Selamlar,
Aslında bana diyecek pek birşey kalmamış. Benden önce konuya mesaj gönderen herkese teşekkür ederim. Ben yukarıdaki mesajlara ancak pekiştirme ve/veya detaylandırma yapabilirim.
Öncelikle metabolizmaya etkili anabolizan yada katabolizan türü medikal hiç bir ürünü sağlıklı insanlara ve sağlıklı bisikletçilere tavsiye edemeyiz. Eczanede ilaç kutularıyla aynı raflarda satılan ürünler bazen iki tafafı keskin bıcak gibidir. Bir kısmı da zaten miktarına bağlı olmak kaydıyla doping kapsamına girer.
çok basit ifadelerle konuyu biraz açayım.
mesala karnitin yağların yanmasını artırır ama yağ depolarına yada kalp ve iskelet adalesinin fonksiyonlarına yan etki gösterebilir. (Sağlıklı bisikletçi kullanırsa, bir müddet sonra Sür-antrene sporcu gibi aşırı yorgunluk hisseder)
vitamin eksikliği olmayan birinin vitamin preparatları kullanması özellikle yağda eriyen A,D,E ve K gibi vitaminlerin karaciğerde birikim yaparak toksik(zehirli) yan etkilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Suda eriyen C, B vb. gibi vitaminler ise normal beslenen herkesin diyetinde yeterince mevcuttur.
Anabolizanların performansa etkileri tartışılır.
Uzun yolda beslenme politikası olarak sağlıklı bisikletçilere önerebileceğim Gürsel Bey'in linkini bildirdiği yazıdır. Ben de o tavsiyeleri denedim ve doğruluğunu görüp kendime prensip edindim.
Taze meyve ve sebzeler antioksidan etkileri dolayısıyla sporcunun vücudundaki hasarverici metabolitlerin etkisizleştirilmesinde, eksik vitamin ve minerallerin yerine konulmasında ayrıca çok az da olsa sıvı ve enerji eksiğini tamamlama da faydalı olabilir. Bu tür gıdalara ağırlık verilmelidir.
Dengeli mineral ve elektrolit içeren sıvılar da önerilebilir.
Kurutulmuş her türlü meyve taşıma kolaylığı bakımından tavsiye edilebilir.
Herşey gibi uzunyolda bisikletçi beslenmesini ve sıvı alımını da abartmamak gerekir.
Temel düstur şu olmalıdır: Yorulmadan dinlen, Susamadan su iç, Acıkmadan ye. (Ama ölçüyü fazla kaçırmadan)