Scudo Sports

Uzun turlarda yedek parça ve tamir aletleri

Hevesli

Aktif Üye
Kayıt
10 Haziran 2017
Mesaj
168
Tepki
248
Yaş
35
Şehir
ank
Çok aradım, araştırdım ve okudum. Uzun tura çıkanlar yanlarına envai çeşit değişik yedek parça ve alet almışlar. Bende tur için malzeme topluyorum, kişisel malzemelerde problemim yok kafama göre takılıyorum, fakat bisikletin arıza yapması durumunda ihtiyacım olacak malzemeleri kestiremiyorum.

Araştırıp bulduklarıma göre;

Lastik patlağını biraz olsun önlemek için şerit zırh (bisikleti alırken taktırdım direk)
İç lastik yama takımı, aldım, içinden 8 adet yama çıktı, yeterli mi?
1 adet yedek iç lastik aldım, 2 adet daha mı alsam? Lastik konusuna biraz fazla takılmış olmalıyım.
El pompası, decathlondan aldım 10 liralık olan.
Zincir yağı, würth'ün kuru yağını aldım 400ml, büyük ama olsun.
Alyan takımı, içinde 2'den 6'ya kadar ve 1 adet yıldız tornavida var. O da tamam.
Yedek fren papucu, çinden aldım bi çift, dandik bişeymiş, iki çiftte Baradine marka alacağım.
Akort anahtarı aldım.
1 adet yedek fren teli sipariş etmiştim, 7 tane göndermişler.
1 adet yedek vites teli aldım, 2 metre. (lazım mıydı bilemedim, yine de aldım)
Powerlink bakla aldım iki adet, zincir koparsa diye.
Zincir kesme anahtarı aldım.
Zincirdeki eski yağı temizlemek için eski bir diş fırçası götüreceğim, bilmem lazım mı.
Bir de sibop sökme-sıkma anahtarı almıştım ama turda işime yarayacağını sanmıyorum?

Bundan sonrakilere kafam takıldı;

Yedek fren ve vites ayar vidaları
Yedek zincir
Yedek jant teli ve başı
Yedek kadro kulağı
*Jant telini değiştirmek için ruble sökme anahtarı falan lazım olacak heralde, onuda hesaba katmak gerek.

** yedek zincir alır taşırım mühim değil, ama powerlink olduğu sürece dağda bayırda zincir değiştirmenin anlamı yok, herhangi bir bisikletçiden alabilirim diye düşünüyorum eskiyip sünerse? Ya da ucuzken alayım, elimdeki eskiyene kadar ekonomi yemesin bizi?

Geri kalanını bulamadım zaten, yedek fren vites ayar vidası olsun, jantıma uygun tel olsun, bide kadro kulağı elli bin çeşidi varmış nerden bilecem hangisi uyuyor diye. Sıkıntıya girdim bunlar yüzünden.

Kafamın takıldıklarını çözmek öncelik, onun haricinde aklıma gelmeyen ama lazım olacak al dediğiniz varsa söyleyin çekinmeyin.

Teşekkür ediyorum katkıda bulunan herkese.
 
  • Beğen
Tepkiler: Atasoy
Scudo
Dünya turuna çıkıyorsunuz sanırım. Bence bunlara ek olarak bir tane de katlanır bisikleti bagaja atmak lazım. Ne olur ne olmaz sonuçta, yedek bir bisiklet de olsun.


Ben şehirler arası kısa tur yapıyorum mesela. Bir alyan seti, bir yama takımı ve bir de iç lastik idare ediyor beni.
 
@07yusuf Dünya turuna çıktığımı farzedin, çünkü bol kamplı doğa turuna çıkıyorum ve zincir koptu diye şehre dönemem, olabildiğince kendime yetebilmeliyim.

Uzun tur denildiğinde akla 300-500km 'lik tur geliyor sanırım, varsayın ki 3-5 yıllık tur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rcx
Tur nerden nereye, kac km., hangi mevsimde, kaç gün sürecek, net tip yollardan gideceksiniz. Bunlara göre malzemeler değişir.

Bisikletin durumu da buna eklenilebilir.
 
Merhaba konu bu deil biliyorum ama forumuma kimse bakmıyor 1kaç gün önce mosso black edition 2016 ım yere düşüp sürüklendi ve hidrolik fren kolum geriye gitti decathlona gittiğimde değişim dediler araştırdım 2016 olduğu için tek parça halinde satılmıyor 2017 nin fren kolu benim bisikletimin mekanizmasına olurmu veya her fren kolu uyumlumudur yada tamamen set halündemi değiştirmem gerek cevaplarsanız sevinirim
 
@atasoy
Ekstrem koşulları düşünmek iyi olur aslında, şimdilik Türkiye sınırları içerisinde olsa bile, çoğunlukla köy ve dağ yolları, hatta bazen tamamen yolun dışına çıkarak kilometrelerce elimde sürebilirim. 4 mevsim, fakat kış mevsiminde akdenizde olmayı planlıyorum, üç mevsim gibi düşünebiliriz. Bisiklet Merida crossway 20, v-fren. Henüz yeni olduğu için göbek bakımı gibi şeylere ihtiyacım yok sanırım, olsa dahi şehirden geçerken yaptırabilirim.

Bozuk yollardan yüklü olarak gideceğim için jant teli kırılması, kadro kulağı yamulması ve ayar vidalarının gevşeyip düşmesi gibi korkularım var.
 
Bu malzemeleri zaten kullanmak için değil içimiz rahat etsin diye götürürüz. İçiniz nasıl rahat edecek ise o kadar malzeme götürün. Yine de fikir soracak olursanız yedek iç lastiği fazla alın, tozlu topraklı çamurlu yollardan geçtikten sonra göbeklere biraz bakım yapmak lazım bir tane göbek gresi alsanız iyi olur hem vidaları takarken falanda kullanırsınız. Onun dışında yukarıda saydığınız malzemeler bence gayet yeterli. "Öyle yollara gireceğim ki kadro kulağını yamulturum, zinciri koparırım" diyorsanız bence bir tanede yedek arka aktarıcı alın. Kadro kulağını yamultan yol, arka aktarıcıyı da kırar. Belli olmaz ama başıma geldiğinden söylüyorum aynakolu bile yamultabilirsiniz. Dağda falan başınıza gelirse diye boru anahtarı ile düzeltebiliyorsunuz. Hem kendinizi korursunuz alın bir tane yanınıza.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hevesli
@Pabioo Kusuruma bakmayın bisiklet hakkında teknik konum yeterli değil fakat, kadro kulağı zaten aktarıcı zarar görmesin diye değil mi? Hatta garanti olsun diye aktarıcı koruyucu demiri bile taktım, giderse kadro kulağı gitsin değiştiririz diye.
 
@Hevesli Tur yaparken kadro kulağını nasıl kıracaksınız ben zaten orasını çok çözemedim ama yüklü bir bisikletle kötü yolda savrulup düşerseniz kırılan tek şey kadro kulağı da olmaz. Hani öyle tını tını gidiyordum çukura girdim çıktım kulak kırıldı gibi bir durum yaşanmaz. Ya bisikleti devireceksiniz ya da Allah göstermesin bir yere çarpacaksınız, kaza bela falan ancak öyle olur.
 
Gerçek tur bu değil demek istiyorum. Ya abiler yukarıdaki muhabbete bakılırsa bu tur değil daha çok işkence gibi bir şey oluyor.
 
@Pabioo Anladım, bazı yazılar okudum, yokuş çıkarken zorlayıp kadro kulağı kıran, düz yolda giderken zincir kopartanlar falan, gözümü korkuttular açıkçası. Birde geçen bisikletin park ayağı tutmayınca aktarıcı üstüne düştü direk vites ayarları bozuldu, kadro kulağının milimetrik yamulmasındandır diye düşünmüştüm ben?

@07yusuf Bisiklet ile tur kavramı kişiden kişiye değişiyor, bazısı ultralight takılıp kredi kartı turculuğu yapıyor, bazısı göçebe gibi yaşıyor herşeyini yanında taşıyor. Ben de doğa meraklısı olarak şehirden uzak, uzun süreli bir tur yapmayı planladığım için kısıtlı imkanlarla kendi başımın çaresine bakmayı istiyorum.

İllaki daha büyük problemler olacaktır, jant yamulursa, kadro kırılırsa tıpış tıpış bisikletçinin yolunu tutacağım, fakat jant teli kırılması gibi sık yaşanabilecek bir durum için hazırlıklı olmalıyım bence?
 
  • Beğen
Tepkiler: 07yusuf
Yedek iç lastik 2 tane , yama seti , vites ve fren telleri , jant teli , akort anahtarı , vites ve fren ayarları için uygun vidalar alsan yeter fazlada abartma tura çıkıyorsun sonuçta bisikletin canına okumak için sürmeyeceksin arazide de sürsen fazla zorlama .

Eğer zorlarım diyorsan hepsini al
 
  • Beğen
Tepkiler: şamilkafkas
Peki bu vites-fren ayar vidalarını ve jant telini nasıl bulacağım? Vidalar standart ölçüde olmalı sanırım fakat satışını yapan yer bulamadım. Bir de jant teli boyu bisikletin göbeğine göre değişiyormuş sanırım, onu da bulmak sıkıntı olacak.
 
Jant teli kırılınca yolda kalmazsınız. Devam eder ilk bisikletçide, olmadı elli km sonrakinde değişirsiniz. Telle ilgili bir yığın parçayı yanınızda taşımanız gerekli değil. Alyan set, yama takımı, pompa, yedek iç lastik, mini pense hadi cömert davranalım bir tane de mini yıldız tornavida yurt içi turların tümünde işinizi görecektir. Kadro kulağı kırılması filan çok ekstrem durumlardır. Kolay yaşanacak şeyler değil. Kırıldığında bir kamyonete yükleyip bir yerlere nasılsa gidersiniz. Bisikletin sırtında dört mevsim her türlü kötü koşullarıda sıklıkla içerecek şekilde 30 bin km yi devirdim. Saydığım malzemeler yolda kalmamak için bana yeterli geliyor. Elbet bunlar genel tavsiyeler. Yukarıda yazmışlar: içiniz nasıl rahat edecekse o kadar malzeme taşıyın. Bakın bir tel değişimi için neler taşımak lazım:
1) Ruble sökme anahtarı
2) Ruble sabitleme anahtarı
3) Kurbağacık anahtar
4) Yıldız tornavida
5) Akort ayar anahtarı
6) Yedek tel
 
@Hevesli
Hocam kaç yıllık bisiklet kullanıcısısınız? Bugüne kadar yaklaşık kaç km yol yaptınız?

@Hevesli
Vites-fren tellerini tura çıkmadan önce yenilersiniz. Patlak için de patlamaya dirençli lastik aldınız mı uzunca mesafeler kolay kolay patlamaz. Yani zaten zırt pırt sorun çıkaracak bir bisikletle tura çıkmak da mantıksız. Eli ayağı düzgün bir bisikletle ve tur öncesi genel bir bakımla yalnızca en temel malzemeleri yanınıza alarak çok rahat tur yaparsınız diyorum ben. Ancak yazdıklarınızdan genel intibaım odur ki yeni başlıyorsunuz bisiklet sürmeye. Henüz 1 yıllık sürücü bile değilsiniz gibi.
 
@07yusuf Evet yeni başlıyorum diyebilirim, çocukluk yıllarımı saymaz isek.

Anladım ki bu kadar ince eleyip sık dokumaya gerek yok, aldığım malzemeler fazla bile, bazılarını evde bırakacağım sayenizde :p
 
  • Beğen
Tepkiler: 07yusuf
Genel şeyleri alın bence. bazı donanımlar zaten 20.000 km de bi değişim yada bakımla devam ediyor .bazıları da pisikten çalışmıyor. yani yanlıs kullanılmadıktan sonra zincir ve aktarıcı gibi şeylerin yamulma durumu pek olmaz. mesela ben hollowtech göbek için anahtar taşımıyorum en son sorun çıkartacak sistem o. ve ve kesinlikle çelik tel ve olabıldıgınce fazla telli bi set toplayınız böylece kırılma 3 yılda bir olur ve tel taşımak zorunda kalmassınız. :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Atasoy
Ön arka jant telleriniz aynı ebat ve sayıdaysa herşeyi heybeye değilde bir kısım ufak eşyalarınızı "gidon çantanıza" alın. Hem ağırlığı da ön arka olarak bi nebze dağıtmış, arka jantı da rahatlatmış olursunuz.
Yanınıza da öyle atölye kuracak kadar eşya almayın napıyorsunuz ? Rampalarda "Allah belamı versin napıyorum ben?" "Bisiklete başladığım güne lanet girsin" diye çok hayıflanırsınız. Hayıflandım, biliyorum :D
Lastiğiniz korumalı olsun, jantınızın izin verdiği ölçünün en alt limitini kullanmayın. Zırhlı lastik ile yedek iç lastik sayınızı 2ye düşürüp ufak bir yama setiyle kurtarabilirsiniz her durumdan.
Vites ayarı vb ufak tefek şeyler için, ki decathlonda vs satılan alyan setlerinde yıldız-düz tornavida da vardır. Bisikletin %60-70 ini söker takarsınız o iki parmak büyüklüğündeki şeyle.
Telleriniz eskidiyse tur öncesi değiştirin kafanız rahat olun. Ayar vidaları düşmez, şayet gevşeme olasılığı varsa da 40-50 km de bir bakarsınız gevşediyse sıkarsınız.
Zinciriniz eskidi yada bacaklarım hayvan gibi, bir pedal basarım üf diyorsanız alın yanınıza 2-3 bakla ve aparat. Uzun bikaç günlük turlara henüz çıkamadım ancak eylül-ekim gibi istiyorum. Şu ana kadar çıktığım 1-2 günlük turlarda da hiç bir sıkıntı olmadı. Hatta son 3-4 turdur zincir yağı hariç hiç bir kontrol bile yapmıyorum :srnsml:
Demir atınıza güvenin biraz. O sizi kolay kolay yolda bırakmaz :harika:
 
  • Beğen
Tepkiler: Atasoy
zincir koparsa diye yedek link var almışsınız hocam ama değiştirecek alet edavat almamışsınız sanırsam.
 
Geri