Uzun mesefa koşularında ortalama nabzınız ne olmalı?

Levent_K

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Mayıs 2007
Mesaj
2.076
Tepki
2.594
Şehir
İSTANBUL / Malumyer
Bisiklet
Trek
Yarışı tamaladım.
Finişte 206 nabız gördüm.
Ortalama 170 nabızla koştum.
10k geçişimle 15k bitirişim aynı, nasıl başladıysam aynı şekilde zorlanmadan bitirdim. 1:40:43.
 
  • Beğen
Tepkiler: nükleer kedi
Scudo

Levent_K

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Mayıs 2007
Mesaj
2.076
Tepki
2.594
Şehir
İSTANBUL / Malumyer
Bisiklet
Trek
@bandivan

Nabız saatı 170 nabız gösterirkende çok rahattım.
Bu nabız saatini biraz daha emin olduktan sonra atabilir miyim?
Yoksa tamir oluyor mu? :)
Sigma onyx easy

Ama başka bir nabız saati ile norman koşarkende hep 165-170 görüyorum.
Aynı oranla bu da bozuk olamaz sanırım?
 

Ahmet Bolgi

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Ağustos 2009
Mesaj
645
Tepki
776
Şehir
Çayyolu- Yaşamkent/ANKARA
@nükleer kedi

arkadaşlar max nabız olarak gösterilen yada hesaplanan nabız sizin kalbinizin atışı sayısını bağlamazki. bulunan rakam sizin kalbinizin iflas edebileceği rakamdır. o nedenle kendinizi kalbinizi koruma sınırı olarak düşünün o hesaplanan max nabız sayısını.
 

duyguny

Forum Demirbaşı
Kayıt
15 Mart 2005
Mesaj
595
Tepki
120
Şehir
Bostancı
@nükleer kedi

bu tür değerler görülebiliyor...
bizim genç 1 arkadaş vardı..
beyfendi kadar değildi yaşı ama daha startta 160 atardı nabzı, antremanda rahat giderken 180lerdeydi nabzı...
 

u.d.d.

Üye
Kayıt
18 Aralık 2008
Mesaj
12
Tepki
7
Şehir
İstanbul
Anlık olarak öyle olduysa bu aletler özellikle etraftaki manyetik ve elektrik alanlardan etkilenebileceklerinden hatalı okuma yapabiliyorlar. Mesela nabız saatini(sigma) bandını takmadan başka bir analog saatin yanına koyduğumda nabız saatinde 59-60 arası bir değer okuyorum. Bir ara kendi nabız saatimin de bozuk olabileceğini düşündüm biraz fazla gösteriyordu sonra düzeldi ama sanırım. Ayrıca pilinin azalması da bu gibi olayların nedeni olabilir. Üşenmiyorsanız çıkarıp bir avometre ile ölçün.
 

Levent_K

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Mayıs 2007
Mesaj
2.076
Tepki
2.594
Şehir
İSTANBUL / Malumyer
Bisiklet
Trek
Pilleri yeni değtirmiştim.
Performansını bildiğimiz başka bir arkadaşla değişerek birbirimizin nabız saatlerini kullandık.
Saat onun performansını doğru gösteriyor.
Manyetik alana gelince göğüs bandı saatle senkronizasyon yapıyor çalışma başlangıcında başka saatlerle karışmaması için. Manyetik alanla da karışmıyordur herhalde?..
Anlık yükselme değildi zaten 206.
Son 500m de sürekli 195civarı gösteriyordu, yavaşlamayayım diye saate bakmıyordum artık. Bir ara 206 gördüm, sonra kontrol ettim 206 en yüksek nabız kaydedilmişti.
Neyse ,
Burdan çıkaracağım sonuç:
1-Saat anlık yanlış gösterdi, şimdi doğru gösteriyor.
2-Sürekli böyle koşmayı düşünüyorsam, bir doktora görünmeliyim. Nabız çok yüksek yaşıma göre.
 

Levent Topcu

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Şubat 2005
Mesaj
549
Tepki
504
Şehir
Istanbul
Belki genetik olabilir.

Ben de kendi maks. nabzimi 191 civari saniyordum. Dogru duzgun yapilan bir conconi testi sonucunda 198 cikti. Kabul edilen formullere gore yuksek bir rakam.

Bence laf arasinda bir doktor arkadasiniza danismakta fayda olabilir zira ortalama bir insandan yuksek gozukuyor. Bir de, dinlenik olarak takip etmenizde fayda var bence. Gunluk hayatta da normalin uzerinde ise bir uzmanin bakmasi tedbir acisindan faydali olabilir...
 

Levent_K

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Mayıs 2007
Mesaj
2.076
Tepki
2.594
Şehir
İSTANBUL / Malumyer
Bisiklet
Trek
Conconi testi ni araştırdım şimdi, biraz karışık geldi.
Bu konuda yetkin biri ile yapmak lazım testi.
Ama en azından fikir verecektir.
Sporculara file yelek giydirilerek, koşu bandında yapılan testler de buna benzer bir test sanırım. (TV de görmüştüm) Birde maske takıyarlardı galiba. O da harcanan oksijenle ilgili bir bilgi için olabilir.

Bu türde bir testi hastanede yaparlar mı? Efor testi mi oluyor?
Pahalı bir uygulama mıdır?
Ben mak. nabzımı öğrenmeye geldim desem yeterli olur mu?:)
 

Levent Topcu

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Şubat 2005
Mesaj
549
Tepki
504
Şehir
Istanbul
Sanirim sizin bahsettiginiz vo2 max testi (maskeli olan). Conconi icin duzgun calisan bir kosu bandi, nabiz saati ve bir yardimci yeterli. Ben oyle yaptim, o kadar karisik degil. Onemli olan duzgun uygulamak.
Yelek vs. ne ise yariyor bilmiyorum ancak envai cesit test var, kas yapisindan tutun da, laktik esiklerine kadar. Marmara spor akademisinde sporcular icin bu testleri yapiyorlar sanirim (anadolu hisari kampusu).
Test yaparsiniz sonuc da buradan paylasin bari, merak ettim :)
 

duyguny

Forum Demirbaşı
Kayıt
15 Mart 2005
Mesaj
595
Tepki
120
Şehir
Bostancı
benim bildiğim cerrahpaşa bu testleri yapıyor, pahalıya gelebilir ama..
ben geçenlerde benzer bir testi marmara üniversitesi spor akademisinde oldum, ama her geleni almazlar, yani dışardan öyle başvuranları, adam kendi öğrencisi milli olsa bile almıyor :)
amatör seviyede yapılan sporlarda bu testleri polar saatle de çok rahat yapabilirsiniz, oldukça da uygun sonuç veriyor...
 
  • Beğen
Tepkiler: Levent_K

chainmassacre

Aktif Üye
Kayıt
21 Ocak 2010
Mesaj
105
Tepki
8
Şehir
pedal bastigim her yer
nabzin bende genetik oldugu taraftarayim kimi sporcu 180 ve ustu nabiza sahip durumlarda kosu yapabiliyolar ama kimisi 180 e nabiz cikinca sancilanmaya basliyolar vucutun kendi yapisi bence en onmemli nokta burda ama normal olarak ta 150-160 ortalama nabiz kosu icin idealdir derim
 
Kayıt
30 Haziran 2009
Mesaj
21
Tepki
13
Şehir
TRABZON
bir bina inşa ederken o binanın temellerinin sağlam atılması lazım. 1. olarak. aorebik ve anaaorebik nabız sınırlarının keşfini yapmak lazım. bunların hesapları çok basittir. 220-yaş çıkabileceğimiz en üst nabız sınırını verir. burdan yukarı çıkmak kalp riski sınırına gireriz. o zaman ne yapacağız (220-yaş)*85/100 sonucu bize aorebik sınırı verir. yani bu sınıra kadar oksijenli yanma gerçekleşir. ne zaman bu sınırı geçersek oksijensiz yanma meydana gelir ve rezevlerden kullanmaya başlarız. o da zaman içinde sakatlanmalara sebep olur. 5 maraton koştum eğer maraton koşmak istiyorsan serasor01@hotmail den bana ulaşabilir. daha detaylı bilgiler verebilirim. burada uzun uzn yazmaktansa günlük bilgiler le antrenmanlarını düzenleyebiliriz.
 
Kayıt
28 Temmuz 2008
Mesaj
31
Tepki
23
Şehir
Ankara
@oktay yumak

Öncelikle kapanmış olan bir konuyu tekrar açıp büyük ihtimalle bu başlığa artık bakmayacak olan bir kişiye tavsiye vermek bana çok tuhaf geliyor.

Daha önemlisi ise 220-yaş formülü YANLIŞTIR, KULLANILMAMALIDIR. Bu formülle hesaplanan bir değere göre antrenman yapmak da dolayısıyla yanlıştır. Maksimum nabız kişiden kişiye değişebilen genetik bir özelliktir. Bu başlıkta 2 sayfa öncesine bakarsanız 38 yaşında birinin yarış sırasında 206'yı gördüğünü görebilirsiniz. Bu tip durumlar olabildiği gibi nabız formülden çok daha düşük de olabilir.

220-yaş formülünü bulan kişiler, kalp sorunu yaşayan insanlar için kabataslak bir formül bulabilmek için çalışırken tesadüfen "maksimum nabızın" böyle bir formüle yakın olduğunu, biraz da "ilginç" buldukları için çalışmalarına koymuşlar. Hiç bir zaman bu formül, antrenmanları bu şekilde yönlendirsin diye koyulmamış. Olayın tüm detayı yazmasa da formülün kullanılmamasıyla ilgili maalesef İngilizce bir sayfaya buradan ulaşabilirsiniz:
(link)

5 maraton koşmuş olabilirsiniz ama eğer bu formüllere göre antrenmanlarınızı ayarladıysanız büyük ihtimalle gerçek potansiyelinize ulaşmamış durumdasınızdır şu anda.
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
görüşleriniz çok doğru,ancak alıntıda yazan cevapta 220 hikayesini araşrırıken bulduğum bir sonucu söyliyeyim : görüldüğü gibi yaşla beraber nabız atım sayısı düşmekte.en yüksek olduğu zamna en küçük halimiz yani bebekliğimiz. bebeklerin bilindiği gib nabızları en yüksektir ve zamanla bu düşer ,o yüzden en yüksek hali olarak düşünülerek heasplanır,ama tabi dedğiniz gibi genel değildir ve yapılmaz ortalam bir durumdur,yarışan biride ya ben max nabızı geçiyorum tempoyu yavaşlatayım demez.
 
Kayıt
28 Temmuz 2008
Mesaj
31
Tepki
23
Şehir
Ankara
@Fırat Dizman

Yanlış anlama olmasın, ben nabız aralığına göre antrenman yapılmasına karşı çıkmıyorum zaten. İtiraz ettiğim nokta 220-yaş formülü. Yoksa tabii ki maksimum nabız yaşla birlikte düşer. Antrenman yapacak kişi de maksimum nabzına, aslında daha doğrusu Laktat Eşiği nabız değerini bulup ona göre aralıkları belirleyip antrenman yapabilir. Ve hatta bu değer belli aralıklarla tekrar test edilip antrenmanlar ona göre tekrar ayarlanmalıdır çünkü antrenmanlarla birlikte Laktat Eşiği nabzı değişecektir.

Yarış sırasında geçilen de maksimum nabız değildir. Geçiliyorsa da maksimum nabız daha önce yanlış tespit edilmiştir zaten. Zaten maksimum nabzı tespit etmek de çok zor olduğundan Laktat Eşiği nabzı tercih edilmelidir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Salih Manavoğlu

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
dikkat edilecek diğer bir konuda sadece max nabız değil,nabızn yükselme hızıda önemlidir,örn:1000m tempoyu siz 170 nabızla 3dk koşarsınız,bir başkası 180 le koşabilir,burada max nabızdan çok aerobik altyapı,anaerobik ve laktik asid sınırıda faktördür.
 

m6rk

Daimi Üye
Kayıt
2 Ocak 2009
Mesaj
230
Tepki
166
Şehir
İstanbul
Selamlar herkese, uzun bir aradan sonra bir uğrayayım dedim..

220-yaş başlangıç olarak ortalama bir değer almak için uygulanabilir ama Fırat'ın ve birkaç kişinin söylediği gibi maks. nabız her insan için farklılık gösterir. Tam olarak ölçebilmenin yolu laboratuar ortamıdır, ona bile 100% değil de olabilecek en yakın hesaplama yolu diyebiliriz (99% diyelim).

Ben 37 yaşındayım, 220-37= 183 ediyor. Başlangıçta kendime o değeri temel almıştım. 2-3 yıl kadar önce bir 10K koşu finişinde 188 nabız görünce bunu esas almaya başladım. Her yıl -1 prensibiyle bu sene başında 185 olarak belirledim. Runtalya yarı maraton finişi sonrası bir baktım ki yarış sırasında maks nabzım 194'e çıkmış! Üstelik hiçbir rahatsızlık hissetmemiştim. Bu yıl da bu rakamı esas alarak antremanlarımı yapıyorum.
Uzmanların söylediğine göre maks. nabız geliştirilemezmiş. Demek ki benim 3 yıl önceki maks. nabzım 197'ymiş...

Kısacası, bu konulara çok takılmamak lazım. Maks. nabzın olabildiğince doğru belirlenmesinin tek faydası, antremanlarımızda kendimizi zorlama yüzdesini doğru belirlemek. Yoksa yine Fırat'ın dediği gibi ''aman nabız tavana vurmuş yavaşlayayım'' diye birşey yok, çünkü çoğunlukla onun tavan olduğundan emin değiliz. Zaten yavaşlamamız gerektiğini nabızdan önce başka belirtiler bize söyler.

Kısacası, ilk etapta 220-yaş'ı temel alın, sonrasında bir nabız saatiniz olsun ve vücudunuzu dinleyerek antreman yapın. Maks. nabızda yukarı veya aşağı değişiklik sezerseniz rakamı güncelleyin.

NOT: Aşağı doğru değişiklik nasıl olur? Bir yarışta 100% tempoya çıktınız, artık nefesiniz, vücudunuz iflas edecek kadar yüksek bir tempoya ulaştınız. Bunun sonucunda 220-yaş rakamının altında kaldıysanız artık bu yeni rakamı esas almanızda fayda var. Bu kötü birşey değil, çünkü yüksek nabız daha iyidir diye birşey yok. Esas olan verimliliktir. Bu yeni rakama göre antreman tempolarınızı belirlemeniz çok doğru olacaktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: d.berkay

Levent_K

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Mayıs 2007
Mesaj
2.076
Tepki
2.594
Şehir
İSTANBUL / Malumyer
Bisiklet
Trek
Haliç Maratonunu koştum.
172-189 arası nabızla koştum.
Son 2-3 km de de gücüm kalmadığı için nabzım 175 ti.
Bitirmek hedefli koştuğum için hiç sıkmadım.
Koşu sırasında ne zaman 185 görsem son km leri düşünüp yavaşladım. Bitirip bitiremeyeceğimi bilmiyordum. İlk kez hiç durmadan 2 saat koştum.
Ortalama 10km/s ile koştum.
2.12 ile bitirdim.