyeceğim, yani resmen işkenceymiş. Eşimin bisikletinde lastiği kaldırıp denedim, inanılmaz fark var. Yolda giderken bisiklet yolda akmıyor, hemen duruyor. Tabiri caizse bugünki durum zoruma gitti :) Düşünsenize freni sıkıp rampa çıkıyorsunuz, hey Allah'ım ya acemilik böyle birşey işte :rolleyes:

@tufan diker

O vidalar denge için kullanılıyor. Eğer pabuçlardan biri diğerine göre daha az hareket ediyorsa o vidaları bacakları ortalamak için kullanabilirsiniz.

Edip bey dediğiniz gibi pabuclar eşit hareket etmiyor yandaki vidalar ile ayar yaparken.Buda pabucları ayarlamamı zorlaştırıyor.

Tufan Bey o vidaları kullanırken çeyrek turlar halinde çevirirseniz istediğiniz dengeye ulaşabilirsiniz.
Hatta bir tanesini komple sıkıp yavaş yavaş açarsanız nasıl hareket ettiğini direk gözlemleyip daha rahat ayar yapabilirsiniz.

Beni delirtecek hale geldi.Çok fazla sıkıp bollaştırdım.Artık iyice biri sıkı oldu diğeri normal.En sonunda arabaya atıp bisikletçiye götürücem.Çok basit bir şey belki ama resmen sorun oldu.Sizin dediğinizi de deneyeceğim .Teşekkürler...

Geri